Ich bin ein Bogumil

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Etogajebi

#1 Ich bin ein Bogumil

Post by Etogajebi »

Ich bin ein Bogumil
Javno izjavljujem da JA nemam nista sa Slavenima
Pravi Bosanci su potomci Bogumila!!!!!
Bogu-mIli
Jednom Bogumil, uvijek Bogumil. 8)
Klesar Tadija Tegoba

Post by Klesar Tadija Tegoba »

Veze nemas. Slusaj ti, bolje bi bilo da procitas istorijsku citanku za V razred.
Svi smo mi Avari! Bogumili ne postoje. Avari su dosli sa persijskih visova Kili i Mandzare i nastanili se u BiH i pomjerili Bolaire na sjever i istok. Bolairi su nesto kasnije preuzeli avarska imena Sarebi i Horavti i u pokusaju da ponovo dominiraju prostorom Bosne osnovali dvije krscanske crkve - katolicku i pravoslavnu i usvojili odgovarajuce alfabete latinicu i cirilicu. Avari su kao protumjeru, nicim izazvani, napali osmanlijsko carstvo i pristali na ujedinjenje, kako bi kroz institucije novouzdignutog carstva uzdrmali pozicije susjeda.

Sve je ovo istina, procitao sam na Internetu!
Etogajebi

Post by Etogajebi »

Etogajebi nisam znao :shock: :shock: :shock:
rajvosa

Post by rajvosa »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Veze nemas. Slusaj ti, bolje bi bilo da procitas istorijsku citanku za V razred.
Svi smo mi Avari! Bogumili ne postoje. Avari su dosli sa persijskih visova Kili i Mandzare i nastanili se u BiH i pomjerili Bolaire na sjever i istok. Bolairi su nesto kasnije preuzeli avarska imena Sarebi i Horavti i u pokusaju da ponovo dominiraju prostorom Bosne osnovali dvije krscanske crkve - katolicku i pravoslavnu i usvojili odgovarajuce alfabete latinicu i cirilicu. Avari su kao protumjeru, nicim izazvani, napali osmanlijsko carstvo i pristali na ujedinjenje, kako bi kroz institucije novouzdignutog carstva uzdrmali pozicije susjeda.

Treba li ti kamenaaaaaa :lol: :lol: :lol:
rajvosa

#5 Re: Ich bin ein Bogumil

Post by rajvosa »

Etogajebi wrote:Ich bin ein Bogumil
Javno izjavljujem da JA nemam nista sa Slavenima
Pravi Bosanci su potomci Bogumila!!!!!
Bogu-mIli
Jednom Bogumil, uvijek Bogumil. 8)
Fino od tebe..a ovaj sa golog otoka :shock: , pusti ga nek lomi kamen :shock: :shock: ...
Klesar Tadija Tegoba

Da nisi i ti od Dejovcica. U mom selu Zlosrece se kaze "Ko tebe kamenom, ti njega golim otokom u usta."
milton

Post by milton »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Veze nemas. Slusaj ti, bolje bi bilo da procitas istorijsku citanku za V razred.

Malo sutra... Kama sutra! :shock:

Bosnjaci su (najvjerojatnije) prethodno potomci Gota, pa Alana, Huna, Ilira i Avara, te jednim malim dijelom Juznih Slavena i Vlaha. Medjutim, kod Hrvata i Srba ima daleko vise bosnjackog elementa, nego obrutno, zato sto su oni masovno pokrstavali (prezivljele) Bosnjake!

Ali, evo i "dokaza" za moju teoriju:
- Na svim germanskim jezicima rijec "got" ima dva znacenja: Bog odnosno dobar (UK: God/good, DE: Got/gut; SE: Gud/god, itd...)
Uzmemo li prvu rijec, tj jest da su Goti "Boziji narod" po danasnjem slaveniziranom Bosanskom jeziku to biva: Boznjaci! Dakle, razlika je u sintaxi, koja je manja od npr. rijeciju opcina i opstina.
- Bili su (i nadam se, jos uvijek su) Bogu dragi, tj. Bogu mili.
- Ako su se ipak smatrali da su bili "dobar" narod, opet tu nalazimo brezbroj zapisa o dobrim Bosnjanima.
- Poput svoje brace, praunuka Gota koji su ostali Svedskoj (Götaland je juzni dio Svedske, a Gotland otok u Baltickom moru) i imali svoju vratu stecaka pisanim gotskim, tj runskim pismom (runskrifter).
- U Bosni narod ima svijetliji tip koze i kose, te plavih ociju nego u susjednim zemljama.
- Za "dokaz" da u sebi imaju dosta germanstva, je i to sto imiju vladati. Svjestan da ce se neki sad zacuditi, ovo tvrdim pa tomu da je bosansko kraljevsto, dakle samouprava, bila daleko zilavija od srbijanske odnosno hrvatske. Dalje, sto smo osmanliskom carstvu dali najmanje 24 pasche. Mogu sad nabrajati.... ali nije poenta u tomu, jer svatko ima pravo na svoje misljenje i uvjerenje....
Klesar Tadija Tegoba

Ma nidje veze.
Avari, kao sto sigurno znas su poajvarili Kelte koji su kasnije naselili Veliku Britaniju. Ne znam da li znas da je Kraljica Katarina Kosaca u svojoj marami imala istaknute znakove "God shave the queen" ili sto se na bosanskom rece "Kto sisa kraljicu - bog zna".
I danas stare hrvatice u srednjoj Bosni nose iste crne marame sa znakom koji je vrlo nalik na isti natpis (istina, on je na armejskom - pa posto nemam armejsku tastaturu ne mogu to i da ti napisem).

Ovo je ujedno i moj doprinos opstem ubleharstvu kada je u pitanju istorija Bosne. Vjerovatno ne postoji zemlja sa manje istorijsko-relevantnih podataka i vise poluistina od nase zemlje.
Ne treba covjek ici unazad 1000 godina i cesati se po glavi koja knjiga najbolje opisuje Bosnu i Bosnjane. Pogledaj samo kako zvanicna BiH istorija gleda na 92-95 - KAO NA NEMILI SUKOB. Za 100 godina ce se na BiH forumima raspravljati da li je pod sukob misljeno na cunami ili rat u Iraku!
rajvosa

Post by rajvosa »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Ma nidje veze.
Avari, kao sto sigurno znas su poajvarili Kelte koji su kasnije naselili Veliku Britaniju. Ne znam da li znas da je Kraljica Katarina Kosaca u svojoj marami imala istaknute znakove "God shave the queen" ili sto se na bosanskom rece "Kto sisa kraljicu - bog zna".
I danas stare hrvatice u srednjoj Bosni nose iste crne marame sa znakom koji je vrlo nalik na isti natpis (istina, on je na armejskom - pa posto nemam armejsku tastaturu ne mogu to i da ti napisem).

Ovo je ujedno i moj doprinos opstem ubleharstvu kada je u pitanju istorija Bosne. Vjerovatno ne postoji zemlja sa manje istorijsko-relevantnih podataka i vise poluistina od nase zemlje.
Ne treba covjek ici unazad 1000 godina i cesati se po glavi koja knjiga najbolje opisuje Bosnu i Bosnjane. Pogledaj samo kako zvanicna BiH istorija gleda na 92-95 - KAO NA NEMILI SUKOB. Za 100 godina ce se na BiH forumima raspravljati da li je pod sukob misljeno na cunami ili rat u Iraku!

Ma daj ne lupaj gluposti, ..Istorija se pise cinjenicanma , one postoje u velikom broju arhiva od Bosne pa dalje...To sto navodis treba da podastres lexikografijom itd...Dakle lupas ,....i samo lupaj ....lupali su mnogi pa im nije upalilo.. :razz:
konyan

Post by konyan »

Klesar Tadija Tegoba wrote:Da nisi i ti od Dejovcica. U mom selu Zlosrece se kaze "Ko tebe kamenom, ti njega golim otokom u usta."
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jao druze klesar, kako ga samo slozi (malo lupas ovo po historiji, sto jest jest, ali nema veze, glavni si).
Post Reply