Ibanez ili Fender ?

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Lucazode

#1 Ibanez ili Fender ?

Post by Lucazode »

Znaci kupujem akusticnu, pa sam "in dilemma"...Cijenio bih svaki kometar koji mi moze pomoci pri odluci.
Znam za rivalstvo Ibanez vs Fender...ali volio bih objektivno.
Jos neke radnje, jefitnije ponude.. :) ???

Image Ibanez IBANEZ V72E - BK
http://amedex-amadeus.com/index.php?pag ... &Itemid=31

Ili Image FENDER CD 60
http://amedex-amadeus.com/index.php?pag ... &Itemid=31

Razmisljam mozda i elektroakusticnu, pa da li ima velike razlike u zvuku u odnosu na akusticnu.
Neuk neuk, citav zivot na klasicnoj :D :D :D
Hvala unaprijed
Nosferatu
Location: Give me your tired, your poor, Your huddled masses yearning to breathe free

#2 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by Nosferatu »

Fender - Acoustic Electric. Imaju danas i Deluxe Acoustoelectic Stratocaster-e. Cijena $350-700. Na ovoj gitari je odsvirana Layla Eric Claptona. Moze a ne mora da znaci ista, ali za te pare tesko je u toj klasi sta bolje kupiti. Tijelo joj je mnogo manje od Ibaneza akusticnog, sto je bitan faktor. Mnogo je ljepsa gitara na oko. Ovisno od koliko love potrosis i drveta dobijes i boju zvuka. Ja na svojoj drzim najlonske zice, pa opet mozes svasta zasvirat. Ibanez akusticni je meni gitara za country music, i nikog nikad od skolovanijih gitarista nisam vidjeo da ima neku zelju svirati Ibaneza akusticnog. Ibanez je marka elektricne gitare, oni tu marku prodaju na akustici, i to pocetnickoj. Ne shvatam sta ce ti to? A uopste ne shvatam sta ce ti i Fender - ako ce biti akousticna samo gitara? Ibanez i Fender nisu najjace marke akusticnih gitara, a nisu ni kvalitetne, narucito jer je mnogo lakse napraviti na liniji elektricnu gitaru od akusticne, a to se danas radi - masovna proizvodnja. Zbog toga principi nisu isti. Zato - imas stotine boljih gitara akusticnih i ne mora marka da znaci nista, a narucito ako vidis marku elektricne gitare na akusticnoj, ja od toga bjezim. To je isto kao da kupujes autobus marke Yugo. Ili avion marke Vowkswagen, ako mene pitas.

Ibanez - Odlicna pocetnicka elektricna gitara. Mada, ako hoces svirati blues, jazz i slicno, Fender Stratocaster je vise te orijentacije. Ako hoces da sviras metal, onda Ibanez bez sumnje. Cijena od $300 pa dokle hoces ima ih i po par milja.

Vlasnik sam obadvije ove gitare, mada je Fender Acoustic-electric posebna gitara, vise je volim od elektricne ali rijetko sviram. Zvuk. Pa sviras preko pojacala, neces svirati kao klasicnu gitaru valjda? Zvuk i izgled su razlozi sto se voli. Ali, na zalost, bilo sta osim elektricne gitare preko pojacala ne ide, jer danas imas toliko razlicitih procesora, papuca, distorzija i slicnih kvakica koje prije ili kasnije pozeli da koristi svako, i to je ono gdje elektrika pobjedi akustiku. Ako ces to, onda brate - Cordoba, divi jove.

Image

Cijena? Milja lardasa.

Epiphone Les Paul je takodje divna gitara, malo skuplja od pocetnickih ovih od circa $300, elektricna ali mozes svirati sto ti dusa pozeli. Cijena $700.
Image

A kad zaradis pare, predjes ko hajjuka na Gibson Custom Les Paul-a. Cijena $3,500. Jel vrijedi. Vrijedi brate. Ako ces svirati vrijedi svakog dollara, ako neces ne vrijedi ni ona Slovenacka od 120 maraka.

Image
Hendrix

#3 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by Hendrix »

Ma jarane svaka je dobra ako mene pitaš.
Marke su samo pitanje ukusa i tvog stila koji samo ti znaš, a opet imaš gitarista koji odbijaju svrstavanje neke gitare u neki stil sviranja, pa ljudi sviraju jazz na nekom Ibanezu koji izgleda kao stvoren za detah metal benda i tako dalje. Ibanez , Fender, Yamaha... svaka je dobra a kod muzičke opreme ti je bukvalno koliko para toliko muzike. Isto ti je porediti Audi i BMW, Ibanez i Fender su kvalitetne marke ali ako daš par stoja na akustaru ne možeš očekivati čuda od nje, a ako si početnik onda ih i ne možeš ni praviti , tek se s vremenom i vježbom dođe do onog trenutka kad skontaš da gitara od par stoja više nije ono, smeta ti kad se raštima, kad ton ode u neki skroz drugi,jednostavno prerastao si je muzički. Ali tada si već u fazi kada odeš i kupuješ gitare prema osjećaju i onome što ti ona pruži kad je probaš u radnji a ne po tome kako se ona zove.

Zato moj savjet ti je , ako si početnik uzmi bilo koju od par stoja i vježbaj na njoj i ne budi opterećen markama, ja sam počeo na nekoj akustičnoj od 20KM kojoj ni ime ne znam sada ali mi je bila vrh vrhova tada,pa sam sviro na Squier stratu godinama koji sada vrijedi ni 50KM ali mi je pružio svirki i dobre zabave a to se ne može platiti. Na kraju krajeva kupuješ je da sviraš a ne da gledaš u njen logo Fendera ili Ibaneza i kada uzmeš kvalitetan instrument on će biti s tobom duugo godina i postane dio tebe bukvalno.Moj otac je imao harmoniku koja vrijedi par hiljada eura sada, svirao je na njoj preko 30 godina, e to ti je instrument, na njemu milion uspomena i lijepih trenutaka, nadam se da ćeš i ti nešto tako pronaći. :)

Za kupnju ti mogu preporučiti i Music shop Brothers na Stupu http://www.brothers-music.com/o_nama.html kao i radnju u Lukavici koja prodaje samo Yamaha opremu a čujem da su jeftini pravo i da ima dobra ponuda.
Lucazode

#4 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by Lucazode »

Hvala na postovima. Kao sto napisah, da kupujem "klasičnu", znao bih koji kvalitet zvuka zelim. Dugo sam klasiku vjezbao i svirao. :-D
Opet, sad bih na akusticnoj (nakon malo razgledanja po radnjama) trazio urezan "pickup" za solažice, i orijentacija bi bila Blues, Rock, da je "ozvucena" mozda za svirke. :-D

Eto ako ima jos nekih radnji pored ovih brothersa, koji su poskupi bicu zahvalan ako link postirate.
AenemA

#5 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by AenemA »

Kad smo kod akusticnih, nebi ni Fender ni Ibanez., nije da su lose gitare,naprotiv, vec stvar licnog ukusa. I kao sto neko rece iznad,Fender i Ibanez nisu neka imena kada su akustince gitare u pitanju, tako da bi zaobisao.
Ako imas nesto vise love provjeri Alvarez,Ovation,Martin,Takamine...
Licno posjedujem akusticno-elektricni Alvarez i vise sam nego zadovoljan.
muris varajic

#6 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by muris varajic »

Ima jos par radnji koje mozes obici mada nisam siguran da Brothers spada u grupu "slupljih", neznam...
Artist- kod zeljeznicke stanice
Amadex - u Papagajci
Yamaha - na Vilsonovom

Necu ti nista savjetovati jer mislim moras probati gitaru licno,
provesti snjom par sati i donijeti odluku o kupovini.
I da, nemoj se zamarati markama i naljepnicama,
uzmi ono sto tebi odgovara, to je glavno. :thumbup:
Konjanik

#7 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by Konjanik »

jarane obadvije marke su jako dobre i kvalitetne su to gitare ali gledaj na zvuk , starost gitare i naravno na vrat, jebeš i Ibanez ako mu je vrat pa i malo samo savijen .,

A ako kupuješ novu gitaru kupi fender - Ibanez je dobra al električna kad je , a ne znam sto koji k.. ne kupis sebi elektricnu kad ima slove ?
djejebazapelo

#8 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by djejebazapelo »

Prijatelju istu takvu Ibanez koncertnu klasicnu makinu imam. Cak i boja crna al' sa malkoc vise sedefa na vratu. Zvuk joj je na mjestu. Samo gledaj da ne naletis na made in kina. Ali u svakom slucaju fender mi je drazi.

Ako mjenjas smjer pa oko bacas i na elektricnu ili kombiniranu Nosferatu ti spomenu Epiphone Les Paul ili ako se ima sa cime i Gibson Custom LP bi ti garant ispunio dusu ako sa dusom sviras. Sto bi se reklo prva liga sjeverozapad od gitare.
groar

#9 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by groar »

Ako ćeš moj savjet, kupi bilo šta, samo ni pod razno nemoj kupovati ovdje u BiH, a pogotovo u Sarajevu. Jer 90% instrumenata koji su ovdje u prodaji je totalni škart. Ako ikako možeš da ti neko dopremi iz inostranstva, bilo bi puno isplativije. Bolje kupuj i polovno po oglasima, sa naglaskom da instrument bude star dvadesetak godina, ukoliko je kupljen kod nas. Sve je bolje nego kupovina u radnjama.
Lucazode

#10 Re: Ibanez ili Fender ?

Post by Lucazode »

Ovu ponudu ima za 400KM, te kofer. Ocuvana, malo koristena. Neki forumasi su upuceni, dodatni komentari mi nisu na odmet. :D

Image

Image

Image

Image

Ty all
Post Reply