IBAN

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
el_bake007

#1 IBAN

Post by el_bake007 »

Radim nešto za firmu iz Amerike i do sad su me plaćali preko PayPala ,međutim nova politika je da će od Februara isplate ići direktno na bankovne račune preko Transferwisea. Traže od mene da odaberem državu/valutu koja je kod mene međutim naša država nije na toj listi,ponuđen je EUR kao isplata(potrebno unjeti IBAN i SWIFT). Raspitao sam se po bankama u vezi deviznog računa međutim baš uzimaju lopatom, 4-5 maraka za vođenje i po isplati 1%-0.5% ili minimalno 10-15KM :-) Pošto mi je isplata svake sedmice baš bi mi puno otišlo, zanima me mogu li unjeti iz UniCredita normalni broj bankovnog računa pretvoren u IBAN (čitao sam da za našu državu to ide BA39xxxxxxxxxxxxxxxx gdje su xevi 16 cifri računa) i SWIFT od unicredita. Jeli može ići tako ili baš moram imati devizni račun?
akcija007

#2 Re: IBAN

Post by akcija007 »

Ne mozes dati normalan tekuci racun iz unicredita jer je to BAM-ovski a tebi treba devizni. Stici ce uplata na banku i to ce biti nerasporedjen priliv i kontaktirati ce te iz banke, da dodjes da otvoris devizni racun.

Za devizni racun, ces placati trosak vodjenja racuna mjesecno. I za svaki priliv iz vana, naknadu za obradu deviznog priliva iz inostranstva. Mislim da je min 5 eur.
Isplata sa deviznog je bez provizije.

Vidi sa amerikancima da ti ne uplacuju svake sedmice vec 1 mjesecno

Pogledaj po svim ostalim bankama kako se krecu te tarife za prijem devizne doznake. Zasto mora biti Unicredit kad je sve to isto svugdje trazi najjeftinije za sebe
ferratilis

#3 Re: IBAN

Post by ferratilis »

Ja sam prije dvije godine otvorio devizni u Unicredit i trazio da mi mailom posalju te swift i iban kodove, i onda sam to proslijedio firmi za koju radim. Trazio sam da me isplacuju mjesecno, upravo radi tih naknada. Uzimaju 10KM od svake isplate. Jest da deru, ali nema alternative. Mislim da trenutno sve banke uzimaju minimalno 10KM.
Post Reply