Pozz ljudi,
imam mobilno bankarstvo u 2 banke , Unicredit i Sparkasse... Moze li mi neko reci kako mogu doci do svog ibana za internacionalne uplate u jednoj od ovih banaka ?
Iban i Swift
Moderator: anex
- alibegoa
#2 Re: Iban i Swift
Nazoves ih i pitas
-
toure123
#3 Re: Iban i Swift
Aha ok, mislio sam da je to nesto sto je vezano za moj licni racun a bez potrebe da njih moram kontaktirat... Jel taj IBAN zapravo moj licni racun za vanjske uplate ili kako to ide ?alibegoa wrote:Nazoves ih i pitas
- seda
#4 Re: Iban i Swift
IBAN jeste tvoj racun, samo se doda nekoliko brojeva ispred. swift mozes saznati na web stranici banke
-
toure123
#5 Re: Iban i Swift
Aha thx, nazvat cu ih sutra da mi kazu to sve...seda wrote:IBAN jeste tvoj racun, samo se doda nekoliko brojeva ispred. swift mozes saznati na web stranici banke
Ali opet ne mogu da vjerujem da te informacije nisu ukljucene u ovu mobilno bankarstvo uslugu, da u aplikaciji prilikom autentifikacije prikaze sve te potrebne informacije, kako je samo retardirano ne mogu da vjerujem...
-
pinkman
#6 Re: Iban i Swift
Jedno glupo pitanjetoure123 wrote:Aha thx, nazvat cu ih sutra da mi kazu to sve...seda wrote:IBAN jeste tvoj racun, samo se doda nekoliko brojeva ispred. swift mozes saznati na web stranici banke
Ali opet ne mogu da vjerujem da te informacije nisu ukljucene u ovu mobilno bankarstvo uslugu, da u aplikaciji prilikom autentifikacije prikaze sve te potrebne informacije, kako je samo retardirano ne mogu da vjerujem...
-
toure123
#7 Re: Iban i Swift
pinkman wrote:Jedno glupo pitanjetoure123 wrote:Aha thx, nazvat cu ih sutra da mi kazu to sve...seda wrote:IBAN jeste tvoj racun, samo se doda nekoliko brojeva ispred. swift mozes saznati na web stranici banke
Ali opet ne mogu da vjerujem da te informacije nisu ukljucene u ovu mobilno bankarstvo uslugu, da u aplikaciji prilikom autentifikacije prikaze sve te potrebne informacije, kako je samo retardirano ne mogu da vjerujem...Je li imas devizni racun jer ako imas trebali su ti vec dati te podatke. Ja sam jednom placao ljetovanje, i morao sam otvoriti devizni racun jer sam imao samo tekuci.
Ja po defaultu i imam u BiH samo devizni u US $ valuti... Problem je sto oni konvertuju to kada nesto placas... Medjutim imas opciju u Unicredit da otvoris MasterCard deviznu u USD $ pa mozes placati s tom valutom
-
pinkman
#8 Re: Iban i Swift
Opet ce ti konvertovati kad budes placao u inostranstvu u EUR a kod tebe USDtoure123 wrote:pinkman wrote: Jedno glupo pitanjeJe li imas devizni racun jer ako imas trebali su ti vec dati te podatke. Ja sam jednom placao ljetovanje, i morao sam otvoriti devizni racun jer sam imao samo tekuci.
Ja po defaultu i imam u BiH samo devizni u US $ valuti... Problem je sto oni konvertuju to kada nesto placas... Medjutim imas opciju u Unicredit da otvoris MasterCard deviznu u USD $ pa mozes placati s tom valutom
-
TRANCE
#9 Re: Iban i Swift
IBAN je uvijek u formi BA39xxxxxxxxxxxxxxxx gdje iksevi predstavljaju transakcijski broj računa. To je onaj broj sa 16 znamenki koji se koristi za uplate na račun unutar BiH (ne broj kartice).
-
TRANCE
#10 Re: Iban i Swift
Mislim da to bezveze navlače raju da otvaraju i devizni račun pored tekućeg. Ja npr. imam u Raifaisenu tekući i čak u internet bankarstvu imaju opciju za transfer novca u inostranstvo. Konverziju valuta vjerovatno vrši banka automatski, slično kao i u slučaju plaćanja putem debitnih kartica.pinkman wrote:Jedno glupo pitanjetoure123 wrote:Aha thx, nazvat cu ih sutra da mi kazu to sve...seda wrote:IBAN jeste tvoj racun, samo se doda nekoliko brojeva ispred. swift mozes saznati na web stranici banke
Ali opet ne mogu da vjerujem da te informacije nisu ukljucene u ovu mobilno bankarstvo uslugu, da u aplikaciji prilikom autentifikacije prikaze sve te potrebne informacije, kako je samo retardirano ne mogu da vjerujem...Je li imas devizni racun jer ako imas trebali su ti vec dati te podatke. Ja sam jednom placao ljetovanje, i morao sam otvoriti devizni racun jer sam imao samo tekuci.