Ja sam ovaj program prije vise od 10 godina zavrsio u USA i bio sam odusevljen njime. Dvogodisnji program (kao 3. i 4. razred srednje skole) u kojem ucenici biraju 6 predmeta koje zele slusati i detaljno ih obradjuju sa svojim profesorima. Na kraju svega rade zavrsne ispite koji obuhvataju svo gradivo od te dvije godine. Trazi se dosta znanja, a jos vise primjene tog znanja na prakticne situacije. Fenomenalna priprema za fakultete i diploma koja se priznaje u vecini drzava ovog svijeta. Profesori rade sa ucenicima, pomazu im u stjecanju znanja, ali se zavrsni ispiti ocjenjuju u drugim drzavama.
Odusevljen programom, preporucim od mog brata kcerki da upise IB u Drugoj gimnaziji. Inace mala je stvarno motivisana da radi i pametna i ima sanse da na ispitima bude jedna od najboljih. Ali sta se radi u toj skoli, to je za medijsku reportazu i oduzimanje licence skoli da provodi program.
Pocnimo sa izborom predmeta. Prvo, ucenicima se nude samo najbezvezniji predmeti koji su u mojoj skoli u USA uzimali oni najgluplji i sto su najvise lijeni. Neki tezi predmeti poput Matematike na visem nivou, engleske knjizevnosti ili latinskog se uopce ne nude ucenicima, valjda smatraju djecu glupom. Upravo zbog tog se ucenici ne mogu upisati na prestizne svjetske univerzitete.
Dalje, profesori koji tu predaju su tu dosli ocito jakim vezama. Jedan veci dio njih jako slabo govori engleski jezik (sva je nastava na engleskom), dok jedni uopste ne poznaju materiju koju predaju. Vjerujem da tih nekoliko profesora urade zavrsne ispite iz predmeta koji predaju, da ne bi dobili prolaznu ocjenu. Dovoljno je reci da je trenutna prof. bosanskog prijeratna svercerka farmerkama koja je u ratu dobila posao. Da ne govorim o nepoznavanju plana i programa i opstoj nezainteresovanosti za nastavni proces. Djeca moraju sama uciti kuci apsolutno sve (na vecini predmeta) i mjesto da im propfesri pomognu, jos ih dodatno opterete dajuci im svoj posao da rade. Pa tako ne dozvoljavaju ucenicima draft verzije radova, ili ih i ne pogledaju uopce, a cesto dadnu da ucenici jednim drugima ispravljaju radove. Da ne govorim sto fiktivno prikazuju da su se neki radovi uradili koju ustvari nisu (npr. na biologiji se treba uraditi 30tak experimenata, uradili su 3-4, a ostalo je prof. slagala da su radili). Katastrofa!
Koordinatorica je posebna prica. Neuroticna baba koja provodi diktaturu kako nad profesorima, tako i nad ucenicima. Vrlo vulgarna, neugodna, vrijedja ucenike i stalno pravi greske za koje optuzuje ucenike. Komunikacija sa univerzitetima, sto joj je obaveza, je katastrofalna i samo bruka ucenike, skolu i sebe. Vecina aktivnosti koje su protiv pravila IBa se upravo desavaju po njenoj naredbi. Napravila je jos veci haos na IB programmeu.
Ne mgo uda vjerujem kako se degradirala druga gimnazija koju sam smatrao nekad jednom od najelitnijih sarajevskih skola. I ovo uopce daje sliku naseg obrazovanja i kvaliteta "strucnjaka" koji trebaju osposobiti mlade ljude da povedu ovu drzavu.
Strasno i tuzno