Najskuplje za muslimane
Najskuplji posljednji ispraćaj u Tuzli plaćaju muslimani. Cijena najobičnije Dženaze je oko 1.800 maraka, ali, zavisno od pogrebne opreme, može biti i znatno skuplja. Pod okriljem Islamske zajednice Tuzla je Revda, profitno preduzeće koje organizira Dženaze. Njeni članovi plaćaju članarinu i imaju prividne finansijske olakšice u organizaciji Dženaza. „Domaćinstva do četiri člana godišnje plaćaju 60 KM, a za svakog narednog člana još šest maraka. Nakon pet godina članstva, u slučaju smrti nekog od člana, cjelokupne troškove Dženaze snosi Revda“, kaže nam direktor Sabahudin Imamović.
Tuzla je jedan od rijetkih gradova ne samo u našoj zemlji koji nema javno gradsko groblje. Naime, tuzlanska groblja (mezarja) su u vlasništvu vjerskih zajednica. One određuju način pokopa (Dženaza) i presudno utiču na cijene, koje su, s obzirom na standard, prilično paprene. Većina grobalja je uglavnom popunjena. Zbog mnogih razloga gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović vodi aktivnosti na formiranju javnog gradskog groblja u Drežniku, naselju iza Kreke, a jedan od motiva za formiranje javnog gradskog groblja je i obaranje cijena pogrebnih usluga.
Najskuplje za muslimane
Najskuplji posljednji ispraćaj u Tuzli plaćaju muslimani. Cijena najobičnije Dženaze je oko 1.800 maraka, ali, zavisno od pogrebne opreme, može biti i znatno skuplja. Pod okriljem Islamske zajednice Tuzla je Revda, profitno preduzeće koje organizira Dženaze. Njeni članovi plaćaju članarinu i imaju prividne finansijske olakšice u organizaciji Dženaza. „Domaćinstva do četiri člana godišnje plaćaju 60 KM, a za svakog narednog člana još šest maraka. Nakon pet godina članstva, u slučaju smrti nekog od člana, cjelokupne troškove Dženaze snosi Revda“, kaže nam direktor Sabahudin Imamović.
Za umrle muslimane koji nisu bili članovi Revde, a potomci ih žele sahraniti po vjerskom običaju, prvo se mora uplatiti pristupna taksa od 350 KM. Toliko košta i grobno mjesto na mezarju Bukovčić, dok je na ostalim 250 KM. Kopanje mezara je 115 KM. Najobičniji pogrebni materijal košta dodatnih 350 maraka. Cijenu još uvećava vjerska priprema umrlog, sam čin Dženaze i posmrtne molitve – učenje tevhida, jasina i slično. Organizacija sahrana kod druge dvije konfesije je malo jeftinija. Katolici, recimo, imaju groblje na Boriću, a isto ime već 125 godina nosi pokopno društvo. Djelatnost društva je neprofitna. „Nama su iz crkve naložili da ovo ne radimo radi profita, već da pomognemo narodu. Kod nas je članarina
četiri marke mjesečno. Nakon 30 godina ne plaćaju članarinu, ali ostaju članovi sa svim beneficijama“, kaže nam Rudolf Jankač, uposlenik u Boriću.
Vjerski obredi
Borić članovima besplatno daje sanduk sa jastukom i drveni križ. Ukoliko imaju obiteljske grobnice, usluge i takse za sahranu su najmanje 440 KM, plus vjerski obred, koji košta 80 maraka. Luksuzni je opremanje umrlog dodatno se plaća. Ukoliko nema grobnice, usluge i oprema koštaju 520 maraka, plus vjerski obred. Nečlanove Borića, koje ukopaju na katoličkom groblju, a nemaju grobnicu, sahrana – bez pogrebne opreme i vjerskog obreda - minimalno košta 940 maraka. Najskuplje stavke su zemljište 240, državanje groblja 250 i taksa 300 maraka. U pogrebnoj opremi najjeftiniji sanduk košta 340 maraka, potom opremanje istog, oprema za umrlog, te križ i vjerski obred, što na kraju košta dodatnih 500-600 KM. Znači, najjeftiniji ispraćaj košta oko 1.500 KM. Za umrle na Boriću ne naplaćuju se posebne takse zapostavljanje križeva i spomenika.
Na pravoslavnom groblju Trnovac ostoje parcele za vjerske i ateističke sahrane. Ateistička je već popunjena, a vjerska parcela ima još mjesta. Pod okriljem SPC u Tuzli nema pogrebnog društva. „Na našem groblju grobno mjesto se plaća 300 maraka, zakup i taksa su još 150 KM. To je ukupno 450 maraka. Ukoliko se pokojniku diže spomenik, tzv. ozida košta još 150 maraka. Za vjerski obred na sahrani nema cijene pa daje koliko ko može i koliko cijeni svoju crkvu“, rekao nam je sveštenik SPC u Tuzli Milan Topić.
Kada se sve sabere i oduzme, i ove sahrane nisu jeftinije od 1.500 KM. To je cijena za najskromniji posljednji ispraćaj. Većina građana u tim trenucima ne obraća pažnju na monopolističko ponašanje pogrebnika i plaća sve što se od njih traži. Za to mnogi građani tvrde da sahrane, sa izmišljenim i propisanim vjerskim obredima, koštaju nekoliko hiljada maraka. Istini za volju, najsiromašniji mogu koristiti usluge Komemorativnog centra, čije su pogrebne usluge oko 700 KM, ali bez vjerskog obreda.
Oponašanje države
Bilo kako bilo, sahrane i sve što je uz njih vezano u Tuzli su monopol vjerskih zajednica i organizacija. O kakvom se unosnom poslu radi može ilustrovati i podatak da dunum zemljišta na grobljima bez infrastrukture ima cijenu od 150.000 do 175.000 maraka. Za žive Tuzlake, dunum zemljišta sa kompletnom komunalnom infrastrukturom u Tuzli košta samo oko 50.000 maraka. Apsurd je i to da su građevinske dozvole za nadgrobne spomenike po kvadratnom metru znatno skuplje nego za porodične kuće.
Zapravo, tuzlanski pogrebnici se ponašaju poput države. Naime, opremanje i posljednji ispraćaj mrtvog čovjeka za državu je i posljednja prilika da naplati PDV za sve usluge i materijale za sahranu, što ona, naravno, uredno čini. Tako kod nas i mrtve duše pune buDžet, od kojeg dobro živi samo nebrojena administracija. Vjerske zajednice i organizacije i u tome oponašaju državu, jer je i kod njih administrativni aparat sve brojniji. Zato ni ne čudi da se, kako je izračunao jedan Tuzlak, svaka riječmolitve na sahrani plaća marku. Kao i to što ogromna većina Tuzlaka, koja čitav život proživi na kredit, bez kredita ne može platiti iole pristojan posljednji ispraćaj svojih najmilijih.
Vehid Jahić
Oslobođenje, Pogledi 25.11.2007.
...i umrijeti je preskupo...
- Bosanac sa dna kace
#1 ...i umrijeti je preskupo...
- iceman ze
Meni se bas drug pozalio, kako je nedavno bas iskihao s obzirom da je imao smrtni slucaj u familiji, nekako sve na njega spalo, s obzirom da mu je familija slabog imovnog stanja......zato vjerujem uda je tako kao sto je napisano u gornjem tesktu..
-
district-beg
hej hej hej ljudi, polahko...hajd da napravimo anketu pa vidimo koliko je ljudi spremno rcm. da gasuli covjeka..to imam radi, u Brckom za 80 KM..vjerujem da 80% ljudi to ne bi radilo ni za kakve pare..imamet je profesija, covjek se tim bavi isto kao sto npr vodoinstalater radi svoj posao
..on dodje, postavi dvije cijevi za 20 min i uzme 100 KM..pjevac za jednu noc uzme 300 KM..elektricar za sat- 150 KM..i njima niko nista ne govori, ali zato svi po efendijama..ako cemo napadati, hajmo sve napadati!
..on dodje, postavi dvije cijevi za 20 min i uzme 100 KM..pjevac za jednu noc uzme 300 KM..elektricar za sat- 150 KM..i njima niko nista ne govori, ali zato svi po efendijama..ako cemo napadati, hajmo sve napadati!
- lolita_xx
ljudi kredit moraju dizati da bi napravili dzenazu..
a ove efendije jedva cekaju da neko umre..
district zar ne mislis da su im usluge preskupe, s obzirom da nista ne rade..
odu na dzanezu, par dova uce, onda na rucak kod porodice umrlog, super im, i ja bih tako...
koliko ljudi dnevno umre, i nek on jednog 'isprati', racunaj koliko zaradi.
ne mozes porediti vodoinstalatera ii efendiju...
efenidija ima platu pri IZ, i to im malo pa ovamo nemilosrdno uzimaju od naroda.. mislim da je previse..
odu na dzanezu, par dova uce, onda na rucak kod porodice umrlog, super im, i ja bih tako...
efenidija ima platu pri IZ, i to im malo pa ovamo nemilosrdno uzimaju od naroda.. mislim da je previse..
-
district-beg
eh eh...nista ne rade...znaci ako nije fizicki posao- nije posao! prvo: odgovornost je kod Boga velika, drugo: mnogo toga su se oni odrekli, kako u medresi, tako i u sluzbi poslije, trece: posao imama je jako naporan i zahtjevan..da, placeni su simbolicno od IZ, nadji mi nekog radnika koji radi od sabah do jacije, i za to ima 450 KM, svaki dan, bez vikenda..lolita_xx wrote:ljudi kredit moraju dizati da bi napravili dzenazu..
sledece, to sto oni uzimaju, nisu samo oni krivi, nego i narod: znam par puta kad je dosao kod mene da uci, moj mu otac utrpa nesto preko...i malo po malo, tarife skacu! uosalom, to sto oni rade (ja sin, hatma, dova itd...) to mogu raditi svi sami sebi..puno je sevapnije da ti proucis fatihu svom nekom nego njemu da platis 5 hatmi..i jos, kod dzenaze:
-gasulis nekog svog
-skrojis cefine
-napravis tabut
-proucis nun, tevhid i ostalo
-platis hodzi sto ce klanjat i pratit dzenazu i zakopat merhuma
-platis IZ ako je njihova zemlja za kabur i to ti je
Nemoj beze braniti lopove...samo hoce pare,vole dunjaluk....samo sebi uzimaju i grabe,znas ti to dobro...mozda si i ti neki imam ili ti je mozda dajdza ili amidza neko od imama,pa ih ko nesto branis ovdje...ali narod vidi sta se radi i kako se pare uzimaju...nismo ovce.
- lolita_xx
ovo nije nimalo simbolicno..district-beg wrote:eh eh...nista ne rade...znaci ako nije fizicki posao- nije posao! prvo: odgovornost je kod Boga velika, drugo: mnogo toga su se oni odrekli, kako u medresi, tako i u sluzbi poslije, trece: posao imama je jako naporan i zahtjevan..da, placeni su simbolicno od IZ, nadji mi nekog radnika koji radi od sabah do jacije, i za to ima 450 KM, svaki dan, bez vikenda..lolita_xx wrote:ljudi kredit moraju dizati da bi napravili dzenazu..
sledece, to sto oni uzimaju, nisu samo oni krivi, nego i narod: znam par puta kad je dosao kod mene da uci, moj mu otac utrpa nesto preko...i malo po malo, tarife skacu! uosalom, to sto oni rade (ja sin, hatma, dova itd...) to mogu raditi svi sami sebi..puno je sevapnije da ti proucis fatihu svom nekom nego njemu da platis 5 hatmi..i jos, kod dzenaze:
-gasulis nekog svog
-skrojis cefine
-napravis tabut
-proucis nun, tevhid i ostalo
-platis hodzi sto ce klanjat i pratit dzenazu i zakopat merhuma
-platis IZ ako je njihova zemlja za kabur i to ti je
sta im je jos posao? pratiti mrtve, uciti kur'an.. i za sve im je placeno..
nemoj mi samo efendija.
rade li sta u ime boga?
pogledaj kako zive i sta imaju..
- infobrcko
ma to nije istina .district-beg wrote:hej hej hej ljudi, polahko...hajd da napravimo anketu pa vidimo koliko je ljudi spremno rcm. da gasuli covjeka..to imam radi, u Brckom za 80 KM..vjerujem da 80% ljudi to ne bi radilo ni za kakve pare..imamet je profesija, covjek se tim bavi isto kao sto npr vodoinstalater radi svoj posao
u Brckom za jednog muslimana dzenaza sa svim mogucim troskovima kosta max 1000 KM(ukljujuci mjesto, vjerski obred ma sve moguce,posmrtnice)
Mozda je u tz tako skupo posto su tamo svi komunisti pa hoce da se ukopaju i ko tito i ko alija
- infobrcko
LSD wrote:Nemoj beze braniti lopove...samo hoce pare,vole dunjaluk....samo sebi uzimaju i grabe,znas ti to dobro...mozda si i ti neki imam ili ti je mozda dajdza ili amidza neko od imama,pa ih ko nesto branis ovdje...ali narod vidi sta se radi i kako se pare uzimaju...nismo ovce.
U Brckom hodze nemaju cjenovnik vec daj sta das...
-
patrius
infobrcko wrote:ma to nije istina .district-beg wrote:hej hej hej ljudi, polahko...hajd da napravimo anketu pa vidimo koliko je ljudi spremno rcm. da gasuli covjeka..to imam radi, u Brckom za 80 KM..vjerujem da 80% ljudi to ne bi radilo ni za kakve pare..imamet je profesija, covjek se tim bavi isto kao sto npr vodoinstalater radi svoj posao
u Brckom za jednog muslimana dzenaza sa svim mogucim troskovima kosta max 1000 KM(ukljujuci mjesto, vjerski obred ma sve moguce,posmrtnice)
Mozda je u tz tako skupo posto su tamo svi komunisti pa hoce da se ukopaju i ko tito i ko alija
-
district-beg
nemam nista s njima, i ne branim ih..ali hocu da, ako vristimo na njih da i na elektricare, pekare, ribare..ha jaLSD wrote:Nemoj beze braniti lopove...samo hoce pare,vole dunjaluk....samo sebi uzimaju i grabe,znas ti to dobro...mozda si i ti neki imam ili ti je mozda dajdza ili amidza neko od imama,pa ih ko nesto branis ovdje...ali narod vidi sta se radi i kako se pare uzimaju...nismo ovce.
- infobrcko
znas li ti Beze sta pisesdistrict-beg wrote:nemam nista s njima, i ne branim ih..ali hocu da, ako vristimo na njih da i na elektricare, pekare, ribare..ha jaLSD wrote:Nemoj beze braniti lopove...samo hoce pare,vole dunjaluk....samo sebi uzimaju i grabe,znas ti to dobro...mozda si i ti neki imam ili ti je mozda dajdza ili amidza neko od imama,pa ih ko nesto branis ovdje...ali narod vidi sta se radi i kako se pare uzimaju...nismo ovce.
- lolita_xx
meni stvarno nije jasno kako mozes poredit efendiju i pekara??district-beg wrote:nemam nista s njima, i ne branim ih..ali hocu da, ako vristimo na njih da i na elektricare, pekare, ribare..ha jaLSD wrote:Nemoj beze braniti lopove...samo hoce pare,vole dunjaluk....samo sebi uzimaju i grabe,znas ti to dobro...mozda si i ti neki imam ili ti je mozda dajdza ili amidza neko od imama,pa ih ko nesto branis ovdje...ali narod vidi sta se radi i kako se pare uzimaju...nismo ovce.
ima platu od IZ, cuj simbolicna.
- gospodar kuglastih munja
district-beg wrote:nemam nista s njima, i ne branim ih..ali hocu da, ako vristimo na njih da i na elektricare, pekare, ribare..ha jaLSD wrote:Nemoj beze braniti lopove...samo hoce pare,vole dunjaluk....samo sebi uzimaju i grabe,znas ti to dobro...mozda si i ti neki imam ili ti je mozda dajdza ili amidza neko od imama,pa ih ko nesto branis ovdje...ali narod vidi sta se radi i kako se pare uzimaju...nismo ovce.
Dobro moj drug Majkl rece...kad porastem , bicu vjerski inzinjer....
-
LSD
Beze burazeru...nemoj da branis organizovani kriminal pod plastom vjere...pekari,vodoinstalateri i ostale zanatlije zaradjuju svoj hljeb sa svojih 10 prstiju...posteno i bez prevara (bar oni koje ja znam)
S druge strane hodze i imami (koji su dosli na svoje pozicije putem familijarnih veza,dobro si procitao) uzimaju od naroda i sakom i kapom,posebno kada su dzenaze....IZ drzi monopol sto se tice uplata za odlazak na hadz (ne znas neke stvari,ali nije ni tema oko toga)...dakle,ljudi uzimaju pare bez imalo stida...i jos dodje pa ti na dzumi moralise i poziva narod da glasa za stranke koje ih lobiraju...ZATO NAM I JESTE OVAKVO STANJE MEDJU MUSLIMANIMA...kad nam je ulema takva,sta ocekivati od obicnog naroda.
S druge strane hodze i imami (koji su dosli na svoje pozicije putem familijarnih veza,dobro si procitao) uzimaju od naroda i sakom i kapom,posebno kada su dzenaze....IZ drzi monopol sto se tice uplata za odlazak na hadz (ne znas neke stvari,ali nije ni tema oko toga)...dakle,ljudi uzimaju pare bez imalo stida...i jos dodje pa ti na dzumi moralise i poziva narod da glasa za stranke koje ih lobiraju...ZATO NAM I JESTE OVAKVO STANJE MEDJU MUSLIMANIMA...kad nam je ulema takva,sta ocekivati od obicnog naroda.
- infobrcko
c c c c znatel vi ono RODITELJSKA PAZNJALSD wrote:Beze burazeru...nemoj da branis organizovani kriminal pod plastom vjere...pekari,vodoinstalateri i ostale zanatlije zaradjuju svoj hljeb sa svojih 10 prstiju...posteno i bez prevara (bar oni koje ja znam)
sta ste napali na maloljetnog Bega...
covjek je samo rekao svoje misljnje i ja se slazem sa njim .
-
district-beg
nemoj tako ziv bio...ja znam da medju tom ulemom ima uhljupa, kao uostalom i svugdje...ali ipak drzim da su vecina njih casni ljudi..i nemoj ba tako: ako se vodoinstalater prlja, ne moraju svi...imami su, rekoh imaLI i imaju mnogo odricanja da bi bili to sto jesu..ma nije to jednostavno ljudi, aman...LSD wrote:Beze burazeru...nemoj da branis organizovani kriminal pod plastom vjere...pekari,vodoinstalateri i ostale zanatlije zaradjuju svoj hljeb sa svojih 10 prstiju...posteno i bez prevara (bar oni koje ja znam)
-
Kralj Tvrtko XXVIII
Ja stvarno ne znam u cemu je problem. Nije potreban imam da bi sahrana bila muslimanska. Uvijek sami mozete klanjati dzenazu, s tim sto su ljudi takvi da se islama sjete samo kad im za dzenaze treba i kad se malo prepadnu. Ko ne zna da klanja neka plati clanarinu 20-30 maraka godisnje i nema problema.
-
fixer
ja nisam musliman i necu vam se mjesati u vjeru. jednostavno je ne poznajem toliko. al se mogu mjesati u svoju i u odredjene ljudske principe. nije mi jasan nacin da se naplacuje jedna molitva koju ce neki poglavar vjerski izmoliti za nekog mrtvog. pa zar to nije svrha njihovog postojanja. pa ocekuju i zagovaraju da se mi ljudi medjusobno pomazemo materijalno i duhovno. zagovaraju taj nacin zivota. a oni materijaliziraju nesto sto te ne kosta nista. izmoliti se za nekog te nece kostati niti para niti zdravlja vec samo malo vremena i volje. e sad na nama je da mu se zahvalimo na nas nacin. onoliko koliko mozemo i kako mozemo. sad da postoje tarife za neku stvar sto ej neko izmolio.. pa dajte. ako postoji cijena neceg sto je on uradio( univerzalna) bas me interesuje jel izdaju racune i placaju poreze? ja razumijem da moraju od necega ziviti. al ne kontam sto se moraju bogatiti.
-
district-beg
eto, to je ustvari problem kod nas muslimana: imas Kur'an, hadis i tamo ces naci da treba da dajes, da ides u dzamiju itd. i nigdje ne pise ako ti se ne svidja efendija nemoj ici..preoblem je sto svijet ne uci, ne cita...al hajd, svakom svacije, jel tako?heh...lolita_xx wrote:zbog tih efendija ljudima se ne ide u dzamiju, uvijek traze neku sadaku, neke obnove dzamije, PM-e, da mi je znati kome oni nesto daju...
-
district-beg
ma braaaaaaaavo maaaaajstore, sta ja govorim sve vrijeme...pa ljudi ne morate kinte dat hodzi, bujrum i klanjajte, ucite..ha ja...bravo Tvrtko jos jednomKralj Tvrtko XXVIII wrote:Ja stvarno ne znam u cemu je problem. Nije potreban imam da bi sahrana bila muslimanska. Uvijek sami mozete klanjati dzenazu, s tim sto su ljudi takvi da se islama sjete samo kad im za dzenaze treba i kad se malo prepadnu. Ko ne zna da klanja neka plati clanarinu 20-30 maraka godisnje i nema problema.