I sta bi? Jesu li vas popisali?

Locked
madner

#76 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:
Alfons Kauders wrote: evo primjera - mene su popisali kao podstanara, mada imam stan u drugom gradu... koji nece biti popisan, niti ce znati kakva mi je krovna konstrukcija, ni kolika mi je hala... jer jednostavno nije predvidjeno da neko ima dva boravista...

druga je stvar za vlasnistvo... zar nije mozda trebalo ubaciti pitanje o hipotekama, kreditnoj zaduzenosti? dakle ako si vlasnik, plivas li banci ili si kihno kes, naslijedio itd.? pa jebem mu mater, valjda je to malo vazniji podatak za ekonomiste od kvadrature hale
Kvadratura hale sve govori o covjeku.

Neko ko zivi u malom stanu sa malom halom zivi u skladu sa svojim mogucnostima. Sere kratko i jasno i bori se da ne potone.

Osoba sa malim stanom i velikom halom ocito previse love trosi na hranu.

Osoba sa velikim stanom i malom halom je pizda koja se gusi u vlastitom smradu a ima love. :D
a sta ako neko u stanu ima dvije hale po 4 kvadrata... a neko opet ima jednu od 5... sta cemo onda, statisticki :D

osam
Statisticki je prvi glup, dok je drugi ogranicen :D
Alfons Kauders

#77 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Alfons Kauders »

SSemir wrote:bio sam na obuci za instruktore, i mnogi smo ostali zateceni besmislenim pitanjima, pa nam je federalni instruktor objasnio da se popisni listici prave prema nekom standardu, na nivou citave evrope, uz bragu prilagodbu nasem podrucju, ali vecina je takva svugdje...

a sto se tice ostalih pitanja:
situacija 1. u nekom podrucju, treba puno kuca renovirati, siromasi nemaju ni pristojan wc, nemaju fasadu, griju se na drva -->bogatasi otvaraju fabrike u tom podrucju sa poslovima koje niko nece, sa platama koje su svakom sramota..
situacija 2. dobar zivot, pismeno grijanje, veliki stanovi, velike i moderne kuce --> bogatasi otvaraju tu trgovacke centre da prodaju ono sto su im proizveli ovi iz situacije 1.

ma trebamo se svi izjasniti kao Ovce, jer i ovaj popis pokazuje da to i jesmo..
meni ne smeta sto je bilo tih "glupih" pitanja jer su fakat i ona bitna, sto vise to bolje

problem je sto su isto tako mogli ubaciti masu pitanja koja su specificna za bih, npr. o sivoj ekonomiji... ja bi im rekao sta sam radio na crno bez ikakvih problema... umjesto toga ubacili su etnicka pitanja, religiju i onaj dio o raseljenim osobama... nisam primjetio nista vise specificno za bih
Havatar

#78 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Havatar »

Alfons Kauders wrote:
Bodkin wrote:
Prpa.ba wrote:Obavio sam gradjansku duznost. Popisao me je veoma ljubazan i kulturan covjek mojih (starijih :mrgreen: ) godina, sve je proteklo u najboljem redu i profesionalnom ozracju. :thumbup:

Nazalost, za sveukupnu organizaciju popisa se to ne moze reci. Katastroficni su razmjeri javasluka i nesposobnosti da se obezbjedi sigurnost podataka, kao i besmisao popisnice u kojoj su ocigledno jedini podaci koji su bitni, nacionalno/vjersko/jezicko izjasnjavanje. Ostala su pitanja tu pro forme, sto je konstatovao i popisivac ispricavajuci se zbog toga sto me pita "besmislena pitanja". Osobni podaci sada ovise samo o dobroj volji i profesionalizmu popisivaca. :run:
Pa besmislena su tom starijem gospodinu
...zato jer im je ocito receno da samo obrate paznju na ona "bitna" pitanja

i ja imam takav dojam - ne zamjeram nista momku koji je profesionalno odradio svoj posao, ali ocito je da su im rekli da su ta pitanja malo vaznija... :wink:
Jedino oko tih pitanja moze da bude protesta a oko drugih ne moze.
drug_profi

#79 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by drug_profi »

Mene fascinira opcinjenost statistickog zavoda za nasim ljubavnim avanturama i vrstama krovova. :D
Mozda ima uzrocno posljedicnu vezu jedno sa drugim, pa ce izvuci zakljucak koliko se Bosanaca u stvari žega na krovovma...
Alfons Kauders

#80 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Alfons Kauders »

Havatar wrote:
Alfons Kauders wrote:

i ja imam takav dojam - ne zamjeram nista momku koji je profesionalno odradio svoj posao, ali ocito je da su im rekli da su ta pitanja malo vaznija... :wink:
kakvih ba protesta matere ti? gras rikno, svako malo nestaje vode, plina, ekonomija u kurcu i opet kad budu protesti skupi se 100 ljudi...

da sutra donesu neki zakon o pravu prve noci i pocnu ljudima jebavat zene, onda bi se mozda skupilo 1000 ljudi... i onda bi dosli brkan i stukan, pa bi raja rekla - bolje je da nam jebu zene nego da s ovim budemo vidjeni na ulici
covjekvjeverica

#81 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by covjekvjeverica »

addem wrote:Kako se kaze nacija iz Trinidada i Tobaga. Trinidadac ili Tobazanin. Ili zajedno Trinidadac i Tobazanin.
a tobazanin separatista? a zena trinidajka?
cyprus

#82 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by cyprus »

Alfons Kauders wrote:meni ne smeta sto je bilo tih "glupih" pitanja jer su fakat i ona bitna, sto vise to bolje

problem je sto su isto tako mogli ubaciti masu pitanja koja su specificna za bih, npr. o sivoj ekonomiji... ja bi im rekao sta sam radio na crno bez ikakvih problema... umjesto toga ubacili su etnicka pitanja, religiju i onaj dio o raseljenim osobama... nisam primjetio nista vise specificno za bih
Ali čekaj zar pitanjem: da li ste se u proteklih 7 dana bar jedan sat bavili nečim čime se zaradili novac (nešto tako)... nije obuhvaćena i siva ekonomija... Na osnovu tog pitanja saznaćemo koliko ljudi zaista nešto privređuje...

A na direktno pitanje o sivoj ekonomiji bi ti najmanje 60% ljudi koji tako rade, slagalo... I koja je onda relevantnost tog podatka?
Havatar

#83 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Havatar »

Alfons Kauders wrote:
Havatar wrote:
Alfons Kauders wrote:

kakvih ba protesta matere ti? gras rikno, svako malo nestaje vode, plina, ekonomija u kurcu i opet kad budu protesti skupi se 100 ljudi...

da sutra donesu neki zakon o pravu prve noci i pocnu ljudima jebavat zene, onda bi se mozda skupilo 1000 ljudi... i onda bi dosli brkan i stukan, pa bi raja rekla - bolje je da nam jebu zene nego da s ovim budemo vidjeni na ulici
Ne misilim na proteste gradjana nego na proteste i reagovanja politicara , partija , vjerskih institucija , raznih udruzenja , NVO organizacija itd.
Last edited by Havatar on 02/10/2013 15:58, edited 1 time in total.
madner

#84 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by madner »

Obim sive ekonomije je dosta lako utvrditi.

Trgovinski deficit 8-)
Alfons Kauders

#85 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Alfons Kauders »

cyprus wrote:
Alfons Kauders wrote:meni ne smeta sto je bilo tih "glupih" pitanja jer su fakat i ona bitna, sto vise to bolje

Ali čekaj zar pitanjem: da li ste se u proteklih 7 dana bar jedan sat bavili nečim čime se zaradili novac (nešto tako)... nije obuhvaćena i siva ekonomija... Na osnovu tog pitanja saznaćemo koliko ljudi zaista nešto privređuje...

A na direktno pitanje o sivoj ekonomiji bi ti najmanje 60% ljudi koji tako rade, slagalo... I koja je onda relevantnost tog podatka?
meni navedeno pitanje nije postavljeno

pa i ne govorim o "direktnom" pitanju... naravno da niko nece napisati "radim kod dzafera na crno u cevabdzinici"... ali je trebalo nekako formulisati pitanja koja bi pomogla - to nije moj posao

naravno da bi i tad ljudi lagali, jebiga, sta se moze - lagace se i na ostalim pitanjima-... ali koliko je relevantan cijeli popis ako ce ispasti da nam petina ljudi koji rade umire od gladi... a zapravo imaju neki prosjecni standard muljajuci gdje stignu
theTruePath

#86 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by theTruePath »

za nacionalno izjasnjavanje mi dao formular, da vidim i procitam prije no sto se izjasnim... ostalo je sam upisivao
To je on vodio vodu na nas mlin 8-) ,zna da ce neki mozda iz nenznja reci Musliman ili Bosanaca,ali kad vide ono "ostali" odmah je rekacije :run: :D
Bodkin

#87 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Bodkin »

madner wrote:Obim sive ekonomije je dosta lako utvrditi.

Trgovinski deficit 8-)
Kojim trikom trgovinski deficit to pokazuje
cyprus

#88 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by cyprus »

Alfons Kauders wrote:meni navedeno pitanje nije postavljeno

pa i ne govorim o "direktnom" pitanju... naravno da niko nece napisati "radim kod dzafera na crno u cevabdzinici"... ali je trebalo nekako formulisati pitanja koja bi pomogla - to nije moj posao

naravno da bi i tad ljudi lagali, jebiga, sta se moze - lagace se i na ostalim pitanjima-... ali koliko je relevantan cijeli popis ako ce ispasti da nam petina ljudi koji rade umire od gladi... a zapravo imaju neki prosjecni standard muljajuci gdje stignu
http://www.nolinks/forum.php/vi ... =872#p1611

Nije ti postavljeno pritanje 32? :shock:
Alfons Kauders

#89 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Alfons Kauders »

Havatar wrote: Ne misilim na proteste gradjana nego na proteste i reagovanja politicara , partija , vjerskih institucija , raznih udruzenja , NVO organizacija itd.
a to... sorry

mada... koga vise boli kurac za reakcijama politicara, vjerskih vodja, udruzenja i nvo nehljebovica? vise mi je stalo npr. do tvog misljenja nego do misljenja lagumdzije i dodika, reisa i kardinala ili brkana i stukana... a tebe u zivotu nisam vidio i nemam pojma ko si... nije bitno sto tebe ne znam, vec sto njih znam :D
Chiefukan

#90 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Chiefukan »

Može li mi neko samo reći, pošto smo svi u porodici prijavljeni u opštini Centar, a mi živimo svi godinama već u Novom Sarajevu gdje će nas popisati i ima li problema u vezi sa tim? :D
drug_profi

#91 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by drug_profi »

Chiefukan wrote:Može li mi neko samo reći, pošto smo svi u porodici prijavljeni u opštini Centar, a mi živimo svi godinama već u Novom Sarajevu gdje će nas popisati i ima li problema u vezi sa tim? :D
Platicete kaznu na licu mjesta. :D

salim se. Nema veze. tamo gdje zivis, tamo ces biti popisan.
Last edited by drug_profi on 02/10/2013 16:04, edited 1 time in total.
NeenaSa

#92 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by NeenaSa »

Da su iole povezani, imali li bi podatke.
Chisto "krshenje" novca u neprovat.
Dobro, .... kratkorochno dodjoshe popisivachi do istog, al', ... shto dalje?

Edit:
Za sivu ekonomiju ; et', svatko che podnijet podatke. :-) jes', al', malo morgen.
P.S.
I ne trubite o pravnoj Drzhavi.
Chast manjini, al' vechina, vlada.
cyprus

#93 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by cyprus »

Chiefukan wrote:Može li mi neko samo reći, pošto smo svi u porodici prijavljeni u opštini Centar, a mi živimo svi godinama već u Novom Sarajevu gdje će nas popisati i ima li problema u vezi sa tim? :D
Tamo gdje živite. Nema problema u vezi s tim.
Peryton_

#94 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Peryton_ »

Bila je sinoc popisivacica kod mene :)

Izasla je iz kuce oko 20.00 a zadrzala se sat i po.

Volim kvizove, proslo je fino :D
madner

#95 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by madner »

Bodkin wrote:

Trgovinski deficit 8-)
Evo jedan konkretan primjer:

Ja imam ratu od 1000 KM
Leazing 600 KM
Rezije 400 KM.
Izdatke na hranu i odjecu recimo 1000 Km.

I primam platu sluzbeno od nekih recimo 2000.

Mozes li utvrditi za koliko minimalno lazem, ako znas da nemam ustedjevine? :D
Alfons Kauders

#96 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Alfons Kauders »

cyprus wrote:
Alfons Kauders wrote:meni navedeno pitanje nije postavljeno

http://www.nolinks/forum.php/vi ... =872#p1611

Nije ti postavljeno pritanje 32? :shock:
naravno da nije jer na to pitanje kao i sljedecih par pitanja odgovara samo ako si nezaposlen... o tome i pricam, debilno osmisljeno...

koliko znas ljudi da pored redovnog posla rade jos nesto sa strane? i njima ovo pitanje nece biti postavljeno
cyprus

#97 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by cyprus »

Alfons Kauders wrote:naravno da nije jer na to pitanje kao i sljedecih par pitanja odgovara samo ako si nezaposlen...
Mislim da griješiš... To je prvo pitanje u grupi ekonomskih pitanja... Moguće da ti je popisivač to pitanje skratio i pito te samo: jesil zaposlen? :mrgreen:
drug_profi

#98 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by drug_profi »

cyprus wrote:
Alfons Kauders wrote:naravno da nije jer na to pitanje kao i sljedecih par pitanja odgovara samo ako si nezaposlen...
Mislim da griješiš... To je prvo pitanje u grupi ekonomskih pitanja... Moguće da ti je popisivač to pitanje skratio i pito te samo: jesil zaposlen? :mrgreen:
Ako odgovris sa DA na pitanje 32 ides drito na 37.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#99 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by JoseMujica »

Alfons Kauders wrote:
Havatar wrote:
Alfons Kauders wrote:

kaine sekirli oko 3,14čke bi imali momentalni č-etnički konsenzus svih č-etnija
Bodkin

#100 Re: I sta bi? Jesu li vas popisali?

Post by Bodkin »

madner wrote:
Bodkin wrote:

Trgovinski deficit 8-)
Evo jedan konkretan primjer:

Ja imam ratu od 1000 KM
Leazing 600 KM
Rezije 400 KM.
Izdatke na hranu i odjecu recimo 1000 Km.

I primam platu sluzbeno od nekih recimo 2000.

Mozes li utvrditi za koliko minimalno lazem, ako znas da nemam ustedjevine? :D
Dobro. Prvo, imas tetku u njemackoj. Drugo, mislis platu ili dohodak jer mozes izdavati stan i zemlju, prodavati voce ili puniti flase vina i davati instrukcije nekima u austriji preko skype-a ili raditi dizajn za nekoga vani.
Drugo, zasto je ta razlika trgovinski deficit?
Locked