Pored svega, pocela su se komentarisati i raja koja gleda filmove na SFF-u...
Kakva mahala...
suncica24 wrote:busman, sorry ali ne mozes ni porediti SFF sa Sarajevskom zimom.
Jednostavno, ovo drugo nije ni ista kategorija prvom!
A sto se tice MESS-a, u potpunosti se slazem, ali to vjerovatno zato sto obozavam pozoriste pa tim mi je i pozorisni festival ispred filmskog![]()
Iako, ako bolje pogledas, i MESS ima mana, od kupovine i rezervacije, pa i cijene ulaznica, preko publike koja je ona ista sa SFF, zeljna parade i kica, ne otvaranja festivala prema obrazvanju mladih kategorija, pa do same programske seme festivala (kojoj se, doduse, ove godine nista ne moze zamjeriti, ali... bilo je prethodnih fula)...
A sto se tice Jazz festa, moram priznati da sam malo... slaba sa jazz-om koji nema i vokalni dio, ali ovaj festival uspio je probuditi u meni interesovanje, pa mogu reci i ljubav prema toj vrsti jazz-a. I, ako ni u cemu drugom, u tome je njegova najveca vrijednost![]()
Zato i mislim da ovdje gubimo se u sustini SFF, koji ima tu notu pristupacnosti svima, bez obzira na obrazovanje i stalez, sto ga cini izuzetno vrijednim. Mozda tebi, meni, nekom trecem smeta sto teta koja je u zivotu dva put otisla u kino dodje na festival, jer je nacula nesto o nekom tamo SFF-u, ali svakim svojim dolaskom ima priliku da makar i iz njoj dosadnog filma vidi nesto novo. I obrazuje se na taj nacin. Isto to vrijedi i za ucenike i studente, koji imaju pogodnosti za kupovinu karata, sto je izuzetno znacajno za razvoj smisla za lijepo i vrijedno kod tih kategorija.
Slijedeca vrijednost festivala je u pruzanju podrske regionalnoj kinematografiji, a posebno mladim talentima. Ne treba nama Cannes festival, niti Venecijanski fest ovdje, da veliki umjetnicki filmovi ovdje dobijaju nagrade i tim nas promovisu vani. Nama treba ulaganje u nase filmove kako bi smo se njima promovisali vani, pa i u tom Cannes-u, Veneciji, Torontu...
I trece, festival je vrijedan jer svi zarade od njega. Ne samo Purivatra i ekipa. Od Opere, Mash-a, Delikatesne i drugih kafana, preko cevabdzinica, suvenirnica, knjizara, DVD-teka, turistickih agencija... Moze se ciniti da nema stranaca, ali ja svake godine imam prijatelje koji su u posjeti Sarajevu za vrijeme festivala. Nisu grupe, nisu kanadjani, ne trose milijarde ovdje, ali dodju, vide, noce, kupe karte, kupe pice... i ostave novac ovdje. Da ne kazem da promjene sliku o gradu u svojoj glavi, jer... meni ne treba sazaljevanje "for poor bosnian people", vec postovanje i priznanje za nasu kulturu, filmove, grad...
A, lagli se mi ili ne, cijenili mi to ili ne, SFF ipak mijenja sliku o gradu, u nasim i glavama gostiju festivala. I to je ono sto ga cini vrijednim, bez obzira na nas mentalitet, sujete, sise, guzove, dzigerluk....
pa naravno da cu komentarisati i raju koja dolazi na filmove. ti ljudi ne odu u kino jednom u godini, generalno im gledanje filmova i nije jedan od top hobija i onda oni dobiju neke karte i kazu haj odoh na film, bice puno raje. a istinski ljubitelji filma koji zele da pogledaju bas taj film popushe na kartama zbog takvih. neko spomenu primjer.potres_mozga wrote:Nisam znao da je kino samo za umjetnike koji se znaju "pravilno" izrazavati![]()
Kakva mahala...
a ko is da razgovaras s kazalisnim umjetnicima? q&a iza projekcija i postoji zato da postavis svoje pitanjeBušman wrote:@johnny: Jeste ironija. Ko sam ja da razgovaram sa Makavejevim ili Leighem.
@suncica: Apsolutno su u pravu, zaista nisam nista rekao protiv toga sto si ti navela. Drugo, ni Jazz fest nema veze sa SFF-om, ali festivali su i zbog toga se mogu uporedjivati. I to sam uradio, dakle cisto kao festivale kulture sam ih uporedjivao. Nije ni on cvjecka, kao ni MESS. Sve ima svoje mane i kvalitete.
@potres: Nije mi bila namjera da zapocnem to. Sad mi je krivo sto sam uopce spomenuo.
Tebi "istinskom ljubitelju" filmova da se gleda neki film ti bi otisao i rezervisao kartu na vrijeme, a ne bi ovdje komentarisao ljude koji su mozda satima cekali u redu da bi dosli do karte...karanana wrote:pa naravno da cu komentarisati i raju koja dolazi na filmove. ti ljudi ne odu u kino jednom u godini, generalno im gledanje filmova i nije jedan od top hobija i onda oni dobiju neke karte i kazu haj odoh na film, bice puno raje. a istinski ljubitelji filma koji zele da pogledaju bas taj film popushe na kartama zbog takvih. neko spomenu primjer.potres_mozga wrote:Nisam znao da je kino samo za umjetnike koji se znaju "pravilno" izrazavati![]()
Kakva mahala...
Zato sto na MESS-u nema Emine Ganic da odredjuje sta ko radi.johnnykola wrote:a ko is da razgovaras s kazalisnim umjetnicima? q&a iza projekcija i postoji zato da postavis svoje pitanjeBušman wrote:@johnny: Jeste ironija. Ko sam ja da razgovaram sa Makavejevim ili Leighem.
@suncica: Apsolutno su u pravu, zaista nisam nista rekao protiv toga sto si ti navela. Drugo, ni Jazz fest nema veze sa SFF-om, ali festivali su i zbog toga se mogu uporedjivati. I to sam uradio, dakle cisto kao festivale kulture sam ih uporedjivao. Nije ni on cvjecka, kao ni MESS. Sve ima svoje mane i kvalitete.
@potres: Nije mi bila namjera da zapocnem to. Sad mi je krivo sto sam uopce spomenuo.
i da iako nisi filmsli radnik bilo koje vrste na njega dobijes odgovor.
ma daaaaaaaj! upravu si. na svakom q&a emina ganic stoji i koga pogodi halterom on moze postaviti pitanje.Bušman wrote:Zato sto na MESS-u nema Emine Ganic da odredjuje sta ko radi.johnnykola wrote:a ko is da razgovaras s kazalisnim umjetnicima? q&a iza projekcija i postoji zato da postavis svoje pitanjeBušman wrote:@johnny: Jeste ironija. Ko sam ja da razgovaram sa Makavejevim ili Leighem.
i da iako nisi filmsli radnik bilo koje vrste na njega dobijes odgovor.
Meni je dosta puta film koji sam zeljela gledati prosao pred nosom, jer nije bilo karata.potres_mozga wrote:Tebi "istinskom ljubitelju" filmova da se gleda neki film ti bi otisao i rezervisao kartu na vrijeme, a ne bi ovdje komentarisao ljude koji su mozda satima cekali u redu da bi dosli do karte...karanana wrote:pa naravno da cu komentarisati i raju koja dolazi na filmove. ti ljudi ne odu u kino jednom u godini, generalno im gledanje filmova i nije jedan od top hobija i onda oni dobiju neke karte i kazu haj odoh na film, bice puno raje. a istinski ljubitelji filma koji zele da pogledaju bas taj film popushe na kartama zbog takvih. neko spomenu primjer.potres_mozga wrote:Nisam znao da je kino samo za umjetnike koji se znaju "pravilno" izrazavati![]()
Kakva mahala...
Moja prijateljica koja je godinama pisala recenzije filmova na SFF-u za strane novine nikad nije mogla uci na Q&A. Djevojka je iz Sarajeva, nekako se izbori za karte, ali na Q&A su joj zatvorena vrata, jer nije podobna. Komplikovano je i nije za pricu. Ali ukratko, naslijedila je "grijehove" svojih roditelja prema prijateljima Mirsada P. i Emine G.johnnykola wrote: ma daaaaaaaj! upravu si. na svakom q&a emina ganic stoji i koga pogodi halterom on moze postaviti pitanje.
nevjerojatno!
sta, postoji crna lista i onda kazu:Bušman wrote:Moja prijateljica koja je godinama pisala recenzije filmova na SFF-u za strane novine nikad nije mogla uci na Q&A. Djevojka je iz Sarajeva, nekako se izbori za karte, ali na Q&A su joj zatvorena vrata, jer nije podobna. Komplikovano je i nije za pricu. Ali ukratko, naslijedila je "grijehove" svojih roditelja prema prijateljima Mirsada P. i Emine G.johnnykola wrote: ma daaaaaaaj! upravu si. na svakom q&a emina ganic stoji i koga pogodi halterom on moze postaviti pitanje.
nevjerojatno!
Jesi ti uopce svjestan u kakvoj drzavi zivis? Da li slucajno znas da u Bijeljini, Doboju Bosnjak ne moze kupiti stan, samo zato sto se zove Muhamed ili Mirsad? Mislis da je na SFF-u bolje? Mozda mozes dobiti posao ako se zoves Marko ili Danijel, ali samo ako imas doooobru stelu. Drug moj, za Q&A se dijele akreditacije, koju moja prijateljica ne moze dobiti. (Sta mislis da se moze bez akreditacija uci, uleti neki manijak i ubije nekoga.) Kazem ti, nije sve tako ruzicasto na SFF-u, sto ne znaci da nema dobrih stvari. Filmovi su jos uvijek dobri.johnnykola wrote:sta, postoji crna lista i onda kazu:
evo one male muhamedove, ne dajte niti slucajno njoj na
slijedece projekcije:
1....
2....
3....
a ako se uz pomoc kakvog fakira tvoja prijateljica i domogne karte,
kad zavrsi projekcija, nakon koje slijedi q&a, pogase se svjetla u kinu,
ulijecu specijalci s onim mali baterijicama saraju po gledateljstvu u
meetin point-u i izbacuju ljude, medju ostalima i nju.
onda ne pricamo o istom "q&a". ja govorim o onom koji se desi iza projekcije filmova za kojeBušman wrote:Jesi ti uopce svjestan u kakvoj drzavi zivis? Da li slucajno znas da u Bijeljini, Doboju Bosnjak ne moze kupiti stan, samo zato sto se zove Muhamed ili Mirsad? Mislis da je na SFF-u bolje? Mozda mozes dobiti posao ako se zoves Marko ili Danijel, ali samo ako imas doooobru stelu. Drug moj, za Q&A se dijele akreditacije, koju moja prijateljica ne moze dobiti. Sta mislis da se moze bez akreditacija uci, uleti neki manijak i ubije nekoga. Kazem ti, nije sve tako ruzicasto na SFF-u, sto ne znaci da nema dobrih stvari. Filmovi su jos uvijek dobri.johnnykola wrote:sta, postoji crna lista i onda kazu:
evo one male muhamedove, ne dajte niti slucajno njoj na
slijedece projekcije:
1....
2....
3....
a ako se uz pomoc kakvog fakira tvoja prijateljica i domogne karte,
kad zavrsi projekcija, nakon koje slijedi q&a, pogase se svjetla u kinu,
ulijecu specijalci s onim mali baterijicama saraju po gledateljstvu u
meetin point-u i izbacuju ljude, medju ostalima i nju.
Ma ne, naveo sam imena kao primjer kako funkcionira nasa drzava. A za Q&A, ja nisam trazio ulaznice nakon sto su mi ljudi ispricali kako se ponasaju ovi iz festivala. Tako da ovo sto pricam nije iz prve ruke, ali su mi pricali ljudi kojima vjerujem.johnnykola wrote: onda ne pricamo o istom "q&a". ja govorim o onom koji se desi iza projekcije filmova za koje
najnormalnije kupim kartu. na jednom takvom sam upravo ja postavio pitanje makavejevu.
za ovaj dio ne mogu vjerovati da ti to neko moze zabraniti.
muhamed sam bezveze napisao, mogao je stajati i richard, henry, domagoj ili srboljub.
sve ok, drzava tako funkcionira i sad ces ti zbog toga propustiti pogledati dobar film.Bušman wrote:Ma ne, naveo sam imena kao primjer kako funkcionira nasa drzava. A za Q&A, ja nisam trazio ulaznice nakon sto su mi ljudi ispricali kako se ponasaju ovi iz festivala. Tako da ovo sto pricam nije iz prve ruke, ali su mi pricali ljudi kojima vjerujem.johnnykola wrote: onda ne pricamo o istom "q&a". ja govorim o onom koji se desi iza projekcije filmova za koje
najnormalnije kupim kartu. na jednom takvom sam upravo ja postavio pitanje makavejevu.
za ovaj dio ne mogu vjerovati da ti to neko moze zabraniti.
muhamed sam bezveze napisao, mogao je stajati i richard, henry, domagoj ili srboljub.
Ma o cemu ti pricas? Ja sam iz Bijeljine i prvi komsija mi je Bosnjak. Ljudi lijecite predrasude. Ako je u Sarajevu na snazi zanemarivanje drugih naroda ne znaci da je tako i u drugim gradovima.Bušman wrote: Jesi ti uopce svjestan u kakvoj drzavi zivis? Da li slucajno znas da u Bijeljini, Doboju Bosnjak ne moze kupiti stan, samo zato sto se zove Muhamed ili Mirsad?
na prošloj sam razgovarao sa daniel cohn-benditom koji je, oprostićeš, ipak malo više od filmaša (uz dužni respekt svih ljudi koje si pobrojao)johnnykola wrote:jesi ikad na sarajevskoj zimi mogao razgovarati s
velicinama kao sto su dusan makavajev, mike leigh,
charlie kaufman i morem drugih?
Slažem se. Ali, ne brini, naći će se netko sa "linije za pametne" da održi lekciju kako ipak, nije to toGandalfSivi wrote:Evo malo kako nas drugi vide.
http://www.index.hr/xmag/clanak/balkans ... 43373.aspx
Samo ovo je vrijedno svih para ulozenih u SFF.
ubijedjen sam da ce tuzilastvo pokrenuti istragu ako im dostavis relevantne informacije...samo malo wrote:U cijeloj prici jedina kojoj nije la(h)ko i isfrustrirana je drzava koju vode Ganici, Purivatre i ostala nacionalisticka "elita" kojoj se toliko divite i drzite je na vlasti, umjesto u zatvorima gdje joj je mjesto.
The 51st State wrote:ubijedjen sam da ce tuzilastvo pokrenuti istragu ako im dostavis relevantne informacije...samo malo wrote:U cijeloj prici jedina kojoj nije la(h)ko i isfrustrirana je drzava koju vode Ganici, Purivatre i ostala nacionalisticka "elita" kojoj se toliko divite i drzite je na vlasti, umjesto u zatvorima gdje joj je mjesto.