andromeda101 wrote:Corto Maltese wrote:
Sa ogradom od terminologije koju koristiš, upravo je tako. A sa terminologijom imaš mnogo problema. Recimo patriotizam, koji je kamen temeljac fašizma, suprotstavljaš tom istom fašizmu, a dovodiš ga u vezu sa demokratijom koja je potpuno nezavisna kategorija od domoljublja i rodoljublja. Kao što je vozilo za 50 putnika autobus, ako mu dodamo trolu biće trolejbus, a tek kada ga posadimo na šine postaće tramvaj, tako i riječ "Fašizam" ima svoje značenje. Težnja ka odcijepljenju, ujedinjenju, i drugim promjenama državnih granica sama po sebi nije fašizam nego se naziva separatizmom, iridentizmom, patriotizmom, borbom za oslobođenje... kako se s koje strane gleda. Fašizam je (ili nije) u metodi te borbe. Pokret za osamostaljenje Quebec-a, Liga sa slobodnu Škotsku, Katalonski pokreti za nezavisnost, UČ Kosova... nisu fašistički. Čak ni ETA i IRA nisu fašističke, nego terorističke organizacije. Kada krenu sa osnivanjem konc logora, protjerivanjem, istrebljivanjem pripadnika drugih naroda ti pokreti će postati nacistički. Ako tome dodaju i progon političkih neistomišljenika, postaće fašistički. Na primjer, odcjepljenje baltičkih republika od SSSR-a nije bio fašizam, naprotiv, to je bilo oslobođenje od 50-godišnjeg jarama, ali ovo što sad rade Rusima koji još tamo žive, jako podsjeća na odnos Njemaca prema Jevrejima u ranim danima cnih košulja i swastike.
To što se meni neka politika gadi ne znači da je mogu zabraniti. U ratu se to moglo, u ratu je i postojao i razlog i opravdanje, metode koje je SDS preko VRS u ratu provodio i jesu bile nacističke, ali je prilika propuštena. Ko ne može da prežali tu propuštenu priliku, ne preostaje mu ništa drugo nego da čeka ili povede novi rat.
Naravno, nisam lud da tvrdim da kod nas fašizma nema. Naprotiv, on je u glavama jako prisutan. Veličanje zločinaca i svega što ima veze sa zločinom je jasan signal da društvo kreće u fašizaciju. Na žalost, zakona koji bi sankcionisao organizatore i učesnike demonstracija podrške Ratku Mladići u Banja Luci, malonogometnog turnira "Dario Kordić" u Novom Travniku, ili Cacine dženaze na Kovačima, nema na vidiku.
Vidim da si dobar sto se tice definicija odredjenih pojmova, ali znas sta je meni krivo, krivo mi je da normalan bosanski svijet koji ovu drzavu uzimaju za svoju opste ne moze da ispliva na povrsinu od svih ovih destabilizatora drzave, koji traze neka svoja prava a nije ih uopste sramota njihove licemjernosti, ni najmanje.
Koji se koriste pojmovima ugrozenosti, majorizacijom, preglasavanjem, koji bi u svojim nastojanjima da ispune svoja prava u tolikoj mjeri, posrala se po svima ovima sto hoce da zive normalno i demokratski.
Nema teorije da mi mozes uopste opravdati gdje jedan covjek - jedan glas nije
osnovno ljudsko pravo zabetonirano u ujedinjenim nacijama, koje bi mi ti rado uskratio, da bi nahranio svoja neka prava. Pa ni jedno tvoje pravo nikako ne moze biti jace od mog prava, ma koliko ti demagiro i asociro, to je sve suplja i providna prica. Za mene je
pravo na glasanje>preglasavanje, a sto se tice preglasavanja, da ga nema nebi bilo ni pobjednika na izborima. Ma kako god ti to meni htio opravdovati i upakirati.
Jedan čovjek jedan glas je osnovno političko pravo, na kojem je sazdana moderna demokratija, ali nije i jedino. Demokratija je, od Bastilje na ovamo prilično dozidana. Zato veliki broj savremenih demokratija ima dvodomne parlamente, minimalne kvote nacionalnih manjina, regionalne parlamente ili druga sredstava za ostvarivanje kolektivnih prava. Neki od tih "dopunskih" domova, služe da ravnopravnosti glasača dodaju i ravnopravnost savezne države (npr u SAD), kantona (Švica), naroda, odnosno jezičkih grupa (Belgija), i tako dalje. Mnogo je različitih rješenja kojima se uvodi sistem zaštite raznolikih kolektivnih prava.
Bosna je, u državnom smislu stara oko 900 godina, ali njen moderni politički oblik, na kojima je sazdana sadašnja Bosna i Hercegovina je nastala 25. novembra 1943 u Mrkonjić Gradu. A deklaracija ZAVNOBIH govori o ni Srpskoj, ni Hrvatskoj, ni Muslimanskoj, već o i... dakle, poimenice se navode tri naroda koja čine kičmu ove zemlje. Naoko se čini neobično da se komunisti, internacionalisti, koji su nastupali pod "Proleteri svih zemalja ujedinite se", i koje je uglavnom bolila čuna za etnička pitanja, u najvažnijem državnom dokumentu bave Srbima, Hrvatima i Muslimanima a ne ulogom Bosne i Hercegovine u svjetskoj revoluciji. Nit su to bile budale, niti je ta deklaracija s neba pala. Ljudi koji su je pisali su poznavali istoriju Bosne i komšiluka joj, ustanke, masovna iseljavanja i malo manje masovna useljavanja, koja su se uvijek odvijala po nacionalnom (čitaj: vjerskom) ključu. Znali su i za uzaludne Kalajeve napore da od naroda ove zemlje stvori jednu naciju, a baljda su nešto načuli i o tome gdje je počeo prvi svjetski rat.
Znajući sve to nije im padalo na pamet da pokušavaju silom utjerati bilo koga u neku novu nacionalnu suru, još manje proglašavati neki narod manje ili više važnim, a nipošto izbjegavati suočavanje sa nacionalnim pitanjem. Pa su na osnovu ZAVNOBIHA uveli nacionalni ključ, za koji su ovi sadašnji ključevi mala maca. Pokušaj doći do spiskova rukovodećih političara i rukovodioca, pa ćeš vidjeti da su skoro svi bili Srbi, Hrvati i Muslimani, bez obzira što je broj Jugoslovena po popisima stanovništva u BiH išao i do 20%.
Neobično je da se BIH unitaristi uglavnom zaklinju u ZAVNOBIH i period 1943-1990, kada smo navodno "svi bili jedna nacija", što, na žalost nikada nismo bili. Još je čudnije da, pozivajući se na to doba, traže jednog predsjednika, a tada ih je bilo čak 9, što je kasnije spušteno na 7.
(E, među tih 7 članova predsjedništva se našlo mjesta i za jednog "Ostalog", to jest Jugoslovena. Podatak da je zadnji Jugosloven u predsjedništvu SRBiH bio budući reisov gazija Ejup Ganić ne služi na dobro toj ideji. Kao ni jugoslavenstvo Dragana Čavića u rukovodnom kadru Sokola)
I ja se bogme zaklinjem u ZAVNOBIH, ali ne zaboravljam šta u njemu piše. A u njemu jasno piše da manje ili više vrijednih naroda u BiH nema, a nevidljivom tintom je dopisano: "Ključ je majka!"