Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
avantime wrote:SDP i njihovi partneri sada negiraju pravo mene i moga naroda da biramo
Nije tačno, nego se samo tražilo da Platforma u kojoj su tri hrvatske stranke HSP, NSRB, SDP, dobije jedno od pet ministarskih pozicija rezervisanih za Hrvate a da HDZ zadrži kontrolu nad ostala četiri. To je bio sasvim razuman prijedlog iza kojeg je između ostalih stao i njemački ambasador.
Ali to je prošlost, tema o formiranju vlasti na entitetskom nivou ima a ovdje razgovaramo o rezultatima nove Vlade. Na primjer, o ispravljanju greške zbog koje su penzionisani oficiri HVO-a za vrijeme vladavine HDZ-a imali duplo niže penzije od penzionisanih oficira ARBiH.
Last edited by Skijaš on 30/06/2011 20:52, edited 1 time in total.
avantime wrote:SDP i njihovi partneri sada negiraju pravo mene i moga naroda da biramo
Nije tačno, nego se samo tražilo da Platforma u kojoj su tri hrvatske stranke HSP, NSRB, SDP, dobije jedno od pet ministarskih pozicija rezervisanih za Hrvate a da HDZ zadrži kontrolu nad ostala četiri. To je bio sasvim razuman prijedlog iza kojeg je između ostalih stao i njemački ambasador.
Odgovorio sam u drugom dodatnom dijelu svoga posta No evo detalj.
Zašto onda nisu SDA i SDP dali mjesta i SBB-u, BOSSU, DNZu, SBiH? 1-2 mjesta?!
Last edited by avantime on 30/06/2011 20:53, edited 1 time in total.
Ova država može uspjeti kao država raznih etničkih skupina - ai samo ako budemo jasno okarakterizirali etničke skupine kao etničke skupine i tu jasno označili šta to sve mogu biti etnička prava,
a takođe jasno zacrtali nacionalne interese (BosanskoHercegovačke) i postavili Nacionalne ciljeve koji se imaju ostvariti na teritoriju suverene nam Države Bosne i Hercegovine.....
Bez razjašnjavanja koja je razlika između te dvije stvari ovako se možemo "tjerati" samo do nekog novog okupiranja sa strane (neki novi treći svj. rat - neki kažu da je davno počeo) ili sukoba karaktera građanskog rata sa opet jasno zactanim ciljevima BiH snage protiv snaga AntiBiH.....
Sve u svemu - kretenski je to da smo se uopšte doveli u ovakvu situaciju, jer sada ćemo biti primorani da objašnjavamo potpuno banalne stvari ljudima širom države, poput:
Vaša nacionalnost je BosanskoHercegovačka, i to vam je jedini povezujući faktor,
Kao ljudsko biće možete pripadati bilo kojem narodu i vaša prava su u skladu sa tim zagarantovana (Jezik, Pismo, Narodne pjesme, Narodna nošnja, Narodna kuhinja etc..), međutim morate obratiti pažnju, da na teritoriji ove države, postoje i obitavaju i drugi narodi, te u skladu sa presudom suda za ljudska prava i njihova prava moraju biti poštovana na teritoriju ove države, a pošto je nemoguće poštovati prava svih na ovako etnički homogenoj teritoriji, trebali bi malo da umanjimo ulaganje javnih sredstava u njegovanje tekovina konstitutivnih naroda i manje zastupljenih naroda (tzv. ostalih) i okrenemo se gradnji i ulaganju u BosanskoHercegovački nacionalni identitet - naš zajednički identitet (manje košta a više dobiti donosi).....
S tim u vezi potrebno je da shvatite i prihvatite da ste Bosanci i Hercegovci te da su države izvan teritorije u kojoj je vaše prebivalište - INOSTRANSTVO, koje vas naizgled može pomagati, ali vjerujte primarno im je u interesu boljitak NJIHOVE NACIJE KOJA JE NA TERITORIJI NJIHOVE DRŽAVE....
Tako se i mi moramo ponašati - tj. naš primarni interes mora biti naša poreska blagajna, naši proizvoidni kapaciteti, naša privreda i naš tehnički razvoj, te naše predispozicije za trgovinu i trgovinsku razmjenu kao i za sticanje profita iz oblasti turizma čak i van teritorije jedine nam Države Bosne i Hercegovine......
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Leđa ćete polomiti dok takve, osnovne stvari objasnite običnom čovjeku isprana mozga.....
a dok to ne uspijete objasniti, nema naprijed ima samo nazad do ovog gore boldanog.....
Last edited by HM 2011 on 30/06/2011 20:57, edited 1 time in total.
PipiDugaDevetka wrote:Glasao sam za platformašku SDP. Znam da treba vremena da sve krene. Otvaram ovu temu radi konstruktivne kritike poteza platformaša, e da im se ne bi dešavali, znači, direktori poput Elvedina Grabovice i slični propusti...
Podsjetio bih na centripetalnu silu, podjelu dedamrazovskih poklona uz dječije suze i gužvu,...Ja razumijem da se nešto iz ''najtežih dvadesetak godina'' ne može tako lako popraviti i da treba vremena, ali ipak,...
- Najveca greska SDP-a je izbacivanje iz vlasti HDZ-a. Ama bas nista se nije time dobilo, a izgubilo se puno.
HDZ je lopovska, djelimicno antidrzavna stranka koja svojim djelovanjem nije nista pametno doprinosila. Medjutim, zbog privilegija i materijalne koristi HDZ nije imao kapacitet ni preveliku zelju za destrukcijom (HDZ je sve ove godine bio u vlasti, a i u predsjednistvu prije Komsica, ali nisu dobili ni 3 entitet, ni svoj kanal, ni..., tako da ta vrsta pravdanja ne pije vode).
Iz te greske su proistekle sve druge.
Vecina Hrvata u BiH je prokljucala zbog toga. Ruku na srce, boli Avdu u Sarajevu i Jovu u BL sto se Anto u Sirokom nasekiro. Medjutim, to je emotivni pristup koji je beskoristan. Problem sa nasekiran Antom je sto je to dovelo do politicke nestabilnosti koja je dovela do pada kreditnog rejtinga koji pod:
Jako kvalitetan kometar. Komplimenti.
Ovo što radi SDP nije nikako dobro. Vrijeme će pokazati jesam li upravu ili ne. Iz prethodne priče mogu se prepoznati u ovom Anti iz Širokog Brijega jer sam definitivno proključao. Nisam nikakav šovinist niti bio niti ću biti. Poštujem svakoga kao osobu prvenstveno bez obzira na nacionalnost, političku ili bilo kakvu drugu opredjeljenost. Isto tako očekujem, tražim, inzistiram, a i borit ću se svim zakonski dopuštenim sredstvima da se i moja prava poštuju, kako kao pojedinca tako kao pripadnika hrvatskog naroda u BiH.
SDP i njihovi partneri sada negiraju pravo mene i moga naroda da biramo, budemo birani i da se taj izbor poštuje. Uopće nije bitno o kojoj stranci je riječ, riječ je o principu od kojeg neću odustati makar tavorili na ovom nivou desetljećima.
Evo ja sam 8 prethdonih godina glasao za SDP i oni nisu bili u vlasti, iako su imali više glasova nego što HDZ sad ima... ko je poštovao moj izbor, i zašto moj glas nije poštovan?
Moramo se naučiti demokratiji, a to znači da većina bira vlast... a stranke poput HDZ-a koje se fokusiraju na glasove samo jednog naroda na samo određenoj teritoriji države će brzo postati prošlost, nadam se. Nije im ni to bilo dovoljno, nego idu uz nos ogromnoj većini građana Federacije koaliranjem sa Dodikom... i misle da im je bogomdano mjesto u vlasti
Koaliranje sa Dodikom je izgleda dobrodoslo samo ako SDA ili SDP koaliraju sa Dodikom i to se ne smatra "pentranjem uz nos ogromnoj vecini gradjana Federacije"
Murisno1 wrote:
Zašto evropa ne dozvoli SDP-u da napravi državu kako treba, da pritisne četnike, ako im je već jasno ko je četnik a ko je zaštitnik države?
Pa SDP je tek ušao u proces, htjeli su da razgovaraju sa Dodikom ali on to odbija i zato se sve pokušava otkočiti imenovanjem mandatara. Ako i to ne uspije, međunarodna će se zajednica uključiti kao i u slučaju formiranja vlasti FBiH. Prijedlog za posredovanje stranog faktora se moglo čuti i juče na sjednici državnog parlamenta kada je Kukiću u prvom krugu uskraćena podrška.
Jah, usli u proces, preglasavanje Radmanovica u predsjednistvu (iako i idiot zna da Kukic nikada nece dobiti podrsku izu RS-a + HDZovi) i ti to zoves "pozivom na razgovor".
Jedini koji ovdje stopira bilo kakav dogovr je Zlatko Lagumdzija, ovakve gluposti nisu ni SDA i Stranka za BiH radili, ja eto, ne bude li po Zlajinom, intervenisat ce MZ i napraviti Drzavu po mjeri Zlatka Lagumdzije.
Nisam ni Dodikovac ni nista slicno, posebno ne glasac Harisa Silajdzica (vise sam razocarani glasac SDP-a) ali mi je na vrh glave SDP politike diktata i nametanja.
Da bar imamo nesto od toga, nego prvi potez, poskupljenje struje. Slijede nova.
Znači da ti ne bi krivio SDP za opstrukcije, SDP treba da prihvati ultimatum Dodika i ostalih članova Osovine zla ?
Za poskupljenje struje se zahvali Silajdžićevom kadru, Jerlagiću koji je prije nego što ga se smjenilo tražio od FERK-a odobrenje za dizanje cijena za 40 %. Sreća je da su to odbili, inače bi ti sada SDP krivio za tih 40 %.
ultima_palabra wrote:
Evo ja sam 8 prethdonih godina glasao za SDP i oni nisu bili u vlasti, iako su imali više glasova nego što HDZ sad ima... ko je poštovao moj izbor, i zašto moj glas nije poštovan?
Moramo se naučiti demokratiji, a to znači da većina bira vlast... a stranke poput HDZ-a koje se fokusiraju na glasove samo jednog naroda na samo određenoj teritoriji države će brzo postati prošlost, nadam se. Nije im ni to bilo dovoljno, nego idu uz nos ogromnoj većini građana Federacije koaliranjem sa Dodikom... i misle da im je bogomdano mjesto u vlasti
Nisam ni ja glasovao ranije za HDZ i bili su na vlasti pa što?!
Ti, a ne samo ti, ne razumiješ da mi živimo u multnacionalnoj državi. U multinacionalnom entitetu. Prema ovome što si ti rekao hrvati bi bili na vlasti jedino i samo onda ako bi politički mislili kao bošnjaci?! Sve dok ne misle tako bi trebali biti u opoziciji? To je tebi ok????
Odgovorio sam u drugom dodatnom dijelu svoga posta
Tema o formiranju vlasti na entitetskom nivou ima dovoljno a ovdje razgovaramo o rezultatima nove Vlade FBiH i SDP-a generalno. Na primjer, o ispravljanju greške zbog koje su penzionisani oficiri HVO-a za vrijeme vladavine HDZ-a imali duplo niže penzije od penzionisanih oficira ARBiH.
Znači da ti ne bi krivio SDP za opstrukcije, SDP treba da prihvati ultimatum Dodika i ostalih članova Osovine zla ?
Za poskupljenje struje se zahvali Silajdžićevom kadru, Jerlagiću koji je prije nego što ga se smjenilo tražio od FERK-a odobrenje za dizanje cijena za 40 %. Sreća je da su to odbili, inače bi ti sada SDP krivio za tih 40 %.
Osovine zla?! Mani se teških riječi.
Nisi mi odgovorio na ono zašto SDP i SDA nisu dali koje ministarsko mjesto SBBu, SBiHu, DNZu, BOSSu. Nije uredu da ove dvije stranke puzimaju 100% bošnjačkih pozicija kad nisu dobili 100% bošnjačkih glasova???
ultima_palabra wrote:
Ti, a ne samo ti, ne razumiješ da mi živimo u multnacionalnoj državi. U multinacionalnom entitetu. Prema ovome što si ti rekao hrvati bi bili na vlasti jedino i samo onda ako bi politički mislili kao bošnjaci?! Sve dok ne misle tako bi trebali biti u opoziciji? To je tebi ok????
Ti ne razumiješ da ne izlazimo na popis stanovništva, nego na izbore. Postoje tačno određene većine u oba doma parlamenta koje je ova koalicija ispunila. A HDZ kod kreiranja politike treba da vodi računa o svom koalicionom kapacitetu, tj. da treba s nekim dijeliti tu vlast. U Srbiji su radikali znali uzeti i 40%, ali niko nije htio sa njima... jesu li tu kršena prava srpskog naroda u Srbiji?
ultima_palabra wrote:
Ne znam sta tebi nije jasno? Nudjeno je HDZ-u 4 od 5 ministarstava u Vladi FBiH, s tim da jednog hrvatskog ministra da platforma. Ako je HDZ uzeo 70% glasova hrvata znaci da plaforma ima 30%. Jel sad trebalo pristati i na te ucjene od HDZ-a ili razvlaciti formiranje vlasti jos 6 mjeseci. Pa pola godine s pokusavao Covic urazumiti da ne postavlja ucjene, a morao je jer je takav dil sa Dodom. I sta sad? Sad je SDP za to kriv, sto se nisu sageli i popisali na svoj izborni rezultat.
ultima_palabra wrote:
Ok...
Ovo mi zvuči poznato, nije li takav predlog dolazio iz Miloševićevog SPS-a, prije silnih referenduma i otcjepljenja?
Ovo drugo boldirano - do kad? Vezano za vrijeme koje pominjem, znači dok Čičci, Horvati, Markovići, Mićunovići, UJDI-ji, Reformisti, Demokrate... ne porastu. A vrijeme je pokazalo da se kod nas takve travke slabo primaju.
Situacija je čini mi se ozbiljnija nego što mi i mislimo.
Osovine zla?! Mani se teških riječi.
Nisi mi odgovorio na ono zašto SDP i SDA nisu dali koje ministarsko mjesto SBBu, SBiHu, DNZu, BOSSu. Nije uredu da ove dvije stranke puzimaju 100% bošnjačkih pozicija kad nisu dobili 100% bošnjačkih glasova???
Na sljedećim izborima HDZ treba imati multietničku kadrovsku politiku i kandidovati Bošnjake i Srbe. Niko se u SDP-u neće ljutiti ako HDZ bude tražio jedno mjesto rezervisano za Bošnjake. Naprotiv. A HDZ jeste dio Osovine zla sve dok traži etničku podjelu. I još jednom, vratimo se na temu prije nego što moderatori sankcionišu i tebe i mene. Ako mi želiš objašnjavati zašto HDZ ima pravo na svih pet ministarstava rezervisanih za Hrvate, nađi neku od tema na kojim se to peglalo mjesecima.
ultima_palabra wrote:
Ti ne razumiješ da ne izlazimo na popis stanovništva, nego na izbore. Postoje tačno određene većine u oba doma parlamenta koje je ova koalicija ispunila. A HDZ kod kreiranja politike treba da vodi računa o svom koalicionom kapacitetu, tj. da treba s nekim dijeliti tu vlast. U Srbiji su radikali znali uzeti i 40%, ali niko nije htio sa njima... jesu li tu kršena prava srpskog naroda u Srbiji?[/quote]
Ti ne razumiješ da živimo u multetničkoj državi u kojoj političko mišljenje ima svaki od tri naroda u BiH.
Ovo što ti govoriš je politika Slobodana Miloševića, jedan čovjek jedan glas.
Uspoređivati stanje u Srbiji ili bilo kojoj drugoj dominantno jednonacionalnom državom je uspoređivanje krušaka i jabuka. Dakle neusporedivo.
Ovo što si ti nabrojao su razlozi da se stanje MORA mjenjati jer većina ne poštuje jednako konstitutivan a manje brojan narod.
ultima_palabra wrote:
Izvinjavam se sto upadam u diskusiju al povezana je sam multikulti pricom o istoj stranci sa druge teme.
Hoce li se iskristalizovati stavovi ? Zavisno od teme do teme setaju od i Bosnjacke i Srpske i Hrvatske pa do vecinske drzave. To su malo razliciti pojmovi. Menscini da slabo tu zna ko sta hoce.
quasar wrote:E to ti je do izbornog zakona. Zasad on kaze da se vlast formira ovako kako je formirana.
Netočno. Zakon jasno kaže 1/3 od 17 Tako nije formirana vlast. Valjda se možemo složiti da je 1/3 od 17 jednako 6?!
Da se vratim na temu. Nelegalna i pučistička vlast predvođena SDPom ima destruktivne poteze po BiH. To se jasno vidi, počev od kadrovske politike (stručnost ministara), do dometa te tzv vlasti samo do kantona, dok do županija ne može dobaciti.
avantime wrote:
Ovo što si ti nabrojao su razlozi da se stanje MORA mjenjati jer većina ne poštuje jednako konstitutivan a manje brojannarod.
Upsss, a ovdje ti nalijećeš na volej, jer su ovu boldiranu situaciju dr. predsjednik i HDZ 1990 jednostavno riješili brisanjem Srba iz Ustava R Hrvatske kao konstitutivnog naroda.
Last edited by radostan dan on 30/06/2011 21:21, edited 1 time in total.
ultima_palabra wrote:
Ok... Ovo mi zvuči poznato, nije li takav predlog dolazio iz Miloševićevog SPS-a, prije silnih referenduma i otcjepljenja?Ovo drugo boldirano - do kad? Vezano za vrijeme koje pominjem, znači dok Čičci, Horvati, Markovići, Mićunovići, UJDI-ji, Reformisti, Demokrate... ne porastu. A vrijeme je pokazalo da se kod nas takve travke slabo primaju.
Situacija je čini mi se ozbiljnija nego što mi i mislimo.
samo da se podsjetimo
tipicno velikosprsko nepoznavanje cinjnica i neuvazavanje Ustava SFRJ...srbija je imala vecinu u srbiji,a ne vecinu u SFRJ....svaka republika bivse SFRJ je davala jedan glas,tako da srbija,desna joj ruka cg i dvije usvojene pokrajine nikad nisu imali vecinu u skupstini SFRJ ...da ne govorim da se 2 miliona albanaca na Kosovu preglasavalo sa 200 000 srba ..i opet rezultata bio 4:4.pa je gos'n Banditer presudio svojim petim glasom
proslo je vrijeme srpske hegemonije....
Last edited by zavrzlama on 30/06/2011 21:21, edited 1 time in total.
avantime wrote:Ti ne razumiješ da živimo u multetničkoj državi u kojoj političko mišljenje ima svaki od tri naroda u BiH.
Ovo što ti govoriš je politika Slobodana Miloševića, jedan čovjek jedan glas.
Uspoređivati stanje u Srbiji ili bilo kojoj drugoj dominantno jednonacionalnom državom je uspoređivanje krušaka i jabuka. Dakle neusporedivo.
Ovo što si ti nabrojao su razlozi da se stanje MORA mjenjati jer većina ne poštuje jednako konstitutivan a manje brojan narod.
Nedopustivo i pogubno po BiH.
Previše se razbacujete Miloševićem (i ti @radostan) kao da ja nisam živio u toj državi. Kako je Milošević mogao zastupati "jedan čovjek, jedan glas" kad nikad nisu održani izbori na nivou Jugoslavije? Njegov slogan je bio "svi Srbi u jednoj državi" a to je sličnije nekim drugim strankama, zar ne?
A ravnopravnost Hrvata se poštuje, u skladu sa Ustavom im je zagarantovan određen broj mjesta u izvršnoj i sudskoj vlasti, kao i nacionalni ključ u javnim institucijama.
Upsss, a ovdje ti nalijećeš na volej, jer su ovu boldiranu situaciju dr. predsjednik i HDZ 1990 jednostavno riješili brisanjem Srba iz Ustava R Hrvatske kao konstitutivnog naroda.[/quote]
Prouči malo Ustavna riješenja SFRJ i konstitutivnost unutar toga. Čini se da si si dao autogol.
tipicno velikosprsko nepoznavanje cinjnica i neuvazavanje Ustava SFRJ...srbija je imala vecinu u srbiji,a ne vecinu u SFRJ....svaka republika bivse SFRJ je davala jedan glas,tako da srbija,desna joj ruka cg i dvije usvojene pokrajine nikad nisu imali vecinu u skupstini SFRJ ...da ne govorim da se 2 miliona albanaca na Kosovu preglasavalo sa 200 000 srba ..i opet rezultata bio 4:4.pa je gos'n Banditer presudio svojim petim glasom
proslo je vrijeme srpske hegemonije....
E čuj šta mi napriča...
Da,da, upravo kao i sada, tročlano predsjedništvo - tačnije dva člana i jedno kukavičije jaje, aL to su tri glasa.
ultima_palabra wrote:
Previše se razbacujete Miloševićem (i ti @radostan) kao da ja nisam živio u toj državi. Kako je Milošević mogao zastupati "jedan čovjek, jedan glas" kad nikad nisu održani izbori na nivou Jugoslavije? Njegov slogan je bio "svi Srbi u jednoj državi" a to je sličnije nekim drugim strankama, zar ne?
A ravnopravnost Hrvata se poštuje, u skladu sa Ustavom im je zagarantovan određen broj mjesta u izvršnoj i sudskoj vlasti, kao i nacionalni ključ u javnim institucijama.
Prvo, i ti malo prouči nekadašnja zakonodavstvo SFRJ i izjave Miloešviša. Svi Srbi u jednoj državi... je došlo kasnije.
Ravnopravnost je ugrožena prvo Barry-ijevim amandmanima, pa onda Petrichevim. Ovo što je sada ne piše ni u Washingtonskom ni u Daytonski mirovnom sporazumu.