Ja vjerujem samo u naš kapacitet da u slučaju pobune vlastitim potencijalima razvalimo separatiste. Međunarodno pravo je ubleha, to je samo alat u rukama jakih kako bi se slabije držalo poslušnim.Murisno1 wrote:Jaraniko, ti ako vjerujes u neku formalnost i svjetsku pravdu, neka ti bude.Skijaš wrote:Ko bi to i kako izveo ? Ako SDP i ne uspije napraviti pomak po pitanju državne vlasti, ostaje nam još 4 godine istog a država "isto" ipak preživljava. Pardon, ne radi se više ni o istom nego o napretku kroz dokazivanje HDZ-u da ne može imati monopol nad čitavim narodom. Ovdje se uopšte ne radi o tom hoće li četnici pobjediti ili neće, nego kojom će brzinom izgubiti.Murisno1 wrote:Druga opcija, koja još nije isključena, ako uzmemo u obzir da RS možda ipak stoji stabilnije nego što mi mislimo i da ima više podrške nego što mi mislimo, je raspad zemlje, svako sebi pa ko bude najviše zajeban
Ne nego će potegnuti pitanje daljeg ograničavanja blokada uz pomoć kojih četnici usporavaju evroatlantske integracije BiH. Puno manje energije i truda treba kako bi se slomilo četnike koji su opterećeni presudama iz Haaga, rupama u budžetu itd nego što je potrebno za nametanje podjele patriotskim elementima koji imaju više saveznika, koji su brojniji od četnika, koji su bolje naoružani, koji nisu opterećeni presudama iz Haagu nego su potpuno kooperativni prema tom i drugim međunarodnim tijelima. Ako se ovo bude lomilo preko koljena, šanse da to ide u korist četnika su nikakve.Ukoliko svijetu budemo isto izgledali, i mi i RS-ovci ... bice pitanje vremena kad ce neko potegnut pitanje podjele ili neke slične opcije. Za 5, 10, 20 godina...
Nije tačno. Postavio sam ti konkretno pitanje, ko bi to i kako izveo ?Ako SDP ne podlegne pritisku sada, onda je pitanje vremena kada ce jedan od entiteta popustiti. Po meni, onaj ko popusti slabiji je, nikako pametniji - pa ćemo vidjeti, da li je to federacija ili RS. Ja mislim da će to biti RS a i neko stanje na terenu to pokazuje. Ali, ako popusti federacija, onda ova najgora opcija je samo pitanje vremena.
Država će opstati jer su sadašnji kapaciteti četnika nula u poređenju sa situacijom od prije 20 godina. Vidio sam jutros ljude koji su krenuli iz Konjica pješke ka Srebrenici kako bi pokazali solidarnost prema ljudima iz Podrinja. Iz Bihaća je momak pješke krenuo ka Potočarima a iz Sarajeva jedan amputirac. Takvih primjera ima mnogo i nema apsolutno nikakve šanse da se Sarajevu sada i sa ovakvim odnosom snaga na terenu, podjelu predstavi kao prihvatljivu opciju.Ako država opstane u ove 4 godine, može se reći da je opstala kako treba. Isto tako, ako se ikad raspadne, sad će se raspast, odnosno u narednih par godina će početi proces raspada. Sad je samo pitanje ko je jači, taktičniji, mudriji i ko ima više političkih saveznika.
Srebrenica nikad Sarajevu neće biti inostranstvo. Naprotiv, može se samo desiti da u svjetlu sudskih presuda u kojim se spominje genocid dobije poseban status nalik na status opštine Brčko.