bariton wrote:
da Vanila....
i ja sam razmišljao o tome.
malo je reći da sam ogorčen kada vidim kako ti smradovi koriste tuđu nesreću da bi napunili kasu.
kod mene mama prošle godine htjela dat pare ovom ovdje lokalnom hodžusiji da pročita Ja-Sin za njene roditelje
a ja kad sam to čuo prosto sam poludio i reko joj Mamaaa!!! Mamaaa!!! da ni slučajno nisi dala pare tom odvratnom munafiku!!!
i skoro smo se i posvađali ali sam je na kraju ipak uspio ubjediti da odustane od te namjere.
al pošto nisam želio da povrijedim njenu sujetu jer znam da puno drži do vjere i običaja predložio sam joj da jedan naš rođak, osnovac, pročita tu suru onako kako se to već radi u skladu sa tradicijom.
i tako je i bilo, momak je pročitao to poglavlje sa osmijehom a dali smo mu neki poklon čisto onako radi prijateljstva.
što se mene tiče dovoljno sam vjerski edukovan da znam da je ''ona stvar za uho'' jedino što bilo koji hodžica od mene može dobit'....fiii ddunja we l ahireh
i na ovom i na onom svijetu.
niti je brak koji se pred njima sklopi blagoslovljen.
niti će molitva koju oni prouče biti primljena.
sve dok budu uzimali ma i jednu šugavu markicu za to što rade.
imaju redovne plaće i ugled zasnovan na sujevjerju naroda.
dosta im!
i niko me ne može ubjediti u suprotno.
(čast izuzecima koji se na prste mogu prebrojati)
A ti kao "znaš" da brak sklopljen pred nekim imamom nije O.K? "Znaš" i za molitvu nečiju da neće biti primljena? Ti si onda na vrlooo, vrloo viskom duhovnom stepenu, kada posjeduješ toliko znanje o dijelu gajba/ tj. onoga što je između roba/čovjeka i Rabba/Boga Uzvišenog? Niko ti ne traži da plačaš efendiju/hodžu za proučeni Jasin ili hatmu, to što hoćeš da ti prouči i to što mu , za hatmu daš, (simboličnu hediju), je stvar tvoga ličnog izbora, ali , da li uopće znaš, koliko treba truda da se prouči hatma, Kur`an na arapskom jeziku od preko 600 stranica? Naravno, ne trebaš plačati, jer se hizmet oko proučene hatme i ne treba naplačivati, nagrada je u Boga, a kada bi se plačalo, ja , koji znam učiti a nisam imam , da naplačujem, "naplatio " bih najmanje 1000 KM, jer oni koji ne znaju učiti oni i ne cijene učenje Kur´ana Časnog i uloženi trud. Poenta je naime u sljedećem: Ljudi, veliki broj Bošnjaka/muslimana, živi čitav život ala "franka", od vjere ima samo svoje ime , sunnećenje i dženazu nekoga od svoje familije i na koncu svoju ličnu dženazu, eee to bi trebalo biti ala "turka", da bude po vjerskom i sve O.K, a sav im život u tih vjernika/nepraktičara, bio ala "franka" ili "niđe veze" sa islamskim? Ne ne zagledam u iman i u ljudska srca, govorim o praksi. ništa ili gotovo ništa od prakse i onda kritika hodža , kritika IVZ, itd...Ne treba plačati, treba musliman sam naučiti u Kur`anu, traba pa barem 3-4 puta godišnje, lično sebi proučiti hatmu ali ne, "zašto" bi se trudili? Možemo npr. znati 2 ili 3 strana jezika, što je za pohvalu ili npr. znamo sve fudbalere koji igraju u ligi prvaka, što je besposlica i njih pojedinačno i podatke o svakom evropskom klubu? Ali kad je u pitanju ono najbitnije od vjere, jer prvo za što će čovjek , poslije imana, biti pitan je namaz, a koliko i da li uopće klanjamo, a da bi to bilo ispravno , treba znati koliko -toliko korektno učiti u Kuranu? Ali nas to ne interesuje, samo kritikujemo druge u ovom slučaju hodže i IVZ !!!
"Mamaaa!!! Mamaaa!!! da ni slučajno nisi dala pare tom odvratnom munafiku!!!"
A šta ako dotični nije munafik a ti ga tako nazvao? Kako češ to opravdati Bogu Uzvišenom na Sudnjem Danu?
„
sve dok budu uzimali ma i jednu šugavu markicu za to što rade.
imaju redovne plaće i ugled zasnovan na sujevjerju naroda.
dosta im!“
Ne opravdavam da neko za svoj hizmet išta uzima osim plače, ali da li znaš da su to danas, ljudi sa uglavnom
VSS spremom i da je plata za koju rade smiješna u poređenju sa plaćama ljudi sa istim nivoom naobrazbe? Koliko se mi , koji nismo u IVZ, trudimo da im obezbijedimo , koliko – toliko solidna primanja za njihov časni posao? Ne baš onoliko koliko bi trebalo...(Plata imama koji nema stalni džemat/honorarnog je oko 150KM plata stalnog imama je do 800KM, to je u Medžlisu Sarajevo, a daleko je lošija situacija u džematima van Sarajeva...)