I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Rasprave o vjerskim temama.
chudjenhe

#76 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

dr.gog wrote:Praviš se naivna :oops: . Čisto mi nevjerovatno da za ovu piz**ju ne znaš od prije.

I ja sam imao dvije žestoke svađe zbog toga, jednu sa jednim katoličkim župnikom- a drugu sa izvjesnim mlađim imamom nakon dženaze jednog porodičnog prijatelja. Naime, izgubio sam kontrolu i rekao tom momku da "mi se gadi to što na sahrani uzima kovertu", na šta je on pitao srodnika "da li si ti meni halalio"- ko biva da mene ušutka. Onaj jadan pod apaurinom šuti. Kasnije sam se još nešto dodao jednom starijem hodži, ali to nije za foruma...
a sto ne rece tom srodniku da ti se i on gadi sto daje kovertu?
onaj koji je daje nije ni malo manje gadan od onoga ko je uzme
pemanapemani

#77 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by pemanapemani »

chudjenhe wrote:
dr.gog wrote:Praviš se naivna :oops: . Čisto mi nevjerovatno da za ovu piz**ju ne znaš od prije.

I ja sam imao dvije žestoke svađe zbog toga, jednu sa jednim katoličkim župnikom- a drugu sa izvjesnim mlađim imamom nakon dženaze jednog porodičnog prijatelja. Naime, izgubio sam kontrolu i rekao tom momku da "mi se gadi to što na sahrani uzima kovertu", na šta je on pitao srodnika "da li si ti meni halalio"- ko biva da mene ušutka. Onaj jadan pod apaurinom šuti. Kasnije sam se još nešto dodao jednom starijem hodži, ali to nije za foruma...
Da li ti je neko blizak umro?
U tim trenutcima baš razmišljaš trezveno, kalkulišeš o kovertama i parama :-).

Jednostavno, manipulišu ljudima koji su u posebnom emotivnom stanju i uzimaju im pare.

Temelje i mrtvu ploču su davno izlili. Važno je bilo utuviti ljudima u glavu da nema vječnog spasenja bez koverte.
Tako će prosječan stanovnik BiH dati i posljednju marku da osigura dostojan ukop člana porodice, a božiji "namjesnici" će to objeručke prihvatiti.
chudjenhe

#78 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

pemanapemani wrote:
chudjenhe wrote:

Jednostavno, manipulišu ljudima koji su u posebnom emotivnom stanju i uzimaju im pare.

Temelje i mrtvu ploču su davno izlili. Važno je bilo utuviti ljudima u glavu da nema vječnog spasenja bez koverte.
Tako će prosječan stanovnik BiH dati i posljednju marku da osigura dostojan ukop člana porodice, a božiji "namjesnici" će to objeručke prihvatiti.
ne, niko blizak mi nije umro
svi moji bliznji su besmrtni :skoljka:

uzmimo da je ta koverta mito...isti je onaj koji ga daje kao i onaj koji ga uzima
a ta prica ko je kome i sta utuvio...vjerujes li bar ti u to sto si napisao 8-)
pemanapemani

#79 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by pemanapemani »

onaj koji je daje nije ni malo manje gadan od onoga ko je uzme[/quote]

Tako će prosječan stanovnik BiH dati i posljednju marku da osigura dostojan ukop člana porodice, a božiji "namjesnici" će to objeručke prihvatiti.[/quote]
ne, niko blizak mi nije umro
svi moji bliznji su besmrtni :skoljka:

uzmimo da je ta koverta mito...isti je onaj koji ga daje kao i onaj koji ga uzima
a ta prica ko je kome i sta utuvio...vjerujes li bar ti u to sto si napisao 8-)[/quote]

Eto, vjerujem, kako ne vjerujem :-) .

Mislio sam da li si bio/la u situaciji kada je na tvojim plećima bila svaka moguća odluka oko ukopa nekog jako bliskog, pa tako i davanje koverte.
Jebi ga, nebitno.
theTruePath

#80 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

koliko kosta jedna ateisticka sahrana?
blue033

#81 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by blue033 »

Smrt je fabrika novca za pojedine. Nedavno mi je bliskoj osobi omro otac. Zanimljivo je nakon što je završio sa IZ i Bakijama počeli su ga zivkati raznorazni fotografi i snimatelji nudeći usluge. Kakav je to mentalni sklop da zove u 10 uveče nekoga kome je otac preminuo i da ga "munta" za snimanje?
chudjenhe

#82 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

theTruePath wrote:koliko kosta jedna ateisticka sahrana?
da...i mene ovo zanima, zna li neko???
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#83 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

chudjenhe wrote:
theTruePath wrote:koliko kosta jedna ateisticka sahrana?
da...i mene ovo zanima, zna li neko???
„Grobno mjesto na našem groblju košta 360 KM, plus kopanje 170 KM, tako da to na kraju iznosi oko 1100 KM kada je u pitanju kompletna dženaza. Tu se ne računaju vjerske usluge koje obavlja Islamska zajednica“-kazao je Faruk Latifagić, direktor Komemorativnog centra Tuzla.
theTruePath

#84 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

dakle ne znam sto se zalite niko vas ne pljacka,mozete se ateisticki sahraniti i caos
theTruePath

#85 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

Genije wrote:mene nek kremiraju
i sa mojim pepelom napune dildo
mogu li baciti u wc solju ako ti vec toliko ne smeta nista :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#86 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by dr.gog »

chudjenhe wrote:

Pogrešno si shvatio ili sam ja prekomplikovano napisao.

Da je moj direktni srodnik u pitanju i da se potegne običaj koverte, prebio bih popa na sred sahrane , tako mi Boga.

Ja sam bio svjedok kada je pravoslavna obitelj iz Hercegovine digla kredit u mikrokreditnoj-zelenaškoj firmi da pokrije trošak sahrane i i one bolesne seljačko-heretičke tradicije naricanja, tona hrane i pića, te trošak zadriglog popa koji je Sveto pismo zadnji put pročitao na Bogosloviji. Mislite da je iko, od komšija, familije, ili popova, rekao riječ razuma? A u kući samo jedno zaposleno. I daje popu kovertu. I pop obavi svoje, sjede u passata i ode.

Manipuliranje emocijama?

Nije to tako, već svjesno pristajanje na nakaradnost. Budala je onaj ko daje novac svećeniku na sahrani. Budala je onaj ko daje novac svećeniku za krštenje, a gledao sam da daju po 200 maraka. Budala je onaj ko daje prilog samo zato jer vidi kesu pokraj sebe( a vidjeh novčanice po 100 maraka). Vjera u Boga ne isključuje razum, ali ljudi izgleda po navici ištekaju mozak kada uđu u bogomolju i vide mantiju.

A mrtvima je ionako svejedno, veli mudri Solomon(Sulejman a.s.), jer nemaju udjela ni u čemu što biva pod suncem. Ili, što reče Isus, pustite mrtve da kopaju mrtve, tj. kanite se besmisla..
radostan dan

#87 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by radostan dan »

Postao/la dr.gog dana 07/03/2013 02:23

Ne dajite novac svećenicima, jer opravdanja nemaju- posebno kršćanski svećenici. Onaj koji je osnovao Crkvu, rekao je nešto drugo. Ko misli da ovim vrijeđam katolike ili ortodokse, slobodno neka izvoli u diskusiju, rado ću pojasniti šta znači heretičko otimanje novca koje se gadilo i samom Isusu. Ako treba i jedan na jedan, javno, sa potpisom.
naprotiv, slažem se.
chudjenhe

#88 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

dr.gog wrote:Pogrešno si shvatio ili sam ja prekomplikovano napisao.

Da je moj direktni srodnik u pitanju i da se potegne običaj koverte, prebio bih popa na sred sahrane , tako mi Boga.

Ja sam bio svjedok kada je pravoslavna obitelj iz Hercegovine digla kredit u mikrokreditnoj-zelenaškoj firmi da pokrije trošak sahrane i i one bolesne seljačko-heretičke tradicije naricanja, tona hrane i pića, te trošak zadriglog popa koji je Sveto pismo zadnji put pročitao na Bogosloviji. Mislite da je iko, od komšija, familije, ili popova, rekao riječ razuma? A u kući samo jedno zaposleno. I daje popu kovertu. I pop obavi svoje, sjede u passata i ode.

Manipuliranje emocijama?

Nije to tako, već svjesno pristajanje na nakaradnost. Budala je onaj ko daje novac svećeniku na sahrani. Budala je onaj ko daje novac svećeniku za krštenje, a gledao sam da daju po 200 maraka. Budala je onaj ko daje prilog samo zato jer vidi kesu pokraj sebe( a vidjeh novčanice po 100 maraka). Vjera u Boga ne isključuje razum, ali ljudi izgleda po navici ištekaju mozak kada uđu u bogomolju i vide mantiju.

A mrtvima je ionako svejedno, veli mudri Solomon(Sulejman a.s.), jer nemaju udjela ni u čemu što biva pod suncem. Ili, što reče Isus, pustite mrtve da kopaju mrtve, tj. kanite se besmisla..
nisam valjda i ja prekomplikovano napisao, iako je bilo kratko :D

apsolutno se slazem sa svakim slovom sto si napisao
al zelim da razdvojim da osim dzenaze (u islamu) i ne znam cega, koji je obavezni obred u krscanstvu, sve ostalo nije reigija...tevhidi, hatme, jasini u islamu nisu religija vec su grijeh, pretpostavljam narikace i neke mise u krscanstvu takodje nije obavezni dio obreda, gozbe poslije ukopa nisu religija, vec...koverte nisu religija
i de da prvo bijemo onoga ko se zaleti svecniku/hodzi s kovertom, jer on je prvi poceo
a onda cemo marisati ovog sto uzme tu kovertu
kerima1

#89 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by kerima1 »

Jel vam sad malo jasnije zasto se hodze bune sto vehabije kopaju svoje kako oni hoce? meni je odavno korumpirane IZ na vrh glave.mogu bit vjernik i bez njih.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#90 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

chudjenhe wrote:
dr.gog wrote:Pogrešno si shvatio ili sam ja prekomplikovano napisao.

Manipuliranje emocijama?

nisam valjda i ja prekomplikovano napisao, iako je bilo kratko :D

apsolutno se slazem sa svakim slovom sto si napisao
al zelim da razdvojim da osim dzenaze (u islamu) i ne znam cega, koji je obavezni obred u krscanstvu, sve ostalo nije reigija...tevhidi, hatme, jasini u islamu nisu religija vec su grijeh, pretpostavljam narikace i neke mise u krscanstvu takodje nije obavezni dio obreda, gozbe poslije ukopa nisu religija, vec...koverte nisu religija
i de da prvo bijemo onoga ko se zaleti svecniku/hodzi s kovertom, jer on je prvi poceo
a onda cemo marisati ovog sto uzme tu kovertu
ako je tevhid grijeh, zasto ga islamska zajednica naplacuje i organizuje?
kerima1

#91 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by kerima1 »

Zato sto ima koristi,uce jasine mrtvima za pare,te mevlude,cak sam cula od majke jednog imama naplate sto se nišan udari.Smrt je nesreca,zasto koriste tudju nesrecu?! :cry: :cry:
chudjenhe

#92 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

plain vanilla wrote:ako je tevhid grijeh, zasto ga islamska zajednica naplacuje i organizuje?
malo su mi prsti preletili...nema izricitog dokaza da je grijeh, osim pojedinacnih misljenja

tevhid (u ovom obliku kako ga mi poimamo) nije bila praksa Poslanika a.s. niti prvih generacija i stoga ga jedan dio muslimana smatra novotarijom, prema tome i grijehom
s druge strane, postoje ''dobre novotarije'' i neki ga svrstavaju tu, obzirom da je sadrzaj tevhida učenje Kur'ana, donosenje salavata, etc...

stvar je percepcije istog
polovka

#93 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by polovka »

Sve je stvar pokojnikove želje, obično oni imaju i spremljen keš za posljednju feštu :-)
Nedavno mi je prijatelj sahranjivao djeda, onako ateistički, i opet se dođe do cifre :-) , pleh orkestar košta koliko i religijski dio obreda.Još je pokojnik isključivo zahtijevao samo mezu i rakiju, bez piva, pečenja itd.

Najgori je narod, čovjek se i ne ohladi a već krene-"sahraniše ga k'o kera" :roll:

Ja znam kad smo sahranjivali strica da je bila cifra oko 10 000 KM :-)
kerima1

#94 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by kerima1 »

polovka wrote:Sve je stvar pokojnikove želje, obično oni imaju i spremljen keš za posljednju feštu :-)
Nedavno mi je prijatelj sahranjivao djeda, onako ateistički, i opet se dođe do cifre :-) , pleh orkestar košta koliko i religijski dio obreda.Još je pokojnik isključivo zahtijevao samo mezu i rakiju, bez piva, pečenja itd.

Najgori je narod, čovjek se i ne ohladi a već krene-"sahraniše ga k'o kera" :roll:

Tako kod vas krscana ili pravoslavaca,kod muslimana se ne derneci na dzenazi,jedino sto imamo glup obicaj je to da ozaloscena porodica mora da nahrani taj dan "vas narod koji dodje ispratiit umrlog.Kao sto rekoh to je obicaj,nije od islamskog ucenja.
polovka

#95 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by polovka »

kerima1 wrote:
polovka wrote:Sve je stvar pokojnikove želje, obično oni imaju i spremljen keš za posljednju feštu :-)

Tako kod vas krscana ili pravoslavaca,kod muslimana se ne derneci na dzenazi,jedino sto imamo glup obicaj je to da ozaloscena porodica mora da nahrani taj dan "vas narod koji dodje ispratiit umrlog.Kao sto rekoh to je obicaj,nije od islamskog ucenja.
Pa i kod hrišćana se ne organizuju koncerti jbg, ista stvar jer se i ovdje radi o običaju "hranjenja naroda", što se narodski naziva "za pokoj duše" :D .Sad jedino može biti razlika u tom čime ih "hraniš".
kerima1

#96 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by kerima1 »

Drugacije je opet kad muski zaliju alkoholom na mjestu zalosti.ma glupi obicaji pa hajd ne treba im nista dati ni pite kamoli pive :D bio došo ispratio i voz kuci,nek famelije ostanu na miru.
bariton

#97 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by bariton »

plain vanilla wrote: Ako ovo nije organizovana pljacka jadnog naroda, onda stvarno...
da Vanila....
i ja sam razmišljao o tome.
malo je reći da sam ogorčen kada vidim kako ti smradovi koriste tuđu nesreću da bi napunili kasu.

kod mene mama prošle godine htjela dat pare ovom ovdje lokalnom hodžusiji da pročita Ja-Sin za njene roditelje
a ja kad sam to čuo prosto sam poludio i reko joj Mamaaa!!! Mamaaa!!! da ni slučajno nisi dala pare tom odvratnom munafiku!!! :x :x :x :x
i skoro smo se i posvađali ali sam je na kraju ipak uspio ubjediti da odustane od te namjere.
al pošto nisam želio da povrijedim njenu sujetu jer znam da puno drži do vjere i običaja predložio sam joj da jedan naš rođak, osnovac, pročita tu suru onako kako se to već radi u skladu sa tradicijom.
i tako je i bilo, momak je pročitao to poglavlje sa osmijehom a dali smo mu neki poklon čisto onako radi prijateljstva.

što se mene tiče dovoljno sam vjerski edukovan da znam da je ''ona stvar za uho'' jedino što bilo koji hodžica od mene može dobit'....fiii ddunja we l ahireh
i na ovom i na onom svijetu.

niti je brak koji se pred njima sklopi blagoslovljen.
niti će molitva koju oni prouče biti primljena.

sve dok budu uzimali ma i jednu šugavu markicu za to što rade.
imaju redovne plaće i ugled zasnovan na sujevjerju naroda.
dosta im!

i niko me ne može ubjediti u suprotno.

(čast izuzecima koji se na prste mogu prebrojati)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#98 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Admir_1984 »

ajd sve, al da samo mjesto na groblju košta preko 800KM meni nikad nece biti jasno, znaci to niko ranije nije kupio, nije pod zakupom ili neš slicno, nego jednostavno opština osigurava prostor za mrtve. eh ko vodi to tacno i ko se bogati na taj nacin meni nije jasno, al da je puno i prepuno je :roll:

al to je sve tako jer normalan covjek kad dodje do te situacije zadnje o cemu misli su cijene i te gluposti vjerske zajednice, i to se maksimalno koristi jer je pravi moral odavno napustio ove prostore.

:run:
Fudo Bosna

#99 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Fudo Bosna »

bariton wrote:

da Vanila....
i ja sam razmišljao o tome.
malo je reći da sam ogorčen kada vidim kako ti smradovi koriste tuđu nesreću da bi napunili kasu.

kod mene mama prošle godine htjela dat pare ovom ovdje lokalnom hodžusiji da pročita Ja-Sin za njene roditelje
a ja kad sam to čuo prosto sam poludio i reko joj Mamaaa!!! Mamaaa!!! da ni slučajno nisi dala pare tom odvratnom munafiku!!! :x :x :x :x
i skoro smo se i posvađali ali sam je na kraju ipak uspio ubjediti da odustane od te namjere.
al pošto nisam želio da povrijedim njenu sujetu jer znam da puno drži do vjere i običaja predložio sam joj da jedan naš rođak, osnovac, pročita tu suru onako kako se to već radi u skladu sa tradicijom.
i tako je i bilo, momak je pročitao to poglavlje sa osmijehom a dali smo mu neki poklon čisto onako radi prijateljstva.

što se mene tiče dovoljno sam vjerski edukovan da znam da je ''ona stvar za uho'' jedino što bilo koji hodžica od mene može dobit'....fiii ddunja we l ahireh
i na ovom i na onom svijetu.

niti je brak koji se pred njima sklopi blagoslovljen.
niti će molitva koju oni prouče biti primljena.

dosta im!

i niko me ne može ubjediti u suprotno.

(čast izuzecima koji se na prste mogu prebrojati)

A ti kao "znaš" da brak sklopljen pred nekim imamom nije O.K? "Znaš" i za molitvu nečiju da neće biti primljena? Ti si onda na vrlooo, vrloo viskom duhovnom stepenu, kada posjeduješ toliko znanje o dijelu gajba/ tj. onoga što je između roba/čovjeka i Rabba/Boga Uzvišenog? Niko ti ne traži da plačaš efendiju/hodžu za proučeni Jasin ili hatmu, to što hoćeš da ti prouči i to što mu , za hatmu daš, (simboličnu hediju), je stvar tvoga ličnog izbora, ali , da li uopće znaš, koliko treba truda da se prouči hatma, Kur`an na arapskom jeziku od preko 600 stranica? Naravno, ne trebaš plačati, jer se hizmet oko proučene hatme i ne treba naplačivati, nagrada je u Boga, a kada bi se plačalo, ja , koji znam učiti a nisam imam , da naplačujem, "naplatio " bih najmanje 1000 KM, jer oni koji ne znaju učiti oni i ne cijene učenje Kur´ana Časnog i uloženi trud. Poenta je naime u sljedećem: Ljudi, veliki broj Bošnjaka/muslimana, živi čitav život ala "franka", od vjere ima samo svoje ime , sunnećenje i dženazu nekoga od svoje familije i na koncu svoju ličnu dženazu, eee to bi trebalo biti ala "turka", da bude po vjerskom i sve O.K, a sav im život u tih vjernika/nepraktičara, bio ala "franka" ili "niđe veze" sa islamskim? Ne ne zagledam u iman i u ljudska srca, govorim o praksi. ništa ili gotovo ništa od prakse i onda kritika hodža , kritika IVZ, itd...Ne treba plačati, treba musliman sam naučiti u Kur`anu, traba pa barem 3-4 puta godišnje, lično sebi proučiti hatmu ali ne, "zašto" bi se trudili? Možemo npr. znati 2 ili 3 strana jezika, što je za pohvalu ili npr. znamo sve fudbalere koji igraju u ligi prvaka, što je besposlica i njih pojedinačno i podatke o svakom evropskom klubu? Ali kad je u pitanju ono najbitnije od vjere, jer prvo za što će čovjek , poslije imana, biti pitan je namaz, a koliko i da li uopće klanjamo, a da bi to bilo ispravno , treba znati koliko -toliko korektno učiti u Kuranu? Ali nas to ne interesuje, samo kritikujemo druge u ovom slučaju hodže i IVZ !!!

"Mamaaa!!! Mamaaa!!! da ni slučajno nisi dala pare tom odvratnom munafiku!!!"

A šta ako dotični nije munafik a ti ga tako nazvao? Kako češ to opravdati Bogu Uzvišenom na Sudnjem Danu?

dosta im!“

Ne opravdavam da neko za svoj hizmet išta uzima osim plače, ali da li znaš da su to danas, ljudi sa uglavnom
VSS spremom i da je plata za koju rade smiješna u poređenju sa plaćama ljudi sa istim nivoom naobrazbe? Koliko se mi , koji nismo u IVZ, trudimo da im obezbijedimo , koliko – toliko solidna primanja za njihov časni posao? Ne baš onoliko koliko bi trebalo...(Plata imama koji nema stalni džemat/honorarnog je oko 150KM plata stalnog imama je do 800KM, to je u Medžlisu Sarajevo, a daleko je lošija situacija u džematima van Sarajeva...)
chudjenhe

#100 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

mene uvijek obraduju komentari ovih dovoljno googleedukovanih
druze...sto sam ne procita to sto mati htjede platiti 8-)
Post Reply