I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Rasprave o vjerskim temama.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#1 I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

Skoro nikad ne pisem na religiji, ali ovaj tekst me natjerao da otvorim ovu temu
Vrtoglava cijena vjerske usluge prilikom dženaze

Ukoliko se desi smrtni slučaj, mnogim tuzlanskim porodicama predstavlja novi udar na kućni budžet. Zavisno od konfesije, cijena ukopa umrle osobe sa potrebnom pogrebnom opremom uz vjerski obred se razlikuje i do 1 500 KM. Što se tiče kapaciteta gradskog groblja, općinska vlast u saradnji sa nadležnim ustanovama uskoro će početi raditi na pripremi lokacije za novo gradsko groblje/mezarje.

Skoro tri decenije u Tuzli, pogrebne usluge za sve konfesije pruža Komemorativni centar Tuzla. Tako cijena kompletnih pogrebnih usluga jedne dženaze, bez vjerskog obreda iznosi oko 420 KM. Kada su u pitanju sahrane, pravoslavne ili katoličke, cijena se kreće od 600 KM do 650 KM. Na ove cijene se dodaju naknade za pogrebno mjesto i iskop.

„Grobno mjesto na našem groblju košta 360 KM, plus kopanje 170 KM, tako da to na kraju iznosi oko 1100 KM kada je u pitanju kompletna dženaza. Tu se ne računaju vjerske usluge koje obavlja Islamska zajednica“-kazao je Faruk Latifagić, direktor Komemorativnog centra Tuzla.

A vjerske usluge Islamske zajednice su najskuplje usluge prilikom ukopa umrle osobe, u odnosu na vjerske usluge koje pružaju sveštenici odnosno fratri. Dok je nagrada svešteniku za obred opjeva umrlog hrišćanina na pravoslavnom groblju Trnovac u iznosu 150 KM, te za 200 KM koliko se treba izdvojiti za vjerski obred na katoličkom groblju Borić, za vjerski obred umrlog Muslimana Islamskoj zajednici treba platiti 1780 KM. Da li je opravdana visina pomenute naknade?

„Mi smo išli jednom logikom da onaj ko je član Islamske zajednice treba da dobije sve pogodnosti, a onaj ko nije član Islamske zajednice, mora se uključiti“-pojašnjava Dženan Rahmanović, sekretar Medžlisa IZ Tuzla.

Da biste dobili 50 % popusta prilikom dženaze uz vjerski obred, morate deset godina plaćati mjesečnu članarinu od 6,9 KM (znaci 820 KM za deset godina-pa to je prije placanje unaprijed, a ne popust). A u to vam spadaju i slijedeće pogrebne usluge:

„Iskop kabura, tabut, bašluk, jahtante, pokrov, ćefini, posmrtnice, prevoz u radnom vremenu, održavanje gasulhane“-kazao je Dženan Rahmanović, sekretar Medžlisa IZ Tuzla.

Kada su u pitanju usluge Pogrebnog društva Marić, kompletna sahrana bez vjerskog obreda sa najjeftinijom pogrebnom opremom, iznosi od 450 KM do 500 KM. Što se tiče cijene prevoza, plaća se prevoz van grada.
„Ako je u zoni grada, prevoz ne naplaćujemo, to je gratis naše kuće. Ako se sahrana obavlja van grada, naplaćujemo marku po pređenom kilometru“-kazala je Zekira Murić, uposlenica Pogrebnog društva „Marić“ Tuzla.
Dok nama trune o nakoj skromnosti, oni se bogate na svakom umrlom pojedincu. Iskoristavaju cinjenicu da MORATE sahraniti clana porodice i svako ce se prije zaduziti nego ukopati neog bliskog bez vjerskog obreda...

Ako ovo nije organizovana pljacka jadnog naroda, onda stvarno...
nasa

#2 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by nasa »

Zalosno!

A za krscane ne znam da li je u ovu cijenu ukjucen kovceg ,u svakom slucaju ovo za dzenazu je bas previse!
Neradnik

#3 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Neradnik »

Ma nema sahrane- dzenaze bez milje najmanje i to je tako odavno ne znam cemu tek sad ovako, sigurno pokretačica teme se nije interesovala ranije o tome.Odavno je smrt postala luxuz barem u Sarajevu.
plain vanilla

#4 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

Gospodin_bez_kravate wrote:Ma nema sahrane- dzenaze bez milje najmanje i to je tako odavno ne znam cemu tek sad ovako, sigurno pokretačica teme se nije interesovala ranije o tome.Odavno je smrt postala luxuz barem u Sarajevu.
koja milja?

kad saberes pogrebne i vjerske usluge to je 3000
insomnia78

#5 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by insomnia78 »

Procitaj makar tekst.
Govori se o Tuzli, nije Bosna samo Sarajevo.
Vanilija, cito sam i ja ovo neki dan, strahota i sramota

s' moje sokocalo
Neradnik

#6 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Neradnik »

insomnia78 wrote:Procitaj makar tekst.

s' moje sokocalo
Procitaj ti reko sam makar u Sarajevu ko spominje citavu bosnu laprdas dzaba.

@plain vanilla znam da je drugacije ko to placa od ranije i ima mjesto zagarantovano.odprilike sam rekao milja najmanje mada je skuplje sigurno.
Last edited by Neradnik on 26/02/2013 22:24, edited 1 time in total.
plain vanilla

#7 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

insomnia78 wrote:Procitaj makar tekst.

s' moje sokocalo
najjace mi je za popust od 50 posto :-)

a narod k'o ovcice, samo sute u trpe
ako kazes sta protiv IZ, odmah mrzis i islam i Bosnjake i ...
theTruePath

#8 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

Pa sto smeta to vama,vi niste vjernici :lol:
plain vanilla

#9 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

theTruePath wrote:Pa sto smeta to vama,vi niste vjernici :lol:
a kako ti to znas? gledas u kasike?
Svemirco

#10 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Svemirco »

Narod su ovce i tako im i treba.

Platiš dženazu sa vjerskim obredom (2 bule za tevhid + 2 hodže za dženazu) oko 1900 KM (bez ukopnog mjesta!) i plus naš narod glupi primitivni leti sa kovertama hodžama i bulama da ih još poprave sa kojom stojom.

Bruka i sramota da je satnica ovim "radnicima" oko 200 KM! Za posao koji im je navodno od Boga zadatak i obaveza.

Sve to treba s noge na nogu otjerati bagra kradljiva gladnih očiju.

Lijepi krematorij!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#11 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chmoljo »

pogledaću, ali ja nisam imao tolike troškove.

članarina IZ-u jeste plaćana, ali iznos sa nekim dodatnim troškovima nije prešao 600-700 KM. treba napomenuti da je npr. kopanje rake je bilo džaba, i čak se i bulama dalo malo, zbog zlih jezika, nažalost (ne žalim pare, nego to "iznuđivanje", ali nije bio vakat da se tjeraju principi).

zbog hodže koji ruži svakoga ko mu priđe sa kovertom, dali smo nešto novca kasnije u džemat na naše insistiranje. ali to nije trošak dženaze.

moraću ja još jednom pogledati te račune, jer su mi ti iznosi koje pominjete preogromni... hoću reći, vjerujem da ste u pravu, nego ne znam kako smo mi dali tako malo.

i da, dženaza nije bila na gradskim grobljima, nego jednom seoskom. tu idu i neki lijepi adeti, kako pomenuh, da se raka iskopa za džaba, da se može svratiti u koju kuću u selu hoćete i tako slično. olakšava to sve čovjeku...
Jedinstvo_Manchester

#12 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Jedinstvo_Manchester »

nasa wrote:Zalosno!

A za krscane ne znam da li je u ovu cijenu ukjucen kovceg ,u svakom slucaju ovo za dzenazu je bas previse!
200 je samo za popa, sanduk, i ostala oprema kosta 1500+ KM
theTruePath

#13 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

Chmoljo wrote:pogledaću, ali ja nisam imao tolike troškove.

članarina IZ-u jeste plaćana, ali iznos sa nekim dodatnim troškovima nije prešao 600-700 KM. treba napomenuti da je npr. kopanje rake je bilo džaba, i čak se i bulama dalo malo, zbog zlih jezika, nažalost (ne žalim pare, nego to "iznuđivanje", ali nije bio vakat da se tjeraju principi).

zbog hodže koji ruži svakoga ko mu priđe sa kovertom, dali smo nešto novca kasnije u džemat na naše insistiranje. ali to nije trošak dženaze.

moraću ja još jednom pogledati te račune, jer su mi ti iznosi koje pominjete preogromni... hoću reći, vjerujem da ste u pravu, nego ne znam kako smo mi dali tako malo.

i da, dženaza nije bila na gradskim grobljima, nego jednom seoskom. tu idu i neki lijepi adeti, kako pomenuh, da se raka iskopa za džaba, da se može svratiti u koju kuću u selu hoćete i tako slično. olakšava to sve čovjeku...
Moja tetka otisla hodzi da plati za jasin neni rahmetli,hodza rekao proucit ce ali nije primio novac

sta je moja tetka uradilla? otisla drugom hodzi :lol: :roll: nisu krive hodze,narod ih uci
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#14 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Slo Burner »

Nije ni čudo sto se ovaj Veh Bi Aj katkad raznese bombom :D
Chmoljo

#15 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chmoljo »

hodže su psi pa se nauče na uslovni refleks?

ne, nego taj vozio Jugu, sad je opet neka trulja. drugi voze nove verzije fau vea.
cyprus

#16 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by cyprus »

Kažu uči kompjutere, strane jezike, trebaće, u tome je budućnost... Jašta je :-)

Perspektiva je u pogrebnim društvima i vjerskim zajednicama... To treba ganjat...
plain vanilla

#17 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

theTruePath wrote:
Chmoljo wrote:pogledaću, ali ja nisam imao tolike troškove.

Moja tetka otisla hodzi da plati za jasin neni rahmetli,hodza rekao proucit ce ali nije primio novac

sta je moja tetka uradilla? otisla drugom hodzi :lol: :roll: nisu krive hodze,narod ih uci

steta sto hodze ne uce narod

kod nas vazda narod kriv, nije ni cudo da nam je ovako
pemanapemani

#18 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by pemanapemani »

Katolici (Sarajevo) plaćaju i velike mise, jer navodno duša ne može naći smiraj bez 500-600 maraka.

Pogrebne usluge 500KM - najeftinije (ukoliko je u zoni grada), kopanje grobnice 200KM, i sad što je najveći apsurd, bližnji prave tzv. dače gdje se potroši sve skupa još toliko na najedanje rodbine i prijatelja poslije ukopa.
Znači, sa velikim misama i ukopom (ako imaš sreće da imaš grobnicu u gradu) dođe oko 1300-1500KM, najjeftinija moguća varijanta.
E, sad, dače su tek tema na podforumu (mentalno) zdravlje :-)
radostan dan

#19 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by radostan dan »

Jedinstvo_Manchester wrote:
nasa wrote:Zalosno!

200 je samo za popa, sanduk, i ostala oprema kosta 1500+ KM
a gdje ti je što defiluju po dvije nedjelje na saučešće, pa četrdesetnica sa svraćanjem kući plus joja dvije opet popu , pa pola godine, pa spomenik od 3-7,8 milja, pa godišnjica, obično u restoranu,predjelo i ručak za pedeseak ljudi... :roll:
It_is_a_Leclerc

#20 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by It_is_a_Leclerc »

Kod nas u Krajini je situacija još i gore. Ljudi smatraju da je broj prisutnih hodža direktno proporicionalan količini poštovanja koju je rahmetlija za života imao. Tako se pozivaju hodže iz svakog božijeg sela, a ovi se naravno rado odazivaju, jer će, na kraju, biti "kovertirana" u apoenima od 100-200 KM, za par sati "posla" koji uključuje malo nekog učenja, i nužno prisustvo.
Da stvar bude gora - naš običaj da se na dženazama jede i prave sobeti, odlično dođe hodžicama da se najedu jela tipa jagnjetina, burek, teletina, a ako se potrefi da na jedan dan imaju više dženaza, onda od domaćina traže da im "zamota za kasnije". :D

Dakle - groteskno, morbidno, poremećeno.
Neradnik

#21 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Neradnik »

jes valja napit i najest ove sto dolaze samo na dan sahrane poslje i zaborave da je doticni postojao.Dao bi im ja konjetine divlje. :D
Chmoljo

#22 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chmoljo »

ima tu još stvari osim pljačke... npr, ganjanje papira.

od šaltera do šaltera saznaješ da nešto novo moraš izvaditi, promijeniti, dodati... npr. za koji klinac član obitelji mora ići u PIO odjaviti člana porodice?

problem matičnom uredu poslati ime i prezime? JMBG? čemu silne baze podataka ako moram trčati od šaltera do šaltera.

i čemu baze podataka kad i ne znam šta trebam vaditi?

da ti mahala ne ispriča šta sve "treba" i šta sve "može" ništa čovjek ne bi završio. da ne govorim o tome da je potrebno godišnji uzeti, osim ako niste na radnom mjestu koje toleriše izlaske. ne daj bože da neka institucija radi iz 4.

i tako dalje, i tako šire.
jahh

#23 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by jahh »

Nisam sve ni pročitao, ali dženazu možeš sam organizovati (ne treba ti hodža), a tehvid ili kako se već zove ne želim ni da komentarišem.
bosan

#24 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by bosan »

plain vanilla wrote:
Gospodin_bez_kravate wrote:Ma nema sahrane- dzenaze bez milje najmanje i to je tako odavno ne znam cemu tek sad ovako, sigurno pokretačica teme se nije interesovala ranije o tome.Odavno je smrt postala luxuz barem u Sarajevu.
koja milja?

kad saberes pogrebne i vjerske usluge to je 3000
Pa jednom se umire :D
Neradnik

#25 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Neradnik »

Mada ima tu olaksavajuce okolnosti kod ovih sto rade neznam tacno kako ide ono al od firme se dobije plata-dvije tako nesto a ovim penzionerima se ko hoce valjda skida koja marka od pemzije pa im se poslje da...tako nekako uglavnom. :D
Post Reply