I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Rasprave o vjerskim temama.
chudjenhe

#51 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

Superhik_ wrote:
chudjenhe wrote:kako je kod nas sve naopako, tako i percepcija clanarine u IZ
dosta je onih koji je placaju samo da bi konacni troskovi dzenaze bili manji
u sustini...vjernik prakticar za tu clanarinu (40 KM) dobije nocne il sve dnevne namaze, 50 dzuma namaza godisnje, 2 bajrama, mektebsku nastavu za svoju djecu...

i redovan clan, platisa, za dzenazu placa min 2 vjerska sluzbenika po 30 KM = 60 KM
sami opremite svog roditelja, brata sestru, umanjuje vam se racun...necete? ima ko hoce al cete platiti
sanduk, tabut, one daske, carsafi, nisani, spomenici...zasto bi to kupovala vjerska zajednica?
ukopno mjesto - ako je IZ ili neki dzemat kupio zemljiste, logicno je da ce kroz tu naplatu nastojati vratiti ulozena sredstva a ako je neko uvakufio ukop je besplatan

sve to s kovertama, tevhidima, jasinima i sta sve ne...su gluposti koje su ruzne, neke cak i grijeh, prema tome nepotrebne, al haj ti to dokazi nekome ko je naguglao jedan hadis i tumaci vjeru

hipoteticki....covjek zivi cafirski cijeli zivot i ne zanima ga nista u vezi vjere i prema tome ne placa clanarinu
za vrijeme njegovog zivota izgradi se dzamija, izgradi gasulhana, dzemat kupi mezarje...sve godine to odrzava...
i cafir umre a hoce mu se full aranzman, da koristi i dzamiju i gasulhanu i mezar, hoce mu se isti tretman kao nekome ko je u sve to ulozio i materijalno i vremena i zivaca...ovi ludi sto placaju a on pametan??? e pa ne moze...nije fer
činjenica je da vjerski službenici žive daleko bolje od onih koji plaćaju članarinu. to govori da pljačkaju preko mjere.
slazem se da zive, al ne daleko bolje, nego zivot dostojan ljudskog bica
i svi oni koji su nesta kao ostvarili, ostvarili su preko kredita
nisu to astronomske ni senzacionalne cifre koje se navode i pretpostavljaju
tajna je u tome da im je plata u visini prosjecne plate i da je redovna

za stolom sjede vjerski sluzbenik sss i radnik stolar nss
svojim ocima gledam im platne liste, sta mislis ko je koga 'usio'??? za blizu 200 KM :mrgreen:
Gojeni H

#52 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Gojeni H »

Cijena se zaista cini prevelikom. Ne kazem da nije istina. Sto se tice 3 milje u to cisto sumnjam.

Tuzla vec dugo klize k'o na saonicama, a mezarje jos na onoj chuki od Gradine. Poceli i mrtvi plivat' prema Slanoj Banji. U takvoj situaciji svaki mezar se mora ogradit' betonom da mejit ne bi otpliz'o. To iziskuje dodatne troskove naravno.
Za sve gradske sredine (cak i neke seoske) je veliki problem sa prostorom. NEMA ZEMLJE.
Ne da raja nista u vakuf, za opste dobro. Naravno nikad se ljudi nisu vise Allahom zaklinjali ali je "opste dobro" postao arhaicni, nerazumljiv pojam.

Dzenaza je postala specifican fenomen ne za svaki grad ili selo, vec za svaku ulicu.
Odem jednom u jedno selo na dzenazu. Hodza se sabralo k'o da je reis umro.
Kasnije mi veli jedna gospoja da je porodica "narucila" efendije da "pokaze snagu familije". 50 marona svakom hodzi. Jedno sure kod kuce umrlog, jedno na mezarju, a ti Gojeni klanjaj u po chuke pod rucnom.

A i ova komunisticka Tuzla dala monopol jednoj firmi, a jarani ubiru harac.
Trzisna privreda i oborice se cijena.
notsure

#53 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by notsure »

Meni je od svih nebuloza najluđa stavka "zatrpavanje" u računu iz IVZ-a, kad se zna da grob zatrpavaju svi koji dođu na dženazu. :-)
chudjenhe

#54 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

Superhik_ wrote:a gdje su druge beneficije, poput besplatnog stanovanja.....
da, ima toga...ali je procentualno vise onih koji nemaju nego sto imaju tu privilegiju
chudjenhe

#55 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

notsure wrote:Meni je od svih nebuloza najluđa stavka "zatrpavanje" u računu iz IVZ-a, kad se zna da grob zatrpavaju svi koji dođu na dženazu. :-)
pa dobro...mozemo sada neosnovano i neargumentovano navoditi svakakvih gluposti 8-)
jazzer

#56 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by jazzer »

Gojeni H wrote:...
Tuzla vec dugo klize k'o na saonicama, a mezarje jos na onoj chuki od Gradine. Poceli i mrtvi plivat' prema Slanoj Banji. U takvoj situaciji svaki mezar se mora ogradit' betonom da mejit ne bi otpliz'o. To iziskuje dodatne troskove naravno.
...
Tobejarabi, mislis da babi ucis fatihu a ono komsija doplivo na to mjesto sto je jos '72 umro :)
chudjenhe

#57 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

Superhik_ wrote:
chudjenhe wrote:
Superhik_ wrote:a gdje su druge beneficije, poput besplatnog stanovanja.....
da, ima toga...ali je procentualno vise onih koji nemaju nego sto imaju tu privilegiju
hodža u našem džematu već odavno vozi golfa5, (nisam siguran, ali mislim da mu je žena nezaposlena) to ni jedan stolar ne može sebi priuštiti.
znam, svjestan sam takvih situacija...konkretno, rodjak ima stolarsku radnju radi mu sin zajedno s njim cak i zena nekad po potrebi, za dvije sedmice su zavrsili posao vrijedan 13.500 KM...a svi zajedno vozaju onaj ww kombi iz 80 i neke...gdje su im pare i sta rade s njima ni ja zive veze namam :lol:
StupskaBitanga

#58 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by StupskaBitanga »

hodže i popovi najveći lopovi
chudjenhe

#59 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

Superhik_ wrote:činjenica je da previše zarađuju preko leđa siromašnog naroda. u ratu su se izvukli na nekakve humanitarne organizacije gdje se grabilo kako se stiglo. isto tako sve više naroda, između ostalih i zbog tog razloga, ne plaća članarinu. ja prvi.
svak ima pravo izbora da placa il ne, al nije fer da oni koji ne placaju ocekuju isti tretman kao i oni koji placaju, kako sam to vec opisao u mom prvom postu na ovoj temi

cinjenica je da prvise zaradjuju u odnosu na zaradu radnika u proizvodnji, koje izrabljuju privatnici
u odnosu na standard, ta zarada je pristojna, manja od plata cistacica u javnim firmama

u svakoj profesiji, pa tako i medju njima ima sljama koji su u ratu radili to sto kazes da su radili
ali isto tako, ispred medrese/hanikaha u sarajevu ima zid na kojem je postavljeno cca 100 ploca sa imenima istih tih koji su poginuli braneci ovu drzavu
illuminated

#60 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by illuminated »

...za upucene..

jel moguce kod nas otvoriti privatno groblje i zasto ne?

(pretpostavljam da nije..)

jel moguce otvoriti privatnu firmu za pokop...?
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#61 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

illuminated wrote:...za upucene..

pa i jesu privatne firme za pokop
ali smo ovdje pricali o cijeni vjerskog dijela ukopa, to ne moze privatno

iako vjerujem da bi ljudi i bez hodze mogli klanjati dzenazu
illuminated

#62 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by illuminated »

plain vanilla wrote:
illuminated wrote:...za upucene..

pa i jesu privatne firme za pokop
ali smo ovdje pricali o cijeni vjerskog dijela ukopa, to ne moze privatno

iako vjerujem da bi ljudi i bez hodze mogli klanjati dzenazu
Jasno da je nemoguce vjerski dio obaviti bez vjerskih zajednica, jer one imaju suverenitet u vjerskom dijelu.
Kakva je onda procedura ukopa ateista koji imaju novca i onih koji nemaju?
Ko njih kopa?

Hvala.
Haustorče

#63 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Haustorče »

U Sarajevu osnovni paket usluga koji nudi IZ košta 820 KM ukoliko nisi član IZ, a to podrazumjeva gasuljenje, mislim 1 hodža na dženazi i 1 bula na tehvidu, dakle 820 KM koštaju ruke, e sad parcela, odvoz umrlog, tabut, daske i ostalo, reguliše se preko Bakija ili Jedilera najšešće, i to košta oko 2.500,00 KM.
Mene zanima sljedeće, recimo da npr. imam parcelu gdje mi je kuća i gdje imam prostora da ukopam nekog člana porodice, recimo na nekom proplanku ispod drveta, koji meni propis brani da tako nešto uradim u svojoj režiji, to jest da iskopam raku zavijem umrlog u čefine, da zovnem nekog da prouči šta treba proučit, itd.
Čini mi se da bi tako nešto bilo jeftinije, umrli bi bio tu blizu tebe, a ne u gomili drugih mezara, i gdje ti teba mapa da nađeš gdje je ukopan.
theTruePath

#64 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

Haustorče wrote:U Sarajevu osnovni paket usluga koji nudi IZ košta 820 KM ukoliko nisi član IZ, a to podrazumjeva gasuljenje, mislim 1 hodža na dženazi i 1 bula na tehvidu, dakle 820 KM koštaju ruke, e sad parcela, odvoz umrlog, tabut, daske i ostalo, reguliše se preko Bakija ili Jedilera najšešće, i to košta oko 2.500,00 KM.
Mene zanima sljedeće, recimo da npr. imam parcelu gdje mi je kuća i gdje imam prostora da ukopam nekog člana porodice, recimo na nekom proplanku ispod drveta, koji meni propis brani da tako nešto uradim u svojoj režiji, to jest da iskopam raku zavijem umrlog u čefine, da zovnem nekog da prouči šta treba proučit, itd.
Čini mi se da bi tako nešto bilo jeftinije, umrli bi bio tu blizu tebe, a ne u gomili drugih mezara, i gdje ti teba mapa da nađeš gdje je ukopan.
Sto se tice islama smijes,ne znam jel drzava dozvoljava,valjda postoje pravila inace bi narod kako mu cejfne

medjutim u stara vremena su bosnjaci i muslimani tako radili,i danas imas stare kuce a u avliji mezarovi
underwater

#65 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by underwater »

Dzenaze namaz moze klanjati bilo ko, a svakako da treba izbjeci da to bude osoba koja je placena i uopce ne poznaje umrlog. I sve ostalo (gasal i slicno) najbolje je da bude iz obitelji. IZ, Bakije i ini su potpuno nepotrebni.
Ali, hodze su oduvijek u talu sa vlastima i postoji mnogo zapreka da to sve obave "neuniformirani".
Po Islamu ukop umrlog je samo ekolosko pospremanje tjelesnih ostataka, zalosno je sto je to danas OBRED.
Teea

#66 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Teea »

u mom mjestu u njemackoj kremiranje kosta 200 eura 25 eura urna,u moru ne trebas parcelu da zakupljujes.Gledam bas kod vjernika panika ih hvata em od ispita pred bogom em od racuna za dzenaze i sahrane.
Last edited by Teea on 06/03/2013 20:20, edited 1 time in total.
theTruePath

#67 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

Teea wrote:u mom mjestu u njemackoj kremiranje kosta 200 eura 25 eura urna,u moru ne trebas parcelu da zakupljujes.
ti si znaci odlucila kremirati se kad preselis? :lol:
Teea

#68 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Teea »

theTruePath wrote:
Teea wrote:u mom mjestu u njemackoj kremiranje kosta 200 eura 25 eura urna,u moru ne trebas parcelu da zakupljujes.
ja se nemam namjeru nikud seliti.
theTruePath

#69 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

Teea wrote:
theTruePath wrote:
ja se nemam namjeru nikud seliti.
dobro onda,kad "odapnes"
Teea

#70 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Teea »

theTruePath wrote: dobro onda,kad "odapnes"
pa gdje je logika ispucati sada 4000 eura jos mene da transportuju dole mrtvu da bi me ukopalu medj svojima,i nakon 100 200 godina svakako ce preorati taj grob i kopace se neki drugi koji dolaze, kao sto su nestali grobovi i onih prije mene.I sada ja trebam iskesirati nekome tamo da kupuje dzipove i vile jer tako bog to hoce. e evo im ga na, ima dosta levata i bez mene.Ja odo za tu lovu na odmor.A vi skupljajte za njih.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#71 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

Teea wrote:
theTruePath wrote: dobro onda,kad "odapnes"
pa gdje je logika ispucati sada 4000 eura jos mene da transportuju dole mrtvu da bi me ukopalu medj svojima,i nakon 100 200 godina svakako ce preorati taj grob i kopace se neki drugi koji dolaze, kao sto su nestali grobovi i onih prije mene.I sada ja trebam iskesirati nekome tamo da kupuje dzipove i vile jer tako bog to hoce. e evo im ga na, ima dosta levata i bez mene.Ja odo za tu lovu na odmor.A vi skupljajte za njih.
ovo je pdf religija, nema ovdje bas mnogo logike :D
notsure

#72 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by notsure »

Zar nisu Visočani nabavili peć za kremiranje?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/uskoro-n ... /090319035
theTruePath

#73 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

notsure wrote:Zar nisu Visočani nabavili peć za kremiranje?

http://www.klix.ba/vijesti/bih/uskoro-n ... /090319035
Da ali propao pokusaj jer nije bilo zainteresovanih,nece nasi ljudi da se pale :lol:
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#74 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by dr.gog »

plain vanilla wrote: najjace mi je za popust od 50 posto :-)

a narod k'o ovcice, samo sute u trpe
ako kazes sta protiv IZ, odmah mrzis i islam i Bosnjake i ...
Praviš se naivna :oops: . Čisto mi nevjerovatno da za ovu piz**ju ne znaš od prije.

I ja sam imao dvije žestoke svađe zbog toga, jednu sa jednim katoličkim župnikom- a drugu sa izvjesnim mlađim imamom nakon dženaze jednog porodičnog prijatelja. Naime, izgubio sam kontrolu i rekao tom momku da "mi se gadi to što na sahrani uzima kovertu", na šta je on pitao srodnika "da li si ti meni halalio"- ko biva da mene ušutka. Onaj jadan pod apaurinom šuti. Kasnije sam se još nešto dodao jednom starijem hodži, ali to nije za foruma...

Ja sam svoj stav rekao davno, kao vjernik: Kad umrem, ne plačite, ne trošite pare, jer nema ni mene, ni mog interesa, nema ničega. Tamo gdje idem, ne treba mi sveštenički blagoslov i krst od 5000 maraka, ne treba mi besmislena misa, ni suze, ni vijenci. Svoj novac ću ostaviti onome kome treba,a mene neka ukopa socijalna služba, zaboli me briga. Ne čini spomenik ili župni ured, medžlis, uspomenu na nekoga, već tragovi života koje je ostavio drugim ljudima...

Ne dajite novac svećenicima, jer opravdanja nemaju- posebno kršćanski svećenici. Onaj koji je osnovao Crkvu, rekao je nešto drugo. Ko misli da ovim vrijeđam katolike ili ortodokse, slobodno neka izvoli u diskusiju, rado ću pojasniti šta znači heretičko otimanje novca koje se gadilo i samom Isusu. Ako treba i jedan na jedan, javno, sa potpisom.
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#75 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by dr.gog »

plain vanilla wrote:
ovo je pdf religija, nema ovdje bas mnogo logike :D
Da, jer su ga pošteno razj**ali sa flame kloniranim temama :wink: .
Post Reply