I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Rasprave o vjerskim temama.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#26 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

bosan wrote:
plain vanilla wrote:
Gospodin_bez_kravate wrote:Ma nema sahrane- dzenaze bez milje najmanje i to je tako odavno ne znam cemu tek sad ovako, sigurno pokretačica teme se nije interesovala ranije o tome.Odavno je smrt postala luxuz barem u Sarajevu.
koja milja?

kad saberes pogrebne i vjerske usluge to je 3000
Pa jednom se umire :D
srecom :-) inako nemamo para ni za zivot, ali za smrt se mora naci
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#27 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chmoljo »

Gospodin_bez_kravate wrote:Mada ima tu olaksavajuce okolnosti kod ovih sto rade neznam tacno kako ide ono al od firme se dobije plata-dvije tako nesto a ovim penzionerima se ko hoce valjda skida koja marka od pemzije pa im se poslje da...tako nekako uglavnom. :D
dvije marke. dobije se petstotinjak.

dvije plate, pa naviše...
kamen spoticanja

#28 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by kamen spoticanja »

ja sam nedavno placao troskove jedne dzenaze...uz nesto zaostale clanarine nije kostalo vise od hiljadu marki...a rahmetliju smo vozili iz Zenice u Gorazde...
naravno nije bilo ispratnih dova organizovano niti slicnih desavanja...
ja sam poslije malo analizirao troskove i nazalost realni su koliko danas mogu biti
art vandeley

#29 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by art vandeley »

A zasto bi neko ko ne placa clanarinu u IZ-u tj ko nije clan IZ-a htio uopste imati dzenazu po vjerskim/islamkim propisima? Ne vidim gdje je tu problem onda?

Placas clanarinu zato sto si vjernik, zato sto zelis biti dio IZ-a i izadje te dzenaza nekih 600-700km ...djabe ne moze i to valjda mora biti jasno svima, pogotovo u danasnje vrijeme.

Tevhidi, jasini itd... su daleko od obaveznog i da se hodze pitaju ne bi ih oni ni ucili ali hoce narod. Te stvari su dosle do granice novotarije.

Ali ovdje je vazno naglasiti senzacionalizam i istaknuti IZ kao najgoru itd...
azurna_obala

#30 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by azurna_obala »

Pa ja znam slučaj gdje Medžlis IZ u jednom manjem gradu nije htio obaviti dženazu dok se puna članarina nije platila, hodža nije htio da čuje...
kasnije našli nekog drugog hodžu koji je klanj'o dženazu besplatno, jer je bio u rodu sa umrlom :roll:

Pa od čega bi IZ i bilo koja druga vjerska zajednica živjela da nije ovoga, od svega napravili biznis...dok je živih, biće i mrtvih.

Amin.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chmoljo »

art vandeley wrote:A zasto bi neko ko ne placa clanarinu u IZ-u tj ko nije clan IZ-a htio uopste imati dzenazu po vjerskim/islamkim propisima? Ne vidim gdje je tu problem onda?

Placas clanarinu zato sto si vjernik, zato sto zelis biti dio IZ-a i izadje te dzenaza nekih 600-700km ...djabe ne moze i to valjda mora biti jasno svima, pogotovo u danasnje vrijeme.

Tevhidi, jasini itd... su daleko od obaveznog i da se hodze pitaju ne bi ih oni ni ucili ali hoce narod. Te stvari su dosle do granice novotarije.

što ih onda naplaćuju kada ni oni ne bi? teško preusmjeriti te pare negdje drugo?
azurna_obala

#32 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by azurna_obala »

art vandeley wrote:A zasto bi neko ko ne placa clanarinu u IZ-u tj ko nije clan IZ-a htio uopste imati dzenazu po vjerskim/islamkim propisima? Ne vidim gdje je tu problem onda?

Sve mi ih žao :sad: :sad:
jahh

#33 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by jahh »

A zašto neko mora biti član IZ da bi imao dženazu? Ja znam dosta muslimana koji na ovaj ili onaj način ne vole IZ.

Da se hodže pitaju ne bi učili? A ko se to pita, nena tamo neka što ostavi kovertu od zadnje penzije hodži?

Granice novotarije? Zar i to sad ima?
theTruePath

#34 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by theTruePath »

jahh wrote:

A zašto neko mora biti član IZ da bi imao dženazu? Ja znam dosta muslimana koji na ovaj ili onaj način ne vole IZ.

Da se hodže pitaju ne bi učili? A ko se to pita, nena tamo neka što ostavi kovertu od zadnje penzije hodži?

Pa onda neka ne traze od hodze nista,kao ni mjesto za mezar,jer je i mezarje dio IZ
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#35 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by plain vanilla »

jer nema para za clanarinu, na primjer

jel ti znas koliko ljudi u ovoj drzavi nema ni za hljeb? a i oni umiru
azurna_obala

#36 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by azurna_obala »

theTruePath wrote:
Pa onda neka ne traze od hodze nista,kao ni mjesto za mezar,jer je i mezarje dio IZ
Ma gdje to piše??
Lično znam da postoje mezarja koja nisu u vlasništvu IZ...
jahh

#37 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by jahh »

theTruePath wrote:
jahh wrote:

Takvi većinom i ne traže :). Inače ako je mezarje od IZ, onda je to monopol jer zakon ne dozvoljava da se kopa u baštu/livadu ako se ne varam.
ivannn

#38 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by ivannn »

-
Last edited by ivannn on 27/02/2013 00:04, edited 1 time in total.
ivannn

#39 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by ivannn »

pemanapemani wrote:Katolici (Sarajevo) plaćaju i velike mise, jer navodno duša ne može naći smiraj bez 500-600 maraka.

Pogrebne usluge 500KM - najeftinije (ukoliko je u zoni grada), kopanje grobnice 200KM, i sad što je najveći apsurd, bližnji prave tzv. dače gdje se potroši sve skupa još toliko na najedanje rodbine i prijatelja poslije ukopa.
Znači, sa velikim misama i ukopom (ako imaš sreće da imaš grobnicu u gradu) dođe oko 1300-1500KM, najjeftinija moguća varijanta.
E, sad, dače su tek tema na podforumu (mentalno) zdravlje :-)
sto se tice vjerskih usluga to zavisi od crkve do crkve, sam pogreb kao takav je besplatan, misa zadusnica isto

prije je bio obicaj platiti tzv. pjevane mise koje su imale cijenu i oko 800 km, no rijetko se sada to prakticira

ali najveci troskovi su za grobno mjesto, sanduk, kriz, osmrtnicu, vijence, auto, mnogi nude to u paketu, pa biras koji ti odgovara kao tarifu za mobitel

zatim ta 'daca' domjenak poslije sprovoda, danas je trend ici u restorane pa na kraju ispadne kao i mini svadba bez glazbe

kasnije troskovi za uredjenje grobnice, spomenika, mislim da je najeftiniji oko nekoliko tisuca km, a cifre mogu ici jako visoko...
art vandeley

#40 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by art vandeley »

jahh wrote:

Pa opet ne vidim problem. Ako moze organizovati dzenazu "vaninstitucionalno" i ukopati se negdje onda nek ima dzenazu, svakako ce izaci jeftinije.

Ja samo hocu da kazem da znam dosta ljudi kojih ocito ima puno i ovdje na forumu koji svo vrijeme pljuju po IZ-u i islamu i kada dodje edzel pa valja ici da im bi dzenazu. Pa sto nisi na vrijeme mislio i placao clanarinu.

Ja znam par slucajeva kada hodze nisu htjele da uce tewhide i bili su od naroda odmah protjerani. Znaci sam narod hoce to i sam narod gura koverte, niko od njih to ne trazi. A s druge strane ne vidim nista nemoralno da takve pare hodze uzmu sebi, i oni su ljudi i sigurno ne zive u silnom "blagostanju kako se ocito ovdje ima slika, pogotovo hodze u manjim mjestima i selima.

Dobro se zna da oni koji nemaju para za ukopa ukopavaju na trosak socijalnog i slicno i rijetki su slucajevi da eko zabrani ukop, tu se radi o licnom nahodjenju pojedinaca.
jahh

#41 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by jahh »

art vandeley wrote: Pa opet ne vidim problem. Ako moze organizovati dzenazu "vaninstitucionalno" i ukopati se negdje onda nek ima dzenazu, svakako ce izaci jeftinije.

Ja samo hocu da kazem da znam dosta ljudi kojih ocito ima puno i ovdje na forumu koji svo vrijeme pljuju po IZ-u i islamu i kada dodje edzel pa valja ici da im bi dzenazu. Pa sto nisi na vrijeme mislio i placao clanarinu.

Ja znam par slucajeva kada hodze nisu htjele da uce tewhide i bili su od naroda odmah protjerani. Znaci sam narod hoce to i sam narod gura koverte, niko od njih to ne trazi. A s druge strane ne vidim nista nemoralno da takve pare hodze uzmu sebi, i oni su ljudi i sigurno ne zive u silnom "blagostanju kako se ocito ovdje ima slika, pogotovo hodze u manjim mjestima i selima.

Dobro se zna da oni koji nemaju para za ukopa ukopavaju na trosak socijalnog i slicno i rijetki su slucajevi da eko zabrani ukop, tu se radi o licnom nahodjenju pojedinaca.
Pod muslimana nisam mislio na one sa muslimanskim imenom, nit takve smatram iste. Pa bolje ne učit tewhid i biti protjeran, nego ga učit da te narod voli. Barem moje mišljenje :). Naravno 99% hodža neće govoriti svom džematu kako su takve stvari zabranjene, jer od tog uzima pare.

Za pljuvanje IZ, isto ne radim, ali imaš prvo one u Maoči i slične da'we koji većinu IZ tekfire, onda imaš Selefije (Vehabije) koji najčešće kritikiju IZ zbog milion razloga, i onda imaš same uposlenike IZ koji istu kritikiju (trenutnu, ne kao ideju).

Poznajem baš dosta hodža (tačnije njihovu djecu) i većina ih fino (ekonomski) živi. Za one u manjim mjestima se donekle i slažem. Lično smatram da je bolje ako neko iz bližnje porodice zna "proučiti" dženazu da to radi, nego da plaća posebno čovjeka za to. Čak ako se ne varam hodža ima posebnu naknadu za dženazu od IZ (za članove, 30KM?).

Ono za što treba platiti osobu (ako niko bližnji ne želi) je gasuljenje. Za mjesto zaista ne znam kako ide kod nas (znam da se plaća masno u Sarajevu). A za mezar opet sa vjerske strane zabranjeno (onakvi kakvi 99% ih ima), ali i to je biznis :). U biti možeš dosta jeftinije proći.
chudjenhe

#42 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by chudjenhe »

kako je kod nas sve naopako, tako i percepcija clanarine u IZ
dosta je onih koji je placaju samo da bi konacni troskovi dzenaze bili manji
u sustini...vjernik prakticar za tu clanarinu (40 KM) dobije nocne il sve dnevne namaze, 50 dzuma namaza godisnje, 2 bajrama, mektebsku nastavu za svoju djecu...

i redovan clan, platisa, za dzenazu placa min 2 vjerska sluzbenika po 30 KM = 60 KM
sami opremite svog roditelja, brata sestru, umanjuje vam se racun...necete? ima ko hoce al cete platiti
sanduk, tabut, one daske, carsafi, nisani, spomenici...zasto bi to kupovala vjerska zajednica?
ukopno mjesto - ako je IZ ili neki dzemat kupio zemljiste, logicno je da ce kroz tu naplatu nastojati vratiti ulozena sredstva a ako je neko uvakufio ukop je besplatan

sve to s kovertama, tevhidima, jasinima i sta sve ne...su gluposti koje su ruzne, neke cak i grijeh, prema tome nepotrebne, al haj ti to dokazi nekome ko je naguglao jedan hadis i tumaci vjeru

hipoteticki....covjek zivi cafirski cijeli zivot i ne zanima ga nista u vezi vjere i prema tome ne placa clanarinu
za vrijeme njegovog zivota izgradi se dzamija, izgradi gasulhana, dzemat kupi mezarje...sve godine to odrzava...
i cafir umre a hoce mu se full aranzman, da koristi i dzamiju i gasulhanu i mezar, hoce mu se isti tretman kao nekome ko je u sve to ulozio i materijalno i vremena i zivaca...ovi ludi sto placaju a on pametan??? e pa ne moze...nije fer
Chisum

#43 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chisum »

Sto se mene tice, i mrtvog me mogu za kurac povuci.

Cuj 3 milje za ublehara i prodavaca magle koji ce nesto da mrmlja sebi u bradu, a rukom po dzepu da pipa koliko je danas hajrov'o na mrtvima.... Ja shvatam kada covjek zeli dostojno da sahrani nekoga, ali stvarno kako se na ovome zaradjuje - i uvijek je - to je sramota.

Spali, samelji, radi sta hoces... nahrani pastrmke, pande, sta god - barem neke fajde od mene i kad me nema.
Chisum

#44 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chisum »

Pa bice valjda dok mi ne pokrepamo. :D Drzava je u procesu modernizacije. Autoputevi (po 7,5 metara svake godine), pa wireless, zvake u tubi... Bice paljvine.
nemoguce vruce

#45 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by nemoguce vruce »

chudjenhe wrote:kako je kod nas sve naopako, tako i percepcija clanarine u IZ
u sustini...vjernik prakticar za tu clanarinu (40 KM) dobije nocne il sve dnevne namaze, 50 dzuma namaza godisnje, 2 bajrama, mektebsku nastavu za svoju djecu...

i redovan clan, platisa, za dzenazu placa min 2 vjerska sluzbenika po 30 KM = 60 KM
sami opremite svog roditelja, brata sestru, umanjuje vam se racun...necete? ima ko hoce al cete platiti
sanduk, tabut, one daske, carsafi, nisani, spomenici...zasto bi to kupovala vjerska zajednica?
ukopno mjesto - ako je IZ ili neki dzemat kupio zemljiste, logicno je da ce kroz tu naplatu nastojati vratiti ulozena sredstva a ako je neko uvakufio ukop je besplatan

sve to s kovertama, tevhidima, jasinima i sta sve ne...su gluposti koje su ruzne, neke cak i grijeh, prema tome nepotrebne, al haj ti to dokazi nekome ko je naguglao jedan hadis i tumaci vjeru

hipoteticki....covjek zivi cafirski cijeli zivot i ne zanima ga nista u vezi vjere i prema tome ne placa clanarinu
za vrijeme njegovog zivota izgradi se dzamija, izgradi gasulhana, dzemat kupi mezarje...sve godine to odrzava...
i cafir umre a hoce mu se full aranzman, da koristi i dzamiju i gasulhanu i mezar, hoce mu se isti tretman kao nekome ko je u sve to ulozio i materijalno i vremena i zivaca...ovi ludi sto placaju a on pametan??? e pa ne moze...nije fer
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#46 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by enko 1964 »

Ljudi koji ne žele vjerske obrede prilikom ukopa ne moraju ih ni imati i ne znam za koji se kurac ovdje bune.
U Sarajevu a vjerovatno i u ostalim većim gradovima, postoje posebne parcele za ukop onih koji ne žele biti ukopani po vjerskim načelima. Ko voli nek izvoli.
Što se tiče plaćanja, pa Bože moj, ko to danas želi raditi nešto džaba. Umrlog treba preuzeti iz bolnice ili mjesta gdje je preminuo, pripremiti za sahranu, odštampati smrtovnice, obavijesti po novinama, pripremiti grobno mjesto itd.
Jebaji ga sve to košta. Vjerski obred dođe samo kao dodatni trošak i on je praktično najmanja stavka u računu koji se na kraju ispostavi.
Čak i ovi što bi da ih se spaljuje, melje i šta ti ja znam, znaju da ni to niko neće raditi džaba.
Malo mi je teško zamisliti nekoga koga će najbliža rodbina ili prijatelji spaliti na livadi na logorskoj vatri ili samljeti u kakvoj mašini za mljevenje mesa i razbacati po ribogojilištima.
Eno i Indijci zbog nedostatka drva rijetko koga spale do kraja nego onako poluizgorena tijela bacaju po rijekama i hrane ribe. :D
Chisum

#47 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by Chisum »

enko 1964 wrote:Ljudi koji ne žele vjerske obrede prilikom ukopa ne moraju ih ni imati i ne znam za koji se kurac ovdje bune.
U Sarajevu a vjerovatno i u ostalim većim gradovima, postoje posebne parcele za ukop onih koji ne žele biti ukopani po vjerskim načelima. Ko voli nek izvoli.
Što se tiče plaćanja, pa Bože moj, ko to danas želi raditi nešto džaba. Umrlog treba preuzeti iz bolnice ili mjesta gdje je preminuo, pripremiti za sahranu, odštampati smrtovnice, obavijesti po novinama, pripremiti grobno mjesto itd.
Jebaji ga sve to košta. Vjerski obred dođe samo kao dodatni trošak i on je praktično najmanja stavka u računu koji se na kraju ispostavi.
Čak i ovi što bi da ih se spaljuje, melje i šta ti ja znam, znaju da ni to niko neće raditi džaba.
Malo mi je teško zamisliti nekoga koga će najbliža rodbina ili prijatelji spaliti na livadi na logorskoj vatri ili samljeti u kakvoj mašini za mljevenje mesa i razbacati po ribogojilištima.
Eno i Indijci zbog nedostatka drva rijetko koga spale do kraja nego onako poluizgorena tijela bacaju po rijekama i hrane ribe. :D
E vidis, a meni je, a i onima koji me znaju, jos teze zamisliti da ce, nakon sto riknem jednog dana, neki hodza na meni zaraditi i marku. Znaci, ne obecavam nista pastrmkama, ali prije da ce one imati nekog haira od mene, nego hodza ili slicni prodavaci magle.

(kako ti vjerski duznosnici mogu biti nezajazljivi i bezobrazni, najbolje govori ona vijest koje se nedavno provukla na forumu o onom nekakvom srpskom popu, koji je u isto vrijeme zakazao i vjencanje i opelo)

Sto se tice toga ko hoce, a ko nece da placa, naravno da je to privatna stvar, a da u ovoj zemlji ljudi ne zive k'o psi, u jadu i bijedi, vjerovatno se cak ne bih ni osvrnuo na te velike cijene i tu sramnu zaradu na mrtvima, ali kako je kod nas sve u kurcu, onda ne cudi sto se od na prosjacki stam dovedenog bosanskog covjeka, koji te tri milje obicno sanja za zivota, ocejuke da umre "galantno".
Last edited by Chisum on 27/02/2013 09:18, edited 3 times in total.
kockica_kockica

#48 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by kockica_kockica »

:roll: I mrtve nas pljackaju naslov je .... :-)

Neise...

Troskovi za ukop su svakako visoki... i onaj ko nema novca to je veliki problem... ljudi cesto posudjuju novac da bi bliznje ispratili na dostojan nacin...

Sto se tice vjerskih obreda u vrijeme kad sam ja oca ukopavala dala sam sveceniku 50 KM za ukop, 20 KM za misu zadusnicu...opijelo prije samog ukopa je bilo besplatno... to je bilo prije nekoliko godina... ne vjerujem da se to nesto posebno promijenilo... Ali me jako puno doslo ukopno mjesto, kovceg, itd...

Obicna nakana na sv. Misi kod katolika kosta oko 20 KM ...
Onih 500 - 600 KM o kojima pricaju za mise odnose se samo na svakodnevne mise, 30 dana na nakanu za tog umrlog... mislim da su to gregorijane ... kad se izracuna i podijeli na 30 dana taj iznos dobije se onaj iznos od 20-tak maraka...
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#49 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by enko 1964 »

Chisum wrote: E vidis, a meni je, a i onima koji me znaju, jos teze zamisliti da ce, nakon sto riknem jednog dana, neki hodza na meni zaraditi i marku. Znaci, ne obecavam nista pastrmkama, ali prije da ce one imati nekog haira od mene, nego hodza ili slicni prodavaci magle.
:lol: :lol: :lol:

Ama jebeš hodže i popove al' pokušavam reći da nas umiranje košta i bez njih.
Men' se čini da je najjeftiniji način da se neko ukopa kod braće vehabija. Iskopaš rupu na livadi, zatrpaš, staviš kamen na vugla i gotovo. Nema sanduka, nema tabuta, nema hodža a Boga mi ni popova, nema nišana, spomenika, ograda kuraca - palaca, nema tevhida ni misa. Sve prirodno i organic. V sodelovanju z naravo.
bosan

#50 Re: I MRTVE NAS PLJAČKAJU

Post by bosan »

chudjenhe wrote:kako je kod nas sve naopako, tako i percepcija clanarine u IZ

:thumbup: :thumbup: Svaka cast

Dobro ako je to 3000 km ,onda je poskupo . Ali cijene usluga IZ moraju biti svugdje iste.Normalno da je ukopno mjesto skuplje u gradu nego na selu.Vjerske zajednice su udruzenja gradjana ,znaci i ateisti bi trebali imati svoje udruzenje ,kupiti sebi zemljiste(ili ga dobiti ) i nek ukopavaju jedni druge besplatno :mrgreen: I onda nema vise prodaje magle.
Malo je ljudi koji koji umru a da iza njih ne ostane vrijednosti bar za sahranu.Zasto su tu djeca ,rodbina i prijatelji.
Post Reply