bosmen wrote:Ti se kao i borio a drugima to osporavaš?
Ako on možda i nije bio tu ja jesam i tvrdim da je bilo onako kao što je i rekao, SDA je odbranila BiH.Ja imam da podastrem na hiljade dokaza ali nije ovo mjesto za toga,i ne bih više polemisao na ovu temu.Hvala na razumjevanju
Ne osporavam ja drugima da su se borili, ali osporavam pricu da je SDA organizirala odbranu i time odbranila BiH.
Bosna i Hercegovina nije odbranjena. SDA je odbranila Banjaluku ? Ili Bjeljinu ? Mozda Tomislavgrad (Duvno) ? A Stolac ? Mostar ? Prijedor ? Bosanski Novi ? Bosanska Dubica ? Brcko ? ...
Kome ti bajke pricas ?
Bosna i Hercegovina je jos uvijek pod teskom okupacijom tri vodece nacionalisticke stranke. Odbranjeno je samo pravo na njihov lopovluk !
_________
Alija i Armija, dva oka u glavi
"Sve sto sam dobio nakon cetiri godine rova je pravo da kazem: predsjednice, nismo se za ovo borili", rezignirano je pocetkom mjeseca u sasvim neformalnom, ali uzasno sumornom razgovoru ponavljao jedan, davno demobilizirani bosanski (ne i bosnjacki) vojnik. Tek koji dan kasnije, njegove su rijeci dobile potvrdu: od oficirskog kadra vojske u kojoj je bio, ali i covjeka kojeg on oslovljava sa "predsjednice", a generali sa "komandante".
Alija Izetbegovic se pred povlacenje iz Predsjednistva BiH oprostio i od Armije BiH, vojske cije je casne namjere i herojske bitke sistematski devalvirao nepotistickim, stranackim i ideoloskim intervencijama, pretvorivsi jos 1994. "pozdrav domovini" u "esselamu alejkum"
Pise: Vildana Selimbegovic
"Armija nece okupirati Bosnu, nece izvrsiti drzavni udar." Ne,
nije ovo Izetbegoviceva umirujuca poruka sa skupa bosnjackih oficira, ovo je njegova izjava od 17. marta 1992. I ne tice se ove, vec one armije, JNA-ovske, koja ce, samo 14 dana kasnije, tenkovima zaposjesti sarajevski rezervoar na Mojmilu. Armija od koje se netom oprostio tada je imala tek slutnju sebe same: puno kasnije saznat cemo da su Zelene beretke regrutirale svoje clanove i naoruzavale se jos 1991, a da se u selu Mehurici kod Travnika sedmog i osmog februara 1992. godine Glavni stab Patriotske lige BiH zajedno sa regionalnim stabovima bavio Direktivom za odbranu suvereniteta RBiH, zadacima, strategijom pa cak i temeljima namjenske industrije?!
Obicni gradjani i najveci dio branilaca Bosne i Hercegovine s ratom su se suocili istovremeno kada i sa granatama ispaljenim iz JNA cijevi: u to doba, dakle pocetkom aprila 1992. godine, pred cijevi su izlazili branioci, teritorijalci, sarajevska raja i, ma sta o tome danas mislio komandant Dudakovic, ginuli duboko svjesni da su u misiji odbrane svega najmilijeg - porodice, grada, Bosne… Milinkladsku su zajedno branili i Vlado, i Eko, i Jasmin, i Vinko, i nije im smetalo sto nemaju mesdzid. Vapili su za puskama, municijom, uniformom, hranom…
http://www.bhdani.com/arhiva/176/t17614.htm