Ko sije vjetar, poznjece oluju ... drama ... dolazi ...Blahy wrote:mIRCerka wrote:dozvoli da formulisemo ovako pitanje:mIRCerka wrote:ne skreci s poente....
nijedna zemlja sebi ne zeli rat, tako nije ni Bosna...
ali obicni smrtnici su morali ici u rov, dok se Sin sepurio pod radnom obavezom....i kcerke....niko metle ni zavoja da se prihvati...
necemo o tome...
gdje je bila tvoja mama u ratu?
a gdje tata u toku trajanja vojne obaveze
I ja sam patriot...
-
Prenj
-
haris303
Kako se ljudi sami prepoznaju i svrstaju tamo gdje im je mjesto .... i sami o sebi svojim ponašanjem sve kažuFair Life wrote:Shupchichu ne seri !!haris303 wrote:cccc...kada vidim da 2005 god. nakurčeni "generali" iz dijaspore daju svoje dubokoumne savjete i kritike vezane za to šta jeste ili šta nije trebalo uraditi od 92g. pa na ovamo, lijepo mi žao dođe što nije Caco živ (ne zbog Kazana već zbog krampi i lopata)..... "svakog čeka njegov metar"
....a ove sa avlije koji su uhranjeni demokratskim proviđenjima čekaju po dva metra ..... i mogu komotno bit brigadiri .... da vode radnu brigadu
.... fakat je lako tuđim k..... gloginje mlatit ....
Ja sam do ovoga rata 40 (cetrdeset godina) svojim kurcem gloginje mlatio za BiH. Gdje si ti bio u to vrijeme ? U babinim mudima ?
Kad se jaja raskokodakaju svakakvi belaji su moguci.
Očigledno si se pravo "izbrusio" i emancipov'o u tih 40 godina
Ja eto imam 35 god. i žalosno mi je da vidim da ima starijih ljudi koji se busaju u iskustvo i ostale viskokorangirane stvari na ljestvici ljudskih vrijednosti a da im je duhovna arhitektura ostala niskogradnja
Ja tebe vrijeđati neću, bezze mi to ..... samo ću ti reći da i dalje nastaviš da SVOJIM k.... glogine mlatiš .... pusti MOJ
-
Prenj
Po cemu je za BH patriote znacajan Tito, po cemu Alija Izetbegovic?Blahy wrote:Mislim da ovdje nema mjesta patetici i laznom altruizmu. Tema nema veze sa davanjem i pomaganjem djetetu sa kojim eto manipulises.mIRCerka wrote:ne radi se o protresanju necijeg nacionalizma....vec se radi o prese*avanju....sam AI je za zivota odbijao da se Titova ulica preimenuje u AI...jer nije htio kult licnosti... i sad se oni nasli pametni...Blahy wrote:Jadno i tuzno.
Da se živuci nacionalizam Srba i Hrvata ne bi "protresao", treba negirati fakt da je r. Izetbegovic bio istinski patriota i osoba koja svakako zasluzuje i vise od naziva trga/aerodroma.![]()
Bijedan kompromis i mozda dobar povod da se "otvore oci".
bolje da su one pare sto su potrosli na dnevnice i vijecanje dali za operaciju malog selvera
Tema ima veze sa cinjenicom da glavna saobracajnica u Sarajevu nosi ime diktatora kova JB Tita. Tom logikom ako Tito zasluzuje centralnu ulicu r. Izetbegovic bez daljnjeg zasluzuje naziv citavog grada![]()
Salu na str. ne radi se o kultu vec o postivanju a posebno UVAZAVANJU uloge r.Izetbegovica i politike koju je vodio. Siguran sam da moje misljenje kao i misljenje vecine nece promjeniti odluka Ashdowna i zavrsavam rijecima g. Tihica:
A. M.Imam osjećaj kao da je neko želio isprovocirati neku ekscesnu situaciju - kaže Tihić i napominje da se ipak nije odustalo od ove ideje.
- Kad-tad će Međunarodni aerodrom Sarajevo dobiti naziv po rahmetli Aliji Izetbegoviću -tvrdi Tihić.
![]()
U kratkim crtama,
1941., kada Drugi svjetski rat na nasim prostorima pocinje, Bosna i Hercegovina vise ne postoji, podijeljena je izmedju njenih susjeda.
Odlukama ZAVNOBIH, 1943., Bosni i Hercegovini se vraca njena drzavnost, nakon 14. godina.
1946. Bosna i Hercegovina je jedna od sest ravnopravnih republika u sastavu Jugoslavije, sa samostalnim drzavnim rukovodstvom i takva ostaje sve do raspada Jugoslavije 1991. godine.
U Titovom vremenu, Bosna i Hercegovina je ne samo vratila svoju drzavnost nego je postala i ravnopravan clan jugoslovenske federacije.
U decembru 1990. su se u BiH desili prvi visestranacki izbori nakon kojih tri najjace stranke (SDA, HDZ, SDS) tri konstitutivna naroda BiH osnivaju koalicionu vladu.
Reformisani komunisti prelaze u opoziciju nakon 45. godina.
Za prvog predsjednika sedmoclanog BiH Predsjednistva je izabran Alija Izetbegovic, koji je istovremeno i predsjednik SDA.
To je vrijeme zestokih tenzija na podrucju cijele Jugoslavije i svi su znakovi ukazivali da ce se prilike jos vise zaostriti.
EU, nakon sto je priznala nezavisnost Slovenije i Hrvatske, poziva i ostale republike da se izjasne putem referenduma.
Tudjman i Milosevic su odrzali tajne pregovore na kojim su dogovarali podjelu BiH.
Referendum na kojem se dvije trecine BH gradjana izjasnilo za nezavisnost je odrzan 1. marta 1992., malo poslije poceo je rat.
Bosna i Hercegovina je mirovni sporazum, koji je zakljucen krajem 1995. docekala kao duboko podijeljena zemlja, koju je samo medjunarodna zajednica svojim snaznim utjecajem i vojnim i politickim prisustvom, uspjela da ocuva na okupu.
Kada pogledamo rezultate dvije epohe, Titove i Alijine, ko je imao vise uspjeha, gledano iz BH ugla?
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
slagao se ili ne, grah nam je tako svima pao....Blahy wrote:slazem semIRCerka wrote:btw, Tihic moze pricati sta hoce, ali dok ne bude imao mooda da nesto ucini, ovu zemlju ce voditi paddy, petrich i ostali...
nije apsurdno....Blahy wrote:promjenit ce se i toFYI, Tito je ipak zadrzao svoju ulicu...![]()
kako se mjenja historija, kako pada sistem koji je drzao pola svjetske populacije 50 godina, kako vrijeme prolazi a neke nove generacije dolaze
btw ne vidim smisao da se ti radujes titovoj uz fakat da je isti vec otputovao ka vjecnim lovistima u trenutcima dok si ti po prvi put gledala obrise ovog dunjaluka
apsurdno, priznat ces, da se ti radujes![]()
ne radi se o velicanju Druga Tita, vec se radi o preseravanju koje smo mogli vidjeti u nadrealistima (smjena u skupstini pa svako svoj tepih nosi, plus ustav u odgovarajucim koricama) - isto se desavalo ovdje...bilo im je to bitnije od mnogih drugih stvari koje su im pred nosom...
stara krilatica DA SE VLASI NE DOSJETE.....
zadeveraju nas ulicom, trgovima, klincima palcima a mi ko ovce zagrizemo... bleeee......
mama je 60% vremena trosila u ambulanti koja je bila ispod naseg tsana, dok je tata bio na prvoj liniji, na koju se vratio nakon tri mjeseca bolovanja i 40% invaliditeta od ranjavanja...Blahy wrote:dozvoli da formulisemo ovako pitanje:mIRCerka wrote:ne skreci s poente....
nijedna zemlja sebi ne zeli rat, tako nije ni Bosna...
ali obicni smrtnici su morali ici u rov, dok se Sin sepurio pod radnom obavezom....i kcerke....niko metle ni zavoja da se prihvati...
necemo o tome...
gdje je bila tvoja mama u ratu?
a gdje tata u toku trajanja vojne obaveze
jos nesto?
ja ne laprdam kao ti, iz dubine spilje svoje, vec pricam iz vlastitog zivota...
ako je mogao moj otac cak i nakon ranjavanja da se vrati u Armiju, zasto Bakir nije mogao biti u istoj , na liniji.....lako je bilo sepuriti se sa pancirnim prslukom i sljemom po skenderiji....
-
rei
Goer:
Izetbegović kao čovjek nije zaslužio da bude predmetom ovako niske političke kulture i ovako niskog političkog diskursa kojim trenutno opće ljudi od političkog formata u ovoj zemlji.
Smirivanje nacionalista
Ako će srpski i hrvatski nacionalisti biti "smirivani" ovakvim odlukama visokog predstavnika, ovdje, zadugo, ozbiljnog bh. društva i bh. države biti neće.
Bit će labavih koalicija i saveza, jeftinih nagodbi, pri čemu će najviše trpjeti građani, a najviše dobivati i profitirati nacionalističke vođe, vračevi nacionalšovinističkog mišljenja i užasavajući vulkani mržnje uspostavljene po logici: jedna nacija, jedan vođa, jedna partija...
Izetbegović kao čovjek nije zaslužio da bude predmetom ovako niske političke kulture i ovako niskog političkog diskursa kojim trenutno opće ljudi od političkog formata u ovoj zemlji.
Smirivanje nacionalista
Ako će srpski i hrvatski nacionalisti biti "smirivani" ovakvim odlukama visokog predstavnika, ovdje, zadugo, ozbiljnog bh. društva i bh. države biti neće.
Bit će labavih koalicija i saveza, jeftinih nagodbi, pri čemu će najviše trpjeti građani, a najviše dobivati i profitirati nacionalističke vođe, vračevi nacionalšovinističkog mišljenja i užasavajući vulkani mržnje uspostavljene po logici: jedna nacija, jedan vođa, jedna partija...
- Bosanac sa dna kace
Nisam gledo ima link za emisiju??? ili tekst emisije???Ralfson wrote:Nego, da li je neko gledao "Posteno govoreci" sa Duskom Jurisic?
Bakir Izetbegovic vs "studenti" sa unverziteta Istocno Sarajevo
-
rei
Bosanac sa dna kace wrote:Nisam gledo ima link za emisiju??? ili tekst emisije???Ralfson wrote:Nego, da li je neko gledao "Posteno govoreci" sa Duskom Jurisic?
Bakir Izetbegovic vs "studenti" sa unverziteta Istocno Sarajevo
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... ht=#584023
-
murti439
Fino, brate!
Trunite vi o aerodromu još petnaestak dana, vidim da je svaka nova diskusija plodnija od prethodne.
Za to vrijeme "ronhilldžija" u Banjaluci, na PTPC-u, prepričava narodu Radovanove govore iz kolekcije zima/proljeće 1992. i niko da se iza uha počeše, ni na ovom forumu, ni u državnom vrhu. Ko bi i stigao pored pitanja vitalnog nacionalnog interesa kakvo je, sasvim sigurno, aerodrom?!
Trunite vi o aerodromu još petnaestak dana, vidim da je svaka nova diskusija plodnija od prethodne.
Za to vrijeme "ronhilldžija" u Banjaluci, na PTPC-u, prepričava narodu Radovanove govore iz kolekcije zima/proljeće 1992. i niko da se iza uha počeše, ni na ovom forumu, ni u državnom vrhu. Ko bi i stigao pored pitanja vitalnog nacionalnog interesa kakvo je, sasvim sigurno, aerodrom?!
- kekec
U drustvu sa nekim od "africkih"poglavica:kekec (citat):
Zvati Tita diktatorom, moze samo teski nacionalista ili neko ko je vrlo mlad. A kaze se: "Mladost- ludost"
Blehy, citat:
ne samo diktator vec i demagog i idol nivoa africkih plemenskih vođa

itd, itd....
Blahy, poklopi se usima i suti
-
Bosanac u bosni
Simbol bosanske drame
Šta će se sa njim desiti nakon rata? Kakvi postanu takvi ljudi u miru? I kako će voditi malu Bosnu - jer će Bosna gotovo sigurno biti mala (i to ne po njegovoj volji, nego voljom velikih koji su ga prisilili da popušta)? Ne znam. Znam, ipak, da se povijest u svojim intenzivnim i dramatičnim trenucima uvijek utjelovi u jednom čovjeku. Poput De Gola u Parizu, Dubceka u Čehoslovačkoj, nepoznatog mladog Kineza usred pekinškog proljeća. Tako se desilo da se četverogodišnja bosanska drama, taj beskonačni i grozni rat, zapravo utjelovi u jednom čovjeku. I taj čovjek je Izetbegović.
Alija Izetbegović nije, naravno, svetac. Ipak, njegove slike su mi se utisnule u sjećanje. Sjećam se - još jedne slike. Prva stvar koju je uradio nakon prvog susreta sa Miteranom jeste posjeta spomeniku prognanicima za Notrdam. Sjećam se njegovog svijetlo-sivog, vrlo mehkog pogleda koji je toga jutra odmarao na Kamenu mrtvih. Sjećam ga se malo prije toga na pločniku u Elisejskoj palači kada je svečano prolazio pored jedinice Republikanske garde.
Vidim njegov teški, malo šepavi korak. Vidim njegovu vojničku beretku, toliko malo ratobornu, sa onim bijelim ljiljanima koji su simbol Bosne. Od tada ta beretka u mojoj mašti ima svoje neotuđivo mjesto pored neprobojnog prsluka Salvadora Aljendea i Gandijevog sarija od bijelog platna. Da, to ima pred očima. I znam, taj čovjek nije bilo ko.
(Bernar - Anri Levi je poznati francuski filozof koji je tokom rata u više navrata boravio u Sarajevu)
Šta će se sa njim desiti nakon rata? Kakvi postanu takvi ljudi u miru? I kako će voditi malu Bosnu - jer će Bosna gotovo sigurno biti mala (i to ne po njegovoj volji, nego voljom velikih koji su ga prisilili da popušta)? Ne znam. Znam, ipak, da se povijest u svojim intenzivnim i dramatičnim trenucima uvijek utjelovi u jednom čovjeku. Poput De Gola u Parizu, Dubceka u Čehoslovačkoj, nepoznatog mladog Kineza usred pekinškog proljeća. Tako se desilo da se četverogodišnja bosanska drama, taj beskonačni i grozni rat, zapravo utjelovi u jednom čovjeku. I taj čovjek je Izetbegović.
Alija Izetbegović nije, naravno, svetac. Ipak, njegove slike su mi se utisnule u sjećanje. Sjećam se - još jedne slike. Prva stvar koju je uradio nakon prvog susreta sa Miteranom jeste posjeta spomeniku prognanicima za Notrdam. Sjećam se njegovog svijetlo-sivog, vrlo mehkog pogleda koji je toga jutra odmarao na Kamenu mrtvih. Sjećam ga se malo prije toga na pločniku u Elisejskoj palači kada je svečano prolazio pored jedinice Republikanske garde.
Vidim njegov teški, malo šepavi korak. Vidim njegovu vojničku beretku, toliko malo ratobornu, sa onim bijelim ljiljanima koji su simbol Bosne. Od tada ta beretka u mojoj mašti ima svoje neotuđivo mjesto pored neprobojnog prsluka Salvadora Aljendea i Gandijevog sarija od bijelog platna. Da, to ima pred očima. I znam, taj čovjek nije bilo ko.
(Bernar - Anri Levi je poznati francuski filozof koji je tokom rata u više navrata boravio u Sarajevu)
-
Bosanac u bosni
Mijenjaju se vremena, vlast i ljudi, a ono što ostaje je suverena i međunarodno priznata BiH za čiji razvoj je zaslužan Alija Izetbegović. Ovo je danas na komemorativnoj akademiji u Narodnom pozorištu u Sarajevu povodom druge godišnjice smrti prvog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića kazala njegova kolegica iz ratnog Predsjedništva BiH Tatjana Ljujić- Mijatović.
-
Prenj
Nadam se da si mislio na ocjenjivane Alije i njegovog djela, a ne ucjenjivanje.Kick off wrote:Ako vam je cilj promoviranje sdp-a i propagiranje socijaldemokratije onda vam je ucjenjivanje Alije i njegovog djela definitvno los potezda ne bude zabune,mislim na kekeca, prenja i ostale.samo dobronamjeran savjet nista licno!
Zasto mora odmah znaciti da je kritika jednog, automatski promocija neceg drugog?
Takodjer, bio bi ti zahvalan ako bi mogao napisati sta je u ovim ocjenama netacno.
-
Kick off
Prenj wrote:
Po cemu je za BH patriote znacajan Tito, po cemu Alija Izetbegovic?
U kratkim crtama,
1941., kada Drugi svjetski rat na nasim prostorima pocinje, Bosna i Hercegovina vise ne postoji, podijeljena je izmedju njenih susjeda.
Odlukama ZAVNOBIH, 1943., Bosni i Hercegovini se vraca njena drzavnost, nakon 14. godina.
1946. Bosna i Hercegovina je jedna od sest ravnopravnih republika u sastavu Jugoslavije, sa samostalnim drzavnim rukovodstvom i takva ostaje sve do raspada Jugoslavije 1991. godine.
U Titovom vremenu, Bosna i Hercegovina je ne samo vratila svoju drzavnost nego je postala i ravnopravan clan jugoslovenske federacije.
U decembru 1990. su se u BiH desili prvi visestranacki izbori nakon kojih tri najjace stranke (SDA, HDZ, SDS) tri konstitutivna naroda BiH osnivaju koalicionu vladu.
Reformisani komunisti prelaze u opoziciju nakon 45. godina.
Za prvog predsjednika sedmoclanog BiH Predsjednistva je izabran Alija Izetbegovic, koji je istovremeno i predsjednik SDA.
To je vrijeme zestokih tenzija na podrucju cijele Jugoslavije i svi su znakovi ukazivali da ce se prilike jos vise zaostriti.
EU, nakon sto je priznala nezavisnost Slovenije i Hrvatske, poziva i ostale republike da se izjasne putem referenduma.
Tudjman i Milosevic su odrzali tajne pregovore na kojim su dogovarali podjelu BiH.
Referendum na kojem se dvije trecine BH gradjana izjasnilo za nezavisnost je odrzan 1. marta 1992., malo poslije poceo je rat.
Bosna i Hercegovina je mirovni sporazum, koji je zakljucen krajem 1995. docekala kao duboko podijeljena zemlja, koju je samo medjunarodna zajednica svojim snaznim utjecajem i vojnim i politickim prisustvom, uspjela da ocuva na okupu.
Kada pogledamo rezultate dvije epohe, Titove i Alijine, ko je imao vise uspjeha, gledano iz BH ugla?
evo recimo mislim da si u ovom postu SVJESNO zaobisao mnoge cinjenice koje su mnogo puta vise utjecale na rasplet dogadjaja nego alija i alijina politika.
i ptice na grani znaju da je tito vratio drzavnost(mada nije bas drzavnost ali razumijemo se) bosni samo radi izbjegavanja sukoba medju srbima i hrvatima u to vrijeme.a ne zato da bih zastitio bosance i hercegovce i njihovu bih.znaci podjela bosne nije bila moguca jer bi doslo do novog srpskohrvatskog konflikta.a on je toga bio vrlo svjestan.
a isto tako svi znamo da nije alija krivac za raspad jugosalvije, a kad se to vec desilo, nije alija bio taj koji je insistirao na podjelu vec suprotno.Razlog sto danas imamo republiku srpsku nije alijina politika.strane koje su tezile ka podjeli Bosne bile sto vojnicki sto politicki jace i spremnije i to je glavni razlog..... znaci pristao je jer je morao.ja mu licno zamjeram to sto nije stao iza svih naroda bih vec samo iza bosnjaka,iako je to bilo vrlo tesko.
mozda malo skrecem s teme ali oprostite.. jedino sto zamjeram politici alije i danasnje sda je to sto ne stoje iza sva tri naroda(to im i obiljezja na zvanicnom grbu i zastavi stanke potvrdjuju). ali ipak,siguran sam da politika sda nije desnicarska i fasisticka kao sto se ovdje vrlo cesto predstavlja.ne zato sto su bosnjaci priorodno miroljubiviji i korektniji od ostalih vec jednostavno zato sto bosnjaci nemaju rezervnu domovinu aka srbije i hrvatske.
inace rado bih glasao za jednu stranku koja ce stajati iza sva tri naroda u bih ali i stranku kojoj nije glavni cilj (barem sam ja takav dojam stekao) izjednaciti sve tri strane,i konstantno kritikovati sda i aliju, i na taj nacin izigravati multietnicnost.
- Bosanac sa dna kace
E bas snioc povodm godisnjice Aljine smrti gledali mi studenti neki CD o njemu na kraju bio njegov interviju sa Senadom Hadzifejzovicem u uradjen na Dnevniku taasnje TVBiH posle potpisa Dejtona i Aljo fino kaze; Mi smo za Bosnu svih Bosanaca, mi za to da svako sacuva svoju tradiciju, nismo za neku nacionalno opredjeljenje, mi smo za to da se svi mi izjasnjavamo kao Bosanci
itd.it.d...
Eh a to sto neonacionalisti odnosno bivsi komunisit mijenjajuci dres iz crvena u zeleno pokusali i pokusavaju da se obogate ne birajuci ni sredstvo ni cilj to je druga stvar...
Eh a to sto neonacionalisti odnosno bivsi komunisit mijenjajuci dres iz crvena u zeleno pokusali i pokusavaju da se obogate ne birajuci ni sredstvo ni cilj to je druga stvar...
-
halo_ba
SD-6 wrote:...pitanje za generale iz hladovine dijaspore:po cemu ste vi patriote?
![]()
(izuzimam one koji su potlje rata otisli)
fakat mi se gadi na koji nacin SDA manipulise rah.Alijom,ali jos mi se vise gadi hampa koja se digla oko svega toga,i to od onih koji su svaku ulicu iz svoje avlije zakitili spodobama iz njihovog fasistickog habitusa,koji su najcesce i drzavljani druge drzve,vjecito kolonizatorski raspolozene
-
Prenj
Evo kako je, nakon svega tri sata ubjedjivanja, priznata RS

Aferim
Aferim
http://www.slobodnaevropa.org/svjedoci/ ... govic.html
RFE:
Mnogi vas kritikuju što ste prihvatili ime za drugi entitet Republika Srpska. Jeste li morali ili jednostavno niste bili dovoljno pažljivi?
IZETBEGOVIĆ:
I ja sebe kritikujem, samo cijena je bio rat. To treba da bude jasno. Neprihvatanje naziva Republika Srpska bi značilo nastavak rata. Ja sam vodio duge razgovore sa Holbrookeom o tom pitanju uoči Ženevskih pregovora. Ti razgovori su vođeni u Američkoj ambasadi u Ankari izmedu 23.00 i 02.00 poslije ponoći. Tri sata smo Holbrooke i ja razgovarali isključivo o tom pitanju. Ja sam navodio jedan po jedan razlog zbog kojeg ne mogu prihvatiti naziv Republika Srpska, a on je navodio jedan po jedan razlog zbog kojeg to moramo prihvatiti. Oko 02.00 smo zaključili razgovor i Holbrooke je rekao: "Gospodine predsjedniče, ovo mora biti ovako. Ne možemo više ništa za vas učiniti." Tada, u toj situaciji sam možda trebao reći da mi to ne prihvatamo, neka se rat nastavi. Možda, ko zna? Niko ne zna šta bi se poslije toga događalo. Mi znamo šta se događalo u ovom slučaju. Šta bi se događalo u drugom slučaju, to ne znamo. Ali, ono što se može procijeniti je ovo - Amerika bi se vjerovatno distancirala od rata, Hrvati bi se takoder distancirali, jer su bili postigli sve svoje ciljeve, onemogučili bi uvoz oružja, hrane itd. preko hrvatskog teritorija i mi bismo se sami morali nositi sa srpskom armijom, koja bi bila pomagana preko Drine. To je situacija koju sam ja onda nazrijevao i činilo mi se da bi to značilo poraz i zato sam teška srca prihvatio naziv Republika Srpska. I Holbrooke sada smatra da je to greška.
- avicena
Dejtonski sporazum je sporazum potpisan kod Rajt-Paterson vojne zračne luke u Dejton Ohaju da bi se zvanično prekinuo rat u bivšoj Jugoslaviji koji je trajao prethodne tri godine. Sporazum se naročito bavio budućnošću Bosne i Hercegovine.Prenj wrote:Evo kako je, nakon svega tri sata ubjedjivanja, priznata RS![]()
![]()
Konferencija je trajala od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili bosanski predsjednik Alija Izetbegović, srpski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Ričard Holbruk, i general Vesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu, 14. decembra.