zasto na zalost??ElRe wrote:Smanjenje likvidnosti predstavlja rizik za banke i gospodarstva na Balkanu
http://www.setimes.com/cocoon/setimes/x ... feature-04
Na žalost, jasno k'o dan.
i Hypo banka se povlači
Moderator: anex
- cls
#26 Re: i Hypo banka se povlači
- ultima_palabra
#27 Re: i Hypo banka se povlači
Nisam siguran... naše tržište je raj za banke koje klepaju ogromne kamate bez da ulaze u bilo kakav rizik. Jeste da je minorno u velikoj slici, ali...
- ElRe
#28 Re: i Hypo banka se povlači
Zato sto novca nema i bice ga sve manje, kako za ove "nase" banke tako i za privredu.
-
talić
#29 Re: i Hypo banka se povlači
Postoje samo dvije opcije a prva je prodaja drugoj banci, znači idu potraživanja i dugovanja u paketu. Svi krediti, svi depoziti, svi komitenti. Banka ne može posebno prodavati potraživanja. Situacija se ništa ne razlikuje od one kad je Intesa kupila UPI banku. Druga opcija je stečaj i likvidacija samo ukoliko su stvoreni uslovi za to i od tog neće biti ništa. U tekstu lijepo stoji da je cijena 1,5 milijardi eura i da je to nešto manje od knjigovodstvene vrijednosti.trimi68 wrote:Мени није "јасно"......Sitijevac2011 wrote:Jasno je da ce krediti biti naplaceni (ni jedna banka nije ostala kratkih rukava) depozite takodje osigurava drzava i to je ok. Ali sta ce se desiti sa tuzbama protiv Hypo banke (svicarac i to).?
Како ће мени банка које више неће бити у БиХ наплатити потраживања?? Занима ме поступак шта кад како ко ???
-
talić
#30 Re: i Hypo banka se povlači
Ni meni nema logike, npr. Raiffeisen i Unicredit imaju cca 400 miliona kapitala a drže 4 milijarde depozita građana. Kamate na depozite plaćaju 4% u prosjeku a krediti su 9% u prosjeku. Nigdje u EU ne mogu dobiti 5% razlike. Da ne pričamo o troškovima obrade kredita koji idu i do 2% a moj brat u Njemačkoj dobio stambeni kredit sa kamatom 2,8%.ultima_palabra wrote:Nisam siguran... naše tržište je raj za banke koje klepaju ogromne kamate bez da ulaze u bilo kakav rizik. Jeste da je minorno u velikoj slici, ali...
- hadzinicasa
#31 Re: i Hypo banka se povlači
jdnostavno - kapital za ovo podneblje je skup. Ne možeš porediti BiH i Njemačku koja je uz Kinu najveći izvoznik kapitala na svijetu.talić wrote:Ni meni nema logike, npr. Raiffeisen i Unicredit imaju cca 400 miliona kapitala a drže 4 milijarde depozita građana. Kamate na depozite plaćaju 4% u prosjeku a krediti su 9% u prosjeku. Nigdje u EU ne mogu dobiti 5% razlike. Da ne pričamo o troškovima obrade kredita koji idu i do 2% a moj brat u Njemačkoj dobio stambeni kredit sa kamatom 2,8%.ultima_palabra wrote:Nisam siguran... naše tržište je raj za banke koje klepaju ogromne kamate bez da ulaze u bilo kakav rizik. Jeste da je minorno u velikoj slici, ali...
Ako BiH Banka dobije kapital po KS 5 ili 6%, šta misliš po kojoj će ga KS morati prodavati da bi zaradila? a da ne govorimo o pokrivenosti izloženosti...
Hypo je prevelika. Stečaj je gotovo nemoguć, privremena uprava je jedna od opcija, ali je najvjerovatnija opcija - prodaja.
- ultima_palabra
#32 Re: i Hypo banka se povlači
Možda EU banke sklapaju deal sa Rusima i Turcima da ne ulaze na tržišta zapadne i centralne Evrope, a ovi će im zauzvrat prepustiti Balkan... to mi je bila neka logika i u slučaju OMV-a recimo.talić wrote:Ni meni nema logike, npr. Raiffeisen i Unicredit imaju cca 400 miliona kapitala a drže 4 milijarde depozita građana. Kamate na depozite plaćaju 4% u prosjeku a krediti su 9% u prosjeku. Nigdje u EU ne mogu dobiti 5% razlike. Da ne pričamo o troškovima obrade kredita koji idu i do 2% a moj brat u Njemačkoj dobio stambeni kredit sa kamatom 2,8%.ultima_palabra wrote:Nisam siguran... naše tržište je raj za banke koje klepaju ogromne kamate bez da ulaze u bilo kakav rizik. Jeste da je minorno u velikoj slici, ali...
- cls
#33 Re: i Hypo banka se povlači
a ko je kriv zato ?? Znaci imas sistem, imas bazu podataka ljudi koji imaju kredite i ti im i dalje dajes kredit, sto je smijesno u najmanju ruku. Drugo svima je to odgovoralo, ljudima, politici, a najvise bankama, jer se kredit krediom vracao, i nije moglo to do besvjesti jer kao sto sam vec napisao ovaj sitem se bazira na gubitku, a ne na dobitku. Mislim da je to jedini nacin da se ovdje stvari promjene, jer dok god svi u drzavni sluzbama ( drzava je treci poslodavac po velicini u BiH) primaju redovne plate bice ovako stanje, jer njima nije u interesu da se bilo sta mijenja. Realan rad i cijena rada kod nas se nisu ni u putu sreli. Znaci prevelika drzavan administracija je sva pod kreditom i njima niije u interesu da se nesto mijnja.ElRe wrote:Zato sto novca nema i bice ga sve manje, kako za ove "nase" banke tako i za privredu.
Sto se tice privrede, ako je drzavi u cilju da zastiti privredu onda je moze i bez ovih banaka, realno. Jer svakako imaju investicionu banku preko koje bi trebali(a znam da to ne rade) pumpati novac u privredu. Smanjiti procedure, poboljsati kontrole jer i u privredi ima svega, smanjti poreze (sto nuzno ne znaci da ce doci do manje upliva novca u budjet), vratiti u pogno velike fimre, koje jesu u dugovima ali se mogu lako vratiti u funkciju, jer firme kao Energoinvest kada dobiju kakav posao, uvijek je posao koji je na bazi konzorcija, pa tako uz njih imas jos par firmi koje bi zaradile novac, vani i donjele ga u BiH. Drzava mora napraviti jasnu viziju i plan gdje zeli da se razvija tj. koje grane, mora dati olaksice u tim sverama , a ne kao sto je sada slucja da zaradis vani, a ovdje potrosis na neku zgradu ili shoping centar.
Povezati se sa nasim mladim ljudima u svijetu koji su zavrsili jake skole i preko njih unaprijediti sve grane ekonomije.
-
sanaman
#34 Re: i Hypo banka se povlači
Volio bih da mi objasnis kako ce firma xy doci do novca kako bi prosirila proizvodnju, investirala u nesto ili slicno? Ne mislis valjda da sve to moze podnijeti razvojna banka ili kako zamiljas ta firme u Bih nadju novac?cls wrote:a ko je kriv zato ?? Znaci imas sistem, imas bazu podataka ljudi koji imaju kredite i ti im i dalje dajes kredit, sto je smijesno u najmanju ruku. Drugo svima je to odgovoralo, ljudima, politici, a najvise bankama, jer se kredit krediom vracao, i nije moglo to do besvjesti jer kao sto sam vec napisao ovaj sitem se bazira na gubitku, a ne na dobitku. Mislim da je to jedini nacin da se ovdje stvari promjene, jer dok god svi u drzavni sluzbama ( drzava je treci poslodavac po velicini u BiH) primaju redovne plate bice ovako stanje, jer njima nije u interesu da se bilo sta mijenja. Realan rad i cijena rada kod nas se nisu ni u putu sreli. Znaci prevelika drzavan administracija je sva pod kreditom i njima niije u interesu da se nesto mijnja.ElRe wrote:Zato sto novca nema i bice ga sve manje, kako za ove "nase" banke tako i za privredu.
Sto se tice privrede, ako je drzavi u cilju da zastiti privredu onda je moze i bez ovih banaka, realno. Jer svakako imaju investicionu banku preko koje bi trebali(a znam da to ne rade) pumpati novac u privredu. Smanjiti procedure, poboljsati kontrole jer i u privredi ima svega, smanjti poreze (sto nuzno ne znaci da ce doci do manje upliva novca u budjet), vratiti u pogno velike fimre, koje jesu u dugovima ali se mogu lako vratiti u funkciju, jer firme kao Energoinvest kada dobiju kakav posao, uvijek je posao koji je na bazi konzorcija, pa tako uz njih imas jos par firmi koje bi zaradile novac, vani i donjele ga u BiH. Drzava mora napraviti jasnu viziju i plan gdje zeli da se razvija tj. koje grane, mora dati olaksice u tim sverama , a ne kao sto je sada slucja da zaradis vani, a ovdje potrosis na neku zgradu ili shoping centar.
Povezati se sa nasim mladim ljudima u svijetu koji su zavrsili jake skole i preko njih unaprijediti sve grane ekonomije.
Znas li kolika je zaduzenost BH kompanija? ko bi dao taj novac ako ne te banke? Razvojna banka?
Evo ti nekoliko podataka:
"Ukupni krediti svih sektora na kraju 2010. iznose 14,58 milijarde KM"
"Posmatrano prema strukturi potraživanja najveći dio se odnosi na privatna nefinansijska preduzeća i udruženja (47,6%) i domaćinstva (43,3%), a na sektor vlade se odnosi vrlo mali dio ukupnih potraživanja (3,2%).
http://cbbh.ba/files/godisnji_izvjestaj ... 010_bs.pdf str. 83
- slobodni armirach
#35 Re: i Hypo banka se povlači
prodat ce poslovnice sa klijentima drugoj banci, i rahat patnja se nastavlja 
- karanana
#36 Re: i Hypo banka se povlači
ali ako ja ovo razumijem, ovdje govorimo o tome da ove velike banke ni ne moraju traziti kapital iz vana nego da kredite plasiraju iz domacih depozita. stoga, njih kapital kosta onoliko koliko placaju kamate na depozite, a to je od 2 do 4%.hadzinicasa wrote:jdnostavno - kapital za ovo podneblje je skup. Ne možeš porediti BiH i Njemačku koja je uz Kinu najveći izvoznik kapitala na svijetu.talić wrote:Ni meni nema logike, npr. Raiffeisen i Unicredit imaju cca 400 miliona kapitala a drže 4 milijarde depozita građana. Kamate na depozite plaćaju 4% u prosjeku a krediti su 9% u prosjeku. Nigdje u EU ne mogu dobiti 5% razlike. Da ne pričamo o troškovima obrade kredita koji idu i do 2% a moj brat u Njemačkoj dobio stambeni kredit sa kamatom 2,8%.ultima_palabra wrote:Nisam siguran... naše tržište je raj za banke koje klepaju ogromne kamate bez da ulaze u bilo kakav rizik. Jeste da je minorno u velikoj slici, ali...
Ako BiH Banka dobije kapital po KS 5 ili 6%, šta misliš po kojoj će ga KS morati prodavati da bi zaradila? a da ne govorimo o pokrivenosti izloženosti...
Hypo je prevelika. Stečaj je gotovo nemoguć, privremena uprava je jedna od opcija, ali je najvjerovatnija opcija - prodaja.
- Comrad
#37 Re: i Hypo banka se povlači
Pa jel idu ili ne idu?
Da uzmem odmah sad stotinjak hiljada, qrac cu im ga vratit ako odu. Ko ce ba ic austriju, placat rate.

Da uzmem odmah sad stotinjak hiljada, qrac cu im ga vratit ako odu. Ko ce ba ic austriju, placat rate.
- cls
#38 Re: i Hypo banka se povlači
A koja ce to firma prosiriti prozivodnju u 2012??Volio bih da mi objasnis kako ce firma xy doci do novca kako bi prosirila proizvodnju, investirala u nesto ili slicno? Ne mislis valjda da sve to moze podnijeti razvojna banka ili kako zamiljas ta firme u Bih nadju novac?
Znas li kolika je zaduzenost BH kompanija? ko bi dao taj novac ako ne te banke? Razvojna banka?
"Posmatrano prema strukturi potraživanja najveći dio se odnosi na privatna nefinansijska preduzeća i udruženja (47,6%) i domaćinstva (43,3%), a na sektor vlade se odnosi vrlo mali dio ukupnih potraživanja (3,2%).
Da se mi razumijemo nisam napisao da ce ici sve banke,a niti da treba sve da pokrije investiciona banka, ali drzava mora da zastiti svoju privredu i moze (nije Njemacka jaka zato sto ima dobre banke, vec sto je tamo "klima" za rad puno bolja) mora da ima puno bolji odnos sa svojim drzavnim firmama koje moraju i mogu da povuku velike poslove, a ima ih po svjetu koliko god zelis.
A umjesto sto bacas te podatke, mogao si i ti baciti neku ideju, evo ja sam za totalnu reformu u Federaciji, RS me ne interesuje, jasnu strategiju, koje su to grane u koje drzava zeli da neko investira i koje bi ti ili ja kao privrednici trebali da dobijemo olaksice sto cemo uci u taj posao. I uvjeren sam da bi ovo mnogo vise pomoglo, nego sto bi sam ostanak Hipo banke.
- hadzinicasa
#39 Re: i Hypo banka se povlači
ne nego obratno. ako austrijska grupacija pere ruke od Balkana, ove banke su prisiljene kredite plasirati iz svojih depozita, kada moraju voditi računa o ročnosti. dakle ne mogu se dugoročni krediti plasirati iz kratkoročnih izvora kapitala. uz kamatu od 4% i ovaj rizik kamata, euribor, obavezne rezerve, rezervacije .... i zaradu.... kamate ne može biti ispod 10%.karanana wrote: ali ako ja ovo razumijem, ovdje govorimo o tome da ove velike banke ni ne moraju traziti kapital iz vana nego da kredite plasiraju iz domacih depozita. stoga, njih kapital kosta onoliko koliko placaju kamate na depozite, a to je od 2 do 4%.
dok recimo ako se plasira kapital grupacije (višak) po kamati od 1,5% ili manje.... kamata na kredit može biti 5,6%.
Dakle radi se o neadekvatnosti kapitala. pokrivenost ispod 6% već povlači za sobom privremenu upravu, mislim da je zakonski minimum 12%. Ako ti ljudi ne vraćaju kredite, povećavaju se rezervacije kod CB... portfolio se narušava... i to se dešava konstantno...
Elem, vjerovatno će austrija dokapitalizirati banku odnosno prodati svoj udio o njoj. ovo što grupacija mora prikupiti kapital vezano je za obveznice koje su izdali prije 5 god (na koje je isto postojala određena kamata kao cijena koštanja kapitala), na koji način su se finansirali i proširili i plasirali ta sredstva. Onda je došla kriza a obveznice sada dospijevaju na naplatu.... ima tu svašta. Nigdje nije sjajno, a jedno povlači drugo.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#40 Re: i Hypo banka se povlači
Veoma interesantno.
Dakle, neće se povući, samo reprivatizirati -- tj. država Austrija koja je 100% vlasnik banke će prodati svoj udio. Pitanje je kome...
Dakle, neće se povući, samo reprivatizirati -- tj. država Austrija koja je 100% vlasnik banke će prodati svoj udio. Pitanje je kome...
- cls
#41 Re: i Hypo banka se povlači
Ma Austrija se zeli rijesiti svog prljavog rublja, znaju svi kako je ova banka, nastala i na koji nacin je dolazila do kapitala
- hadzinicasa
#42 Re: i Hypo banka se povlači
prije bih rekla da znaju kako je ušla na ovo tržište i kako je plasirala kapital. zato i jesu tu gdje su.cls wrote:Ma Austrija se zeli rijesiti svog prljavog rublja, znaju svi kako je ova banka, nastala i na koji nacin je dolazila do kapitala
- cls
#43 Re: i Hypo banka se povlači
pa dobro ali to i mi znamohadzinicasa wrote:prije bih rekla da znaju kako je ušla na ovo tržište i kako je plasirala kapital. zato i jesu tu gdje su.cls wrote:Ma Austrija se zeli rijesiti svog prljavog rublja, znaju svi kako je ova banka, nastala i na koji nacin je dolazila do kapitala
-
sanaman
#45 Re: i Hypo banka se povlači
Kao prvo privreda koja se zasniva drzavnim kompanijama za mene nije privreda, jer drzava nije dobar poduzetnik, niti je produktivna, niti je inventiva niti funkcionalna a o profitu da ne pricam.cls wrote:A koja ce to firma prosiriti prozivodnju u 2012??Volio bih da mi objasnis kako ce firma xy doci do novca kako bi prosirila proizvodnju, investirala u nesto ili slicno? Ne mislis valjda da sve to moze podnijeti razvojna banka ili kako zamiljas ta firme u Bih nadju novac?
Da se mi razumijemo nisam napisao da ce ici sve banke,a niti da treba sve da pokrije investiciona banka, ali drzava mora da zastiti svoju privredu i moze (nije Njemacka jaka zato sto ima dobre banke, vec sto je tamo "klima" za rad puno bolja) mora da ima puno bolji odnos sa svojim drzavnim firmama koje moraju i mogu da povuku velike poslove, a ima ih po svjetu koliko god zelis.
A umjesto sto bacas te podatke, mogao si i ti baciti neku ideju, evo ja sam za totalnu reformu u Federaciji, RS me ne interesuje, jasnu strategiju, koje su to grane u koje drzava zeli da neko investira i koje bi ti ili ja kao privrednici trebali da dobijemo olaksice sto cemo uci u taj posao. I uvjeren sam da bi ovo mnogo vise pomoglo, nego sto bi sam ostanak Hipo banke.
Kao drugo, firme uvijek traze da investiraju u nesto, neko ce u ovom trenutku vidjeti sansu ali mu treba novac, zato i postoje banke...a ne samo zaa kupovinu stanova, auta i sl.
Kao trece ovako malu drzavu jos dijeliti u ekonomskom pogledu i otpisivati pola drzva kao da te ne zanima
Kao cetvrto, sta mislis kako se firme u Njemackoj finasiraju? Zamisi isto preko banaka.
Drzava je tu samo da nadgleda pravila igre, pravila igre treba da budu postena i da drzava sankcionise nepostivanje a nikako da drzava zaduzivanjem ili drugacije bude generator rasta privrede.
Ali to je bosanski mentalitet i populisticko razmisljanje. Otjeraj strane banke i neka drzava rjesava probleme i stvori privredu i radna mjesta.
Poduzetnickog duha, odgovornosti u BiH nema, jer smo navikli na velike drzavne firme...sta mislis koliko firmi u Njemackoj propadne godisnje (32100 firme u 2010. godini).
Kao peto, ne radi se o navedenoj banci vec o nacinu razmisljanja i pristupu problemu. A jedan od pristupa jeste pogledati neke statistike pa onda nesto reci. Nego nisi rekao kako bi nadoknadio kredite i iznosu o ca. 7 milijardi koji su podijeljeni od strane komercijalnih banaka?
Vidis ljudi pricaju o nekoj proizvodnji u BiH (poljoprivreda se cesto pominje) a ne znaju koliko imamo dipl. agronoma (2009: 10 096 diplomanata u FBiH, od toga 182 koji su dopl. na agro/poljo faxu, wow manje od 2%) koji to mogu da unaprijede... jer mi nismo u stanju da se prehranimo...uvozimo preko 300 miliona tona psenice godsinje (2010) dok sami proizvdiomo ca. 145 miliona.
Rekoh lako i jednostavno je reci pokreni, drzava ono, ovo...a kada pogledas kapacitet i potencijal onda skontas da to sve nit je lako, niti je jednostavno a jos manje moze preko noci...o radu, produktivnosti itd. necu ni pricati.
- cls
#46 Re: i Hypo banka se povlači
Nemas izbroa, trenutna je takva situacija da nemas jakih firmi na kojim bi mogao zsnivati rast, imam znanje ali ga ne koristimo, naveo sam energoinvest kao primjer jer, da se razumijemo on jos uvijek imaju kakv taka renom u djelovima svijeta, gdje su radili tipa Irak i sl. gdje ima posla koliko god zelis.Kao prvo privreda koja se zasniva drzavnim kompanijama za mene nije privreda, jer drzava nije dobar poduzetnik, niti je produktivna, niti je inventiva niti funkcionalna a o profitu da ne pricam.
pa naravno ali ne vidim gdje sam ja to iskljucio banke ?? Jedino ako ti smatras da je Hypo relevatna i ozbiljna banka da bi pratila sve te investicije.Kao drugo, firme uvijek traze da investiraju u nesto, neko ce u ovom trenutku vidjeti sansu ali mu treba novac, zato i postoje banke...a ne samo zaa kupovinu stanova, auta i sl.
Pogresno si razumio, prica Federacija i RS je prica politicka i mediska ali sto Federacija ne funkcionise nije nikakvo opravdanje. Slazem se mali je ovo market ali ne vidim razloga da ne napravimo sto bolju federaciju, prevelika je administracija i moja izjava se na to odnoslia, mozda se nisam ipak dobro izrazioKao trece ovako malu drzavu jos dijeliti u ekonomskom pogledu i otpisivati pola drzva kao da te ne zanima, na ja necu kometarisati...
kao cetvrto vidi se da si bankar, inace eto da nije bilo banaka Njemacka bi bila jos u bananiKao cetvrto, sta mislis kako se firme u Njemackoj finasiraju? Zamisi isto preko banaka.
nadam se da nisi bio ozbiljan kada si ovo napisao....Drzava je tu samo da nadgleda pravila igre, pravila igre treba da budu postena i da drzava sankcionise nepostivanje a nikako da drzava zaduzivanjem ili drugacije bude generator rasta privrede.
opet niko ne tjera banke, same idu, ali da nisu banke krive sto su ljudi prekomjerno zaduzivali, daj molim te.Ali to je bosanski mentalitet i populisticko razmisljanje. Otjeraj strane banke i neka drzava rjesava probleme i stvori privredu i radna mjesta.
mora nesto i da propadne, kod nas svi zivotare ali to nije razlog da se ne pokusa nesto.Poduzetnickog duha, odgovornosti u BiH nema, jer smo navikli na velike drzavne firme...sta mislis koliko firmi u Njemackoj propadne godisnje (32100 firme u 2010. godini).
Poslovima kratko i jasno. Kredita ce uvijek biti, i opet jos jednom kazem, nisam nigdje rekao da su banke problem, vec nase prevelika administracija koja je pod kreditima, a i da propadne jedna banka pa nije smak svijeta, ima ih dosta u svijetuKao peto, ne radi se o navedenoj banci vec o nacinu razmisljanja i pristupu problemu. A jedan od pristupa jeste pogledati neke statistike pa onda nesto reci. Nego nisi rekao kako bi nadoknadio kredite i iznosu o ca. 7 milijardi koji su podijeljeni od strane komercijalnih banaka?
ja sam rekoa za ljude u inostrastvu da se uvezemo sa njima i da uvezemo znanje....misllis da to nije moguce ??Vidis ljudi pricaju o nekoj proizvodnji u BiH (poljoprivreda se cesto pominje) a ne znaju koliko imamo dipl. agronoma (2009: 10 096 diplomanata u FBiH, od toga 182 koji su dopl. na agro/poljo faxu, wow manje od 2%) koji to mogu da unaprijede... jer mi nismo u stanju da se prehranimo...uvozimo preko 300 miliona tona psenice godsinje (2010) dok sami proizvdiomo ca. 145 miliona.
Nasa tuzna realnost je da i ti, sto su zavrsili, zele da rade u nekoj drzavnoj grani
Sta sada, da svi sjedimo skrestenih ruku i da cekamo banke da nam daju jos malo kredita kojeih ne mozemo vratiti??Rekoh lako i jednostavno je reci pokreni, drzava ono, ovo...a kada pogledas kapacitet i potencijal onda skontas da to sve nit je lako, niti je jednostavno a jos manje moze preko noci...o radu, produktivnosti itd. necu ni pricati.
Umjesto sto si ulozio ovoliki trud da branis nesto, sto ovdje niko nije napao, osim mene koji sam napisao i sta da ode. Niko pa cak ni ja ne iskljucuje vaznost banaka inostranih ali da investiciona nista ne radi, a tako ni drzava nije ralno.
Da dodam nisi ni ti meni napisao neke tvoje ideje ili cekas da padne sta sa neba ??
-
sanaman
#47 Re: i Hypo banka se povlači
Bankar nisam, mozda bi bilo bolje da jesam jer bi manje imao problema sa kreditima.
Ono za drzavu sa ozbiljno mislio, nema se sta drzava mijesati...njeno je da ubire poreze, negdleda pravila i sl.
Al cu zavrsiti diskusiju, jer reci kako imamo strucnost i potencijal govori da ignorises osnovne cinjenice o nama u BiH i profilu radne snage kojom raspolazemo. Ljudi su pravili strucne nalaize o nasoj radnoj snazi koje nam nimalo ne idu prilog. Realnost puno pomaze da se naprave prvi mali i ispravni koraci u pravom pravcu.
Sto se tice konkretih ideja, ja pokusavam u privatno pomoci koliko mogu i gdje mogu..imaju ljudi koji su placeni za ideje i koji redovno na izbore izlaze da bi bili izabrani. Od silnih privatnih problema nema vremena rjesavati drzavne
.
Ono za drzavu sa ozbiljno mislio, nema se sta drzava mijesati...njeno je da ubire poreze, negdleda pravila i sl.
Al cu zavrsiti diskusiju, jer reci kako imamo strucnost i potencijal govori da ignorises osnovne cinjenice o nama u BiH i profilu radne snage kojom raspolazemo. Ljudi su pravili strucne nalaize o nasoj radnoj snazi koje nam nimalo ne idu prilog. Realnost puno pomaze da se naprave prvi mali i ispravni koraci u pravom pravcu.
Sto se tice konkretih ideja, ja pokusavam u privatno pomoci koliko mogu i gdje mogu..imaju ljudi koji su placeni za ideje i koji redovno na izbore izlaze da bi bili izabrani. Od silnih privatnih problema nema vremena rjesavati drzavne
- cls
#48 Re: i Hypo banka se povlači
hajde posto si ti zavrsio, zavrsavam i ja 
-
The 51st State
#49 Re: i Hypo banka se povlači
stvar je vrlo jednostavna, pada licna potrosnja (gradjanstvo), padaju i ovi lihvarski supci, hypo prvi, ja ne znam i jednu banku na nasem trzistu da ima bitno diverzifikovan trzisni portfolio..., za ove nije steta sto idu.
- Halcyon
#50 Re: i Hypo banka se povlači
Hm...Hypo banka: Netačne informacije o povlačenju s tržišta BiH
Hypo Alpe-Adria Bank već sutra će biti bogatija za dvije nove poslovne jedinice koje počinju sa radom u Sarajevu, stoji u saopštenju
Autor: Onasa | Objavljeno 19.12.2011. u 04:55
Hypo Alpe-Adria-Bank u Bosni i Hercegovini (Hypo Alpe-Adria-Bank a.d. Banja Luka i Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. Mostar) u današnjem saopćenju za medije navodi da su "u potpunosti netočno interpretirane izjave predsjednika Uprave Hypo Alpe-Adria-Bank d.d. International AG, Dr. Gottwalda Kranebittera o budućem poslovanju Hypo Grupe u regiji, a posebice u Bosni i Hercegovini".
"Hypo Alpe-Adria Bank već sutra će biti bogatija za dvije nove poslovne jedinice koje počinju sa radom u Sarajevu, i to u naselju Grbavica i Ciglane, čime nastavljamo razvijati svoje poslovanje i strateško širenje poslovne mreže. Bosna i Hercegovina je jedno od ključnih tržišta Hypo Grupe sa 16,5 posto tržišnog udjela u BiH, sa oko 400.000 klijenata čiji broj kontinuirano raste", kaže se u saopćenju i dodaje da je Hypo banka u BiH među tri najveće bankarske grupacije u zemlji, te da je njena pozicija lidera na tržištu stabilna.
"Kranebitter je kazao činjenicu poznatu od nacionalizacije banke 2009. godine od strane Republike Austrije od kada se komunicira buduća reprivatizacija Banke. Sukladno tome priprema procesa prodaje započet će sredinom 2012. godine, pri čemu će Hypo u obzir uzeti samo potencijalne kvalitetne partnere koji će omogućiti dugoročno održivo poslovanje. S time da moramo još jednom naglasiti kako je teza da se Hypo povlači iz Bosne i Hercegovine u potpunosti netočna jer će Hypo banka i pod potencijalnim novim vlasnikom nastaviti poslovati u BiH", navodi se u saopćenju koje je dostavio Odjel korporativnih komunikacija, marketing/PR BiH Hypo Alpe-Adria-Bank d.d.
Daily Avaz