I bh vozačima 'smanjen' alkohol? (novi bh prometni zakon)

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
The_Fluid

#1 I bh vozačima 'smanjen' alkohol? (novi bh prometni zakon)

Post by The_Fluid »

Prijedlog bh. prometnog zakona

Za vožnju pod utjecajem alkohola (više od 0,3 promila alkohola u krvi), nepropisno pretjecanje, kao i prolazak kroz crveno svijetlo predviđena je kazna od 200 do 700 KM, kao i oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od tri mjeseca do godinu dana.

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti i prometa na cestama u našoj zemlji.
Pooštrene su mjere i sankcije u oblasti sigurnosti prometa radi njegova boljeg odvijanja i smanjenja broja žrtava na cestama.

Kazne i do osam tisuća KM

Dozvoljena količina alkohola u krvi vozača smanjena je s 0,5 promila na 0,3 promila, prema prijedlogu.
Kako je među najčešćim uzrocima prometnih nesreća u BiH tehnička neispravnost vozila, predviđeno je da vozilo na prednjem vjetrobranskom staklu ima oznaku o tome kada je i tko odobrio njegovu tehničku registraciju, izjavio je na presa-konferenciji tijekom sjednice Vijeća ministara zamjenik ministra komunikacija i prometa Haris Bašić.

Za prekršaje u prometu predviđene su kazne do 8.000 KM za pravna i do 3.000 KM za fizička lica, kao i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od tri mjeseca do jedne godine.
Za vožnju pod utjecajem alkohola (više od 0,3 promila alkohola u krvi), nepropisno pretjecanje, kao i prolazak kroz crveno svijetlo predviđena je kazna od 200 do 700 KM, kao i oduzimanje vozačke dozvole u trajanju od tri mjeseca do godinu dana.

'Novi' vozačima posebna oznaka i pratnja u vožnji

Za nekorištenje sigurnosnog pojasa kaznu je 30 KM, a za prekoračenje brzine u naselju od 20 do 30 kilometara na sat, odnosno od 30 do 50 kilometara van naselja, kazna je 100 KM. Za vozače koji u naselju prekorače brzinu više od 30 kilometara na sat, a van naselja više od 50 kilometara, kazna je od 200 do 700 KM, kao i oduzimanje dozvole od tri mjeseca do godinu dana.

Novina u zakonu je i da vozač nakon polaganja vozačkog ispita mora jednu godinu na automobilu nositi posebnu oznaku kako je "novi" te dvije godine ne smije voziti u razdoblju od 23.00 do 05.00 sati, osim u prisustvu osobe starije od 25 godina koja ima vozačku dozvolu i u posljednjoj godini joj nije izricana zabrana upravljanja vozilom.
Zakonom se uvode i kazneni bodovi i evidentiraju se na vozačkoj dozvoli - od jedan do tri boda, u zavisnosti od težine prekršaja.

12.10.2004.
Pincom.info / Fena
Kontra.ba(s)

Post by Kontra.ba(s) »

Ma treba ovo jednoglasno usvojiti! Ja bih u zatvor slao nase gradske "Sumahere"! Poostravanje kazni je jedini nacin da se ljudi malo smire za volanom i da se spase ljudski zivoti!
Engram:X

Post by Engram:X »

Ma to ovi iz SDA uvode Serijat :oops:
silence_is_sexy

Post by silence_is_sexy »

Image

jupi!!!!!

kakva gomila idiota...

ovo je kljucna stvar "Zakonom se uvode i kazneni bodovi i evidentiraju se na vozačkoj dozvoli - od jedan do tri boda, u zavisnosti od težine prekršaja."

da li neko vidi na "novoj" vozackoj dozvoli mjesto za upisivanje kaznenih bodova?

ja defininitivno ne vidim...ali ono sto vidim je da cemo svi opet morati da cekamo u redovima za dobivanje NAJNAJNAJnovijih vozackih dozvola na kojima ce ovoga puta dizajneri ostaviti dovoljno mjesta nasim retardiranim drotovima da mogu bodove upisivati...

elem, u "revolucionarni" CIPS projekat je u prvoj fazi utroseno 37.485.404KM (izvjestaj revizora - http://www.revizija.gov.ba ) i do septembra je izdato 617.311 vozačkih dozvola (po 40KM sto daje 24.692.440KM koje su gradjeni do sada platili)... i sada svih tih 617.311 naivcina ce morati ponovo da se vrati u redove kilometarske na najnovije cekanje najnovijih dokumenata....

jebase nas debili opet.....
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Mislim da ce to ici slicno kao i sa zabranom voznje.

Znaci oni koji zarade bodove, morat ce stati na salter, popuniti obrazac, gdje ce se ta vozacka pohraniti, a nova sa utisnutim bodovima izdati (troskove naravno snosi kaznjeno lice). Po isteku, tj ponistavanju ti bodova, osobi se vraca stara vozacka.
Monya

Post by Monya »

The_Fluid wrote:Mislim da ce to ici slicno kao i sa zabranom voznje.

Znaci oni koji zarade bodove, morat ce stati na salter, popuniti obrazac, gdje ce se ta vozacka pohraniti, a nova sa utisnutim bodovima izdati (troskove naravno snosi kaznjeno lice). Po isteku, tj ponistavanju ti bodova, osobi se vraca stara vozacka.
Mozda nismo znali, ali ova dokumenta vrijede do sredine iduce godine. Poslije toga opet cemo po nove, sa slikom u boji.
Monya

Post by Monya »

Monya wrote:
The_Fluid wrote:Mislim da ce to ici slicno kao i sa zabranom voznje.

Mozda nismo znali, ali ova dokumenta vrijede do sredine iduce godine. Poslije toga opet cemo po nove, sa slikom u boji.
...I malo kerma pri ruci...
kekec

Post by kekec »

Kratko receno: vrlo dobar prijedlog zakona.
Iako mi to sa kaznenim bodovima izgleda malo glupo,
zbog neprakticnosti.
Povecanje plata policajcima + stroge kazne za prekrsaje =
disciplinovan vozac i manje saobracajnih udesa.
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Dzaba im sve, opet ce stotka drotu sve rijesavat...
Al treba povecat kazne, pogotovo za alkohol, ja pijem ko smuk, al nikad za volan, to su goveda prava. :D
nineac

Post by nineac »

Neznam šta mislite kako da damo nadimak toj grupi ljudi koja je dala prijedlog tog zakona? Možda IDIOTI? Ne, to je ipak previše blago! de vi nešto skontajte ja više namam ideja, jer neznam postojil riječ kojim bi s eoni opisali!
Eto, predložili su 0.3 promila! Juuuppppiiii, sad će godišnje ginuti bar 20% ljudi manje, pošto se sa 0.5 promila nije moglo voziti, pa čak ni u brzinu ubaciti koliko ste pjani bili!
ah, da, sada će drugovi milicajci revnosnije kontrolisati, i više nemojte nudit "cenera", ipak morat ćemo preći na 20km, samo moram toj novčanici dati naziv neki, jer 10km je "cener", pa pošto on izlazi iz upotrebe, red bi bio za neki naziv!
Eto, ako prekoračte brzinu možete i 700km dobiti kaznu, pa 1 god bez vozačke!
Ma nema šta iduće godine ako pogine 10 ljudi evo moje glave :lol:
Hajde da se malo uozbiljimo!
Opet su po nama vozačima udarili!!!
Htjeli mi to ili ne prijedlogom ovog zakona mi smo osumnjičeni kao glavni krivci za ovolike smrtne slučajeve. OK, ali ipak prije bi mogli biti saučesnici.
Kako neko može očekivati red na našim cestama ako nam je prosjek starosti voznog parka 15 god? Kako neko može očekivati da se podmldai vozni park ako su ovoliki nameti na uvoz automobila? Jel to mi imamo domaću proizvodnju? Ako neko smatra domaćom proizvodnjom onu lakrdiju u Vogošći, taj je očito cjeli život bio zanatlija pa mu to izgleda kao masovni proizvodni poduhvat.
Mi vozači smo ipak sučesnici, a država je glavni krivac!!!
Eto, garant nisu predložili da se izbaci onaj Član zakona u kojem "ste vi uvjek krivi"
Tj. Ako Vam neki isfrustrirani građanin se odluči baciti pod Vaše vozilo Vi ste krivi, jer kada ste krnuli na put Vi ste morali predvidjeti da će osoba N.N danas se baciti pod Vaše vozilo jer je prije par godina izgubio posao, žena ga napustila, dužan je para, i puko mu film pa se hoće ubiti, i umjesto sa zgrade, ipak je odlučio da je lim Vašeg automobila podobniji za to!
Takođe, ako ovog januara N.N vozeći svoje auto naleti na poledicu u Titovoj ulici u sarajevu, i pri brzini od 11 km/h izleti sa kolovozne trake i udari pješaka na trotoaru, opet ste vi krivi! Što? pa trebali ste voziti 5km/h ili što bi rekli naši "vrli" zakonodavci dok tračaju po svojim kancelarijama svoje komšinice, "niste prilagodili brzinu uslovima puta" tj. noć prije je N.N trebao od svojih para kupiti 1 tonu industrijske soli i posuti Titovu ulicu kako nebi sutradan izletio sa ceste! To što je N.N platio registraciju od možda 500Km, a možda i 1.000 nema veze, jer J.P RAD nije bio u mogućnosti pravovremeno posuti cestu jer ih je iznenadila poledica tog januarskog dana!
A pareod registracije neozbiljnog i nesmotrenog N.N koji je tog jutra išao na koridor u Brčko Distrikt da kupi robu za svoju prodavnicu mješovite robe, kako bi prehranio 5-članu porodicu, su završile u rezervoaru gosp. Sulejmana Tihića.
E ali šta ako N.N iz "nepoznatih razloga izleti sa ceste" , opet je on kriv, je opet u trač "nije prilagodio brzinu uslovima puta"
OK, hajde da vidimo koji to mogu biti razlozi.
1. N.N-u je pukla tek kupljena nova guma!? Zato što je bila iz nepoznatog uvoza, tj. bila je kopija. Kako je N.N mogao kupiti takvu gumu? Pa nema zakona koji će zabraniti uvoz takve robe, jer naših 10.000 političara je imalo previše posla na raznim seminarima da bi donjelo takav zakon.
2. N.N-u je pukla krajnica!? Isti razlog kao i pod 1.
3. N.N je naglo promjenio smjer kretanja i izgubio kontrolu nad vozilom!? Naišao je na "krater" veličine 1x1m na sred magistralnog puta! Pa ljudi koji su zaduženi za popravke nisu znali da se tako slabo primjeti ta rupa, inače svi su do tada zaobilazi tu rupu bez problema, pa vjerovatno N.N nije baš pri sebi, jer je trebao znati da BiH nije pravna država pa da ti koji tu rupu trebaju zakrpiti nemoraju raditi svoj posao, jer ih nema ko sankcionisati.
Itd,itd.
Znači, nije do promila, brzine, itd! Treba prvo rješiti pitanje osvjetljenja u tunelima, rupa, održavanja cesta zimi, djelova koji se uvoze, stanica tehničkog pregleda, i još mnogo toga, pa da onda počnemo govoriti o promilima.
Na kraju krajeva, u Švedskoj koja je pojam svega, pa tako i saobraćajne kulture, granica je 0.8 promila!
U Hrvatskoj je 0.0 promila, ali pad poginulih se desio zbog novih auto-puteva a ne promila!
Takođe, najgluplja stavka je pojas! 30km, pa gospodo trebalo bi biti 100km, jer pojas spašava više života nego promili!
sule_krug

#11 Re: I bh vozačima 'smanjen' alkohol? (novi bh prometni zakon

Post by sule_krug »

The_Fluid wrote:Prijedlog bh. prometnog zakona

SARAJEVO - Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo je danas na sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o osnovama sigurnosti i prometa na cestama u našoj zemlji.
Pooštrene su mjere i sankcije u oblasti sigurnosti prometa radi njegova boljeg odvijanja i smanjenja broja žrtava na cestama.

Kazne i do osam tisuća KM

Dozvoljena količina alkohola u krvi vozača smanjena je s 0,5 promila na 0,3 promila, prema prijedlogu.
Kako je među najčešćim uzrocima prometnih nesreća u BiH tehnička neispravnost vozila, predviđeno je da vozilo na prednjem vjetrobranskom staklu ima oznaku o tome kada je i tko odobrio njegovu tehničku registraciju, izjavio je na presa-konferenciji tijekom sjednice Vijeća ministara zamjenik ministra komunikacija i prometa Haris Bašić.

Za prekršaje u prometu predviđene su kazne do 8.000 KM za pravna i do 3.000 KM za fizička lica, kao i zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom u trajanju od tri mjeseca do jedne godine.

'Novi' vozačima posebna oznaka i pratnja u vožnji

Za nekorištenje sigurnosnog pojasa kaznu je 30 KM, a za prekoračenje brzine u naselju od 20 do 30 kilometara na sat, odnosno od 30 do 50 kilometara van naselja, kazna je 100 KM. Za vozače koji u naselju prekorače brzinu više od 30 kilometara na sat, a van naselja više od 50 kilometara, kazna je od 200 do 700 KM, kao i oduzimanje dozvole od tri mjeseca do godinu dana.

Novina u zakonu je i da vozač nakon polaganja vozačkog ispita mora jednu godinu na automobilu nositi posebnu oznaku kako je "novi" te dvije godine ne smije voziti u razdoblju od 23.00 do 05.00 sati, osim u prisustvu osobe starije od 25 godina koja ima vozačku dozvolu i u posljednjoj godini joj nije izricana zabrana upravljanja vozilom.
Zakonom se uvode i kazneni bodovi i evidentiraju se na vozačkoj dozvoli - od jedan do tri boda, u zavisnosti od težine prekršaja.

12.10.2004.
Pincom.info / Fena
ovo moji prijatelji i nije bas najbolje jer malo ljudi moze da plati 200-700 km ap pogotovo vise
umjesto da rade na poboljsanju ekonomije oni se osvrcu na pljacku ljudi sa veoma velikim kaznama
neke su stvari u redu ali i dosta njih i nije ,pogotovo poeni koji ce utjecati na cijenu osiguranja tako da ce na kraju ljudi biti prevareni a ne sigurni
kekec

Post by kekec »

Nineac, mislim da si malo preostar prema onima koji su predlozili novi zakon (ili izmjene postojeceg). Dobra je stvar to sto su predlozili, ali na tome ne treba da se zavrsi. Upravo one stvari o kojima ti pises se trebaju takodje zakonski regulisati, a za nepostivanje ili neizvrsenje (npr. neposipanje ceste solju na vrijeme) odrediti rigorozne kazne.
Potpuno se slazem i mislim da je tehnicka ispravnost (odnosno neispravnost) daleko veci problem od 0,5 promila. Nadam se da ce se i ove stvari poceti ispravno regulisati zakonom i to uskoro.
P.S.
U Svedskoj je granica 0,2 promila kao i u Norveskoj, Portugalu i Poljskoj.
0,8 promila je u Luxemburgu, Svici, GB, Italiji, Irskoj.
Najveci iznos je na Cipru- 0,9 promila, a u ostalim drzavama je 0,5 ili 0,0.
JD

Post by JD »

Vi stvarno mislite da ce se nesto promijeniti sa tim novim zakonima?

Pa ja da vozim 70km/h kroz grad on ce mene zaustaviti i naplatiti mi kaznu, al' kad neki mafijas proleti 120 kroz crveno njemu ne smiju nista. To sam vidio hiljadu puta svojim ocima.
Zato se ne nadajte previse, nece se ova situacija zadugo promijeniti jer je previse ljudi iznad zakona, a zakon nam je "jak" u pm...
Evo ja sad da izadjem na terasu za 5 minuta cu vidjeti 20 ljudi da napravi neki prekrsaj, a to je nemoguce kontrolisati jer je nasim papcima i davanje zmigavca tesko i to ce uvijek biti tako.
Uostalom kakve koristi od tih svih zakona kad 90% policajaca prihvati 20 KM i puste bez obzira sta si uradio jer to ide njima u dzep. Tako da i da uvedu te "rigorozne" mjere, opet cemo se moci izvlaciti sa 20 KM. To je jednostavno tako, takav smo narod i tome se ne nazire kraj, samo ce da bude gore i gore.

Jedini nacin je da naprave robote policajce koji nece primati mito. :lol:

P.S. nineac, za 20 KM postoji izraz "cvaja", bar ovdje u rajvosa.
dinash

Post by dinash »

sistem sankcionisanja (kako sam samo ovo politicki rekao) poenima je skoro evropski standard.

nego, pise l' gdje u tom prijedlogu kol'ko stane mandatna kazna?

:)
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Monya:

Zamolit tju te da ne shirish dezinformacije, nikakve slike u boji se netje stavljati ili uvoditi u upotrebu na tzv. "CIPS dokumente".

Evo i zashto:
slika koja je na serveru, je u boji, samo je tehnikom koja je korishtena, laserskog graviranja, na dokumente pohranjena/preslikana kao crno-bijela, iz sigurnosnih razloga.
Za one koji ne znaju da bi se slika u boji nanijela kako treba na postojetja dokumenta potrebno je staviti i zavrshni layer, koji se vrlo lako, uz pomotj odgovarajutjih mashina, mozhe i ukloniti i zamijeniti sa drugim.

Uostalom, vidjet tjete, kada vam postojetja slika bude iskorishtena na drugom mjestu. No, to nije tema.
--

Nikome nije jasno kako drzhavni organi misle naplatiti sve ove kazne. Jasno je da 0,3 promila preporuka Evropske komisije, ista je razina svojedobno preporuchena i Hrvatskoj, prije uvodjenja famoznih 0,0 u susjednoj drzhavi.
--
nineac

Post by nineac »

Ma mi smo GLUPI!
Hajmo se organizovati i blokirati autima Vjeće Ministara, sve dok ne donesu prijedlog zakona koji će minimalno sadržavati slijedeće elemente:
1. Strogo kontrolisano porijeklo uvezenih rezervnih djelova, guma i ostalih djelova koji su od vitalne sigurnosne važnosti.
2. Minimalni profil guma na automobilima nesmije biti ispod 1.6mm, a guma nesmije biti starija od 6 godina (prema preporuci DEKRA-e)
3. Ukinuti član "neprilagođena vožnja/brzina uslovima puta, čime se štiti država i državne (a time i privatne) firme od masovnih tužbi zbog rupa, neposutih cesta itd.
4. Policija Vas nesmije zaustaviti na putu rezervisanom za motorna vozila ako vas nije snimila fotoaparatom, ili kamerom (automobili oprmljni kamerama i TV uređajima inače masovno u upotrebi u RS-u (bjeli golfovi 4)).
5. Drastično povećati kazne za vožnju neregistrovanog vozila, vožnju bez pojasa.
6. Dati nekoj drugoj instituciji da radi vozačke ispite a ne MUP.
7. Početi graditi koridor Vc.

Kada se to počne implementirati onda neka uvode nebulozne kazne i zakone koji baš nemju veze sa BiH i našim mentalitetom.
npr. U Saudijskoj Arabiji alkohol se ne toči uopće, pa su jedna od zemalja sa najviše poginulih na svijetu.
To za Švedsku sam se zezno, ali eto Luxemburg je očit primjer.
Ali opet ovo se svodi na zamazivanje očiju javnosti kao da se nešto radi.
Mislim, kakva je razlika između 0.3 i 0.5 promila?
A JD je dobro rekao, sutra će mene zaustaviti što sam vozio 21km/h više, a za koji dan će Ismet Bajramović -Ćelo udariti pješaka na Baščaršiji sa svojim DODGE RAM-om a policija će privesti pješaka zato što je hodao pješačkom zonom više od dozvoljene brzine hodanja :lol:
JD

Post by JD »

nineac wrote:A JD je dobro rekao, sutra će mene zaustaviti što sam vozio 21km/h više, a za koji dan će Ismet Bajramović -Ćelo udariti pješaka na Baščaršiji sa svojim DODGE RAM-om a policija će privesti pješaka zato što je hodao pješačkom zonom više od dozvoljene brzine hodanja :lol:
E upravo tako. I koji ce nam vrag onda zakoni ako ne vrijede za sviju.

Samo ce onda nevini ispastat a oni sto bas krse masovno pravila ce prolaziti nekaznjeno.
nineac

Post by nineac »

Ne samo da će proći nekažnjeno, nego će sutra opet vozati se u kočiji Koševskim stadionom i sjediti sa Predsjednikom Predsjedništva (ovaj put Tihić).
Najgore od svega, postat će idoli sadašnjoj djeci koja će za 30-40 godina donositi zakone kao ovi orangutani :x
Alfons Kauders

Post by Alfons Kauders »

Dzaba svaki zakon nasim hajvanima kad to niko ne postuje. Neko je pomenuo pojas i kako spasava vise zivota od promila, slazem se. A da li nasi hajvan drotovi znaju da se i putnici na zadnjim sjedistima moraju vezat, i kad su za to naplatili kaznu ? Sumnjam, isto ko sto i vecina raje to ne praktikuje, a kad se gdje svale u jarak jara sa zadnjih sjedista se "preseli" na prednja zacas i dzaba ovim naprijed sto su se vezali...

Isto, zanima me sta oni misle uraditi sto se tice tehnickih pregleda ? Pola auta na cestama garant ne moze proci, al opet su registrovana, pola dizela vozi na lozhu, pa nikom nista, jel to oni ikad kontaju kontrolisat ?
nineac

Post by nineac »

Pa svrha ovog zakona jeste da zamžu oči javnosti kao d aoni nešto rade.
Mislim ova država sve više liči na obdanište.
JD

Post by JD »

Trebaju jos donijeti zakon kojim se obavezuje paljenje svijetala NOCU.

Da da, jer neki seljaci ni to ne rade, vidio sam svojim ocima.

A sto se tice tehnickog pregleda, pa tu ne bi proslo ni 20% automobila. Pocev od najmanjim sitnica kao sto su svijetla.. Ja mislim da svakom petom autu u BiH ne rade svijetla kako treba. A sta onda reci za motor, gume ili nesto trece...
Post Reply