Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Poll ended at 01/10/2010 21:17

i30 FL
13
28%
Cee'd
34
72%

Total votes: 47

xXBl0odXx

#1 Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by xXBl0odXx »

Vas izbor ? Iskustva ? Bilo bi dobro bez onoga "ne valja nijedan bla bla", cisto me interesuju ova dva modela. :D Pucajte :mrgreen: :thumbup:
hookah

#2 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by hookah »

Meni je Cee'd super autic, tog hyundaija ne znam, nisam se vozo u njemu, nisam ga uzivo vidio, al sto se Ceeda tice, svaka cast.
citroen

#3 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by citroen »

ma ta dva auta su ista u sustini,dijele iste motore,mjenjace,platformu.Jedina razlika je u dizajnu,ali eto meni se vise svidja kia ceed, a jos vise pro ceed
vnm

#4 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by vnm »

Jimmy_The_Saint wrote:S tim što je i30 malko ružniji... :D I vozi ga hodža iz Gluhe Bukovice... :-)
jos bi dodao da je vjerovatno kia servisna mreza nesto bolja.
emko1234

#5 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by emko1234 »

citroen wrote:ma ta dva auta su ista u sustini,dijele iste motore,mjenjace,platformu.Jedina razlika je u dizajnu,ali eto meni se vise svidja kia ceed, a jos vise pro ceed
potpisujem..samo recimo meni se kod hyundaia vise svidja tabla i boja instrumenata..al kia ima bolji dizajn eksterijara..vozio sam onaj 1.6 dizel sa 115 ks u kii..dobar mi se cini pravo i zivahan..nikad ne bi reko da je kiaa u voznji
Jimmy_The_Saint

#6 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by Jimmy_The_Saint »

Prekuc'o 38500 km s KIA Cee'd 1,4 benzinac od proljeća 2009. Daje znatno više konja nego konkurenti s istom kubikažom, pije u prosjeku od 7,2 do 8,5 litara na stoju, jako udoban i komforan, upravljiv. Ponekad mi zapne mjenjač pri ubacivanju u prvu, to je neka boljka brenda koju mi je mrsko rješavati. Pokvarilo se nije ništa što nisam razbio, jednom sam polio kolu na komandu muzike na volanu, pa je štekalo par dana dok nisam pročačk'o papirićem. Limarija nije baš k'o na G5, ali je možda i bolja nego na G6 (ne pitaj mene zašto, vidi s VW koncernom). Po svemu se ponaša k'o da ga je Švabo pravio, neureko se. Malo slabije vuče uz Bistrik pod klimom... :-) Ali inače, nema kud nisam, i nema kako nisam, od jadranske magistrale, do Prokoškog jezera, kompletnu Hercegovinu sa sve Čemernom, Jahorina, Romanija, Igman, Bjelašnica, kroz mećave i pljuskove - dosad se pokazao bolje nego što sam se nad'o.

Pošto u fameliji imamo i pro_ceed 2010 koji je stari dizajn izvana na novoj platformi ispod, mogu reći da je sve to još i bolje, komande su mekše, mjenjač precizniji, kao da nešto manje i troši (čitao sam negdje da zato daje manje snage nego prošla generacija, al' nisam siguran). Novi facelift mi se izvana ne dopada, al' šta ću kad sam konzervativan.

Što se tiče i30, to jeste mehanički isto auto, ali dizajn po mom ukusu nije ni blizu tako pogođen, pogotovo onaj nazor budženi stražnji kraj. Na ceedu dobiješ mišelinke a na i30 hankook gume - nije presudno ali eto neka je caka. U jednom periodu proljetos je i30 bio mrvu jeftiniji u kubikaži, moglo se 1,6 uzeti povoljnije, pa eto obrati pažnju i na te stvari. Nakon iskustva s KIA ne bih bjež'o ni od Hyundaija, ali čini mi se da je bez obzira na mehaniku ceed malo solidnije auto u fotofinišu.

Da rezimiram, ako se odlučiš za Korejca dobićeš lijepo opremljen Golf a platiti osnovni Polo.

Emko, mogu ti samo reć' da te poselamio Peter Schreyer.... :mrgreen:
Tranquilizer

#7 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by Tranquilizer »

Po meni Cee'd je za 3 mm bolji od Hyundaia....neko rece i Pro Cee'd mi je isto super bolji od Cee'd-a...mislim da su podvozje i motori tu negdje samo je u pitanju izgled i dizain auta a ostalo ti je u 5 dkg što bi rekli :lol: :lol: :lol: :lol:

Dakle Cee'd definitivno...!!!!
vnm

#8 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by vnm »

Jimmy_The_Saint wrote:Ponekad mi zapne mjenjač pri ubacivanju u prvu, to je neka boljka brenda koju mi je mrsko rješavati.
imam isti problem, a mnogo se po forumima zale na ovo. ja sam se navikao da kad krecem sa parkinga prvo ubacim u rikverc pa onda u prvu.
baja

#9 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by baja »

neki dan bio na testnoj voznji ovog ceed 2010 modela. ok sasvim auto, na prvu onaj momak na pofalicima dade i neki popust (kao farba gratis) tako da za cca 20000 kesa imas novo auto na cesti. zavrsna obrada nije losa, auto komforno i oprema zadovoljavajuca (vozila na lageru nemaju daljinski, samo centralno). najjaci adut je 5 ili 7 godina garancije sto je :thumbup:
ja sam malo krupniji pa sam ulazak nije bas najsretnije rijesen, ali to se moze prebolit (glava bosanska). i30 nisam ni gledo, al neki ljudi (istovremeno smo bili u salonu i pricali, oni isli u hyundai pa se sreli u kia salonu) kazu da je i30 osjetno skuplji cca 2-3k a razlika je samo u zadnjim podizacima stakla i mozda daljinsko. po spec trosi 7,2 al to u idealnim uslovima (prodavac KIA kaze u SA je to 8,5) a ko voli gazit i vise. motor 1,4 je dobar (po ravnom) ali (po meni) malen i trom, sto se osjeti uzbrdo. al eto ponuda je vrhunska za 20k novo auto, mislimd a nema bolje, trenutno...
i30 je ruzan nazad, kia izgleda ko spejs-šatl za njega. al o ukusima se ne raspravlja :run:
drndalo

#10 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by drndalo »

Maltene isti auto, ukus bi ti mogao odluciti koji ce biti...

Ako ti je bitna razlika oko garancije, mislim da je kod KIA-e bilo nesto tipa da biras, 3 god./150.000km, ili 5 god./100.000km... Pitaj, nemas sta izgubiti... Kod Hyundai-a mislim da je svakako 3 god./100.000km, ali nesto reklamiraju produzenje do 5 god...

Meni licno je izvana Ceed ljepsi, a i30 iznutra...

Pobijedio bi ko me bolje pripazi... :wink:
baja

#11 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by baja »

http://www.kia.ba/warranty/

provjerih, biras 7 godina ili 150k, i cini mi se da nema neke zavrzlame...bar ne ovako na prvu
Jimmy_The_Saint

#12 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

KIA garantira 7 godina. Mislim da je sada i Hyundai 5. :D
Jimmy_The_Saint

#13 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

vnm wrote:
Jimmy_The_Saint wrote:Ponekad mi zapne mjenjač pri ubacivanju u prvu, to je neka boljka brenda koju mi je mrsko rješavati.
imam isti problem, a mnogo se po forumima zale na ovo. ja sam se navikao da kad krecem sa parkinga prvo ubacim u rikverc pa onda u prvu.
Ja na nekom forumu skin'o caku, samo otpustit' kvačilo, pa opet. Obično djeluje. I nije mi tako često da svaki put vintam rikverc, ali imat ću u vidu i tu caku. Doduše često i startam u rikverac. :-D
Jimmy_The_Saint

#14 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

baja wrote:neki dan bio na testnoj voznji ovog ceed 2010 modela. ok sasvim auto, na prvu onaj momak na pofalicima dade i neki popust (kao farba gratis) tako da za cca 20000 kesa imas novo auto na cesti. zavrsna obrada nije losa, auto komforno i oprema zadovoljavajuca (vozila na lageru nemaju daljinski, samo centralno). najjaci adut je 5 ili 7 godina garancije sto je :thumbup:
ja sam malo krupniji pa sam ulazak nije bas najsretnije rijesen, ali to se moze prebolit (glava bosanska). i30 nisam ni gledo, al neki ljudi (istovremeno smo bili u salonu i pricali, oni isli u hyundai pa se sreli u kia salonu) kazu da je i30 osjetno skuplji cca 2-3k a razlika je samo u zadnjim podizacima stakla i mozda daljinsko. po spec trosi 7,2 al to u idealnim uslovima (prodavac KIA kaze u SA je to 8,5) a ko voli gazit i vise. motor 1,4 je dobar (po ravnom) ali (po meni) malen i trom, sto se osjeti uzbrdo. al eto ponuda je vrhunska za 20k novo auto, mislimd a nema bolje, trenutno...
i30 je ruzan nazad, kia izgleda ko spejs-šatl za njega. al o ukusima se ne raspravlja :run:
Jebo te, kol'ko si to ti krupan kad ti je problem? :)

Što se potrošnje tiče, moje ti je iskustvo da 8 litara zasad prebacim samo zimi, kad su gume zimnjače i one mećave. A inače se vrti najviše oko 7,4 do 7,8. S tim što puno, puno vozim po otvorenom, valjda to skida prosjek.... (meni su u salonu rekli da se potrošnja resetuje na 500 km, a ja nešto ne gledam u dlaku, ali mislim da je gradska negdje oko 9,9).

Motor uopšte nije pretjerano trom uzbrdo (osim pod klimom i uz nos), vrlo rijetko mi zafali kuveta. Mada ću i ja gledati 1,6 ako budem mijenjao. (Doduše, možda je to tih 10-15 konja koje ja imam, a facelift navodno nema. Ali u toj varijanti trebalo bi i manje od 7 da troši).
baja

#15 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by baja »

sto se tice velicine, problem je u visini (mada ni bajlaga ne fali :-D ). jer ako je cojk visok 190cm, gornja ivica iznad vrata je prilicno presavijena prema dole, tako da dobija sminka izgled, ali problem je za ulazak. 2-3x sam probao to u salonu i fakat smeta, al s tim se moze zivjet... :roll:
nisam te taj dio za facelift skonto, sta ti imas a on ne? govorimo o motoru 1,4B sa 109KS?taj je u facelift modelu 2010 koji sam ja gledo u salonu!
Jimmy_The_Saint

#16 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

baja wrote:sto se tice velicine, problem je u visini (mada ni bajlaga ne fali :-D ). jer ako je cojk visok 190cm, gornja ivica iznad vrata je prilicno presavijena prema dole, tako da dobija sminka izgled, ali problem je za ulazak. 2-3x sam probao to u salonu i fakat smeta, al s tim se moze zivjet... :roll:
nisam te taj dio za facelift skonto, sta ti imas a on ne? govorimo o motoru 1,4B sa 109KS?taj je u facelift modelu 2010 koji sam ja gledo u salonu!
Pa i ja sam 189... Jesam par puta opalio glavom momački, ali s Golfom je još teže, a s pežoima još DRASTIČNO teže, to je do nas, nije do auta... :lol:

A za facelift, negdje sam u nekom srbijanskom autotestu pročitao da je, navodno, za 2010 smanjena snaga, da bi se smanjila i potrošnja. A ako je izbaždaren na 109, onda je to isto što i ja imam.

Ta verzija što spominjem daje 90 konja, i ona je šatro EURO 5 standard.
baja

#17 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by baja »

OK znaci nisam umislio, stvarno postoji problem. al kako rece do nas je, oni prave auta prema vecini i prosjeku, a mi tu ipak malo odudaramo... :sad:
za ovu verziju od 90KS nisam cuo, a vidim da i ne postoji u specifikacijama na stranici proizvodjaca (bar ovde kod nas).
Jimmy_The_Saint

#18 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Ne znam kako ti Rio liježe... Mene je KIA i privukla kad sam vidio da u Rio pasujem k'o s poslom. Jedan od razloga što ceeda volim je da ima malo prostraniji prostor za noge nego čuveni Golf. Danas slabo ko u toj klasi vodi računa o nama krupnima, jebo te, po pravilu bi meni i pug 207 treb'o zadovoljavati sve potrebe, al' matrak - kad sjedem u njega k'o da je Yugo, s tim da je Yugo bio kockast pa je opet glavom opaliti bilo malo teže.... :-)

Šta da ti kažem, uvijek mi je u pameti komšija Risto, momčina radnik od 180 i koji cent, a širi neg' duži: e taj je dok sam ga ja znao vozio PRDAVCA, sa sve ženom i dvoje djece i kacom kupusa na galeriji.... :lol:
internazionale

#19 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by internazionale »

ja sam preko 190 ali nisam nikad glavom opalio pri ulasku
jesam kad otvoriš gepek i nešto vadiš u onu policu u gepeku (tvrda pravo :) )
baja

#20 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by baja »

ono sto je mene privuklo je da s ovakvim autom uvijek vozas novo auto.do 7 god starosti u kia ti procjenjuju kataloski vrijednost auta, i uvijek si u opciji staro za novo. tako da ako se cojk nadje u ovoj opciji, jednom dobacis do novog i onda vazda novo ( ko svabe!)a doplata pristojna cca 10K, a ne da doplacujes po 20K!!!
kia ima prostora puno unutra, unutrasnjost je atraktivna, gepek dobar, samo na ovu akcijsku ponudu ja bih dodao kozni volan i mjenjac, daljinsko i motor 1,6B i to je to. dalje je peri-deri....al tu smo vec odmakli od akcijske ponude i to podosta...cca23K
bio je RIO u salonu, dizel cca 19K, dobar al nema hemije dzaba :mrgreen:
BTW sjeo sam u sorenta BETON!!!
drndalo

#21 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by drndalo »

KIA je za Ceed pricala o 5 godina garancije, plus 2 za motor i mjenjac...

U reklami na web-u im pise da detalji pisu u servisnoj knjizici...

Dakle, oprez sa tvrdnjom da je total = 7 godina... Ne kazem da je lose, nego da ne bude mislio sam da je 7 godina, a u stvari, vidi ovo nije... U svakom slucaju, biti siguran sta pise prije kupovine, da ne bi bilo sekiracije...

Ne vidim zasto je garancija na "originalnu KIA dodatnu opremu" tipa navigacije samo 12 mjeseci... Uz duzno postovanje... Ako je originalna, zasto ne bar 36 mjeseci ???
Jimmy_The_Saint

#22 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

baja raskopaj ti to malo bolje ako si vruć, oprema FRESH se proljetos mogla izburgijati oko 21 k. EDIT, da, da, 1,6. To jeste 23. Proljetos je i30 1,6 bio za nešto ispod 22 k čini mi se.

drndalo, naravno da ima nekih zvrčki mrsko mi je sad zvjerati u servisnu, bit će da si u pravu. Al' šema i jeste ovo što baja kaže - pošalji dalje dok je zdravo.

Sorento - ja sam laik za tu klasu ali čini mi se da može parirati i mečkama a kamo li toyoti. :)
xXBl0odXx

#23 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by xXBl0odXx »

Jimmy_The_Saint

#24 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Šta te ba ima brinuti, probaj i vidi. Daje konja k'o Octavia 1,9 - ne znam samo kakav je za prikolicu vuć', nisam prob'o. I ne znam kako je voziti 4 osobe na more s pratećim opremama. Al' ne znam ni treba li tebi to. Ce'ed ne može parirati Audiju i SUV-ovima, ali u svojoj klasi je u rangu sa svima, ako ne i bolji od većine. Pogledaj tablice motora za VW 1,4 i Pug 308 1,4, samo će ti se ka'sti. :)
citroen

#25 Re: Hyundai i30 FL ili Kia Cee'd

Post by citroen »

Jimmy_The_Saint wrote:Šta te ba ima brinuti, probaj i vidi. Daje konja k'o Octavia 1,9 - ne znam samo kakav je za prikolicu vuć', nisam prob'o. I ne znam kako je voziti 4 osobe na more s pratećim opremama. Al' ne znam ni treba li tebi to. Ce'ed ne može parirati Audiju i SUV-ovima, ali u svojoj klasi je u rangu sa svima, ako ne i bolji od većine. Pogledaj tablice motora za VW 1,4 i Pug 308 1,4, samo će ti se ka'sti. :)
Nemoj da te buni ta tablica sa konjicima od ostalih proizvodjaca,Kia ima vise konja i od peugeota i golfa na papiru ali u voznji se to ne primijeti,cak sta vise ovi se mozda i lakse voze od kie koja ima vise konja ali nema obrtnog momenta dovoljno na niskim obrtajima,provozaj malo ostala auta pa onda pricaj o konjicima.jedina razlika izmedju ovog kia motora i ostalih 1.4 motora je taj da za kiu moras platiti vise za registraciju, a performanse motora (O)
Post Reply