Hyundai Galloper

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

ahmedbeslagic

#1 Hyundai Galloper

Post by ahmedbeslagic »

Interesuje me gdje mogu naći tehnička i korisnička uputstva za Hyundai Galloper 2000-to godište.
Bakir1

#2 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

sta te interesuje konkretno?
hogar strasni

#3 Re: Hyundai Galloper

Post by hogar strasni »

Evo i mene interesuje Galoper, vec sam neko vrijeme u potrazi za nekim ''terencem'' koji bi zadovoljio neke mi potrebe povremene voznje pitomim terenom ali i grada da mi familija moze da se komotno smijesti, svojevremeno sam pokrenuo temu na ovom forumu, jer sam mislio da je BMW X5 taj koji bi mogao da mi zadovolji potrebe ali uz brojne sugestije odustao od te pustolovine jer ipak je to sminkerski ''terenac''.
Interesuje me kakav je Galoper van ceste, cujem da je to korejska kopija Mitsubishi Pajera, al nema se bas koga pitat kakav je pa eto svaka bi mi informacija bila pozeljna.
Bakir1

#4 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

galoper je pljunuti Pajero,samo ga ja nikada ne bih kupio zbog losih materijala koristenih u izradi istog,najbolnija tacka glava motora,pucaju ko ledenice a no name kineske kostaju oko 1400 KM,polovnu od pajera naci sa upustenim ventilima je lutrija a i ona sama kosta oko 1000 KM,mana mjenjaci kao i na pajeru s time sto ovdje nije aisin nego opet korejska reprodukcija sto opet dovodi do proljetanja sinhrona prve i trece brzine,lijek VT51M mitsubishi-aisin mjenjac kojeg ja prodajem za oko 1000 KM,ostalo je vise manje ok,ima solidnu osnovu galoper ali nije nikad zamisljen da slijedi orginal.
uglavnom ja bi isao uvijek na varijantu UN-pajera,puno ih je sarajevo a i oglasi sa 4M41 N/A motorom sa zdravih 100 KS,koji je dugovjecniji od svih turbo varijanti a ni snage mu ne fali.
jos jedna prednost tog pajera je sasija od generacije prije sto znaci puno jednostavnije odrzavanje i puno zahvalniji auto
konkretno mislim na ovog pajera 2,8 d
Image
a galoperu najboljeg oponenta predstavlja on sam ali prije pokusaja radikalnih izmjena,znaci ovo:
Image
kreso_atac

#5 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

Ako vec ides na gallopera, ja bih ti toplo preporucio da radije uzmes Pajera. Galloper je kopija pajera, sa dosta losijim materijalima za pogonske osovine i diferencijale, i vazda se moze imati problema s tim. pajero do 2000 je jako zahvalan, ponekad ima problema sa sinhronima mjenjaca i egr ventilom, ali generalno pouzdan i dobar, pogotovo 3.0 benzinac. takodje, ako smijem sebi uzeti za pravo da preporucim, mogu preporuciti (mozete i pretpostaviti sta :-D ), grand cherokeeja, pod uslovom da se raspitas i nadjes dobar model (propisno odrzavan), jeste da ih nema sa manjim motorima, tako da potrosnja moze biti problem, ali plin odradjuje posao idealno. Takodje nisi nam rekao u kojem cjenovnom rangu si, imas ZJ verzije (tu bih preporucio 4.0 ili 5.9 motor) ili ako imas nesto vise para onda wj, sa 4.0 motorom, ili ako ti je potrosnja velik problem onda idi na 2.7 crd dizela. A ako imas skroz vise para :-D mozes ici na wk dizel crd, a benzinske varijante su mu sve dobre. sad razlika je naravno koliko ti snage treba, odma proporcionalno ide gore i potrosnja, ali kazem za nekih 1000-1500 eura se moze uraditi dobra plin instalacija u njih, ili jos bolje ako uzmes polovnog sa vec instaliranim plinom.

Takodje, mogu preporuciti i toyotu 4 runner ili land cruisera, ako bas ne volis amerikance. 4runner je jako zahvalno auto, iako malo "dosadno", ne znam kako to reci, ali nije to to :-D uglavnom, da se mene pita prvi izbor bi bio grand cherokee wj 4.0. dovoljno "luksuzan", a u šumi na svom terenu opet.

radi se o sljedecem modelu (pogotovo ovaj sa 2 incha liftom i malo agresivnijim gumama je strava)
Image

Image

do 20 000 KM se moze jako dobar uzeti 2002-2003-2004 godina. ima ih po 13-14-15 000 po oglasima, ali to su uglavnom sa dokrajcenim mjenjacem, pogotovo ako je "odrzavan" u BiH. Najbolja je opcija ako imas mogucnost da ti neko isporuci iz SAD, provjereno ispravan i u super stanju mora biti.
Bakir1

#6 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

kreso prvi sa slike 10.000 KM
drugi sa slike 9.000 KM
sloziti ces se da ce prvi sa slike nadzivjeti svakog cirokija od 15.000 KM :D
ahmedbeslagic

#7 Re: Hyundai Galloper

Post by ahmedbeslagic »

Ne mogu da odgonetnem problem -
Kada dođe na 3000-3100 obrtaja ( prva, druga, treća ... brzina) čuje se kao ispuštanje zraka, znate kao ono kod kamiona kada nabije dovljno zraka pa na neki sigurnosni vetil "puhće".
Bakir1

#8 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

ma hajde nista wastegate ti poludio nista novo u svijetu jundaija :D
ako mu nema opravke i ako previse rano pusta zrak u auspuh ima kod mene polovan :D
kreso_atac

#9 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

Zao mi je Bakire, ali definitivno se ne mogu sloziti :-D Ustvari ako je grand od 15 000, to je vjerovatno sa dokusurenim mjenjačem i u tom slučaju mogu se složiti. Ali ako misliš baš na Čirokija, ili Granda sa potpuno ispravnim 42RE-om, teško da će ga Pajero uzet uz konstanto teško iskorištavanje. Nema on džaba 4 litre. Pajero jest utegnuto vozilo, ali motor mu zna proključati, pogotovo dizelski. Pitaj dr. sci-a je li mu Mišo u BG pričao, on ima iskustva s tim :D
ahmedbeslagic

#10 Re: Hyundai Galloper

Post by ahmedbeslagic »

Hvala na odgovoru.
Šta je wastegate , da li mogu sam što uraditi i na kraju koliko je polovan i da li bih mogao sam to zamjeniti ?
Bakir1

#11 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

ali jedno malo ali,ono je 2,8 bez turba onakav nisi imao prilike sresti,naprijed manual hubovi i tako :D
jebes li ga kreso ne kupuje svako 4x4 da ga izlaze maksimalnim naporima :D
mi ovdje u BiH imamo malo veci izbor terenaca od vas u eu,4runner 3,0 td,nissan patrol 4,2d,pajero 2,8 d,lc 100 4,2 td i tako :mrgreen:
ahmedbeslagic wrote:Hvala na odgovoru.
Šta je wastegate , da li mogu sam što uraditi i na kraju koliko je polovan i da li bih mogao sam to zamjeniti ?
wastegate ti je ventil koji ne da turbu da stvori preveliki pritisak koji bi mogao biti stetan po motor u trenutku kada mu taj pritisak ne treba,pa pusti visak pritiska u auspuh.
za pocetak probaj ga prvo razraditi sa malo wd 40 ako ne upali onda cemo ga mijenjati.
skini usisno crijevo do turba pa vidi da li je zauljen ;-)
ovo je wastegate ventil
Image
na slici se vidi kako se stima pritisak,odvrnuto na manjem pritisku,zavrnuto na vecem pritisku ;-)
kreso_atac

#12 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

Ma da, ali ako bi izdrzao duze pod visokim opterecenjima, zasto ne bi pri manjem naporu izdrzao ako nista vise bar jednako toliko :) Taj Pajero nema dovoljno snage za hard, a sto se tice tih raznih terenaca, patrola, lc, wranglera itd. Iznenadio bi se kad bi vidio cega sve ima. A dosta vremena sam po off road susretima u hrvatskoj (redovito na croatian trophy) i srbiji (loznica, bg, tata kamenovo itd), i dosta ljudi tjera pajera. Mene je jedino uspio benzin 3.0 impresionirati :-D
Bakir1

#13 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

znam da je za tebe terenac bez harda pola terenca ali ne mozes tako rezonovati aute.
v6 divan,krasan ali svaka godina ima drugaciji ecu koji bas nesto voli izgoriti.
forumas gore,koliko se ja sjecam trazi 4x4 sa kojim ce ponekad otici u ribu,na vikendicu itd,ne mislim da je grand ili obicni sa 4,0 motorom pod moranjem odlican izbor :?:
niste imali prilike u eu kupiti i ne mislim da je iko osim rusa i slovenaca i imao,galopera kao gore sa slike,patrola sa obicnim dizelom 4,2 ili sa rednim sestakom 4,6,4runnera sa 3,0 td koji i jeste americki hibrid i to veoma lose rijesen,ovakvog pajera itd.
ali zato kod nas npr nema 80-tki,90-tki LC,pajera 3,5 itd ;-)
ahmedbeslagic

#14 Re: Hyundai Galloper

Post by ahmedbeslagic »

HVALA, VELIKO HVALA BAKIRU. Sutra ujutro ću da pregledam i uradim po uputama.
:-D
Bakir1

#15 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

daj email da ti probam poslati 4d56 user-repair manual mada je ogroman ;-)
kreso_atac

#16 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

što ne jeepov 4.0 plus plin? potrošnja preračunata u novce iznosi kao da voziš dizela koji troši prosječno 8 litara. a udobnost, vožnja cestom, autoputem itd za klasu ispred pajera, i off road sposobnosti dokazane. zato sam mu preporucio ovog granda, jer je bas napravljen jako dobar kompromis teren/cesta. i limited paket dobiješ opreme kao u priči ako mu je i to bitno. U nekoj drugoj temi sam rekao, sve zavisi šta tražiš, šta ti treba i šta očekuješ. Možda je neukusno, ali eto citirat ću sam sebe :-D

"najbolji terenac bi trebao trositi kao Golf 2 dizel, imati snagu i nosivost kao 6.1 HEMI GC, klirens kao Wrangler, udobnost ko Range Rover, tezinu kao Samurai (i to sa soft topom :) ), sa pristupnim uglom kao H1, da dolazi na tvornickim 37cama najmanje, da je kvalitet izrade kao na Toyoti Lc75, da je jeftin za odrzavanje kao Niva, a od elektronike da ima akumulator... Nadjite mi jednog ovakvog i ja potpisujem da je to kralj terenaca."

sad svako sebe trazi na nekoj toj skali, i shodno svojim mogucnostima bira ono sto mu odgovara. ja preporucam ono sta se meni cini kao najlogicniji izbor. :)
Bakir1

#18 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

@ kreso
slazem se,idi ovom logikom,grand u BiH kako sam kazes kako moze biti odrzavan?nikako,kada kazes mopar atf zinu u tebe kao da si im trazio nesta.
druga stvar koju isto ne znas izgleda kada su u pitanju lokalne BIH prilike,dijelove za Jeep mozes naci samo na internetu i to od filtera mjenjaca pa dalje.
sa druge strane pajero o kojem pricam se poceo koristiti u mirovnim misijama od 96 pa sve do 06,tek 07 su ih poceli prodavati i to sa potpunom servisnom dokumentacijom sa svakom zamjenom ulja na 7500 km i svime ostalim sto spada.
u slobodnoj prodaji se nalazi barem 50 kontejnera dijelova made in japan koji su prodani po cijeni kile zeljeza a prodaju se ispod svih cijena i kao takvi pasu samo na 2,8 obicni dizel,ni na 2,5 td ni na 2,8 td (motorna grupa)
dijelovi ovjesa stari pajero,nazad dobosi,naprijed diskovi,torzije + feder plate.
svi filteri unico (sem zracnog) po cijeni 8 maraka od nafte pa do 15 polena.
pajero ima 2,8 dizel motor sa katom (putarina 150 KM) i snagu 74 KW (320 KM polica osiguranja).
grand najmanje 4,0 motor (250 KM putarine) snagu motora 1xx KW (najskuplja polica)
sta hocu reci razlika u registraciji 500 KM u korist pajera.
plinska instalacija najmanje 1000 KM za granda,plin 1,30 KM,potrosnja 20 kg sigurno.
pajero 2,8 obicni dizel trosi 13 litara po gradu.
svako bira u skladu sa mogucnostima, a slabije u skladu sa potrebama. ;-)
ahmedbeslagic wrote:[email protected]
poslao sam ti ;-)
probaj jos sa ovim
http://www.idahoturbodiesels.com/vb/sho ... hp?p=63820
Last edited by Bakir1 on 27/12/2010 21:10, edited 1 time in total.
kreso_atac

#19 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

Tu si u pravu za dijelove, godisnje barem jednom mora ici tura dijelova iz SAD (filteri, fluidi, aditivi itd). I to jeste zeznuto. Potrosnja po gradu na 4.0 je 19 litara, na otvorenom 13-16, u "ekstremnim" situacijama zna se spustiti na 11. Po cijenama u BiH kako sam upucen, barem u RS, plin na brcko gasu barem na proljece je bio 1.05, a benzin i nafta nesto preko 2.00 KM. Potrosnja ne ispada problem ako je plin tu, a vecinom jeste kod "domacih" modela. Registracija i dijelovi jesu problem, ali eto ja i dalje mislim da ta razlika vrijedi, nekome se ne isplati davati tu razliku i potpuno razumijem. i naravno protiv pajera nista, i sam sam rekao covjeku ako vec cilja gallopera bolje da malo promijeni cilj i ide na pajera,, jeste malo skuplji mozda (barem ovamo jeste), ali vrijedi svake pare razlike. I zato sam ga pitao u kojem cjenovnom rangu se krece i sta mu tacno treba. taj dizel vjerovatno ide kao mrtav konj (kao i cherokee 2.1 td), jer 70 kW na dvije tone mase je malo.
Bakir1

#20 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

plin je poskupio,ide auto sasvim solidno jer od opreme ima klimu i servo :D
nema cak ni mjerac broja obrtaja :lol:
dr. sci

#21 Re: Hyundai Galloper

Post by dr. sci »

kreso_atac wrote:Zao mi je Bakire, ali definitivno se ne mogu sloziti :-D Ustvari ako je grand od 15 000, to je vjerovatno sa dokusurenim mjenjačem i u tom slučaju mogu se složiti. Ali ako misliš baš na Čirokija, ili Granda sa potpuno ispravnim 42RE-om, teško da će ga Pajero uzet uz konstanto teško iskorištavanje. Nema on džaba 4 litre. Pajero jest utegnuto vozilo, ali motor mu zna proključati, pogotovo dizelski. Pitaj dr. sci-a je li mu Mišo u BG pričao, on ima iskustva s tim :D
da, ima neke kalendare sa off road motivima u garaži mišo, i pitao sam ga kakav je samurai, pajero itd onako iz radoznalosti. samurai je kaže igračka, a pajero je ok, al mu treba "više pure da bi šta radio na hardu" :D :D i žali se da je komplikovan za skinuti i ispitati reduktor, treba kaže ostaviti dan da ga odradiš :-D
Bakir1

#22 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

reci ti misi da ima kod mene 6 reduktora svi ispravni i po 150 eur-a :D
dr. sci

#23 Re: Hyundai Galloper

Post by dr. sci »

ma ne trebaju mu dijelovi, ne bavi se tim, nego onako kad je skidao reduktor i mjenjač sa mog jeepa, kaže kako je elegantno riješeno jednostavno ih skinuti, a kod japanaca moraš ostat dan da ih skineš, otvoriš, pregledaš itd :D
Bakir1

#24 Re: Hyundai Galloper

Post by Bakir1 »

evo i tebi i kresi za malo zazubica jest da imaju rupu viska ali hajde :razz:
8,5x15 et - 35 nosivost 900 kg
Image
nazalost na pajeru je dug put do 32x12,5 :sad: :lol:
kreso_atac

#25 Re: Hyundai Galloper

Post by kreso_atac »

ništa bez bfg :P
Post Reply