HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOST?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
milojicabrzi

#1 HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOST?

Post by milojicabrzi »

Naime, u medijima sa sada vec otvoreno pojavljuju vijesti o prodaji Hypo banke.

Molio bih upucene da mi odgovore-Imaju li klijenti koji imaju depozite ili primaju placu preko ove banke, a takodjer imaju i kredit, razloga za neku zabrinutost, da li bi trebalo skloniti depozit, promijeniti banku ili nema razloga za brigu...

Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo, o poremećaju tržišta Na prodaju "Hypo banka", klijenti neće biti oštećeni Sarajevski ured "Hypo banke"

FOTO: Arhiva

Austrijska "Hypo Alpe-Adria banka" objavila je jučer odluku o prodaji svojih banaka u pet zemalja jugoistočne Evrope. Pismene ponude u vezi s kupovinom tih banaka prikupljat će se do 7. decembra.

Na prodaju su stavljene bankarske mreže u BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Srbiji i Sloveniji, uključujući i lizing kuće "Hypo".

Evropska pravila

Zlatko Barš, direktor Agencije za bankarstvo FBiH (FBA), potvrdio nam je da su iz uprave "Hypo banke" prekjučer obaviješteni o planovima. Objasnio je da se ne radi o povlačenju s tržišta, već da banka, u skladu s pravilima Evropske komisije, mora biti reprivatizirana, odnosno ponuđena na tržište kako bi, umjesto državna austrijska, ponovo postala privatna.

- Prema našim informacijama, prodaja bi trebala ići u paketu, a ako se ne pojavi zainteresirani investitor, onda bi bila ponuđena pojedinačna prodaja, u zemljama naše regije - kazao nam je Barš, poručujući da klijenti banke nemaju razloga za zabrinutost, da ni u kojem slučaju u ovom procesu neće biti oštećeni.

Poziv na oprez

Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, kaže da prodaja "Hypo banke" ne mora sa sobom nositi poremećaj na finansijskom tržištu te da ne treba očekivati veće "potrese" ni u platnom prometu ni u slučaju deponovanih sredstava. No, državne organe poziva na oprez.

- Sve institucije nadležne za finansijsku stabilnost u BiH moraju budno pratiti svaki potez u vezi s prodajom. Ne smije se dozvoliti bilo kakvo narušavanje finansijske stabilnosti. Naše institucije - od entitetskih agencija za bankarstvo, Agencije za osiguranje depozita do Stalnog komiteta za finansijsku stabilnost, moraju voditi računa da eventualno ne dođe do nekog propusta, kako država ili stanovništvo ne bi patili ili snosili posljedice - potcrtao je Šain.

Julijana Mikulić-Jurković: Klijenti su znali za rodaju

Obrazlažući svoje planove, u "Hypo Alpe-Adria banci" u BiH kazali su nam da odluka o prodaji mreže u jugoistočnoj Evropi nije toliko vezana uz mjere spašavanja, koliko predstavlja jasnu perspektivu još od nacionalizacije "Hypo grupe" od države Austrije 2009. godine.

- Kako države obično nisu vlasnici banaka, a pravilima EU predviđena je jasna procedura za ponovnu privatizaciju banaka nakon restrukturiranja, od početka je bilo jasno da će do ovog koraka doći i to je jasno iskomunicirano svim sudionicima procesa,
uposlenicima i klijentima - kazala nam je Julijana Mikulić-Jurković, direktorica marketinga i korporativnih komunikacija "Hypo banke".

Ona je objasnila da 7. decembar ove godine nije rok za podnošenje ponuda zainteresiranih investitora, nego za izražavanje interesa za ovu mrežu.

- Nakon toga zainteresiranima će biti dostavljen dodatni informativni materijal, a u prvoj polovini 2013. godine za odabrane ponuđače bit će otvoren drugi krug - kazala je Mikulić-Jurković.

Šta rasprodaje "Hypo"

•Bankarska i lizing mreža u 5 država
•Banke čiji bilans iznosi skoro 11 milijardi eura
•250 filijala
•1,1 milion klijenata
TDK-90

#2 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by TDK-90 »

HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOST?
Ovdje mi pada na pamet scena iz filma goli pištolj

Hier is nothing to see :D :D :D

Ko je bio oprezan i pametan 1990-ih taj je povukao lovu iz Yugo banke i Ljubljanske banke a ostali....neka čekaju pravdu :dance:

:bih: :bih: :bih:
Language

#3 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by Language »

nema nikavih problema
drndalo

#4 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by drndalo »

Milojce, to sto prodaju banku, znaci da je Austrija kao Drzava koja ih je pruzela da ne "glihnu" sada zadovoljna stanjem, dovoljno dobrim da je prodaju, i da vrate svoje pare ulozene u spasavanje, a tebi kao musteriji je najmanje vazno da li je vlasnik banke kojoj placas kredit Hans, ili Sergej, ili Jao-Ling...

Kad je ono Volksbank prodan rusima ? Prosle godine ? I sta je propalo zbog toga ? Mozda ima promjena prema zaposlenima, ali ti si musterija koju ce neko "kupiti" sa bankom... Da li ce joj ostaviti isti naziv, ili promijeniti, opet te se ne tice, jer obicno sva prava i obaveze prelaze na novog vlasnika...
milojicabrzi

#5 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by milojicabrzi »

Da ne bude kao u onom legendarnom skecu Nadrealista "sta je banka radila? Banka je bankrotirala, nema dinara". "Pa ne trazim ja dinare nego moje marke, ja tu ostavio...Sjo' Svico draga s kim ja posla imam" :):)

Imam u Hypo i platu i kredit (cca 20 000 KM), ali i depozit od par hiljada KM, pa me zanima, da li je vrijeme da sprasim depozit negdje na sigurnije...

...cuj price-"tebe ce neko kupiti sa bankom"- pa valjda se i ja tu nesto pitam, a mozda i nisam na prodaju...
karanana

#6 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by karanana »

od kraja 90ih pa na ovamo se u BiH prodalo/kupilo na desetine banaka, neke su i vise puta mijenjale vlasnika.
da li je ikada iko ostao zakinut kada se to desavalo?
u zadnjih mjesec-dva se prodala volksbanka. 90% raje nije ni znalo da se prodala a kamoli da se nesto drasticno promijenilo. cak sta vise, rusi su unijeli malo kesha i nude kredite po nizim kamatama.
Baby Jane

#7 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by Baby Jane »

koliko znam, prodase i Volksbanku...pa nikom nista...

no sikiriki
jazzer

#8 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by jazzer »

Svaka strana banka koja je dosla ovdje kupila je neku domacu pa joj promijenila ime. Po meni nema nikakvog razloga
za strah.
drndalo

#9 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by drndalo »

milojicabrzi wrote: ...cuj price-"tebe ce neko kupiti sa bankom"- pa valjda se i ja tu nesto pitam, a mozda i nisam na prodaju...
Ma ko tebe ista pita, ti si potpisao... ;-) Svakako im nisi bitan kao Milojica Brzi, nego kao racun No: 809385935671389760, sa sladom = -16.760 KM, od cega je jos 3400 KM kamate... 8) Tako te vide...
milojicabrzi

#10 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by milojicabrzi »

Heh, vidjet ce oni ko je Milojica :):)

Iako se cini logicno, kao sto tvrdite, da promjena vlasnika ne znaci puno krajnjem klijentu, ipak mislim da to nije 100% tako.

Naime, kada su u Crnoj Gori, prije vise godina, cini mi se Italijani kupili elektro-privredu, bila je slicna prica, da je krajnjem korisniku isto, on ce trositi struju i placati racune i to je to...

Medjutoa :), Italijani ubrzo uvedose mnoge naknade i namete u okviru racuna za struju (za odrzavanje, za modernizaciju elektro-mreze, za zastitu voda, za ovo i ono), pa ode Crnogorcima racun za struju u visine- raspitajte se malo koliko struje placa prosjecna porodica u Podgorici.

Zbog toga se kod nas jos uvijek natezu sa prodajom strateskih kompanija, telekom, elektroprivreda i sl. jer ona kompanija koja kupi te kapacitete, diktira cijene i sve uvjete poslovanja...

Dakle, mene zanima da li postoji mogucnost, da novi vlasnik kaze, da se promjenjive kamate na kredite podizu ili spustaju za 1 %, da se kamate za stedne depozite smanje, da se uvede ovo ili ono...

Kad su strane banke kupovale domace (Unikredit -Centralprofit, Intesa -Upi banka itd), znali su odmah promijeniti bankovne kartice, pa su me izlozili svojevremeno nekom trosku od 20 KM, jer su zaboga, presli da jednog sistema na drugi...
Da ne govorim koliko se radnika promjeni i nauposljava raznoraznih zalfija, koje naprave greske prema 100 klijenata, dok se ne uhodaju u poslu

Zbog toga me zanima, ima li promjena vlasnistva ikakav rizik po mene.
karanana

#11 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by karanana »

drugo je elektroprivreda. to je monopol u vecem dijelu drzava, posebno ovih nasih. tu je drzava trebala uletiti i zabraniti talijanima to da rade. sumnjam da ce nove banke raditi ista sto bi njihove klijente odvelo drugim bankama. to za te promjene kartica je moguce, i to je lopovluk.
drndalo

#12 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by drndalo »

Pa vec im placas finu kamatu, oni ce na to racunati kada budu kupovali tu banku, drugim rijecima, oni kupuju trzino ucesce te banke, efektivu i pasivu, broj musterija, potencijal za rast plasmana...

Rast/pad kamata ti svakako prijeti bilo ko da je vlasnik, ako ti tako pise u ugovoru... Suti i uzivaj...

Ako te bas strah za tu stednju, nju prebaci negdje drugo, cisto da manje razmisljas... Mada ni vremena nisu za neke prodaje/kupovine banaka... Valja naci nekoga ko ima npr. 2.3 milijarde EUR da to sve kupi, jer takvih nema puno... Tako da ce to potrajati...
Scopio

#13 Re: HYPO BANKA-IMAJU LI KLIJENTI U BIH RAZLOGA ZA ZABRINUTOS

Post by Scopio »

http://www.index.hr/vijesti/clanak/euro ... 67084.aspx

EUROPSKA komisija zaprijetila je da će zatvoriti Hypo grupu ukoliko država Austrija kao vlasnik ove kontroverzne bankovne grupacije hitno ne prezentira planove za njeno restrukturiranje.

Prezadužena Hypo grupa iza koje se vuče pregršt afera napokon je istrošila i zadnji gram strpljenja europskih komesara. Od službenog Beča očekuje se da Bruxellesu u najkraćem mogućem roku dostavi plan restrukturiranje Hypo grupe, javlja beogradska Politika.

Hypo banka mora se povući s Balkana!

U priopćenju koje je stiglo iz Europske komisije Hypo banka se ne spominje po imenu. No, Joaquin Almunia, europski komesar za konkurentnost, u svojoj izjavi jasno je dao do znanja o kome se radi. "Samo jedna austrijska banka zadaje glavobolju čuvarima konkurentnosti u Europskoj uniji, a to je sedma po veličini bankarska kuća u toj zemlji", izjavio je Almunia na sastanku financijskog lobija EU u Bruxellesu.

Prema planu Europske komisije, restrukturiranje Hypo grupe značit će i njeno povlačenje s Balkana, odnosno hitnu prodaju osam Hypo banaka u jugoistočnoj Europi. Ukoliko se ovaj plan ostvari, kontroverzna Hypo banka više neće moći poslovati u Hrvatskoj, u kojoj je prisutna još od ratnih devedesetih.

Smiješi im se još 700 milijuna eura

Austrija je, podsjetimo, nakon što je "afera Hypo" potresla Europu nacionalizirala tu kontroverznu banku. I u njeno spašavanje uložila nemalu količinu novca. Hypo banci Austrija je odobrila 1,5 milijardi eura subvencija, a predviđena je uplata dodatnih 700 milijuna eura iz državnog proračuna.

"Europska komisija odobrila je dodatnih 700 milijuna eura pod uvjetom da Beč do kraja prvog kvartala 2013. godine riješi 'slučaj Hypo' kako najbolje zna i umije", rekao je Almunia, dodavši kako se nikakvo konkretno rješenje još ne nazire.

Bankari upozoravaju na katastrofu

Reakcija iz austrijskog ministarstva financija nije se dugo čekala. Tvrde da su Europskoj komisiji nacrt za rješenje "problema Hypo" poslali još 5. veljače. Umiješali su se u cijelu priču i članovi upravnog odbora Hypo grupe, koji tvrde da bi razbijanje grupe u procesu prinudnog stečaja imalo katastrofalne posljedice za Austriju, kao i za zapadni Balkan.

"Samo osmišljena strategija izlaska iz krize, koja bi podrazumijevala i unosnu prodaju mreža Hypo banaka u pojedinim državama (Balkana) može doprinijeti opstanku centralne (austrijske) Hypo grupe i da pri tom ne potakne krizu u bankarskom sektoru jugoistočne Europe", tvrde iz uprave Hypa. No, njihov "manifest" je, kako doznaje Politika, službeni Beč pod pritiskom Bruxellesa odbio prihvatiti, tako da je sudbina Hypo grupe i dalje neizvjesna.
Post Reply