Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
iPlay

#1 Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by iPlay »

Pozdrav društvo,

Da li je neko raspoložen da mi pojasni ovo sa ovim Visa Revolving karticama koje nudi Hypo (i dr. banke).
Slučaj je taj da u neko skorije vrijeme planiram si kupiti automobil. Imam nešto novca ušteđeno, ali ne bi da dižem kredit. Znam da je Visa Revolving u suštini isto kao kredit, ali se vraća ukupan iznos od 5%/mjesečno na koje poslije opet imaš pristup istom. Recimo da je cifra oko 8k ili da možga ipak ganjam neku kredu?

Da li neko posjeduje ovu Revolving karticu i koji su limiti? Koliko bi ja to u suštini vraćao itd... Hvala
arslanica

#2 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by arslanica »

evo .. imam ja tu karticu .. ja je inače slabo kontam ... dobiješ visu - prosječne tvoje tri plate ... i onda vraćaš 5% od ukupno potrošenog iznosa .. kod mene je trenutno stanje cca 1500 KM a rata mi je oko stoje ... plus što svake godine u novembru mjesecu na ratu dodaju još 30 KM godišnja članarina ...
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#3 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by gentoo »

I placas kamatu na ostatak duga od 16-17 % :-)
NEOPLAN

#4 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by NEOPLAN »

Ja imam revolving karticu.

Po meni je jako dobra stvar. U sustini, odobre ti limit (npr 1000KM). Ako ne iskoristis nista, ne placas nista. Ako iskoristis npr 100KM, onda placas 5% od iskoristenog (znaci 5%*100KM=5KM). Tako i za sve ostale iznose koje iskoristis. Ako potrosis 1000KM, placas 5%, tj 50KM. Velika prednost je u tome sto kad ti njima uplatis tih npr 50KM, oni obracunaju svoje kamate, a razliku ti ostave na raspolaganju, tako da vec sutra mozes dici razliku. Bitno je samo da uredno placas tih 5% na vrijeme. Reviziju kartice rade nakon godinu dana, i ako si je uredno koristio onda ti je produze na 3 godine.

Karticu mozes zatvoriti u bilo kojem trenutku, tako sto uplatis kompletan iznos koji dugujes i podnesez zahtjev za zatvaranje. Takodjer mozes i uplatiti iznos koji dugujes i ostaviti karticu aktivnu, tako ti je novac na raspolaganju u svako doba, a ne placas nista (mozda 1-2 marke za odrzavanje). Uglavnom, meni je ona povoljnija od klasicnih kredita jer ja diktiram sve: I hocu li dugovati, i kolika ce mi biti rata, i hocu li ostaviti nesto neiskoristeno itd.....
iPlay

#5 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by iPlay »

Hvala na odgovrima. :thumbup:
drndalo

#6 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by drndalo »

Zaobidji ako ikako mozes... Revolvinzi su najvece pljacke kao krediti... Najveca kamata, najmanja otplata glavnice, gdje sam sebi jako malom ratom omogucavas da im vjecno placas kamatu...

Kao kratkorocna pozajmica ako nemas druge, OK, kao kredit, bolje uzmi kredit !
iPlay

#7 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by iPlay »

drndalo wrote:Zaobidji ako ikako mozes... Revolvinzi su najvece pljacke kao krediti... Najveca kamata, najmanja otplata glavnice, gdje sam sebi jako malom ratom omogucavas da im vjecno placas kamatu...

Bio sam kod ovog prijatelja koji radi u jednoj banci, elem... potpuno se slažem sa tobom. Na manji iznos da, ali na veći iznos ako je već potreban novac, onda radije kredit. Mada je najbolje bez njega, ali zeznut vakat. :roll:
nosara

#8 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by nosara »

iPlay wrote:
drndalo wrote:Zaobidji ako ikako mozes... Revolvinzi su najvece pljacke kao krediti... Najveca kamata, najmanja otplata glavnice, gdje sam sebi jako malom ratom omogucavas da im vjecno placas kamatu...

Bio sam kod ovog prijatelja koji radi u jednoj banci, elem... potpuno se slažem sa tobom. Na manji iznos da, ali na veći iznos ako je već potreban novac, onda radije kredit. Mada je najbolje bez njega, ali zeznut vakat. :roll:
Ne slazem se... Imam neke od tih kartica i neusporedivo su korisnije od kredita... Uplatis potrebnih 5% i odmah taj novac opet imas na raspolaganju... Kad si u mogucnosti da vracas dug bez ponovnog uvaljivanja, novac je tu, kad god ti zatreba... A minimalan iznos za uplatu se svaki mjesec smanjuje... Ovo za otplatu glavnice je deliricno smijesno... Upravo kod kredita suhu kamatu placas pola vremena otplate, pa tek od pola pocinje puzevska otplata glavnice... Kod revolving kartica od onog sto uplatis 3/4 ide direktno na smanjenje glavnice...

Dakle, ko mora u kredit, bolja je kartica... Moje licno misljenje... :D
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#9 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by gentoo »

nosara

Ako uzmes 100KM i npr vratis potrebnih 5%, na onih 95KM placas kamatu od 16%. Mislim da si ovog svjestan? Isto tako si svjestan da je na "obicnom" kreditu kamata 9 - 10 %
nosara

#10 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by nosara »

gentoo wrote:nosara

Ako uzmes 100KM i npr vratis potrebnih 5%, na onih 95KM placas kamatu od 16%. Mislim da si ovog svjestan? Isto tako si svjestan da je na "obicnom" kreditu kamata 9 - 10 %
Da, ali sve sto uplatis opet imas na raspolaganju, a to ne moze bit besplatno... A ako uplacujes redovno bez podizanja i trosenja, smanjuje se i kamata i glavnica, tako da imas obavezu da uplacujes sve manje i manje, a lova je tu ako ti opet zagusti... Ipak je to luksuz... Ako ti se da, napravi kalkulaciju na 1000 maraka i ukljuci sve sto placas kod kredita i kartice, mislim da ce bit tu negdje, ali opet ti ostaje mogucnost da novac koji si vratio potrosis ako ti je neophodno, a kod kredita ti treba kamara papircina i zajebavanja do ludila za novi kredit...

Dakle, kad vratis dug po kartici, opet imas mogucnost zaduzivanja bez ikakvih peripetija...

Da se razumijemo, najbolje je nista, ni kredit ni kartice, ali sto iPlay rece, jeben vakat...

Jos nesto... Kamata je na godisnjem nivou... Dakle mjesecno kod mene je 1,5% na ostatak duga...
drndalo

#11 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by drndalo »

Malo ti to gledas ruzicastim ocima, tj. bitno ti je da imas uvijek da dignes jos... I to je luksuz, tu si u pravu. To kosta. Ko hoce i moze to da plati bujrum. Ko nece, bolji mu je kredit, jer u totalu vrati manje para banci... Doduse, to zahtijeva malo vise planiranja, jer su rate obicno iste, i treba se programirati na pokrivanje kracim jorganom...

Kod nas, a i svijetu je obicaj da ljudi to uopste ne kontaju, nego misle da su to besplatne pare, na bujrum, pa se zavale, i onda im treba 6 mjeseci da je nuliraju, uz skidanje gaca s guzice od kamate... Ja sam drugarici prije 3 godine poginuo objasnjavajuci da joj je smanjenje obavezne mjesecne uplate sa 10% na 5% najobicnija zavala, na njeno i tada nezavidno stanje... "Ma sta ti znas", rece mi...

Oko nove godine mi kaze, ipak si ti bio u pravu, imala je obnovljen limit, pa je kupovala i dalje 7 pari stikli od po 200-300 KM godisnje, umjesto 3-4 para... I to je to... Banke zive od takvih...
sakop

#12 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by sakop »

uzeo sam revolving karticu u drugoj banci i pokajao sam se ko nikad :x
kojji je to sistem, odera me, nikad ne znam kkoliko sam duzan ni kolika mi je kamata. :evil:

ne uzimajte revolving kartice ni po koju cijenu :run:
HORN1

#13 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by HORN1 »

Zašto ja imam karticu, nemam nikakvih problema neulazim u minus a oni mi redovno naplaćuju internet bankarstvo i vođenje računa kao i obnovu iste bezikakvih problema.
Moja mogućnost ulaska u poveći minus nije do sad u proteklih pet godina iskorištena jer mi nije prijeko bilo potrebno. Što neznači da mi nekad neće zatrebati u životu pa nek imam tu mogućnost ali je netrebam olako koristiti.
akcija007

#14 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by akcija007 »

Jel ko plaćao ovom karticom u inostranstvu po kojem kursu obračunavaju transakcije iz KM u eur ?
Imam limit 700 KM i platio sam robe 348,30 eur i to mi je skinulo 681,22 KM i imam slobodno još 10,26 KM.
Nekako mi nelogicno zvuci. 8,52 KM sam više platio od srednjeg kursa 1,9558300.

Jel OK obračunat trošak ?
Phantea

#15 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by Phantea »

Mislim da ne placas nista kad kupujes sa njom, nebitno gdje kupis. Oni se u biti naplate kroz onu kamatu od cca.9% .
Koliko kuzim tu karticu, troskove obrade ti naplate samo kad dizes cash.
švicarska

#16 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by švicarska »

HORN1 wrote:Zašto ja imam karticu, nemam nikakvih problema neulazim u minus a oni mi redovno naplaćuju internet bankarstvo i vođenje računa kao i obnovu iste bezikakvih problema.
Moja mogućnost ulaska u poveći minus nije do sad u proteklih pet godina iskorištena jer mi nije prijeko bilo potrebno. Što neznači da mi nekad neće zatrebati u životu pa nek imam tu mogućnost ali je netrebam olako koristiti.
Ukoliko ne koristiš minus 12 mjeseci , sami će ga ukinut pa kad ti zatreba moraš podnijeti zahtjev kao da ga tek odobravaju , stoga koristi ga makar 5 KM jednom u toku godine
HORN1

#17 Re: Hypo Alpe Adria - Visa Revolving

Post by HORN1 »

Hvala na upozorenju.
Post Reply