Sogan wrote:Kao sto rekoh, ovdje se ne upustam se u dublje politicke diskusije jer mi je jedan od kriterija za rasprave u tim domenima da sugovornike mogu gledati u oci.
Medjutim, cudi me da vi koji sa entuzijazmom cinite glavne profile ovog podforuma jos nikad niste raspravljali o jednoj veoma aktuelnoj temi: dodikovska revizija istorije. Razmislite i prodiskutujte malo kad, zasto, kako i od koga potice nova perspektiva posljednjeg rata gdje su se cetnici u BiH borili za slobodu srpskog naroda, borili se da ODBRANE svoj entitet gdje nece biti dominirani i preglasavani... dok se otcjepljenje komada BiH te pripajanje Srbiji nigdje vise ne spominje, pa cak se niti u pocetku sukoba za njih minimalno prihvatljiv scenario: samostalna srpska drzava na teritoriji BiH, vise ne spominje kao povod sukoba u nasoj zemlji

Zato se danas u RS sve vise etablira pojam "Agresija na RS" cak i na posmrtnicama osoba stradalih u genocidu pocinjenom od cetnika
Ovo ti govorim jer se tvoj citirani stav uklapa perfektno u tu dodikovsku reviziju istorije

Što se tiče Dodikove revizije istine, naravno da je to nešto ne treba prihvatit. Dodik tvrdi da su se Srbi samo branili, pobunili protiv toga što su preglasani, dok su zločine činili samo pojedinci. (puno bi tih pojedinaca) Možda je i u pravu, ali ako se uzme u obzir da su ti pojedinci činili politički i vojni vrh tadašnje tzv. RS, ipak postaje jasno da to nisu bili baš samo pojedinci. Skontaće to i sam Dodik, a vjerovatno je već i skonto, samo mu je prerano da izađe u javnost otvoreno sa tim, jer kad bi to uradio pojeli bi ga SDS i SRS.
Međutim, samo ovo ovakvo Dodikovo shvaćanje nije razlog da se svaka njegova izjava, potez ili stav, nevezan za ovo, dočeka sa ogorčenjem. Mislim da nema smisla zbog ovoga Dodika nazivat četnikom, jer u RS-u postoje mnogo radikalnije, četničkije, gore i nepovoljnije snage od Dodikove, dok povoljnija opcija ne postoji. Ako Dodika smatramo četnikom, onda moramo prihvatit činjenicu da u državi imamo preko 30% četnika, ali ja mislim da to ipak nije tako.