Husein ef. Hodžic i Trebinje - Kako pomoci?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
AjvazDedo

#1 Husein ef. Hodžic i Trebinje - Kako pomoci?

Post by AjvazDedo »

Nakon što je glavni trebinjski imam Husein ef. Hodžiæ upozorio na sramnu namjeru vlasti Trebinja da, kako je to predviðeno novim regulacionim planom, na mezarjima u trebinjskom Zasadskom polju izgrade prometnicu, naselje, te potpuno eliminiraju postojanje ostale vakufske imovine i uzurpiraju dijelove privatne bošnjaèke zemlje, uslijedile su prve prijetnje i pritisci srpskih vlasti!

- Preneseno mi je da je naèelnik Trebinja Dobroslav Æuk, nakon što je vidio moju reakciju u medijima povodom najnovijeg skandala u vezi s preoravanjem mezarova i uzurpacijom vakufske i bošnjaèke zemlje, poruèio, aludirajuæi na mene, imama: ''Neka se seli iz Trebinja''. – rekao je efendija Hodžiæ za Dnevni Avaz.

Efendija Hodžiæ poziva Bošnjake iz Hercegovine da masovno kažu ''NE'' daljnjem otimanju vakufske i bošnjaèke zemlje u Hercegovini. ''Oèito je da ovo što se dešava u Hercegovini jeste davno zapoèeta i smišljena akcija. To nije od juèer. Trebinje je sinonim gdje je izvršena velika pljaèka nad vakufima unazad 120 130 godina i to se nastavlja i danas.

Imam Hodžiæ dodaje da se nije uplašio, te da neæe poslušati Æuka, istièuæi da Bošnjaci nisu nikakvi teroristi, koji su došli u Trebinje kako se misli. Æukov nastup, kaže, doživljava kao dio onog što se stalno u Trebinju dešava ''nekome ko ne pripada srpskom narodu''.

- Ovo je samo nastavak sliènih poruka, ispoljavanja animoziteta, minimiziranja i negiranja svega drugaèijeg u Trebinju. Mi to godinama ukazujemo. Samo što naš glas nije toliko jak ili nema faktora koji trebaju da èuju i da se bave tom problematikom – rekao je efendija Hodžiæ.

Efendija Hodžiæ upozorava i da je situacija u Republici Srpskoj, a posebno istoènoj Hercegovini, zadnjih mjeseci znatno pogoršana, te da se zbog toga povratnici, Bošnjaci veæ iseljavaju.

- Dok se nama u RS sve ovo dešava bošnjaèki politièari sa svih nivoa vlasti šute i mirno spavaju na svojim pozicijama. Ima tu odgovornosti dijelova Islamske zajednice koja je zaètena svim ovim dogaðajima. Mi godinama iz Trebinja upozoravamo da se vakufska imovina u RS-u pljaèka, posebno u istoènoj Hercegovini. Svako se oglušio na to, èak i Vakufska direkcija. Kao da to nije problem svih nas. To je jadno – rekao je efendija Hodžiæ.

- Oni su praktièno su natjerani da se iseljavaju. Na posljednjim sjednicama Skupštine opæine Trebinja svaki put se proèita po nekoliko ponuda u kojima se prodaje bošnjaèka imovina. To je neobièno u odnosu na proteklih nekoliko godina, kada je situacija bila mirna. To ukazuje da su ljudi uznemireni i da više nemaju živaca. Èak i oni koji su èvrsto bili riješili da ne prodaju i da ostanu na svojim ognjištima razmišljaju da se isele – rekao je Hodžiæ za Dnevnia avaz.

http://www.bljesak.info/content/view/2287/155/

Molim vas na konstruktivne prijedloge KAKO pomoci narodu u istocnoj Hercegovini. Jedan prijedlog je kontakt sa grupom http://www.sadake.de
jer nama iz dijaspore je lakse njima prebaciti novac, ako je to u pitanju.

Posto nisam u mogucnosti licno otici u Trebinje, molim za prijedloge od vas u BiH kako pomoci. Stvarno je dosta vise diskusija o Dodiku, Haretu i ostalim budalama i nesto STVARNO uraditi osim laprdati i pametovati.:x
Volja sa ove strane ima, molim samo za pomoc.. Ima li barem neko adresu ili e-mail od Husein ef. Hodžica da barem posaljemo pismo podrske.... :roll:
Fair Life

#2 Re: Husein ef. Hodžic i Trebinje - Kako pomoci?

Post by Fair Life »

AjvazDedo wrote:...
- Dok se nama u RS sve ovo dešava bošnjaèki politièari sa svih nivoa vlasti šute i mirno spavaju na svojim pozicijama. Ima tu odgovornosti dijelova Islamske zajednice koja je zaètena svim ovim dogaðajima. Mi godinama iz Trebinja upozoravamo da se vakufska imovina u RS-u pljaèka, posebno u istoènoj Hercegovini. Svako se oglušio na to, èak i Vakufska direkcija. Kao da to nije problem svih nas. To je jadno – rekao je efendija Hodžiæ.
...
Probudite reisa Cerica !!

Image
Prozor

Post by Prozor »

Sramno je sta se tamo dogadja, i na koji nacin se veliki broj srpskog stanovnistva kao srpskih vlasti odnosi prema Bosnjacima i islamskoj imovini, a i sta ocekivati od onih sto ili sami ili su podrzavali unistavanje istih i istog prije manje od 12 godina...

Neka Mile Dodik sada pokaze svoju multi-etnicnost i ravnopravnost u boljem dijelu BiH...
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

Da se covijek dobrom nada od onih na vlasti, srpske nacionalnosti, ne moze, ali jos manje moze zastiti da se nada od onih koji su bosnjacki narod izdali, prije potpisivanja Dejtonskog sporazuma, samim potpisivanjem (trgujuci zarad neke "bosanske djamahirije") i poslije potpisivanja kada je uslidila situacija jedna pred kamerama-medjunaconalne politicke rasprave, a druga izvan dometa kamera i pogleda javnosti-medjunacionalno tapsanje po ramenu i presutno odobravanje postupaka. Sve u stilu: radimo i saradjujmo tako da sacuvmo nase pozicije, a mi vec znamo sta iz toga sve mozemo da izvucemo.
Narode, glupi narode, dok je u vasim glavama samo nacija i vijera i nista vise, ti sto su sada na vlasti ce da vas dotuku.
cyprus

Post by cyprus »

Objektivno, čisto sumnjam da će preko mezarja biti išta građeno.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

IZ se mora nauciti da se u slucaju takvih problema obraca drzavi a ne narodu , pogotovu Bosnjacima. Bosnjaci kao narod nisu vlasnistvo IZ, niti je IZ vlasnistvo Bosnjaka.

Prije ce biti da , kao i mnogo puta do sada, IZ pokusava rjesiti svoje probleme preko ledja naroda .

Vlasnistvo nad vakufom je iskljucivo stvar IZ, i ako imaju pravnih problema, neka se obrate sudstvu. Ovakve javne prozivke su pozivi na nemir, vjersku netrpeljivost i dizanje tenzija.

IZ je tesko vjerovati, jer je npr. Ceric rehabilitovao 300 hodja dousnika koji su cvikali svoje dzematlije tadasnjoj komunistickoj vlasti. Ko ce im vjerovati da i sad ne suradjuju sa ovdasnjim vlastima.
Tim vise sto je jedan od hodza, negdje u Krajini u RS, iskoristio ratnu situaciju i svu vakufsku zemlju prepisao na svoje vlastito ime, i sad je prodaje povratnicima.

Ovo su i otvoreni pozivi od klera na nepostovanje pravcne drzave i stoga ovo treba sankcionisati.
zrikavac48

Post by zrikavac48 »

(citat): "Tim vise sto je jedan od hodza, negdje u Krajini u RS, iskoristio ratnu situaciju i svu vakufsku zemlju prepisao na svoje vlastito ime, i sad je prodaje povratnicima".

S r a m n o od jednog vjerskog sluzbenika i vjernika koji jasno salje poruku svojim djematlijama kako treba da se ponasaju na ovom svijetu !!!!!! Posao za IZ i za sud.
ticoroman

Post by ticoroman »

gospodar kuglastih munja wrote:Tim vise sto je jedan od hodza, negdje u Krajini u RS, iskoristio ratnu situaciju i svu vakufsku zemlju prepisao na svoje vlastito ime, i sad je prodaje povratnicima.
Imas li vise informacija (neki link) o tome. Ako je istina, zanima me.
gospodar kuglastih munja

Post by gospodar kuglastih munja »

ticoroman wrote:
gospodar kuglastih munja wrote:Tim vise sto je jedan od hodza, negdje u Krajini u RS, iskoristio ratnu situaciju i svu vakufsku zemlju prepisao na svoje vlastito ime, i sad je prodaje povratnicima.
Imas li vise informacija (neki link) o tome. Ako je istina, zanima me.
Znas sta, ima nekih stvari o kojima se ne prica javno, ali ipak procure u kuloare.

Koliko sam saznao, radi se o starom hodzi Mustafi ( prezime mu ne znam)iz gradica Bos. Dubica, valjda je vodio gradsku dzamiju ?. a radi se vakufskoj zemlji u takozvanom Polju, neko prigradsko naselje koje su naselili krajisnici prije 30-40 god, navodno iz Cazinske Krajine.
Ove informacije su procurile od ljudi koji rade u katastarskoj sluzbi u tom gradu. Navodno, hodza Mustafa je prilikom tumbanja, smjene vlasti ( radi se o RS ), pod navodnom "zastitom " vakufske imovine , sve nektetnine stavio u svoje licno vlasnistvo....????. Danas nakon vise od 10 g. ima svjedocenja ljudi da se ta ista zemlja prodaje i knjizi na nove vlasnike.
Ima ljudi koji tacno znaju sta su dali u vakuf, a danas su tu neki drugi vlasnici. Tako je i popcelo da se odmotava klupko.
I svi kazu da je Mustafa uvijek bio "srbin".

ovo je sve cula-kazala i ne garantujem nista, ali je svakako vrijedno ispitati...
Nihad_27

Post by Nihad_27 »

cyprus wrote:Objektivno, čisto sumnjam da će preko mezarja biti išta građeno.
Mislis isto onako kao sto nije iizgradena crkva u dvoristu Fate Orlovic? (da napomenenm samo taj primjer)

No nema nista cudno u tome. Srpska politika nije promjenjenja samo je zadnjih godina izgubila na snazi i ne moze sprovoditi ono sto zeli bas tako otvoreno i brzo kako su planirali.

0. decembar 2007.
Bajramski interview: Husein ef. HODŽIĆ, gl. Imam za istočnu Hercegovinu

http://bosnjaci.net/aktuelnosti.php?id= ... =interview
Post Reply