- Preneseno mi je da je naèelnik Trebinja Dobroslav Æuk, nakon što je vidio moju reakciju u medijima povodom najnovijeg skandala u vezi s preoravanjem mezarova i uzurpacijom vakufske i bošnjaèke zemlje, poruèio, aludirajuæi na mene, imama: ''Neka se seli iz Trebinja''. – rekao je efendija Hodžiæ za Dnevni Avaz.
Efendija Hodžiæ poziva Bošnjake iz Hercegovine da masovno kažu ''NE'' daljnjem otimanju vakufske i bošnjaèke zemlje u Hercegovini. ''Oèito je da ovo što se dešava u Hercegovini jeste davno zapoèeta i smišljena akcija. To nije od juèer. Trebinje je sinonim gdje je izvršena velika pljaèka nad vakufima unazad 120 130 godina i to se nastavlja i danas.
Imam Hodžiæ dodaje da se nije uplašio, te da neæe poslušati Æuka, istièuæi da Bošnjaci nisu nikakvi teroristi, koji su došli u Trebinje kako se misli. Æukov nastup, kaže, doživljava kao dio onog što se stalno u Trebinju dešava ''nekome ko ne pripada srpskom narodu''.
- Ovo je samo nastavak sliènih poruka, ispoljavanja animoziteta, minimiziranja i negiranja svega drugaèijeg u Trebinju. Mi to godinama ukazujemo. Samo što naš glas nije toliko jak ili nema faktora koji trebaju da èuju i da se bave tom problematikom – rekao je efendija Hodžiæ.
Efendija Hodžiæ upozorava i da je situacija u Republici Srpskoj, a posebno istoènoj Hercegovini, zadnjih mjeseci znatno pogoršana, te da se zbog toga povratnici, Bošnjaci veæ iseljavaju.
- Dok se nama u RS sve ovo dešava bošnjaèki politièari sa svih nivoa vlasti šute i mirno spavaju na svojim pozicijama. Ima tu odgovornosti dijelova Islamske zajednice koja je zaètena svim ovim dogaðajima. Mi godinama iz Trebinja upozoravamo da se vakufska imovina u RS-u pljaèka, posebno u istoènoj Hercegovini. Svako se oglušio na to, èak i Vakufska direkcija. Kao da to nije problem svih nas. To je jadno – rekao je efendija Hodžiæ.
- Oni su praktièno su natjerani da se iseljavaju. Na posljednjim sjednicama Skupštine opæine Trebinja svaki put se proèita po nekoliko ponuda u kojima se prodaje bošnjaèka imovina. To je neobièno u odnosu na proteklih nekoliko godina, kada je situacija bila mirna. To ukazuje da su ljudi uznemireni i da više nemaju živaca. Èak i oni koji su èvrsto bili riješili da ne prodaju i da ostanu na svojim ognjištima razmišljaju da se isele – rekao je Hodžiæ za Dnevnia avaz.
http://www.bljesak.info/content/view/2287/155/
Molim vas na konstruktivne prijedloge KAKO pomoci narodu u istocnoj Hercegovini. Jedan prijedlog je kontakt sa grupom http://www.sadake.de
jer nama iz dijaspore je lakse njima prebaciti novac, ako je to u pitanju.
Posto nisam u mogucnosti licno otici u Trebinje, molim za prijedloge od vas u BiH kako pomoci. Stvarno je dosta vise diskusija o Dodiku, Haretu i ostalim budalama i nesto STVARNO uraditi osim laprdati i pametovati.
Volja sa ove strane ima, molim samo za pomoc.. Ima li barem neko adresu ili e-mail od Husein ef. Hodžica da barem posaljemo pismo podrske....