Ne mogu gledati njegove dokumentarce, pokusao sam, meni je ono negledljivo
Husein begova porodica
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#51 Re: Husein begova porodica
- dr_Evil
#52 Re: Husein begova porodica
Najbolje sto BH produkcija pruza na tom polju_BataZiv_0809 wrote: ↑04/09/2025 09:06
Ne mogu gledati njegove dokumentarce, pokusao sam, meni je ono negledljivo
- Tvrtko II Kotromanić
#53 Re: Husein begova porodica
i jedinodr_Evil wrote: ↑04/09/2025 09:20Najbolje sto BH produkcija pruza na tom polju_BataZiv_0809 wrote: ↑04/09/2025 09:06
Ne mogu gledati njegove dokumentarce, pokusao sam, meni je ono negledljivo![]()
- stubrijez
#54 Re: Husein begova porodica
Cca. 70% napisanog su ti dezinformacije i tlapnje.Ironmen wrote: ↑03/09/2025 16:44Puno je tu vecih problema. Recimo, Turci i dalje smatraju Husein-kapetan Gradascevica izdajnikom jer se borio protiv Osmanskog carstva. Ipak, preko organizacije TIKA ulozili su novac i obnovili trg u Gradascu ispred Huseinije dzamije, koju je sagradio sam Gradascevic. Navodno je uslov bio da se trg ne zove po njemu nego po Aliji Izetbegovicu, iako zvanicno to nikad nije receno vise su to price koje kruze. Spominje se i mezar koji je tu postavljen, ali mnogi tvrde da on nije pravi, nego samo dio uredjenja prostora, pa oko toga postoje razlicita misljenja. Takodjer na samom Trgu postoji mit oko jednog mezara Hodze da su 50-tih godina 3 puta izmjestali mezar ali ujutru bi se sam mezar opet vracao i onda su odustali ovo je mit i narodna prica ali mezar i dalje stoji na mjestu i nije diran prilikom izgradje trga.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑02/09/2025 08:43ne bih nuzno rekao da laze vec da jednostavno ne znadr_Evil wrote: ↑01/09/2025 11:55 Evo, moram da kazem da iako vjesto provjeravam informacije od Avde pa i na ovom forumu, moram priznati da me ovaj put uzeo na foru. Avdo, Avdo..
https://www.klix.ba/vijesti/bih/konacno ... /250901001
Basluk koji Avdo prikazuje u svom filmu:
Magistar osmanistike na univerzitetu Marma cita "Ovdje lezi Osmanov sin, skromna dusa Husein Gradascevic", i jos potvrdno odgovara na pitanje voditelja.
Ko sada laze ovdje, tipujem na avdu.![]()
prof Husnija Kamberovic je bio ukljucen u ovo otkrivanje Husein kapetanovog mezara, a kao sto se moze vidjeti u clanku mjerodavna je stara fotografija koju je Kresevljakovic objavio
ugl to je fakat pravi mezar
mene asad zanima sta ce se dalje desavati
znam da su u Gradaccu maltene spremili lokaciju za mezar/turbe
nadam se da cemo uspjeti da vratimo posmrtne ostatke Husein kapetana tamo gdje i pripadaju
Sto se tice same porodice Gradascevic, u Gradascu i danas zivi jedna grana koja tvrdi da su direktni potomci Husein-kapetana. Zive u kuci u kojoj je, po predanju, on rodjen i gdje je zivio. Na spratu kuce nalazi se mala postavka bosanske sobe koju domacini povremeno otkljucaju za posjetioce. Sama porodica je prilicno zatvorena, kao sto i sama Gradina i Kula Husein kapetana ostaju obavijene velom misterije. Vjeruje se da jos uvijek nije istrazeno ni 10% onoga sto skriva, a posebno se spominju podzemni tuneli koji su vodili van grada.
U mjestu Pelagicevo, koje je nakon rata pripalo RS-u, nalazi se stara kula za koju se vjeruje da je bila ljetnikovac Husein-kapetana a prije njega njegovog brata koji je i sam bio Kapetan , gdje je cesto dolazio u lov. Narod prica i da je u Tramosnici, nedaleko od tog mjesta, postojala katolicka kapelica u kojoj se cuvao dokument koji je navodno sam Gradascevic izdao, a kojim je katolicima garantovao slobodu, trgovinu i jednakost. Zbog toga je bio veoma postovan i od katolickog stanovnistva. Taj dokument je, prema pricama, nestao nakon Drugog svjetskog rata.
Dodatnu misteriju stvara i cinjenica da se u vrijeme komunizma planiralo rusenje kule i koristenje njenih zidina za izgradnju objekata Napretka, koji je prosirivao poljoprivredne kapacitete u Gradascu. Medjutim, narod se pobunio pa je ideja propala. Kasnije je na Cardaku Kule otvoren restoran u kojem se, paradoksalno, tocio alkohol do besvijesti. Nakon ovog posljednjeg rata, veliku stetu je nanijela i sama drzava, odnosno politicari – kako iz SDA, tako i iz SDP-a – jer su se vise okretali Turskoj i njenim donacijama nego ocuvanju samog nasljedja. Zbog takvih poteza, Husein-kapetan i njegova uloga u bosanskoj historiji gurnuti su u drugi plan, iako je vjerovatno bio jedan od najuticajnijih ljudi svoga vremena.
Sto se tice same Kule, zadnje tri godine obnavljao se samo jedan bedem, a radovi idu sporo. Finansiranje dolazi kroz projekte za revitalizaciju i sanaciju bedema, fortifikacijskih kula, sahat-kule i ulaznih kapija. Federalno ministarstvo okoline i turizma izdvojilo je oko milion KM za pocetne radove na dokumentaciji, ali taj novac nije dovoljan ni za 10% kompletne rekonstrukcije Gradine i ostalih objekata u starom gradu.
-
Vjecita_zavrzlama
#55 Re: Husein begova porodica
Jedan potomak Gradascevica koji se protivi da se mase turskim zastavama na Ajvatovici i sl je skoro bas pisao na fb o tome:bih:
Ali mezar nam turci nikada nece dati, ne jer im znaci nego jer ne zele da bosnjaci osvjestavaju se i grade kult licnosti, vise im pasu osmanofili
Ali mezar nam turci nikada nece dati, ne jer im znaci nego jer ne zele da bosnjaci osvjestavaju se i grade kult licnosti, vise im pasu osmanofili
-
suspect_zero
#56 Re: Husein begova porodica
Vjecita_zavrzlama wrote: ↑04/09/2025 19:40 Jedan potomak Gradascevica koji se protivi da se mase turskim zastavama na Ajvatovici i sl je skoro bas pisao na fb o tome:bih:
Ali mezar nam turci nikada nece dati, ne jer im znaci nego jer ne zele da bosnjaci osvjestavaju se i grade kult licnosti, vise im pasu osmanofili![]()
Pa nije vala ni da se nasi nesto satrase da traže.
Nisam nikad cula da je neko od akademika, emeritusa, uglednih licnosti iz svijeta nauke to tražio.
Doduše mozda nisu ni znali sta i gdje da traze, sada kada je pronadjeno treba pisat ferman Erdoganu.
- Ironmen
#57 Re: Husein begova porodica
Hajde molim te navedi na sta tacno mislis da su dezinformacije ?stubrijez wrote: ↑04/09/2025 19:26Cca. 70% napisanog su ti dezinformacije i tlapnje.Ironmen wrote: ↑03/09/2025 16:44Puno je tu vecih problema. Recimo, Turci i dalje smatraju Husein-kapetan Gradascevica izdajnikom jer se borio protiv Osmanskog carstva. Ipak, preko organizacije TIKA ulozili su novac i obnovili trg u Gradascu ispred Huseinije dzamije, koju je sagradio sam Gradascevic. Navodno je uslov bio da se trg ne zove po njemu nego po Aliji Izetbegovicu, iako zvanicno to nikad nije receno vise su to price koje kruze. Spominje se i mezar koji je tu postavljen, ali mnogi tvrde da on nije pravi, nego samo dio uredjenja prostora, pa oko toga postoje razlicita misljenja. Takodjer na samom Trgu postoji mit oko jednog mezara Hodze da su 50-tih godina 3 puta izmjestali mezar ali ujutru bi se sam mezar opet vracao i onda su odustali ovo je mit i narodna prica ali mezar i dalje stoji na mjestu i nije diran prilikom izgradje trga.Tvrtko II Kotromanić wrote: ↑02/09/2025 08:43
ne bih nuzno rekao da laze vec da jednostavno ne zna![]()
prof Husnija Kamberovic je bio ukljucen u ovo otkrivanje Husein kapetanovog mezara, a kao sto se moze vidjeti u clanku mjerodavna je stara fotografija koju je Kresevljakovic objavio
ugl to je fakat pravi mezar
mene asad zanima sta ce se dalje desavati
znam da su u Gradaccu maltene spremili lokaciju za mezar/turbe
nadam se da cemo uspjeti da vratimo posmrtne ostatke Husein kapetana tamo gdje i pripadaju
Sto se tice same porodice Gradascevic, u Gradascu i danas zivi jedna grana koja tvrdi da su direktni potomci Husein-kapetana. Zive u kuci u kojoj je, po predanju, on rodjen i gdje je zivio. Na spratu kuce nalazi se mala postavka bosanske sobe koju domacini povremeno otkljucaju za posjetioce. Sama porodica je prilicno zatvorena, kao sto i sama Gradina i Kula Husein kapetana ostaju obavijene velom misterije. Vjeruje se da jos uvijek nije istrazeno ni 10% onoga sto skriva, a posebno se spominju podzemni tuneli koji su vodili van grada.
U mjestu Pelagicevo, koje je nakon rata pripalo RS-u, nalazi se stara kula za koju se vjeruje da je bila ljetnikovac Husein-kapetana a prije njega njegovog brata koji je i sam bio Kapetan , gdje je cesto dolazio u lov. Narod prica i da je u Tramosnici, nedaleko od tog mjesta, postojala katolicka kapelica u kojoj se cuvao dokument koji je navodno sam Gradascevic izdao, a kojim je katolicima garantovao slobodu, trgovinu i jednakost. Zbog toga je bio veoma postovan i od katolickog stanovnistva. Taj dokument je, prema pricama, nestao nakon Drugog svjetskog rata.
Dodatnu misteriju stvara i cinjenica da se u vrijeme komunizma planiralo rusenje kule i koristenje njenih zidina za izgradnju objekata Napretka, koji je prosirivao poljoprivredne kapacitete u Gradascu. Medjutim, narod se pobunio pa je ideja propala. Kasnije je na Cardaku Kule otvoren restoran u kojem se, paradoksalno, tocio alkohol do besvijesti. Nakon ovog posljednjeg rata, veliku stetu je nanijela i sama drzava, odnosno politicari – kako iz SDA, tako i iz SDP-a – jer su se vise okretali Turskoj i njenim donacijama nego ocuvanju samog nasljedja. Zbog takvih poteza, Husein-kapetan i njegova uloga u bosanskoj historiji gurnuti su u drugi plan, iako je vjerovatno bio jedan od najuticajnijih ljudi svoga vremena.
Sto se tice same Kule, zadnje tri godine obnavljao se samo jedan bedem, a radovi idu sporo. Finansiranje dolazi kroz projekte za revitalizaciju i sanaciju bedema, fortifikacijskih kula, sahat-kule i ulaznih kapija. Federalno ministarstvo okoline i turizma izdvojilo je oko milion KM za pocetne radove na dokumentaciji, ali taj novac nije dovoljan ni za 10% kompletne rekonstrukcije Gradine i ostalih objekata u starom gradu.
1. Husein-kapetan Gradascevica se borio za autonomiju BiH.
2. TIKA je izgradila trg ispod Gradine i same dzamije Huseinije, trg se zove Trg Alije Izetbegovica to je bio uvjet za donaciju.
3. Mezar na trgu je vise kao spomeni kraj tog mezara imas i maketu bosanskog stecka, na mezaru nista ne pise.
4. Porodica Gradascevic koja zivi povuceno, tvrde da su potomci vjerovatno od brata Husein-kapetan Gradascevica zive na spratu njegove rodne kuce a na prvom spratu se nalazi mali muzej sa bosanskom sobom u koju mozes uci samo ako ti oni dozvole.
5. U Pelagicevu je postojao ljetnikovac negdje nazvan kao Cardak koji je prema spisima bio okruzen sa vodom a Husein-kapetan je naredio da se zapali ovo je isto neki mit ali se ostaci mogu pronaci na putu Samarevac-Pelagicevo.
6. U narodu je ostao poznat po dobrom odnosu sa katolicima kojih je bilo puno vise u to doba u Gradaccu i okolnim selima, za spise koji to potvrdjuju iz tog vremena u mjestu Tramosnica sam rekao "navodno"
7. Za vrijeme Jugoslavije se planirala srusiti Gradina a materijal bi se dao za Napretak od te ideje se odustalo pa se odma preko puta dzamije Husejnije napravila gradska Kafana koja je srusena nekad 2014-2015 i napravljen djeciji parkic.
8. Na Cardaku Kule od 70 godina postoji restoran i kafana, restoran na samom Cardaku ne radi od 2021 godine ali radi restoran Lovac na samom ulazu u kompleks Gradine (Kule)
9. SDA-SDP kao jedine vlasti u Gradaccu od zavrsetka rata i sirovanje sa Turskom, par partnerskih gradova iz Turske kao i lova za sajam koju turci daju je sigurno dobar uslov da se ne trazi povrat kostiju Husein-kapetana, mada je sam gradonacalnik (SDA) juce rekao novinaram da se pokrecu aktivnosti gdje ce biti zatrazeno preko nivo vlasti drzave da se tijelo Husein-kapetana ekshumira i da se sahrani na samom Trgu Alije Izetbegovca gdje je evo prvi put priznato javnosti da bi tu trebao biti mezar.
10. Obnova zidina Gradine (Kule) traje zadnje 3 godine i uspjeo se samo jedan bedem rekonstruisati i mogu reci da je jako kvalitetno uradjeno, prilikom rekonstruisanja otrikivene su grede za koje vjeruju da su bile spratovkse i vjerovatno povezane sa tunelom, u kompleksu Gradine postoje vec prohodni tuneli u koje se moze uci sa turistickim vodicem a u narodu kruze price da postoji jos dosta tunela koji su zatrpani i koji su u to vrijeme vodili van grada. Za obnovu samih zidina Gradine je izdvojeno iz FBIH budzeta oko 1,1 milion KM a procjene su da ce trebati oko 20 mil KM za kompletnu rekonstrukciju.
Eto ja te sada pitam sta tacno od ovih 10 tacaka mislis da su dezinformacije i da nisu istina ?
Last edited by Ironmen on 04/09/2025 22:05, edited 2 times in total.
- Ironmen
#58 Re: Husein begova porodica
suspect_zero wrote: ↑04/09/2025 21:02Vjecita_zavrzlama wrote: ↑04/09/2025 19:40 Jedan potomak Gradascevica koji se protivi da se mase turskim zastavama na Ajvatovici i sl je skoro bas pisao na fb o tome:bih:
Ali mezar nam turci nikada nece dati, ne jer im znaci nego jer ne zele da bosnjaci osvjestavaju se i grade kult licnosti, vise im pasu osmanofili![]()
Nisam nikad cula da je neko od akademika, emeritusa, uglednih licnosti iz svijeta nauke to tražio.
Doduše mozda nisu ni znali sta i gdje da traze, sada kada je pronadjeno treba pisat ferman Erdoganu.
Ma znalo se od 1935 godine tacno gdje je mezar, ako se nije znalo tacna lokacija znalo se na kojem mezarluku je mezar Gradascevica ovaj Emir Demir je otisao i kroz 2 dana pronasao i preveo sa transkript arapskog pisma na bosanski jezik i pronasao mezar, kao sto je kolega gore naveo turci nece nikada dopustiti kult stvaranja licnosti vise im pasu osmanofili i to je prava i realna istina.
-
Vjecita_zavrzlama
#59 Re: Husein begova porodica
Ali to nas ne sprijecava da stvorimo kult, mislim da je prosli reis aktivirao to pitanje vracanja zmaja od BosneIronmen wrote: ↑04/09/2025 21:40suspect_zero wrote: ↑04/09/2025 21:02Vjecita_zavrzlama wrote: ↑04/09/2025 19:40 Jedan potomak Gradascevica koji se protivi da se mase turskim zastavama na Ajvatovici i sl je skoro bas pisao na fb o tome:bih:
Ma znalo se od 1935 godine tacno gdje je mezar, ako se nije znalo tacna lokacija znalo se na kojem mezarluku je mezar Gradascevica ovaj Emir Demir je otisao i kroz 2 dana pronasao i preveo sa transkript arapskog pisma na bosanski jezik i pronasao mezar, kao sto je kolega gore naveo turci nece nikada dopustiti kult stvaranja licnosti vise im pasu osmanofili i to je prava i realna istina.
A realno treba i priznati da smo 90ih zahvaljujuci Aliji vratili u zizu paznje bosnjaka- Zmaja od Bosne, to i ljiljani su mu dobre stvari.Mozda sam nije bio svjestan sta radi
-
suspect_zero
#60 Re: Husein begova porodica
Ironmen wrote: ↑04/09/2025 21:40suspect_zero wrote: ↑04/09/2025 21:02Vjecita_zavrzlama wrote: ↑04/09/2025 19:40 Jedan potomak Gradascevica koji se protivi da se mase turskim zastavama na Ajvatovici i sl je skoro bas pisao na fb o tome:bih:
Hajde mozda smo sta i naslutili
Gradonačelnik Gradačca: Tražit ćemo da se posmrtni ostaci Husein-kapetana Gradaščevića vrate iz Istanbula
http://www.klix.ba/clanak/250905147
- Ironmen
#61 Re: Husein begova porodica
Ovo je prvi put da se krenulo nesto u tom smjeru, licno nisam optimista, znacilo bi ovo mnogo za BiH jer ipak je samo jedan Zmaj od Bosne.suspect_zero wrote: ↑05/09/2025 20:04Ironmen wrote: ↑04/09/2025 21:40suspect_zero wrote: ↑04/09/2025 21:02
Hajde mozda smo sta i naslutili![]()
Gradonačelnik Gradačca: Tražit ćemo da se posmrtni ostaci Husein-kapetana Gradaščevića vrate iz Istanbula
http://www.klix.ba/clanak/250905147
-
suspect_zero
#62 Re: Husein begova porodica
Nisam ni ja optimnisticna ali treba pokušati.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#63 Re: Husein begova porodica
To ce Bake zavrsiti sa kumom.
Bice u izbornoj kampanji

Bice u izbornoj kampanji