Husein begova porodica

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

starii

#26 Re: Husein begova porodica

Post by starii »

husein kapetan gradascevic nije imao djece, tako da svi vuku nasljedstvo od njegove brace i sestara...
theTruePath

#27 Re: Husein begova porodica

Post by theTruePath »

starii wrote:husein kapetan gradascevic nije imao djece, tako da svi vuku nasljedstvo od njegove brace i sestara...
On je imao djecu,nisu njegova djeca imala

Imao je sina Muhameda i kcerku ,ni jedno od njih nije imalo djecu
insomnia78

#28 Re: Husein begova porodica

Post by insomnia78 »

M76 wrote:A da pokušate zaviriti u neku biblioteku? Možda ova tema i nije "neistražena".
Posto nema linkova onda je neistrazena:mrgreen:
Danasnji "istrazivaci", sve im mrsko

s' moje sokocalo
dr_Evil

#29 Re: Husein begova porodica

Post by dr_Evil »

Evo, moram da kazem da iako vjesto provjeravam informacije od Avde pa i na ovom forumu, moram priznati da me ovaj put uzeo na foru. Avdo, Avdo..

https://www.klix.ba/vijesti/bih/konacno ... /250901001

Basluk koji Avdo prikazuje u svom filmu:

Image

Magistar osmanistike na univerzitetu Marma cita "Ovdje lezi Osmanov sin, skromna dusa Husein Gradascevic", i jos potvrdno odgovara na pitanje voditelja.

Ko sada laze ovdje, tipujem na avdu.
Tvrtko II Kotromanić

#30 Re: Husein begova porodica

Post by Tvrtko II Kotromanić »

dr_Evil wrote: 01/09/2025 11:55 Evo, moram da kazem da iako vjesto provjeravam informacije od Avde pa i na ovom forumu, moram priznati da me ovaj put uzeo na foru. Avdo, Avdo..

Image

Magistar osmanistike na univerzitetu Marma cita "Ovdje lezi Osmanov sin, skromna dusa Husein Gradascevic", i jos potvrdno odgovara na pitanje voditelja.

ne bih nuzno rekao da laze vec da jednostavno ne zna :D

prof Husnija Kamberovic je bio ukljucen u ovo otkrivanje Husein kapetanovog mezara, a kao sto se moze vidjeti u clanku mjerodavna je stara fotografija koju je Kresevljakovic objavio
ugl to je fakat pravi mezar

mene asad zanima sta ce se dalje desavati
znam da su u Gradaccu maltene spremili lokaciju za mezar/turbe
nadam se da cemo uspjeti da vratimo posmrtne ostatke Husein kapetana tamo gdje i pripadaju
dr_Evil

#31 Re: Husein begova porodica

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 02/09/2025 08:43
dr_Evil wrote: 01/09/2025 11:55 Evo, moram da kazem da iako vjesto provjeravam informacije od Avde pa i na ovom forumu, moram priznati da me ovaj put uzeo na foru. Avdo, Avdo..

Image

prof Husnija Kamberovic je bio ukljucen u ovo otkrivanje Husein kapetanovog mezara, a kao sto se moze vidjeti u clanku mjerodavna je stara fotografija koju je Kresevljakovic objavio

nadam se da cemo uspjeti da vratimo posmrtne ostatke Husein kapetana tamo gdje i pripadaju
Iskreno, bit ce zanimljivo. Nijedna politicka opcija u BiH ne zeli da im duh Zmaja leti nad Bosnom, previse podsjeca na njihove neuspjehe i izdaju.

Ma vise me sekira ovaj magistar nego Avduka. Kud ces bolan procitati, a ocito ne znas :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#32 Re: Husein begova porodica

Post by Truba »

baš mi je bilo čudno što niko ne pokreće temu
stubrijez

#33 Re: Husein begova porodica

Post by stubrijez »

Image

...postojala je inicijativa u Gradaccu da se to odradi davno, meni nije jasno zasto... poznata mi je prica cijela iz prve ruke, uglavnom nista nisu mogli da nadju u Turskoj nema toga dole ovo je sve ubleha. To turbe u Gradaccu je pokusaj na silu da se nesto uradi kada se vidjelo da nema nista od te ideje pa su usput jos poredali i pokoji lazni nisan onde u starom haremu i stecak prida, kic teski... i sad ljudi koji ne znaju dodju onde kontaju mezar, turbe nista ni sa cim. Samo cekam kad ce neko skontat da napravi spomenik HKG onde na trgu ko sto su Tvrtku pravili pa da bude vaser upotpunjen.
Quaresma

#34 Re: Husein begova porodica

Post by Quaresma »

Dajte tacne koordinate mezara, pa kad se ode dole u tursku da mu se fatiha prouci.
stubrijez

#35 Re: Husein begova porodica

Post by stubrijez »

Malika wrote: 02/03/2013 19:41
theTruePath wrote:Dakle zanima me nesto vise o njima? imal ko kakvih podataka? znam da je imao dvoje djece,jesul oni imali djecu?

Dakle Husein beg Gradascevic je ozenio Hanifu hanumu i dobili su dvoje djece Muhameda i Sefiku

Jesul Muhamed beg ili Sefika imali djece?

http://bs.wikipedia.org/wiki/Husein-kap ... Devi%C4%87

Ovdje pise da nema nasljednike.

Kao sto je rekao govornik poslje tebe i moji su jednji od tih familija koje tvrde da su u rodu
sa Gradascevicima ,ali se ne prezivaju kao oni.
Navodno su dosli u 17.vijeku iz Budima.

U knjizi od H.Kamberovica takodje stoji dosta o njima i drugim porodicama.
U to vrijeme vecina dobrostojecih i "funkcionera" su turski namjesnici iz drugih dijelova carstva, najcesce iz Srbije sto je slucaj i sa Gradascevicima... mozda grijesim, citao sam davno kad me zanimalo... bas od Kresevljakovica i iz starije literature, ovo novo je jako obojeno i patvoreno isto kao i pomenuto turbe.
stubrijez

#36 Re: Husein begova porodica

Post by stubrijez »

Quaresma wrote: 02/09/2025 23:58 Dajte tacne koordinate mezara, pa kad se ode dole u tursku da mu se fatiha prouci.
Mozes i u Gradaccu, ne bi bio jedini a i bitan je nijet :D trosak ti je u Tursku
Quaresma

#37 Re: Husein begova porodica

Post by Quaresma »

stubrijez wrote: 03/09/2025 00:05
Quaresma wrote: 02/09/2025 23:58 Dajte tacne koordinate mezara, pa kad se ode dole u tursku da mu se fatiha prouci.
Mozes i u Gradaccu, ne bi bio jedini a i bitan je nijet :D trosak ti je u Tursku
a nesto mi prolazi ona pjesma, ne znam jesi li cuo za nju. Dizite se Husein Kapetane i Ban Kuline, da vidite kakve Bosna ima sinove...

ne znam bil se smijao ili plakao :D
Tvrtko II Kotromanić

#38 Re: Husein begova porodica

stubrijez wrote: 02/09/2025 23:47

Image

...postojala je inicijativa u Gradaccu da se to odradi davno, meni nije jasno zasto... poznata mi je prica cijela iz prve ruke, uglavnom nista nisu mogli da nadju u Turskoj nema toga dole ovo je sve ubleha. To turbe u Gradaccu je pokusaj na silu da se nesto uradi kada se vidjelo da nema nista od te ideje pa su usput jos poredali i pokoji lazni nisan onde u starom haremu i stecak prida, kic teski... i sad ljudi koji ne znaju dodju onde kontaju mezar, turbe nista ni sa cim. Samo cekam kad ce neko skontat da napravi spomenik HKG onde na trgu ko sto su Tvrtku pravili pa da bude vaser upotpunjen.
ma jasno, kic je kod nas neizbjezan :bih:
ali eto, sad sa ovim novim informacijama i ovim (fakat znacajnim) otkricem stvari se mjenjaju
evo posla za Konakovica pa eto i za Bakira nabijem ga da barem malo te porodicne kontakte sa Erdom iskoristi
kad vec ne mozemo kopiju Kulinove povelje u Bosni imati mozemo barem Husein kapetanove ostatke vratiti
i to da se odradi na onako jedan kako treba nacin uz ucesce OS BiH i sl

ugl vidjet cemo :bih:
suspect_zero

#39 Re: Husein begova porodica

Post by suspect_zero »

Samo da mi tema ne pobjegne :thumbup:
dr_Evil

#40 Re: Husein begova porodica

Post by dr_Evil »

Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/09/2025 08:14
Jest kic, ali ja bih volio vidjeti spomenik Zmaja na konju u sred sehera, a i jedan u Stocu, cisto da nerviramo Rizvanbegovica :D

Nego, E. Filipovic neki dan jednu pametnu rece, niko u Europi preko 100 godina vec nije podigao spomenik svom kralju ili vlastelinu, vrijeme nacionalnog romantizma je proslo, ali u BiH eto ga 2. Jedan za svjeze formiranje srpske nacije, koji kazu nisu bosanski Srbi nego Srbi, i jedan za Bosnjake :D Naravno on je to mnogo vise diplomatski, ali u prevodu :)

Bilo bi divno vratiti kapetana slazem se, ali zar nemamo mi u islamu nesto oko zabrane pomjeranja mezara :S
Tvrtko II Kotromanić

#41 Re: Husein begova porodica

dr_Evil wrote: 03/09/2025 08:52
Tvrtko II Kotromanić wrote: 03/09/2025 08:14
Jest kic, ali ja bih volio vidjeti spomenik Zmaja na konju u sred sehera, a i jedan u Stocu, cisto da nerviramo Rizvanbegovica :D

Nego, E. Filipovic neki dan jednu pametnu rece, niko u Europi preko 100 godina vec nije podigao spomenik svom kralju ili vlastelinu, vrijeme nacionalnog romantizma je proslo, ali u BiH eto ga 2. Jedan za svjeze formiranje srpske nacije, koji kazu nisu bosanski Srbi nego Srbi, i jedan za Bosnjake :D Naravno on je to mnogo vise diplomatski, ali u prevodu :)

Bilo bi divno vratiti kapetana slazem se, ali zar nemamo mi u islamu nesto oko zabrane pomjeranja mezara :S
ne znam za to oko pomjeranja mezara fakat, mada iskreno mislim da to u ovom slucaju ne bi trebalo biti nuzno relevantno

a slazem se za te nase zakasnjele iskorake u nac. romantizmu, jbg kad kasnimo vazda :lol:
ali eto "panem et circenses" vazda pali
geralt

#42 Re: Husein begova porodica

Post by geralt »

Podizu se novi spomenici kraljevima sirom Evrope, npr. Albertu Prvom u Briselu. Cak su i Makedonci postavili spomenik kralju u Skoplju, istina tudjem :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#43 Re: Husein begova porodica

Post by _BataZiv_0809 »

Image

Koji Avdo?
dr_Evil

#44 Re: Husein begova porodica

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 03/09/2025 16:23

Image

Koji Avdo?
De ne zezaj me po stare dane :D Te vidis iz kojeg dokumentarca je screen :D
Ironmen

#45 Re: Husein begova porodica

Post by Ironmen »

Image

Puno je tu vecih problema. Recimo, Turci i dalje smatraju Husein-kapetan Gradascevica izdajnikom jer se borio protiv Osmanskog carstva. Ipak, preko organizacije TIKA ulozili su novac i obnovili trg u Gradascu ispred Huseinije dzamije, koju je sagradio sam Gradascevic. Navodno je uslov bio da se trg ne zove po njemu nego po Aliji Izetbegovicu, iako zvanicno to nikad nije receno vise su to price koje kruze. Spominje se i mezar koji je tu postavljen, ali mnogi tvrde da on nije pravi, nego samo dio uredjenja prostora, pa oko toga postoje razlicita misljenja. Takodjer na samom Trgu postoji mit oko jednog mezara Hodze da su 50-tih godina 3 puta izmjestali mezar ali ujutru bi se sam mezar opet vracao i onda su odustali ovo je mit i narodna prica ali mezar i dalje stoji na mjestu i nije diran prilikom izgradje trga.

Sto se tice same porodice Gradascevic, u Gradascu i danas zivi jedna grana koja tvrdi da su direktni potomci Husein-kapetana. Zive u kuci u kojoj je, po predanju, on rodjen i gdje je zivio. Na spratu kuce nalazi se mala postavka bosanske sobe koju domacini povremeno otkljucaju za posjetioce. Sama porodica je prilicno zatvorena, kao sto i sama Gradina i Kula Husein kapetana ostaju obavijene velom misterije. Vjeruje se da jos uvijek nije istrazeno ni 10% onoga sto skriva, a posebno se spominju podzemni tuneli koji su vodili van grada.

U mjestu Pelagicevo, koje je nakon rata pripalo RS-u, nalazi se stara kula za koju se vjeruje da je bila ljetnikovac Husein-kapetana a prije njega njegovog brata koji je i sam bio Kapetan , gdje je cesto dolazio u lov. Narod prica i da je u Tramosnici, nedaleko od tog mjesta, postojala katolicka kapelica u kojoj se cuvao dokument koji je navodno sam Gradascevic izdao, a kojim je katolicima garantovao slobodu, trgovinu i jednakost. Zbog toga je bio veoma postovan i od katolickog stanovnistva. Taj dokument je, prema pricama, nestao nakon Drugog svjetskog rata.

Dodatnu misteriju stvara i cinjenica da se u vrijeme komunizma planiralo rusenje kule i koristenje njenih zidina za izgradnju objekata Napretka, koji je prosirivao poljoprivredne kapacitete u Gradascu. Medjutim, narod se pobunio pa je ideja propala. Kasnije je na Cardaku Kule otvoren restoran u kojem se, paradoksalno, tocio alkohol do besvijesti. Nakon ovog posljednjeg rata, veliku stetu je nanijela i sama drzava, odnosno politicari – kako iz SDA, tako i iz SDP-a – jer su se vise okretali Turskoj i njenim donacijama nego ocuvanju samog nasljedja. Zbog takvih poteza, Husein-kapetan i njegova uloga u bosanskoj historiji gurnuti su u drugi plan, iako je vjerovatno bio jedan od najuticajnijih ljudi svoga vremena.
Sto se tice same Kule, zadnje tri godine obnavljao se samo jedan bedem, a radovi idu sporo. Finansiranje dolazi kroz projekte za revitalizaciju i sanaciju bedema, fortifikacijskih kula, sahat-kule i ulaznih kapija. Federalno ministarstvo okoline i turizma izdvojilo je oko milion KM za pocetne radove na dokumentaciji, ali taj novac nije dovoljan ni za 10% kompletne rekonstrukcije Gradine i ostalih objekata u starom gradu.
dr_Evil

#46 Re: Husein begova porodica

Post by dr_Evil »

Ironmen wrote: 03/09/2025 16:44
Sto se tice same porodice Gradascevic, u Gradascu i danas zivi jedna grana koja tvrdi da su direktni potomci Husein-kapetana. Zive u kuci u kojoj je, po predanju, on rodjen i gdje je zivio. Na spratu kuce nalazi se mala postavka bosanske sobe koju domacini povremeno otkljucaju za posjetioce. Sama porodica je prilicno zatvorena, kao sto i sama Gradina i Kula Husein kapetana ostaju obavijene velom misterije. Vjeruje se da jos uvijek nije istrazeno ni 10% onoga sto skriva, a posebno se spominju podzemni tuneli koji su vodili van grada.

Gledao sam ih na televiziji ima 10-15 godina, stariji bracni par, kazu da su oni od njegovog brata i ne od njega. Sto i ima smisla. Nisam nikad cuo da je neko tvrdio da su njegovi direktni potomci.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#47 Re: Husein begova porodica

Post by _BataZiv_0809 »

dr_Evil wrote: 03/09/2025 16:34
_BataZiv_0809 wrote: 03/09/2025 16:23

Image

Koji Avdo?
De ne zezaj me po stare dane :D Te vidis iz kojeg dokumentarca je screen :D
:lol:
Sta je slago Avdo
suspect_zero

#48 Re: Husein begova porodica

Post by suspect_zero »

Pa mezar fulio izgleda
Tvrtko II Kotromanić

#49 Re: Husein begova porodica

Ironmen wrote: 03/09/2025 16:44

Image

Puno je tu vecih problema. Recimo, Turci i dalje smatraju Husein-kapetan Gradascevica izdajnikom jer se borio protiv Osmanskog carstva. Ipak, preko organizacije TIKA ulozili su novac i obnovili trg u Gradascu ispred Huseinije dzamije, koju je sagradio sam Gradascevic. Navodno je uslov bio da se trg ne zove po njemu nego po Aliji Izetbegovicu, iako zvanicno to nikad nije receno vise su to price koje kruze. Spominje se i mezar koji je tu postavljen, ali mnogi tvrde da on nije pravi, nego samo dio uredjenja prostora, pa oko toga postoje razlicita misljenja. Takodjer na samom Trgu postoji mit oko jednog mezara Hodze da su 50-tih godina 3 puta izmjestali mezar ali ujutru bi se sam mezar opet vracao i onda su odustali ovo je mit i narodna prica ali mezar i dalje stoji na mjestu i nije diran prilikom izgradje trga.

U mjestu Pelagicevo, koje je nakon rata pripalo RS-u, nalazi se stara kula za koju se vjeruje da je bila ljetnikovac Husein-kapetana a prije njega njegovog brata koji je i sam bio Kapetan , gdje je cesto dolazio u lov. Narod prica i da je u Tramosnici, nedaleko od tog mjesta, postojala katolicka kapelica u kojoj se cuvao dokument koji je navodno sam Gradascevic izdao, a kojim je katolicima garantovao slobodu, trgovinu i jednakost. Zbog toga je bio veoma postovan i od katolickog stanovnistva. Taj dokument je, prema pricama, nestao nakon Drugog svjetskog rata.

Dodatnu misteriju stvara i cinjenica da se u vrijeme komunizma planiralo rusenje kule i koristenje njenih zidina za izgradnju objekata Napretka, koji je prosirivao poljoprivredne kapacitete u Gradascu. Medjutim, narod se pobunio pa je ideja propala. Kasnije je na Cardaku Kule otvoren restoran u kojem se, paradoksalno, tocio alkohol do besvijesti. Nakon ovog posljednjeg rata, veliku stetu je nanijela i sama drzava, odnosno politicari – kako iz SDA, tako i iz SDP-a – jer su se vise okretali Turskoj i njenim donacijama nego ocuvanju samog nasljedja. Zbog takvih poteza, Husein-kapetan i njegova uloga u bosanskoj historiji gurnuti su u drugi plan, iako je vjerovatno bio jedan od najuticajnijih ljudi svoga vremena.
Sto se tice same Kule, zadnje tri godine obnavljao se samo jedan bedem, a radovi idu sporo. Finansiranje dolazi kroz projekte za revitalizaciju i sanaciju bedema, fortifikacijskih kula, sahat-kule i ulaznih kapija. Federalno ministarstvo okoline i turizma izdvojilo je oko milion KM za pocetne radove na dokumentaciji, ali taj novac nije dovoljan ni za 10% kompletne rekonstrukcije Gradine i ostalih objekata u starom gradu.
bas tako kako si predstavio potencijalni problem sa Turskom eto čelendža za nase :D
i Dinu i Bakira i ostale da ovo odrade kako treba

cinjenica jeste da Husein kapetan nema direktnih potomaka, sto ima Gradascevica potomci su njegove brace
a inace postovanje od katolickog stanovnistva nije bez osnova, Husein kapetan je odobrio gradnju crkve i skole u Tolisi a i generalno bio je tolerantniji nego vecina njegovih "kolega" begova i dr. velikasa, bas kao sto ga je izdvajalo sto je bio religiozniji od vecine njih (bilo im je cudo sto Husein kapetan ne cuga kao vecina :D )

a imao sam priliku da prespavam u Kuli
kako je nac. spomenik, nema radijatora, ukljucena neka manja grijalica i to je to, haman se smrzao ali eto, strpih se jednu noc, nije mala stvar spavati tamo :)
dr_Evil

#50 Re: Husein begova porodica

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 03/09/2025 16:57

:lol:
Sta je slago Avdo
Upalis film, pogledas ovu minutu koju sam zaokruzio. I onda uporedis sa baslukom koji je prikazan u klix clanku :D eto ga...

Dobro je ovo, prosli put me uzeo na foru da su drugog maja specijalci dosli u tramvaju :D
Post Reply