Husein begova porodica

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

theTruePath

#1 Husein begova porodica

Post by theTruePath »

Dakle zanima me nesto vise o njima? imal ko kakvih podataka? znam da je imao dvoje djece,jesul oni imali djecu?

Dakle Husein beg Gradascevic je ozenio Hanifu hanumu i dobili su dvoje djece Muhameda i Sefiku

Jesul Muhamed beg ili Sefika imali djece?
Incub

#2 Re: Husein begova porodica

Post by Incub »

Ima dosta, u Gradaccu, ovih sto se predstavljaju da su "prava loza"- samo sto nose drugo prezime....
Nasa posla zato sto nemamo porodicna stabla, tako da svako moze da se kiti kako mu cejf
theTruePath

#3 Re: Husein begova porodica

Post by theTruePath »

A jel sin Muhamed imao djece? ili Sefika?
theTruePath

#4 Re: Husein begova porodica

Post by theTruePath »

Evo nasao sam da ni jedno od djece nisu imali djecu ,tako da je porodica izumrla
theTruePath

#5 Re: Husein begova porodica

Post by theTruePath »

E stvarno nevjerovatno kako se malo zna o njemu,i kako malo ima za procitati ...ovo samo u Bosni :roll:
MESCBA

#6 Re: Husein begova porodica

Post by MESCBA »

theTruePath wrote:E stvarno nevjerovatno kako se malo zna o njemu,i kako malo ima za procitati ...ovo samo u Bosni :roll:
To je prokletstvo Bosne koja zaboravlja svoje heroje, ali bitno je da se pamte oni koji su beznacajni

Sent from my Kinez
Damir_5

#7 Re: Husein begova porodica

Post by Damir_5 »

theTruePath wrote:E stvarno nevjerovatno kako se malo zna o njemu,i kako malo ima za procitati ...ovo samo u Bosni :roll:
MESCBA wrote:
To je prokletstvo Bosne koja zaboravlja svoje heroje, ali bitno je da se pamte oni koji su beznacajni

Sent from my Kinez
Akademija Nauka i Umjetnosti BiH je odgovorna sto se nista o tome ne zna. To je njihov posao. Medjutim svi ti akademici tamo su iskljucivo da se uhljebe i da dobiju koju kintu od kantona Sarajevo, a zauzvrat sipak, akademija u blokadi.

Trebalo bi smijeniti onog Matica i dovesti nekog koji ce tamo nesto raditi.

Doduse osnovana je Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti, medjutim to je tek u povoju, trebati ce im dosta godina dok budu sposobni u opste baciti se na ovakve stvari.
Haustorče

#8 Re: Husein begova porodica

Post by Haustorče »

Meni nikako nije jasno svršavanje na te povijesne likove o kojima imamo vrlo malo podataka, pa mi se ne možemo dogovorit da li su Caco i Juka bili pozitivci, a radi se o likovima koji su bili živi među nama prije 20 godina, al zamišljamo Husein bega kao nekog junaka koji se bori protiv turskog zuluma i bori se za samostalnost Bosne i svome narodu želi sve najbolje, možda je tip bio sličan današnjim tajkunima i kriminalcima, zašto mislite da bogataši koji su ovom zemljom hodali prije 200 godina bili puno bolji od ovih današnjih, osim naravno ako vam se sviđaju ovi današnji :bih:
M76

#9 Re: Husein begova porodica

Post by M76 »

A da pokušate zaviriti u neku biblioteku? Možda ova tema i nije "neistražena".
nasa

#10 Re: Husein begova porodica

Post by nasa »

M76 wrote:A da pokušate zaviriti u neku biblioteku? Možda ova tema i nije "neistražena".
Pa vala bas :D Nije tako neistrazena ali eto ovisi koliko siroko koga interesuje npr.pisao je A.S.Alicic u "Pokret za autonomiju Bosne ...."
fatamorgana

#11 Re: Husein begova porodica

Post by fatamorgana »

Haustorče wrote:Meni nikako nije jasno svršavanje na te povijesne likove o kojima imamo vrlo malo podataka, pa mi se ne možemo dogovorit da li su Caco i Juka bili pozitivci, a radi se o likovima koji su bili živi među nama prije 20 godina, al zamišljamo Husein bega kao nekog junaka koji se bori protiv turskog zuluma i bori se za samostalnost Bosne i svome narodu želi sve najbolje, možda je tip bio sličan današnjim tajkunima i kriminalcima, zašto mislite da bogataši koji su ovom zemljom hodali prije 200 godina bili puno bolji od ovih današnjih, osim naravno ako vam se sviđaju ovi današnji :bih:

Isto k'o Marko kraljevic, on lafo bio junak a u stvari bio turski vazal ....
nasa

#12 Re: Husein begova porodica

Post by nasa »

Haustorče

#13 Re: Husein begova porodica

Post by Haustorče »

nasa wrote:
U predgovoru knjige stoji da je knjiga posvećena Adnanu Aličiću i Huseinu Gradašečvići koji su sa hiljadama dobrih Bošnjana dali svoje živote.....Da li to znači da su oni bili Bošnjani, a ne Bošnjaci :?:
theTruePath

#14 Re: Husein begova porodica

Post by theTruePath »

Haustorče wrote:
nasa wrote:
U predgovoru knjige stoji da je knjiga posvećena Adnanu Aličiću i Huseinu Gradašečvići koji su sa hiljadama dobrih Bošnjana dali svoje živote.....Da li to znači da su oni bili Bošnjani, a ne Bošnjaci :?:
To onako nekad znaju reci ,romantizam :-D
mmaar

#15 Re: Husein begova porodica

Post by mmaar »

Zasto je porodica bitna?

Bitno je njegovo djelo koje treba reafirmirati.
mmaar

#16 Re: Husein begova porodica

Post by mmaar »

Damir_5 wrote:
MESCBA wrote:

Sent from my Kinez
Akademija Nauka i Umjetnosti BiH je odgovorna sto se nista o tome ne zna. To je njihov posao. Medjutim svi ti akademici tamo su iskljucivo da se uhljebe i da dobiju koju kintu od kantona Sarajevo, a zauzvrat sipak, akademija u blokadi.

Doduse osnovana je Bosnjacka Akademija Nauka i Umjetnosti, medjutim to je tek u povoju, trebati ce im dosta godina dok budu sposobni u opste baciti se na ovakve stvari.
Kakva Bosnjacka akademija nauka i umjetnosti :lol: :lol: :lol:

Oni mogu samo reafirmirati one protiv kojijh je Husein-kapetan ustao.
Sigurno ima jako puno dokumenata i podataka u arhivama u Turskoj i posao historicara i istrazivaca bi bio da to istraze i objekivno predstave period Otomanske okupacije Bosne, ai ne moze, ko ce protiv Erdogana kojem nas je Izetbegovic ostavio u amanet. Bosnji dovoljno da ga Turcin potapse, pa da se ovaj od srece upiski u gace.
Tacticus

#17 Re: Husein begova porodica

Post by Tacticus »

Haustorče wrote:
nasa wrote:
pa ja sam vise za bosnjanje (raznih vjera) nego bosnjake
dragan.s

#18 Re: Husein begova porodica

Post by dragan.s »

nasa wrote:
Sprva mi je bilo interesantno štivo iako su ga zakomplikovali previše. Ali na strani 73. kad govori o ciljevima Hercegovačkog ustanka autor kaže:
Zašto su istaknuti socijalni problemi i iz tih navodnih problema ciljevi ustanka onakvi kakve ih mi znamo, pitanje je psihomentalne konstitucije kršćanskog življa u čijem je mentalitetu i genima pljačkaštvo i razbojništvo.
Dalje nisam čitao, meni dosta o objektivnosti autora.
Tacticus

#19 Re: Husein begova porodica

Post by Tacticus »

husein kapetan gradascevic je bio i veliki zastitnik posavskih hrvata koje je cesto (a i oni su) nazivao bosnjanima i kada je otjeran u istambul, za njim su najvise zalili svi stanovnici sjeverno-istocne bosne
nasa

#20 Re: Husein begova porodica

Post by nasa »

dragan.s wrote:
nasa wrote:
Sprva mi je bilo interesantno štivo iako su ga zakomplikovali previše. Ali na strani 73. kad govori o ciljevima Hercegovačkog ustanka autor kaže:
Zašto su istaknuti socijalni problemi i iz tih navodnih problema ciljevi ustanka onakvi kakve ih mi znamo, pitanje je psihomentalne konstitucije kršćanskog življa u čijem je mentalitetu i genima pljačkaštvo i razbojništvo.
Dalje nisam čitao, meni dosta o objektivnosti autora.
Nije lijepo ako tako pise ,ne znam mozda mi je promaklo,ali Alicic je stariji profesor s Filozofskog fakulteta ciji je rad s izvorima iz osmanskog perioda vrlo vrijedan .Tako je i ovom djelu gdje se poziva direktno na mnogobrojne izvore ,pogotovo vezano za timarski sistem u Bosni te koristeci iste daje sliku agrarnih odnosa cime se otkriva djelom karakter samog Pokreta odnosno dokazuje da povod Pokreta nema veze s ciflucenjem i uskim interesima vezano za iste vec da se zaista radi o svjesnosti i zelji za bosanskom autonomijom!
theTruePath

#21 Re: Husein begova porodica

Post by theTruePath »

mmaar wrote:
Damir_5 wrote:
MESCBA wrote:

Sent from my Kinez

Kakva Bosnjacka akademija nauka i umjetnosti :lol: :lol: :lol:

Oni mogu samo reafirmirati one protiv kojijh je Husein-kapetan ustao.
Sigurno ima jako puno dokumenata i podataka u arhivama u Turskoj i posao historicara i istrazivaca bi bio da to istraze i objekivno predstave period Otomanske okupacije Bosne, ai ne moze, ko ce protiv Erdogana kojem nas je Izetbegovic ostavio u amanet. Bosnji dovoljno da ga Turcin potapse, pa da se ovaj od srece upiski u gace.

Ti si jaran isfrustriran do bola,na svakoj temi seres o bosnjacima :-) :roll:
Tacticus

#22 Re: Husein begova porodica

Post by Tacticus »

ali je upravu
a u ratu turska nije bila ni medju prvih 10 zemalja koje su na pomagale niti medju 10 koje su nam pomagale poslje rata
theTruePath

#23 Re: Husein begova porodica

Post by theTruePath »

Imal ta knjiga Pokret za autonomiju negdje online?
Amethyst

#24 Re: Husein begova porodica

Post by Amethyst »

theTruePath wrote:Imal ta knjiga Pokret za autonomiju negdje online?
Na Scribd-u. Imas gore link.
Bosnjacka akademija nauka i umjetnosti
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Ti moras da se zezas.
Malika

#25 Re: Husein begova porodica

Post by Malika »

theTruePath wrote:Dakle zanima me nesto vise o njima? imal ko kakvih podataka? znam da je imao dvoje djece,jesul oni imali djecu?

Dakle Husein beg Gradascevic je ozenio Hanifu hanumu i dobili su dvoje djece Muhameda i Sefiku

Jesul Muhamed beg ili Sefika imali djece?

http://bs.wikipedia.org/wiki/Husein-kap ... Devi%C4%87

Ovdje pise da nema nasljednike.

Kao sto je rekao govornik poslje tebe i moji su jednji od tih familija koje tvrde da su u rodu
sa Gradascevicima ,ali se ne prezivaju kao oni.
Navodno su dosli u 17.vijeku iz Budima.

U knjizi od H.Kamberovica takodje stoji dosta o njima i drugim porodicama.
Post Reply