Humanost Evrope
-
babba
NISAT database of authorised transfers of small arms and light weapons
This is the world's only on-line global database of small arms transfers. It contains over 250 000 records detailing transfers between some 250 states and territories over the period 1962-2003. The database is available in two formats:
Public - available to all users.
Researcher's database - access via a password.
The researcher's database contains more detailed information and may contain copyright protected data that can only be distributed to a limited set of scholarly users. If you wish to access the researcher's database please send a mail with your details to Nicholas Marsh, who is responsible for the NISAT database project.
Latest addition Date
Thai imports and exports (from national customs) March 2004
Guatemala imports (from national customs) April 2004
Belgian, Finnish, Irish, Norwegian, Swedish, Swiss, British & American exports (from national export report) June 2004
This is the world's only on-line global database of small arms transfers. It contains over 250 000 records detailing transfers between some 250 states and territories over the period 1962-2003. The database is available in two formats:
Public - available to all users.
Researcher's database - access via a password.
The researcher's database contains more detailed information and may contain copyright protected data that can only be distributed to a limited set of scholarly users. If you wish to access the researcher's database please send a mail with your details to Nicholas Marsh, who is responsible for the NISAT database project.
Latest addition Date
Thai imports and exports (from national customs) March 2004
Guatemala imports (from national customs) April 2004
Belgian, Finnish, Irish, Norwegian, Swedish, Swiss, British & American exports (from national export report) June 2004
-
babba
Sweden
Sweden has a fairly large arms industry and was ranked in 2000 as the 15th leading weapon exporter in the world by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Since 1985 the Swedish Ministry of Foreign Affairs has issued a publicly available annual report on arms exports, Swedish Arms Exports and Strategic Export Controls.
According to the annual export report, the value Swedish export of all military goods in 2002 was SEK 5,882 million (EUR 636 million). Even though Swedish industry manufactures a variety of small arms and light weapons, only a small amount of these weapons are exported. In 2002, Sweden exported military material to 47 countries, with approximately three quarters going to Nordic and West European countries and North America.
Sta se radi od to 30% poreza ???
Glup je babba jelde ???
Sweden has a fairly large arms industry and was ranked in 2000 as the 15th leading weapon exporter in the world by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Since 1985 the Swedish Ministry of Foreign Affairs has issued a publicly available annual report on arms exports, Swedish Arms Exports and Strategic Export Controls.
According to the annual export report, the value Swedish export of all military goods in 2002 was SEK 5,882 million (EUR 636 million). Even though Swedish industry manufactures a variety of small arms and light weapons, only a small amount of these weapons are exported. In 2002, Sweden exported military material to 47 countries, with approximately three quarters going to Nordic and West European countries and North America.
Sta se radi od to 30% poreza ???
Glup je babba jelde ???
-
ake
zapanjujuci je stepen nezahvalnosti kod bosnja
pljuje se po svima bez kojih bosnja ne bi bilo nigdje na mapi, od tita do amera i svih ostalih koji su slali bezbrojnu pomoc,
no uvijek se samo cuje ono jos, jos, jos
mada ima i par razumnih glasova, mora se priznati
pljuje se po svima bez kojih bosnja ne bi bilo nigdje na mapi, od tita do amera i svih ostalih koji su slali bezbrojnu pomoc,
no uvijek se samo cuje ono jos, jos, jos
-
LudoALudjiJA
ko li je to bosnjama zelio dohakati i izbrisati ih sa mape jos od tita, pa do amera?ake wrote:zapanjujuci je stepen nezahvalnosti kod bosnja![]()
![]()
![]()
no uvijek se samo cuje ono jos, jos, jos![]()
![]()
![]()
zar i takijeh osmisljenijeh genocidlija pod ovom kapicom nebeskom?
-
babba
Moj komsija to se zove Sloboda Govora ako je to doprlo tamo do vas.
Dmitri Shostakovich played his Seventh Symphony over the radio, the symphony that he wrote while he was trapped in the blockaded city of Leningrad.
"Borba" mislim da se zove vas politicki casopis postovani ake. E pa vidis care dosta ste prodavali muda za bubrege jadnim "bosnjama",turcima,arapima,poturicama...
Borba, hm zvuci fino, fino demokratski...
Beside, I´m not Bosnien.
Dmitri Shostakovich played his Seventh Symphony over the radio, the symphony that he wrote while he was trapped in the blockaded city of Leningrad.
"Borba" mislim da se zove vas politicki casopis postovani ake. E pa vidis care dosta ste prodavali muda za bubrege jadnim "bosnjama",turcima,arapima,poturicama...
Borba, hm zvuci fino, fino demokratski...
Beside, I´m not Bosnien.
Last edited by babba on 17/11/2004 17:21, edited 1 time in total.
- mama32
bubba, ti ako zivis u gethu i ako ti se to svidja, to je tvoja stvar. Ne znam da li imas djecu, i da li bi zelio da i ona zive u takvom okruzenju, ako vec imaju sansu da drugacije zive?
Ja hocu da vjerujem da postoji humanost u ljudima i da ta pomoc koja se prikuplja non-stop zaista i stigne do onoga kome je namjenjena.
Sta mislis kad bismo svi tako sumnjali, da li bi ikad iko ista ikome pomogao? A fol se vadis kako si solidaran sa tim crncima, jer zivis s njima "u dobru i zlu"..
Brisi ba!
Ja hocu da vjerujem da postoji humanost u ljudima i da ta pomoc koja se prikuplja non-stop zaista i stigne do onoga kome je namjenjena.
Sta mislis kad bismo svi tako sumnjali, da li bi ikad iko ista ikome pomogao? A fol se vadis kako si solidaran sa tim crncima, jer zivis s njima "u dobru i zlu"..
Brisi ba!
-
babba
Da imam djecu zivjela bi u istom okruzenju.
Tim rasistima tamo, sto su ti napumpali glavu "nevaljalim crncima" reci da im je babba porucila da cemo im stavit embargo na burek ako tako nastave.
Al neboj se, sve dok se ti dobro pretvaras kao asimilant nece oni tebe.
PS.
Al dali ce tvoju djecu?
Tim rasistima tamo, sto su ti napumpali glavu "nevaljalim crncima" reci da im je babba porucila da cemo im stavit embargo na burek ako tako nastave.
Al neboj se, sve dok se ti dobro pretvaras kao asimilant nece oni tebe.
PS.
Al dali ce tvoju djecu?
- mama32
Ja na trudnickom, a ono kako Svedima tako i meni isti broj dana, ukupno 460..babba wrote:Pa eto super, ti si u Sweden pa nemoras toliko radit zahvaljujuci (izmedju ostalog exportu oruzja u 47 zemalja). Germani su to znam ja koko se kod njih radi !!!
PS
Koliko imas pauzu? 10 ili 20 min
U cemu si ti diskriminisan... ? Imas li svedsko drz. imas li pravo glasa, pravo na zdravstvenu zastitu, skolovanje, zaposlenje? Je l' tvoj problem u Swe samo taj navodni izvoz oruzja ?
-
babba
Problem?
Ja neznam ko ovdje ima problem. Ne u Swe svi imaju ista prava
kao i u cjelom svjetu. Jel tako?
Debata izmedju nas je super i dokazuje demokratiju interneta ali isto tako i blokiranje propagande.
Takodje dokazuje da ake upotrebljava isfuranu strategiju "zavadi pa vladaj".
Sto Bus kaze "Neprijatelj ce pokazati pravo lice"
Eto fina debata moze se stosta i saznati.
Ja neznam ko ovdje ima problem. Ne u Swe svi imaju ista prava
Debata izmedju nas je super i dokazuje demokratiju interneta ali isto tako i blokiranje propagande.
Takodje dokazuje da ake upotrebljava isfuranu strategiju "zavadi pa vladaj".
Sto Bus kaze "Neprijatelj ce pokazati pravo lice"
Eto fina debata moze se stosta i saznati.
- Vodenjak
Kako si se ti (a i ostali koji tako lupetaju) ponasao prema Romima u nasoj zemlji? Jesi li isao i zivio u njihovim getima da bi se solidarisao s njima? Pogledaj malo oko sebe unutar tog geta i reci mi:babba wrote:Slazem se sa postom da Sweden ima jako razvijenu svjest.
Juce sam bio na jednom od intervjua u toj istoj Sweden gdje me je Sef pitao doslovice- "Jesi li ti musliman? (moj odgovor je bio: Nisam vjernik ali sam rodjen kao musliman)
Program integracije propada. Oni su vrlo dobro nacitani o teorijama rasa i znaju da "adaptirani" Evropski muslimani mogu lakse da se uklope u sredinu kao sto je bilo do sada.
To sto si prvo bila izbjeglica pa dobila status "drugoklasnog gradjanina" nije slucajnost nego opet njihov interes "programa integracije".
Od 8% nezaposlenih u Swe 5% su stranci.
Sta mislite koji ?
Oni tamne puti.
Dali ti mama zivis u svedskom kvarteru? Ili si jos jedna od onih koji zive u getu? Tzv "Crna glava" ?
Kada sam dosao u Swe bio sam sasvim sretan normalan i radostan decko.
Sada sam sasvim nesto drugo.
Obidji malo one kvartere pune crnaca, arapa, bosanaca.
Ja zivim u jednom od njih.
No nije sve tako crno ja se mogu preseliti u jedan od bogatijih jer imam mogucnosti, ali vidis ja to necu. Zelim ostati ovdje.
Na jednom partiju bogatuna izjavio sam da je to geto ustvari moj stvarni dom i da se jedino tamo osjecam kao kod kuce.
Samo su se zgledali.
Vidis mama da nije sve u kompjuteru, kuci i krunama.
Ja imam neke druge vrjednosti.
Jesu li ti ljudi s obzirom na godine koje su proveli u Svedskoj naucili ovaj prokleti jezik dovoljno dobro da mogu STVARNO izaci na trziste rada i BORITI se za svoj komad kruha? Sta imaju od skole? Obrazuju li se i bore li se da nesto barem nauce? Ili idu u neku skolicu samo da bi ih oni sa socijale pustili "na miru"?
KAKO TI vidis integraciju i sta mislis KO treba vise da ulozi i rada i vremena da bi integracija uspjela?
Sta mislis da si kojim slucajem u svojoj, ali nekoj NORMALNOJ zemlji u kojoj drzava funkcionise i u kojoj posla ima, kako bi gledao na "geta" slicna tom u kom ti zivis i u kojima ima hiljade ljudi koji niti jezik dovoljno znaju da bi se ukljucili u normalno drustvo, a da ne govorim o tome da ih ogromna vecina prima socijalu (citaj:sadaku!) I da ih gledas kako se po cijeli dan vucaju kojekuda, da kradu i rade na crno, vozaju bijesna auta i da tebe-domacina koji crncis u nekoj fabrici i vozas neko razdrndano auto uz sve to jos poprijeko gledaju i uz put da ti jebu mater bosansku?!
Zbog toga sto ih "diskriminiras"!
Nigdje nije ljepota, nigdje nije sjajno, ali covjek sam sebi buducnost gradi! NIKO mu nece nista na tanjiru dati! A tebi je ova zemlja dala kad ti je trebalo najvise! NI OD KOGA nije trazila u pocetku NISTA! Ako sada trazi od tebe da se malo vise angazujes i da ne cekas da ti neko rjesenje o poslu donese kuci i da te moli da ga primis, onda si se zajebo druskane i u pogresnu zemlju dosao!
Ako nema posla tu gdje jesi, put pod noge, ima Smáland dragi, fabrike na svakom cosku pa udri! Nece ti ni na pamet pasti da mislis o bilo kakvoj diskriminaciji! Ti si ovdje gost, nastoj stvoriti uslove barem svojoj djeci, ako se ne mislis vracati, da se sutra osjecaju domacima! Do tebe je samo!
I ne zanosi se velikim rijecima o integraciji! Integracija da bi uspjela TI SI TAJ koji mora da ulozi DEVEDESET posto truda a sved, ako mu se cejfne onih 10%. Na njemu je da ti vrata drzi otskrinuta, da ti dozvoli da ih sam mozes sirom otvoriti, ali da bi ih otvorio mladicu, puno muke i rada treba preko ledja prevaliti! Pa i progutati stosta ako treba!
I ne ocekuj da te Svedi vole! Niti da ti njih volis! To se nikad nece desiti jer je to prica koju nosis od nasih plemenskih vodja. K´o ovaj se narod treba voljeti a ovaj ne!
Glupost SVJETSKA!
Pokazi se da znas nesto i da zelis da SAM, kao POJEDINAC uspijes, natrkaces onda i na crnu i na zutu svedsku glavu koja ce te podrzati!
To sto su te gledali kako su te gledali i nisu nista rekli na "partiju bogatuna" (i sta ces ti tamo uostalom???) kad si im "odbrusio" je samo dio njihove kulture i suzdrzanosti!
Ja bih ti po naski samo dobacio: "Crkni!"
I nemoj samo da mi pametujes kako ja ne znam sta govorim! I JA sam u jednom velikom gradu u Svedskoj i I JA sam zivio u "getu" par godina ali sam se izvukao kao i ogromna vecina onih kojima nije tesko RADITI!!!
Takvi koji razmisljaju poput tebe su i dalje u "getu", primaju socijalu, ne znaju jezik i, naravno, jebu mater svedsku na svakom koraku. Zasto? Ni sami ne znaju!
A i mladji i zdraviji od mene!
I usput, znas li od cega primaju socijalu? Od poreza na koji ti toliko kukas i lazes ovdje narod o visini istog! Govorim o "momsu"!
I na kraju da kazem, barem ljudima koje interesuje, kad je u pitanju porez o kome ovaj "samaricanin" govori i koji je kao placen od onih prikupljenih para, nijedna kruna nije oduzeta za porez jer su te humanitarne akcije oslobodjene svih poreza!
Da ista zna to bi i sam provjerio vrlo lako i ne bi ovuda gluposti valjao!
-
babba
Dobro je proleter, nek si mi reko. Smiri se seljak, udahni duboko i vrati se u fabriku.
Poredis Jugu sa Swe? Komunizam i Socijal-Demokrate?
Ja sta pare rade od proletera !!! (tipican primjer rudara iz Zivinica u Svedskoj)
Neznam samo na sta ti ovdje laprdaras kad si tako sretan.
1. Ti si klasicni GASTERBAJTER a ja TURISTA (tako da nismo isti ni pod razno, tj. ti napicen od fabrike a ja opusten u prolazu)
2. Ja nezivim i nisam stanovnik Swe (trenutno poslovno, u pismu upotrebljen je slucaj mog brata po krvi)
Gradjanin sam RAJVOSA i ne prihvatam izmjene (proleter okreni naopako da procitas - tako mi u SA cumuramo)
3. Socijalu ne uzimam jer imam svoju firmu, kao i RVI platu.
4. Neznam o cemu ti trabunjas
5. Vjerojatno si me zamjenio sa nekim dosljom tamo
6. Nauci pisat prosto prosirene recenice (pises ko da si iz djungle)
7. Nerviras me pravo i glup si. (necu moc zaspat)
Nego popi apaurin, odspavaj malo pa zasuci rukave i pozdravi sarafe u fabrici od BABBE !!!
PS:
Preporucujem ti da zavrsis kakvu skolu, procitas knjigu "Hiljadu zasto Hiljadu zato" i da se obavezno pregledas.
NEDA TEBE TVOJA BABBA !!!
Ja sta pare rade od proletera !!! (tipican primjer rudara iz Zivinica u Svedskoj)
1. Ti si klasicni GASTERBAJTER a ja TURISTA (tako da nismo isti ni pod razno, tj. ti napicen od fabrike a ja opusten u prolazu)
2. Ja nezivim i nisam stanovnik Swe (trenutno poslovno, u pismu upotrebljen je slucaj mog brata po krvi)
Gradjanin sam RAJVOSA i ne prihvatam izmjene (proleter okreni naopako da procitas - tako mi u SA cumuramo)
Nego popi apaurin, odspavaj malo pa zasuci rukave i pozdravi sarafe u fabrici od BABBE !!!
PS:
Preporucujem ti da zavrsis kakvu skolu, procitas knjigu "Hiljadu zasto Hiljadu zato" i da se obavezno pregledas.
- Vodenjak
Ohoooo, dobri dan, dobri dan....babba wrote:Dobro je proleter, nek si mi reko. Smiri se seljak, udahni duboko i vrati se u fabriku.
PS:
Javio se i babba meni! Fino, plaho fino!
I evo ga kaze kod nas u gostima... Aha...
I to je fino!
A i dosao nam covjek iz velikog grada, pa jos turista, pa privatnik... Lijepo, pravo lijepo...
A sad malo za zbilje...
Je li papak sarajevski: Jel se ti svuda u gostima s tom svojom pamecu tako razmeces? I ne samo pamecu nego i svojim, GRADJANSKIM porijeklom, svojim privatlukom i svojim "poznavanjem" svega sto bilo ko na svijetu zna i ima?
Kad ces shvatiti, papane jedan, da ti ovo nije Sarajevo i Bosna pa da mozes kako hoces? I da nisam dosao ovdje TEBE da slusam kako mi je, nego, ako vec dodjes ovamo, ima da se umiris ko bubica i pricas o ovoj zemlji samo ako te ko sta upita!! TI si mi se nasao da mi govoris kako je kome ovdje! TURISTO!
Ja ovdje zivim SVOJ zivot i ako ti se ne dopada, imas pravo da to i kazes, ali nemas pravo da se seres po onome sto i ja i drugi ovdje imamo i da to isto lazima jos dopunjujes! A isto tako, ako ti neko pokusa pojasniti sta je i kako je, kao ja tebi gore, onda imaj barem malo mozga u toj svojoj glavusi pa pokusaj da skontas da nisi svu pamet svijeta pozobao!
Pun mi je qrac onih koji zive dole a znaju bolje od mene kako mi je!
I samo da znas privatnice, ne radim u fabrici, ali mi TO ne bi bilo tesko kad bih morao jer casni i posteni ljudi se ne dijele po tome gdje i sta rade. Ne kazem da nisi castan i posten, mozda i jesi i to izuzetno, ali zakacio si se na pogresan nacin za pogresnu temu o kojoj nemas pojma!
A sve one bljuvotine, lazi i nebuloze napisane u nekoliko postova gore, a proizisle iz neznanja, nezrelosti ili ne znam cega jos, su velis rijeci tvog brata?
Pa pitam se onda koje si se TI pm nasao da odgovaras na njih i da ih TI tumacis???
I bibliotekaru, onoliko knjiga koliko sam ja procitao ti nisi ni vidio u zivotu. Moracu i tu sto mi ti preporuci uzeti od sina kojemu sam to kupio za 12. rodjendan!
Idi sad gazda pa malo odmori. Nisi kazes mogao spavati nocas!
Zdravo!
(tajkune, okreni naopako da procitas - tako vi u SA cumurate)
- Vodenjak
Ma pusti kraju lupetanja i tvoja i moja!babba wrote:Ma znam buraz al nemam odvajac na tastaturi
Predajem se. Priznajem POBJEDILI STE !!!
Od mene CESTITKE !!![]()
![]()
![]()
![]()
Da je nama kako... zajedno pobijediti!
Same sebe i za dobro i tebe i mene... A vala i ostalih!
Nek si ti meni ziv i zdrav i STVARNO ti zelim da, ako si poslom ovdje, dobar posao napravis!
Vozdrica!