Hukanovićeva knjiga istine: Deseta vrata pakla

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Post Reply
Mladendoda

#1 Hukanovićeva knjiga istine: Deseta vrata pakla

Post by Mladendoda »

Knjiga "Deseta vrata pakla", autora, Prijedorčanina Rezaka Hukanovića je po riječima Sveina Monneslanda, profesora slavistike na Univerzitetu u Oslu, bila dokazni materijal Radne grupe koja je procjenjivala potrebu osnivanja Međunarodnog suda u Haagu.

Image
Članica radne grupe Hanne Sophie Greve prepoznala je ovu knjigu kao izvorno svjedočenje o logorima u Prijedoru.

Rezak Hukanović je napisao knjigu "Deseta vrata pakla" u izbjegličkom logoru 1993. godine u Norveškoj, koja je prevedena na norveški i engleski jezik, a na svoj dvadeseti rođendan, promocijom na XXV međunarodnom sajmu knjige u Sarajevu, dobila je "novo ruho" na bosanskom jeziku.

- S jedne strane knjiga govori o običnim ljudima, istrgnutim iz svojih porodica, zarobljenicima u logoru, a s druge o bogovima, koji ne žive na nebu, već među nama na zemlji, neumoljivi, poput hobotnice čija je glava negdje u Beogradu, a pipci koji sišu krv u Bosni - kazao je pjesnik Muhidin Šarić.

"Deseta vrata pakla" su bijela vrata kuće u logoru u Prijedoru iz kojeg niko od zarobljenika nije izašao živ.

Nobelovac Eli Wiesel je napisao predgovor ovoj knjizi u kome kaže :”Dante nije bio u pravu.Pakao ne sadrži devet nego deset krugova.Rezak Hukanović nas vodi do poslijednjeg ,najsmjelijeg i srceparajuceg. Ovo djelo je prepuno emocijai i nevjerovatnih događaja, pisano od strane autora koji je bio svjedok tragedije raspada bivse Jugoslavije. Imperativ je čitati i potruditi se da se knjiga pročita.”

Pisac Goran Samardžić vidi Hukanovića kao pisca koji je preživio genocid u svom gradu i bez ideološkog pokliznuća, a "u autobiografskom djelu tražio kod krvnika pozitivne osobine, više zbog sebe, da bi održao povjerenje u ljude, nego njihovom zaslugom".

Hukanović je rekao da je ponosan što niko nije prepoznao ovu knjigu kao knjigu mržnje, već knjigu istine.

- Poznavao sam dječaka koji je gledao kad su njegovom ocu polomili obje ruke, polomili rebra, razbili glavu i izbili zube. Taj dječak je bio moj sin. Nije mi bilo teško napisati knjigu, bilo mi je teško sve to preživjeti - kazao je Hukanović za portal Prijedor24.com

Promocija knjige u Prijedoru je 22. maja u gradskom pozorištu, a tom prilikom gostovaće i Senad Hadžifejzović.
Post Reply