HSP predlaže: Od 4 županije napraviti dvije

Post Reply
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jefferson wrote:
Tomislav MO wrote:
jefferson wrote: Mogul u hrvatskoj muslimani imati isti broj ministara kao i hrvati?
Ne mogu.
A sto?
Zato jer zbog centralizirane države, saborsku većina se sastavlja proporcionalno dobijenim glasovima. Pošto je Hrvata u Hrvatskoj 90%, onda oni izglasaju 90% saborskih zastupnika, koji onda biraju članove vlade.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

osa wrote:
bosank_a wrote:Pa dok smo mi fino zivjeli do '92.g. vi ste stog kamenjara otisli vani i zaradili pare koje ste nakon '97.g. ulozili u otvaranje firmi i to je to.
Druga stvar sto ovi lokalni polticari lopovi udruzeni s pravim lopovima ovdje sve pokradose i sto im se nista nemoze.
sad pustite nas da fino živimo jedno pedeset godina, pa nek se onda vrate vaši koji su od 92 ošli van zaraditipare pa nek jih lijepo ulože otvore firme i poprave kompletan standard kako komunalni tako i osobni.
Opako. :D :thumbup:
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jefferson wrote:Problem sa kantonima je sto federacija trosi 68% svog GDP-ja na administraciju!
Pa nama to i nije toliki problem, općenito se lijepo živi. :)

Čuj ako je Bošnjacima problem, onda možda da svedemo broj kantona u Federaciji sa 10 na dva?

Time bi se administracija smanjila 5 puta.
and

Post by and »

Tomislav MO wrote:
Bihac_4_ever wrote:Puka je to prica da ce se stvoriti Hrvatski entitet,kako to zamisljate...,sarajevski plus hercegovacki i plus Gorazde...??? nekako mi to lici na multietnicki kanton!!??
Nitko i ne želi stvarati hrvatski entitet. Pošto ovo često čujem, krajnje je vrijeme da Bošnjaci prestanu izmišljati ili u protivnom hoću da mi se citira koja hrvatska stranka u svom programu ima za cilj uspostavu trećeg entiteta i tko se od hrvatskih političara za to zalaže. Molim lijepo, čekam. :oops:
stranke i politicari koji podrzavaju ovo-
elektroprivreda hrvatske zajednice herceg-bosne,i jos pride dadose jezero kod livna hrvatskoj elektroprivredi
and

Post by and »

osa wrote:
Bihac_4_ever wrote:
osa wrote: sve makro regije se sastoje od mikro regija, a od mikroregija sve i počinje, dali bi građani unsko-sanskog kantona željeli da ih se na neki način pripoji banjalučkoj regiji pa da ta regija bude multietnička ali s velikom većinom srba pa da im svi funkcioneri na toj regionalnoj razini budu srbi, čisto sumnjam, isto tako sumnjam da će biti moguć dogovor o nekim multietničkim regijama ako svi narodi ne budu s tim saglasni i zadovoljni, a i sam znaš otprilike o čemu se narodi u bih mogu dogovoriti, otprilike o ničemu. rješenja u bih mogu biti samo nametnuta, ali da li je to dugoročno dobro to je veliko pitanje, primjer ovoga je i daytonski sporazum, nametnut u to vrijeme činio se dobar(u principu najmanje zlo), ali danas ???
grijesis,ko kaze da gradjani Unsko-sanskog kantona ne zele biti zajedno s banjaluckom regijom?

To je MULTIETICNOST!!!

Vlada=npr. jedan Hrvat,jedan Srbin i jedan Bosnjak,nema veze koliko ima koga u kojem podrucju,bitno je da je recimo predsjednik te regije jednom Hrvat jednom Srbin itd. kao na drzavnom nivou,itako se rotira u svakoj bitnoj pozicije npr. premijer,ministar obrazovanja.ministar policija...itd.

nema tu preglasavanja...
ali nema ni demokracije, demokracija je vladavina većina. kako odrediti sad mora predsjednik biti srbin, a svi zanju da imamo sposobnijeg bošnjaka ili hrvata nije li to stupidno, a da o ostalima koji žive na tom području da i ne govorimo.ili uzmimo za primjer matematiku ako na jednom području živi relativno malo jednog od navedenih naroda recimo 7%, taj narod matematički nije sposoban dati jednako kvalitetnih ljudi za obnašanje vlasti kao onj kojeg ima 50 %, ne bi li direktnim delegiranjem kompletno stanovništvo takve regije bilo zakinuto za kvalitetnu vlast, a na primjeru općine grude ona dva srbina bi bila uvijek u vlasti.
da li je 18%hrvata u bih vecina?
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

osa wrote:
ali nema ni demokracije, demokracija je vladavina većina. .
Samo malo, nije to tako jednostavno. Demokratija je sirok pojam i ne moze se svugdje primjenjivati na isti nacin. Postoji nesto sto se zove 'reprezentativna demokratija', a to znaci da vlast ne predstavlja samo volju 'vecine' naroda, vec da se postuju i prava 'manjina'. U vecini zemalja u Evropi vlada princip reprezentativne demokratije, jer u vecini zemalja postoje neke vrste manjina. Nije to savrseno, ali najbolji sistem je ovaj koji je nazalost nakaradno postavljen i kod nas, gdje na zakonodavnom nivou imas dva doma, jedan u kojem je 'vecinski' sistem, i drugi u kojem imas podjednak broj zastupnika svih grupa ili regija. U takvom sistemu oba doma se moraju dogovoriti oko odredjene stvari da bi zakon bio usvojen. I onda se tu uvode neka pravila recimo da minimalan broj iz svake grupe mora nesto da prihvati da bi to proslo itd.
Eh, posto je sistem u BiH asimetrican, tj. ispreplicu se prava entiteta (kojih ima dva), te naroda (kojih ima tri). E sad potencira se da entiteti de jure ne predstavljaju vise narode, vec regije, medjutim de facto ispada da entiteti predstavljaju vecinski narod u njemu, u tom sistemu ga puse Hrvati, jer iza sebe nemaju entitet u kojem su vecina. Dok god je takav sistem Hrvati ce imati legitimno pravo da ili traze treci entitet ili da traze ukidanje ova dva.
bosank_a

Post by bosank_a »

and wrote:
osa wrote:
Bihac_4_ever wrote: grijesis,ko kaze da gradjani Unsko-sanskog kantona ne zele biti zajedno s banjaluckom regijom?

To je MULTIETICNOST!!!

Vlada=npr. jedan Hrvat,jedan Srbin i jedan Bosnjak,nema veze koliko ima koga u kojem podrucju,bitno je da je recimo predsjednik te regije jednom Hrvat jednom Srbin itd. kao na drzavnom nivou,itako se rotira u svakoj bitnoj pozicije npr. premijer,ministar obrazovanja.ministar policija...itd.

nema tu preglasavanja...
ali nema ni demokracije, demokracija je vladavina većina. kako odrediti sad mora predsjednik biti srbin, a svi zanju da imamo sposobnijeg bošnjaka ili hrvata nije li to stupidno, a da o ostalima koji žive na tom području da i ne govorimo.ili uzmimo za primjer matematiku ako na jednom području živi relativno malo jednog od navedenih naroda recimo 7%, taj narod matematički nije sposoban dati jednako kvalitetnih ljudi za obnašanje vlasti kao onj kojeg ima 50 %, ne bi li direktnim delegiranjem kompletno stanovništvo takve regije bilo zakinuto za kvalitetnu vlast, a na primjeru općine grude ona dva srbina bi bila uvijek u vlasti.
da li je 18%hrvata u bih vecina?

To ti samo dokazuje kako je ova drzava nesposobna da se o bilo cemu pobrine.
Sve sto je valjalo nasi politicari su okrali i napravili kriminalnu privatizaciju da bi jedni drugima prodali firme za 2 KM.
A interesantno uvijek nam je kriv neko drugi, a nikad nasi lopovi.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Tomislave, ove tvoje regije.
A sta mislis da se jednostavno naprave tri 'entiteta' koji teritorijalno nece biti povezani? Jednostavno, sve opcine ili mjesne zajednice u kojima su Hrvati/Srbi/Bosnjaci u recimo dvotrecinskoj vecini se udruze u neku 'zajednicu opstina'. Sve ostale opstine/mjesne zajednice bi bile pod direktnom kontrolom drzave. Takodje, mogu se napraviti dvije podjele, jedna nacionalna i jedna regionalna, tj. ekonomska.
Zastita nacionalnih interesa pojedinih naroda treba da se ogleda u zastiti njihove kulture, jezika, obrazovanja, televizije, religije i sl, napravile bi se institucije na nivou jednog naroda koje bi se bavile ovim problemom, budzet za ovo ne bi trebao biti veliki. U stvari jos bolje, zar se ne moze iznaci nacin da se naprave tri nacionalna 'entiteta' koji ne bi bili nuzno vezani za teritorij vec za prava pojedinaca kao pripadnika odredjenog naroda? Kad malo bolje razmislim upravo je su na taj nacin rjesavana prava naroda na nivou SFRJ, u ustavu se npr govori o pravima 'naroda' na samoopredjeljenje, a ne teritorija.
S druge strane zastita ekonomskih interesa treba da se rjesava na regionalnom/anacionalnom nivou, ali posto se nikad necemo dogovoriti kakve bi te granice bile onda je bolje da se sve jednostavnu ukinu i da sve rjesava drzava.

Sve te zemlje koje si nabrojao (Belgija, Svicarska, Kanada, V. Britanija) imaju jednu ogromnu razliku u odnosu na BiH, a to je da one ne izgledaju kao da je neko sareni grah prosuo po podu, vec se tacno zna ko zivi gdje.
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jeza u ledja wrote:Tomislave, ove tvoje regije.
A sta mislis da se jednostavno naprave tri 'entiteta' koji teritorijalno nece biti povezani?
Ma u principu može i tako. Meni samo smeta kad netko napravi "multi-kulti" "ekonomski" "humani" "itd" prijedlog, koji je onako kao usput 100% u skladu sa željama bošnjačkih nacionalista, sasvim slučajno ispadne tako, taman kao da je netko lud. :D

Bitno je da predloženo rješenje garantira nekakvu sigurnu budućnost za sva tri naroda i to je sve. Sve ostalo je podložno dogovoru.
jeza u ledja wrote:Sve te zemlje koje si nabrojao (Belgija, Svicarska, Kanada, V. Britanija) imaju jednu ogromnu razliku u odnosu na BiH, a to je da one ne izgledaju kao da je neko sareni grah prosuo po podu, vec se tacno zna ko zivi gdje.
Pa i ne zna baš tako točno, u Kanadi imaš prilično izmiješano stanovništvo, čak i škole na francuskom jeziku u uvjetno rečeno engleskom dijelu države.
U Belgiji postoji Bruxelles, koji je glavna prepreka podjeli.
A vjerujem da i u Engleskoj živi dosta Škota, pogotovo u Londonu, mada sigurno zanemarivo u odnosu na veličinu grada.

Taj šareni grah je najveća garancija za opstanak BiH, i zato ga treba čuvati. Ako bi npr. teritorijalna jedinica s hrvatskom većinom uključivala Žepče i Usoru, to je čvršći garant opstanka nego neki članak ustava koji kao fol zabranjuje odvajanje. Ni Kosovo nema neke ustavne osnove da bude neovisno, pa će evo izgleda bit. Sve ipak ovisi o svjetskim silama. Bitak je da se odvajanje ne želi i da za to nema potrebe, a ne da se zabranjuje jer su zabrane obično kratkog vijeka.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Slazemo se. :)

PS: Osim za ove Kanade, Belgije i sl. Jest u Belgiji postoji Brisel, al sve ostalo je 'zna se'. :D U Kanadi Kvibek je izmjesan, ali u sustini je i on sam podjeljen na francuski i kanadski dio. U V. Britaniji zna se gdje su Skoti i Englezi i Velsani. U Svicarskoj takodje.
Naravno uvijek dodje do ekonomskih migracija stanovnistva pa se tako mjesaju, ali kod nas je historijski kroz vijekove stanovnistvo izmjesano na mikro-razini.
osa

Post by osa »

bosank_a wrote:
osa wrote:
bosank_a wrote:Pa dok smo mi fino zivjeli do '92.g. vi ste stog kamenjara otisli vani i zaradili pare koje ste nakon '97.g. ulozili u otvaranje firmi i to je to.
Druga stvar sto ovi lokalni polticari lopovi udruzeni s pravim lopovima ovdje sve pokradose i sto im se nista nemoze.
sad pustite nas da fino živimo jedno pedeset godina, pa nek se onda vrate vaši koji su od 92 ošli van zaraditipare pa nek jih lijepo ulože otvore firme i poprave kompletan standard kako komunalni tako i osobni.
A dotle nek ovi kradu ... :?

Nego ja se selim u vas kanton.
dobro došla.
bosank_a

Post by bosank_a »

osa wrote:
bosank_a wrote:
osa wrote: sad pustite nas da fino živimo jedno pedeset godina, pa nek se onda vrate vaši koji su od 92 ošli van zaraditipare pa nek jih lijepo ulože otvore firme i poprave kompletan standard kako komunalni tako i osobni.
A dotle nek ovi kradu ... :?

dobro došla.

Hvala :)
artzy

Post by artzy »

Nije lose da se neki kantoni spoje mada bi neko globalno rjesenje bilo vaznije.

Mislim da bi "jednostrano" ukidanje BH Federacije moglo biti dobra stvar. Prenijeti sve funkcije na kantone i drzavu. Tada bi imali pored kantona imali i rs kao vrstu kantona - sto rs i jeste - entitet, kanton, zupanija, federalna jedinica.....

Grozno je sto se toliko novca trosi na administraciju...
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

artzy wrote:Nije lose da se neki kantoni spoje mada bi neko globalno rjesenje bilo vaznije.

Mislim da bi "jednostrano" ukidanje BH Federacije moglo biti dobra stvar. Prenijeti sve funkcije na kantone i drzavu. Tada bi imali pored kantona imali i rs kao vrstu kantona - sto rs i jeste - entitet, kanton, zupanija, federalna jedinica.....

Grozno je sto se toliko novca trosi na administraciju...
Ukidanjem Federacije ni drugi entitet više ne bi bio entitet nego samo jedan od 12 kantona ako računamo i Brčko.

Samo ne znam mogu li neki prihvatiti da bi to odgovaralo Hrvatima. :run: :D
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

Ja kol'ko sam shvatio Hrvatima ne bi odgovaralo ukidanje Federacije? :?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jeza u ledja wrote:Ja kol'ko sam shvatio Hrvatima ne bi odgovaralo ukidanje Federacije? :?
Ne, ne, pazi na nijanse :D , Hrvatima ne odgovara ukidanje kantona. Ukidanje Federacije čime bi ostali državna razina i kantoni je dozvoljeno, čak poželjno. :thumbup:
and

Post by and »

moze i samo drzavna razina
jefferson

Post by jefferson »

Tomislav MO wrote:
jefferson wrote:Problem sa kantonima je sto federacija trosi 68% svog GDP-ja na administraciju!

Čuj ako je Bošnjacima problem, onda možda da svedemo broj kantona u Federaciji sa 10 na dva?

Ali ja jos nisam cuo ni od tebe ni od ose zasto su kantoni potrebni?
Drugo, jel to znaci da i muslimani mogu svoju zupaniju traziti u HR?
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jefferson wrote:
Tomislav MO wrote:

Kantoni su nam potrebni iz istog razloga kao i ostalima. Kad centraliziraju Kanadu, Britaniju, Španjolsku, Belgiju i Švicarsku onda ne trebaju ni meni, je pošteno, ha ja. :D

Muslimani (valjda Bošnjaci) mogu tražiti svoju županiju u HR, naravno, ne vidim nikakav problem.
jeza u ledja

Post by jeza u ledja »

jefferson wrote: Ali ja jos nisam cuo ni od tebe ni od ose zasto su kantoni potrebni?
Ne mogu zupaniju, al mogu kanton. :lol:

Kantoni, okruzi, srezovi, provincije, zajebancije, postoje u svakoj zemlji u Evropi, sa manjom ili vecom lokalnom samoupravom. Uostalom, to ti je sad moderno u svijetu. :-) :D
Tomislav MO

Post by Tomislav MO »

jeza u ledja wrote:Kantoni, okruzi, srezovi, provincije, zajebancije, postoje u svakoj zemlji u Evropi, sa manjom ili vecom lokalnom samoupravom. Uostalom, to ti je sad moderno u svijetu. :-) :D
Mislio sam da ovo vrijedi podebljati da se već jednom nauči, iako bih dodao ne baš u svakoj, ne vjerujem da ih ima u San Marinu ili Lihenštajnu, recimo svakoj koja se vidi na mapi. :D
bosank_a

Post by bosank_a »

Marco-x wrote:
osa wrote:
bosank_a wrote: A dotle nek ovi kradu ... :?

dobro došla.
@bosanko. Njegova županija ti je Sisačko - moslavačka... :D :lol:

On spomenu siroki a ne znam od kad je siroki u sisacko-moslavacka what ever :D
and

Post by and »

Marco-x wrote:
jefferson wrote:
Tomislav MO wrote: Pa nama to i nije toliki problem, općenito se lijepo živi. :)

Po čemu ti porediš to?
To je jednostavno zlonamjerno porediti ili ne znaš osnove uređenja BiH i Hrvatske...
mozes nam malo uporediti srbe koji su zivjeli u hrvatskoj i hrvate u bih.
and

Post by and »

...
and

Post by and »

novi sam pa ako sam nesto preskocio ponovi.
mislio sam na odnos prema drzavi u kojoj zivis,mozes i slicnosti
Post Reply