wifi-guy je napisao/la:
Cuj, nisam bas razmisljao o takvom scenariju upotrebe video nazora , koji je dostupan svakom ko ima TV prijemnik.
Mislim da je u panici HS zaboravio da se konsultuje sa nekim prije nego je potencijalno sebe izlozio zakonskim reprekusijama.
Izvadak iz zakona u kojem se lako moze pronaci povreda privatnosti instaliranjem ovih kamera.
ZAKON
O ZASTITI OSOBNIH PODATAKA
Poglavlje I - OPĆE ODREDBE
Cilj Zakona
Članak 1.
Cilj ovoga zakona je...
Pozdrav! Uz duzno postovanje moram Vam reci da se postavljanje kamera nikako ne moze podvesti pod navedeni Zakon. Ovaj Zakon se odnosi na zastitu Vasih licnih PODATAKA, koji se mogu obradjivati na bilo koji nacin, kao npr. sto banke traze Vas JMB koji je zasticen ovim Zakonom i sl.
Slažem se da je ovaj zakon nepotpun i nedovoljno definisan ali sam citajuci clan3 ja zapazio ovo:
Fizička osoba čiji se identitet moze ustanoviti je osoba koja se
moze identificirati, neposredno ili posredno,
Iz mog ugla ovo znaci da se potencijalni gradjanin snimljen ovom kamerom moze
posrednoidentifikovati tj posredstvom HS kablovske te u isto vrijeme javno emitiran u mrezu koja je dostupna i izvan zgrade u kojoj se nalazi kamera. Privatnost ne bi bila narusena kada bi svi stanarai bili upoznati da ce se ova kamera postaviti i izjasnili se o toe na kucnom savjetu sto bar u mojoj zgradi nije slucaj.
HS se zali na Telemach kako oni rade ono sto i HS a to je da bez saglasnosti stanara instaliraju infrastrukturu u zgradama u kojem sam ja kolektivni suvlasnik svih zajednickih prostorija.
Ponovicu jos jednom , postoji i pametniji i legalniji nacin da HS instalira video nadzor i time privoli svoje korisnike na lojalnost.
Bez obzira koliko ce HS izgubiti korisnika u ovom prvom valu odliva na telemach, njima predstoji "rovovska" borba za svakog korisnika u slijedecem periodu.
Mi korisnici smo tu na najvecem dobitku.