Hrvatsko proljece

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

karanana

#1 Hrvatsko proljece

Post by karanana »

Gledam ovaj serijal na HTV-u. pa ljudi jugoslavija se tresla fakticki od kraja II svjetskog rata pa sve dok nije pukla 90ih. gledam neke od reportaza iz 60ih i 70ih u hrvatskoj, kao da gledam izvjestaje iz recimo 1990. i spominju se relativno mjesani gradovi i regioni koji su najvise i zaplatili u ratu, lika, banija, kordun, dalmacija, slavonija....trenje u zeljezari sisak, srpska dominacija kadrova....ustaski pokret i onaj manje radikalan ali veoma nacionalno osvijesten pokret studenata pa cak i visokih republickih duznosnika kao sto su savka i mika. i tada se javljaju teze da srbi vuku na svoje i na beograd, uzimaju devize, uzimaju dohodak zaradjen od hrvata, postavljaju svoje ljude na kljucne funkcije u federaciji. a srbi misle da hrvati vuku na svoje, na ustastvo. iznenadila me sloboda/hrabrost/ludost, ne znam ti ni ja sta je, hrvatskih studenata u zagrebu koji pjevaju lijepu nasu, koji imaju beretke sa sahovnicama, otvoreno govore o velikosrpskom sovinizmu i tome da ne zele da ostanu u takvoj jugoslaviji pod dominacijom srba.

ne znam, meni su ova desavanja iznenadjujuca da su se desavala i nisam znao da je ovako napeto bilo i 60ih i 70ih. ja sam jednostavno mislilo da su sva trenja pocela nekad 89-90 i dolaskom tudjmana i milosevica i ovih ostalih. jedino sto je mozda to titino disanje i prisustvo malo ledilo krv u zilama nekih ali sam iznenadjen kakvo je bilo ponasanje i dok je on drzao vlast u svojim rukama.
nellington

#2 Re: Hrvatsko proljece

Post by nellington »

Tebi je to iznenađujuće. A meni je iznenađujuće da nekog te stvari iznenađuju i da ih nije već svjestan.

P.S. Ne prihvataj sve na HRTu kao čistu istinu, serijale o Titu i Tamnici naroda prave sa računom.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#3 Re: Hrvatsko proljece

Post by Pera Trta »

nellington wrote:Tebi je to iznenađujuće. A meni je iznenađujuće da nekog te stvari iznenađuju i da ih nije već svjestan.

P.S. Ne prihvataj sve na HRTu kao čistu istinu, serijale o Titu i Tamnici naroda prave sa računom.
Iznenađuju ove naše komunce...sad ćeš vidjeti kad uzmu da se javljaju i da govore kako je ono bila super stabilna država, a sve ovo drugo go četnik i ustaša :roll:
Iako ni meni HRT nije sveto pismo...uvijek kada gledam onaj TV kalendar i kada pominju neki događaj iz WW2 ili iz komunističke Jugoslavije, imam osjećaj kao da je prilog pravljen tamo recimo 1993.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#4 Re: Hrvatsko proljece

Post by Pera Trta »

karanana wrote:Gledam ovaj serijal na HTV-u. pa ljudi jugoslavija se tresla fakticki od kraja II svjetskog rata pa sve dok nije pukla 90ih. gledam neke od reportaza iz 60ih i 70ih u hrvatskoj, kao da gledam izvjestaje iz recimo 1990. i spominju se relativno mjesani gradovi i regioni koji su najvise i zaplatili u ratu, lika, banija, kordun, dalmacija, slavonija....trenje u zeljezari sisak, srpska dominacija kadrova....ustaski pokret i onaj manje radikalan ali veoma nacionalno osvijesten pokret studenata pa cak i visokih republickih duznosnika kao sto su savka i mika. i tada se javljaju teze da srbi vuku na svoje i na beograd, uzimaju devize, uzimaju dohodak zaradjen od hrvata, postavljaju svoje ljude na kljucne funkcije u federaciji. a srbi misle da hrvati vuku na svoje, na ustastvo. iznenadila me sloboda/hrabrost/ludost, ne znam ti ni ja sta je, hrvatskih studenata u zagrebu koji pjevaju lijepu nasu, koji imaju beretke sa sahovnicama, otvoreno govore o velikosrpskom sovinizmu i tome da ne zele da ostanu u takvoj jugoslaviji pod dominacijom srba.

ne znam, meni su ova desavanja iznenadjujuca da su se desavala i nisam znao da je ovako napeto bilo i 60ih i 70ih. ja sam jednostavno mislilo da su sva trenja pocela nekad 89-90 i dolaskom tudjmana i milosevica i ovih ostalih. jedino sto je mozda to titino disanje i prisustvo malo ledilo krv u zilama nekih ali sam iznenadjen kakvo je bilo ponasanje i dok je on drzao vlast u svojim rukama.
Tresla se zemlja od osnutka, moj karanana, ali nije se smjelo govoriti o tome...nije bilo na vijestima, pa se nije ni znalo.
Iskreno, koliko ljudi koji nisu rodom iz Cazinske krajine je čulo recimo za Cazinsku bunu 1950, a prije 1990...koliko ih je čulo i danas? I koliko bi ih bilo i danas koji bi bili spremni da svu represiju države pravdaju i slave? Samo uzmi primjer dobrog dijela ljudi na ovom forumu, i koliko su spremni za dijalog i drugačije mišljenje kada su u pitanju svetinje kao Tito, Jugoslavija, partija...i o čemu onda pričamo?
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#5 Re: Hrvatsko proljece

Post by 1946 »

Svi su tresli osim dobrih bošnjana, koji su u toj državi bili najna.uženiji, ali koji i dan danas pate za tom državom. Mazohisti, pa eto ti :roll:
Pera Trta

#6 Re: Hrvatsko proljece

Post by Pera Trta »

1946 wrote:Svi su tresli osim dobrih bošnjana, koji su u toj državi bili najna.uženiji, ali koji i dan danas pate za tom državom. Mazohisti, pa eto ti :roll:
Jedini nisu imali političara od formata koji bi se usudio javno posumnjati u ispravnost puta sa kojeg smo se zakleli da ne skrenemo.
Rijetki koji su pokušali iznijeti drugačije mišljenje o apsolutno usvojenim istinama, kao npr Pašaga Mandžić, prošli su loše.
karanana

#7 Re: Hrvatsko proljece

Post by karanana »

ja ne vidim da su bosnjani/muslimani mogli ista drugo i zeliti nego jaku ali i izbalansiranu jugoslaviju izmedju srbije i hrvatske.
radostan dan

#8 Re: Hrvatsko proljece

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:08, edited 2 times in total.
Pera Trta

#9 Re: Hrvatsko proljece

Post by Pera Trta »

karanana wrote:ja ne vidim da su bosnjani/muslimani mogli ista drugo i zeliti nego jaku ali i izbalansiranu jugoslaviju izmedju srbije i hrvatske.
Kao što je istorija pokazala, koliko god nas crveni pokušavali uvjeriti u suprotno, mi smo i zadnji napustili Jugoslaviju od "nesrpskih" država, jer je jaka i izblansirana, kako ti kažeš, Jugoslavija, bila garant opstojnosti avnojevske BiH. Problem je što ona nikada nije bila takva, već se uvijek vagalo malo na jednu, malo na drugu stranu, stvarali se neprijatelji sad u Srbiji, sad u Hrvatskoj, sad u BiH među sva tri naroda (1980.pop Janjić, 1981. fra Zovko, 1983. Izetbegović & co, malo kasnije imam Mehtić, pa onda Zvornička "četnička" petorka i sl) kako bi se strahom čuvala stabilnost i "izbalansiranost".
Jazz_Junkie

#10 Re: Hrvatsko proljece

Post by Jazz_Junkie »

Dok su u Evropi krajem 1960ih studenti mijenjali ukoceno i tabuizirano drustvo, u Jugoslaviji se pojavljuju reakcionarni idioti. Cesto ih nazivaju "liberalima". To su upravo oni "liberali" koji isplivase krajem 1980ih i znamo sto napravise tokom 1990ih. Jugoslavija kao visenacionalna drzava u kojoj rane jos nisu zamladile (tek je proslo 20ak godina od kraja rata; situacija u BiH 15 godina nakon Daytona je daleko gora) nije mogla drugacije reagovati. Josip Broz Tito je nazalost profulao sansu da se efektivnije obracuna sa nacionalizmom, prije svega srpskim i hrvatskim.
karanana

#11 Re: Hrvatsko proljece

Post by karanana »

danas je bila emisija o 1971. godini i spominje se cak i to da je bila blizu intervencija vojske i da je cak sssr ponudio vojnu pomoc titu ako mu bude potrebna. ne znam na koga je mogao krenuti tada. na studente? na savku? nije bilo neke definisane grupe ni sa srpske ni sa hrvatske strane koja bi se mogla eliminisati i tako napraviti mir.

mada je mogao napraviti bolju cistku ljudi oko sebe.
Pera Trta

#12 Re: Hrvatsko proljece

Post by Pera Trta »

karanana wrote:danas je bila emisija o 1971. godini i spominje se cak i to da je bila blizu intervencija vojske i da je cak sssr ponudio vojnu pomoc titu ako mu bude potrebna. ne znam na koga je mogao krenuti tada. na studente? na savku? nije bilo neke definisane grupe ni sa srpske ni sa hrvatske strane koja bi se mogla eliminisati i tako napraviti mir.
Pa bili su proljećari. I eliminisani su. Doduše, ne upotrebom vojske, ali su uklonjeni svi.
Vjerovatno su se bojali da će ovi povući narod sa sobom, pa su zbog toga razmišljali o vojnoj intervenciji.
karanana

#13 Re: Hrvatsko proljece

Post by karanana »

radostan dan wrote:
karanana wrote:Gledam ovaj serijal na HTV-u. pa ljudi jugoslavija se tresla fakticki od kraja II svjetskog rata pa sve dok nije pukla 90ih. gledam neke od reportaza iz 60ih i 70ih u hrvatskoj, kao da gledam izvjestaje iz recimo 1990. i spominju se relativno mjesani gradovi i regioni koji su najvise i zaplatili u ratu, lika, banija, kordun, dalmacija, slavonija....trenje u zeljezari sisak, srpska dominacija kadrova....ustaski pokret i onaj manje radikalan ali veoma nacionalno osvijesten pokret studenata pa cak i visokih republickih duznosnika kao sto su savka i mika. i tada se javljaju teze da srbi vuku na svoje i na beograd, uzimaju devize, uzimaju dohodak zaradjen od hrvata, postavljaju svoje ljude na kljucne funkcije u federaciji. a srbi misle da hrvati vuku na svoje, na ustastvo. iznenadila me sloboda/hrabrost/ludost, ne znam ti ni ja sta je, hrvatskih studenata u zagrebu koji pjevaju lijepu nasu, koji imaju beretke sa sahovnicama, otvoreno govore o velikosrpskom sovinizmu i tome da ne zele da ostanu u takvoj jugoslaviji pod dominacijom srba.

Mislim da bi trebao pogledati film - Balkanska pravila, nije sve obuhvaćeno, i ne moraš sve bukvalno shvatiti, ali to je tu negdje, naročito onaj segment koji se tiče državne i paradržavne bezbjednosti, ko je držao i kako Yugu na okupu.

http://www.youtube.com/watch?v=4SPdRb40G3U, prvi minut, i od 3:50.
hehe, naravno uz glavnog glumca, mora da valja.
ne, zvuci interesantno. imas li link za download citavog filma?
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#14 Re: Hrvatsko proljece

Post by Admir_1984 »

Pa to je sve nekako indirektno uticalo da Tito kasnije malo popusti i prihvati Kardeljev meksi stav, a ne Rankovicev konzervativniji, a sve se to odrazilo na ustav iz 1974 :-)
poznanik

#15 Re: Hrvatsko proljece

Post by poznanik »

Pera Trta wrote:Tresla se zemlja od osnutka, moj karanana, ali nije se smjelo govoriti o tome...nije bilo na vijestima, pa se nije ni znalo.
Iskreno, koliko ljudi koji nisu rodom iz Cazinske krajine je čulo recimo za Cazinsku bunu 1950, a prije 1990...koliko ih je čulo i danas? I koliko bi ih bilo i danas koji bi bili spremni da svu represiju države pravdaju i slave? Samo uzmi primjer dobrog dijela ljudi na ovom forumu, i koliko su spremni za dijalog i drugačije mišljenje kada su u pitanju svetinje kao Tito, Jugoslavija, partija...i o čemu onda pričamo?

Hvala dragom Allahu pa više nema komunizma ni one države, dobro nas je Allah nagradio pojavom Izetbegovića i ostale nam braće. Sreća pa sada imamo svoju državu i blagostanje u njoj, med i mlijeko teče kroz naše domove.

Nema bijede, nema nezaposlenih, nema ni bolesnih, nema neškolovanih, o kriminalu i korupciji da i ne pišem...a prije - gluho i daleko bilo. Da mi ne bi babine stoke i ono malo zemlje što je proda, ni fakultet završio ne bih :(
BiH-x

#16 Re: Hrvatsko proljece

Post by BiH-x »

^^Case in point:
Pera Trta wrote: Samo uzmi primjer dobrog dijela ljudi na ovom forumu, i koliko su spremni za dijalog i drugačije mišljenje kada su u pitanju svetinje kao Tito, Jugoslavija, partija...i o čemu onda pričamo?
osa

#17 Re: Hrvatsko proljece

Post by osa »

iz borbe i robijanja hrvatskih ljudi, korist izvukli svi, zar je to nešto novo....
1946
Location: Sreća i ljubav, ponos i nada, ime mog kluba ime mog grada

#18 Re: Hrvatsko proljece

Post by 1946 »

Pa za Bošnjake jeste novo da izvuku nešto dobro od Hrvata
dr.Gonzo

#19 Re: Hrvatsko proljece

Post by dr.Gonzo »

Dok su u Evropi krajem 1960ih studenti mijenjali ukoceno i tabuizirano drustvo, u Jugoslaviji se pojavljuju reakcionarni idioti. Cesto ih nazivaju "liberalima". To su upravo oni "liberali" koji isplivase krajem 1980ih i znamo sto napravise tokom 1990ih. Jugoslavija kao visenacionalna drzava u kojoj rane jos nisu zamladile (tek je proslo 20ak godina od kraja rata; situacija u BiH 15 godina nakon Daytona je daleko gora) nije mogla drugacije reagovati. Josip Broz Tito je nazalost profulao sansu da se efektivnije obracuna sa nacionalizmom, prije svega srpskim i hrvatskim.
Pa bilo je u to doba i prvih liberala, Marko Nikezic, Latinka Perovic i ta ekipa, pa su i njih pocistili tek tako.
Sta ces, nije politika igra za intelektualce.
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#20 Re: Hrvatsko proljece

Post by Admir_1984 »

dr.Gonzo wrote:
Pa bilo je u to doba i prvih liberala, Marko Nikezic, Latinka Perovic i ta ekipa, pa su i njih pocistili tek tako.
Nikezic i Latinka su smjenjeni u Srbiji i to se pokazala kao jedna od najvecih Titinih gresaka, tj dozvolili su da u Srbiji opet zavladaju konzervativnije strane u ck srbije, a rezultat toga su nemiri na kosovu, tj od tad je i pocelo rasturanje drzave
Jazz_Junkie

#21 Re: Hrvatsko proljece

Post by Jazz_Junkie »

dr.Gonzo wrote:
Svaka cast Latinki Perovic u njezinoj kasnijoj ulozi u kriticarke Milosevica, ali vecina tih liberala su pokazali svoje pravo lice. I Dobrica Cosic je bio "liberal" 1968. godine.
radostan dan

#22 Re: Hrvatsko proljece

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:07, edited 1 time in total.
nosara

#23 Re: Hrvatsko proljece

Post by nosara »

Sve je to trebalo jebat, dok je bio vakat... Ne bi nam se na kosti navalile tekovine "demokracije" i klero-naci bagra placena od strane obavjestajnog podzemlja sa zapada... Ovo je postalo drustvo kvazi-elita, a glupi narod pusi dok ga bagra jebe...
Nele9

#24 Re: Hrvatsko proljece

Post by Nele9 »

Jazz_Junkie wrote:Dok su u Evropi krajem 1960ih studenti mijenjali ukoceno i tabuizirano drustvo, u Jugoslaviji se pojavljuju reakcionarni idioti. Cesto ih nazivaju "liberalima". To su upravo oni "liberali" koji isplivase krajem 1980ih i znamo sto napravise tokom 1990ih. Jugoslavija kao visenacionalna drzava u kojoj rane jos nisu zamladile (tek je proslo 20ak godina od kraja rata; situacija u BiH 15 godina nakon Daytona je daleko gora) nije mogla drugacije reagovati. Josip Broz Tito je nazalost profulao sansu da se efektivnije obracuna sa nacionalizmom, prije svega srpskim i hrvatskim.
Naravoučenije - kome rane još nisu zamladile, njemu je sve dozvoljeno... ubistva, nelegalna zatvaranja, progoni, mučenja. Super mi ta logika. Tukne malo na velikosrpsko doduše. Rane su nam još sveže od turskoga zuluma, pa nam je dozvoljena osveta. Ah, da... a tek osveta posle pobune dahija. :-)
radostan dan

#25 Re: Hrvatsko proljece

Post by radostan dan »

.
Last edited by radostan dan on 21/10/2011 19:07, edited 1 time in total.
Post Reply