Hrvatsko pitanje

Post Reply
Dozer

#251 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Dozer »

1. Veliku, ogromnu krivnju za sadasnji polozaj Hrvata u BiH snosi HDZ. To, medjutim, ne znaci da stvari treba praviti jos gorima 2. biranjem u Predsjednistvo Komsica, koji naprosto nije kandidat za kojeg su glasali Hrvati, osim poneka iznimka. Takvo brutalno preglasavanje sigurno kvari medjunacionalne odnose u BiH, sto je neoprostivo od strane SDP-a.
B1: A kakav je to sadasnji polozaj Hrvata u BiH? Los? Po cemu?! Koliko to Hrvata u BiH ima da su bez posla, a pod uslovom da nisu narkomani, sakati ili psihijatrijski slucajevi?

B2: Ovo je demokratska drzava, uredjena nakaradno kako je uredjena, odnosno podijeljena na dva entiteta i sa izbornim zakonom koji je kakav jeste, tj. entitetski. I Hrvati u BiH su pristali na takav sistem stavljajuci svoj potpis na DPA (DMU). E pa, u tom entitetskom glasanju svi gradjani jendog entiteta imaju pravo glasati za koga zele na ponudjenoj listi kandidata. Na kraju krajeva, ni HDZ nije osvojio stvarnu vecinu glasova hrvatskog naroda u BiH, jer znamo da na izbore nije izaslo skoro 50% Hrvata, a HDZ je osvojio oko 50%, sto znaci - samo 25% od ukupnog hrvatskog glasackog tijela. I, o cemu se onda prica? O kakvom legitimitetu HDZ-a?

A, na kraju, cak i sa svim "preglasavanjima", opet je Hrvatima ostavljeno sve sto su imali i prije (finansije, uvoz, kladionice, nema poreske kontrole, itd.). Ali, eto, neka su Hrvati u BiH ugrozeni...a u pm vise i sva ta suplja...
kiky

#252 Re: Hrvatsko pitanje

Post by kiky »

đaba ti to pišeš ...
njima je čović reko da su ugroženi i ...
oni su ugroženi ...
đaba šuplja priča ...
webby-x

#253 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Dozer wrote:Zaista je interesantno vidjeti koliko su ljudi nemocni da u svojim vlastitim mozgovima naprave otklon od te etnicke price, koja je vjerovatno dodijala i bogu i narodima...a i gradjanima koji se ne svrstavaju u torove.
Ne postoje takvi.
Oni koji to govore obično se svrstavaju u tor bosanaca ili tor jugoslavena.
Vitezanin

#254 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Vitezanin »

Postoje ljudi koji kazu da su gradjani i nista vise. Mozda ne mnogo, ali postoje.
webby-x

#255 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Dozer wrote:Koliko to Hrvata u BiH ima da su bez posla, a pod uslovom da nisu narkomani, sakati ili psihijatrijski slucajevi?
Jako puno, ali kakav je to "argument"?
Politička prava naroda se ne očituju u tome da li su pojedinici
iz tog naroda manje ili više sposobni da zarade za život.
webby-x

#256 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Vitezanin wrote:Postoje ljudi koji kazu da su gradjani i nista vise. Mozda ne mnogo, ali postoje.
Pokaži mi takve na posljednjem popisu stanovništva.
Možemo sačekati i vidjeti koliko će takvih biti i na slijedećem popisu.
Postoje i Jedi-ji.
Vitezanin

#257 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Vitezanin »

Pa realno, popis iz 1991. se sad moze samo djelimicno prihvatiti. Imali smo koliko ono Jugoslavena tad?? Mislis da cemo ih sada imati toliko? I don't think so. Mozda budemo imali toliko 'gradjana' , tko ce ga znati. :D

Sigurno ce biti ljudi koji ce napisati samo 'gradjanin', koliko, ne znam, nemam sposobnosti predvidjanja.
webby-x

#258 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

Vitezanin wrote:Pa realno, popis iz 1991. se sad moze samo djelimicno prihvatiti. Imali smo koliko ono Jugoslavena tad?? Mislis da cemo ih sada imati toliko? I don't think so. Mozda budemo imali toliko 'gradjana' , tko ce ga znati. :D
Popis iz 1991. je jedini koji imamo i tamo nema građana.
Ima jugoslavena, ali to je opet svrstavanje u tor.
Građana toliko nećemo imati, možda bosanaca, ali dosta manje.
Vitezanin wrote:Sigurno ce biti ljudi koji ce napisati samo 'gradjanin', koliko, ne znam, nemam sposobnosti predvidjanja.
Ja imam. Građana će biti manje od Sirijaca.
Poanta je da se na kraju svi svrstaju u neki "tor".
Tako da je to "tor" postalo izlizanije od riječi "fašizam".
Vitezanin

#259 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Vitezanin »

Dozer,

postoje Hrvati bez posla, ne znam koliko vjerujes :D , vjerojatno kvantitativno manje Hrvata nema posao nego Bosnjaci i Srbi, a razlog je jednostavan- Hrvata je manje.

Osobno mislim da je jedna od predrasuda da su Hrvati najdobrostojeciji :D u BiH. Mislim da je to samo djelimicno istina. Postoje dijelovi BiH s hrvatskom vecinom koji su ekonomski u boljoj situaciji, tipa Vitez, Kiseljak, Kresevo u Srednjoj Bosni i (mozda) jos Orasje ili jos neka mjesta, ali generalno-izuzev vecih centara u drzavi, sva manja mjesta, opcine, su jad i cemer, 5 grama gore-dolje.

Takodjer, ne treba zaboraviti da i Bosnjaci i drugi rade u ovim nabrojanim mjestima. Mozda su gazde vecine firmi Hrvati, ali broj zaposlenih Bosnjaka u % npr u Vitezu je, ako ne isti, onda sigurno priblizan broju Bosnjaka i drugih koji takodjer zive u ovim mjestima.
Vitezanin

#260 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Vitezanin »

webby-x wrote:
Vitezanin wrote:Pa realno, popis iz 1991. se sad moze samo djelimicno prihvatiti. Imali smo koliko ono Jugoslavena tad?? Mislis da cemo ih sada imati toliko? I don't think so. Mozda budemo imali toliko 'gradjana' , tko ce ga znati. :D
Vitezanin wrote:Sigurno ce biti ljudi koji ce napisati samo 'gradjanin', koliko, ne znam, nemam sposobnosti predvidjanja.

Ja imam feeling da bi znatno vise ljudi izabralo opciju 'gradjanin' kad bi ona postojala, a ne da na polju 'ostali' pisu 'gradjanin'. Ne znam jesam li u pravu, ali ona rijec 'ostali' mene npr tjera da nikako ne mogu i ne zelim biti 'ostali'. Cuj, 'ostali'. :-)
Vitezanin

#261 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Vitezanin »

Kad smo vec kod spike oko posla, u Sarajevu sam vodio konverzaciju s jednim likom, moram naglasiti, Bosnjakom, koji je rekao da ne zna Hrvata u Sarajevu koji nema posao i to dobar. Nebitno da li su domicilni Hrvati ili ovi novi koji su npr studirali u Sarajevu i ostali tamo (da, postoje i takvi i ne bjeze svi Hrvati od Sarajeva).

Lika sam pokusao ubijediti da poznajem masu Hrvata u Sarajevu koji takodjer rade za mizerne place ili nemaju posao, al' dzaba. :D :D

Jednostavno, ljudi nemaju toliko kontakta svakodnevno s Hrvatima da shvate da su i oni u skoro istim g... kao i ostali.

Takodjer, upoznao sam i masu Hrvata koji fakat imaju dobre poslove, konkretno, u Sarajevu. Znaci, ovisi.
Canton

#262 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

etovidis wrote: Bilo bi super kada bi bilo po tvome, medjutim stvarnost u BiH je nazalost drugacija, zahvaljujuci dobrim dijelom HDZ-u u ovih 20 godina, ali sada i SDP-u.
BiH je drzava u kojoj, ako nam je stalo do nje, treba paziti na medjunacionalne odnose kao 'na oci u glavi'. Svako ko remeti te odnose, npr. HDZ oduvijek a SDP sada s Komsicem koji predstavlja one koje nisu glasali za njega, je za ovu drzavu stetan.
Stvarnost u BiH kreira svako po svojim zeljama. U mojoj glavi takva stvarnost ne postoji. Ja jesam Bosnjak i ponosim se time, ali nikad ne bih drugog covjeka pa i za nekoga za koga glasam posmatrao kao Hrvata ili Srbina, kao sto recimo Komsica ne gledam ni kao bosanca, hrvata... nego nekoga ko je spreman iskreno raditi u interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

Meni ne treba SDP ili SDA ili neka treca stranka govoriti da li sam i od koga ugrozen. Jos sam mlad, a svjestan sam da me upravno najvise ugrozava kriminal, korupcija, nezaposlenst itd... a te tri stvari nemaju nacionalni predznak.

Medjunacionalni odnosi se ne remete toliko, koliko se ti odnosi i previse politiziraju. Komsic je duzan predstavljati prije svega drzavu Bosnu i Hercegovinu i one koji su glasali za njega kao i one koji nisu. Isto to vazi za Radmanovica i Izetbegovica. Njih trojica nas moraju gledati kao nekoga u cijem interesu trebaju zajednicki raditi a ne da budu poglavice tri plemena.

Buducnost je u tome da se stranke pocnu boriti za glasace bez obzira kojem oni narodu pripadali i da pocnu raditi u interesu svih. Ako bude svak birao "svoje" samo zato sto je "nas" necemo daleko dogurat.
Canton

#263 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

webby-x wrote:
Dok je ljudi bice i torova jal, nacionalnih, jal gradjanskih ...ih ja problema i klinca
Vitezanin

#264 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Vitezanin »

Canton wrote:
etovidis wrote: Bilo bi super kada bi bilo po tvome, medjutim stvarnost u BiH je nazalost drugacija, zahvaljujuci dobrim dijelom HDZ-u u ovih 20 godina, ali sada i SDP-u.
BiH je drzava u kojoj, ako nam je stalo do nje, treba paziti na medjunacionalne odnose kao 'na oci u glavi'. Svako ko remeti te odnose, npr. HDZ oduvijek a SDP sada s Komsicem koji predstavlja one koje nisu glasali za njega, je za ovu drzavu stetan.
Stvarnost u BiH kreira svako po svojim zeljama. U mojoj glavi takva stvarnost ne postoji. Ja jesam Bosnjak i ponosim se time, ali nikad ne bih drugog covjeka pa i za nekoga za koga glasam posmatrao kao Hrvata ili Srbina, kao sto recimo Komsica ne gledam ni kao bosanca, hrvata... nego nekoga ko je spreman iskreno raditi u interesu Bosne i Hercegovine i svih njenih naroda.

Meni ne treba SDP ili SDA ili neka treca stranka govoriti da li sam i od koga ugrozen. Jos sam mlad, a svjestan sam da me upravno najvise ugrozava kriminal, korupcija, nezaposlenst itd... a te tri stvari nemaju nacionalni predznak.

Medjunacionalni odnosi se ne remete toliko, koliko se ti odnosi i previse politiziraju. Komsic je duzan predstavljati prije svega drzavu Bosnu i Hercegovinu i one koji su glasali za njega kao i one koji nisu. Isto to vazi za Radmanovica i Izetbegovica. Njih trojica nas moraju gledati kao nekoga u cijem interesu trebaju zajednicki raditi a ne da budu poglavice tri plemena.

Buducnost je u tome da se stranke pocnu boriti za glasace bez obzira kojem oni narodu pripadali i da pocnu raditi u interesu svih. Ako bude svak birao "svoje" samo zato sto je "nas" necemo daleko dogurat.
:thumbup:
etovidis

#265 Re: Hrvatsko pitanje

Post by etovidis »

To je lijepo, medjutim cini mi se da je cinjenica da se sada ogromna vecina jednoga, makar i najmanjeg, konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini osjeca politicki diskriminiranim i ponizenim. Kako to moze biti dobro za bilo koga kome je stalo do BiH?
Vitezanin

#266 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Vitezanin »

Dakako da to nije dobro.

Ja osobno mislim da i jednima i drugima (i trecima :D ) nedostaje objektivnosti. Treba uci u srz i traziti razloge zasto se jedni ili drugi osjecaju ovako ili onako. Plivati po povrsini u moru demagogije ce nas u najboljem slucaju drzati na statusu quo.

Dok god postoji princip apsolutne dominacije etnickog naustrb drzavnog, gradjanskog, uvijek ce manjina biti donja, a manjina su u ovom slucaju Hrvati. Isti princip mozemo vidjeti i u Mostaru npr sad kad se raspravlja o Statutu. Bosnjacki politicari igraju na isti nacin kako igraju hrvatski na drzavnoj ili federalnoj razini. :lol: Kakvo licemjerje sa svih strana. I svi se pozivaju u svom palamudanju o ugrozenosti na rat i njegove posljedice, spominju povijesno zagarantirana prava ovom ili onom narodu na ovaj ili onaj prostor-bla bla. Samo malim svrljanjem po povijesti moze se vidjeti da ta prava imaju svi podjednako. Naravno, postoji ugrozenost, ali ne u onoj gigantskoj mjeri kako nam se redovito servira.

Onog trenutka kada i najbrojniji pocnu daleko vise potencirati etnicku kategoriju, najmalobrojniji ce postati samo vise radikalniji (teska rijec).

Mi smo drustvo stroge podjele na vecinu i manjinu. A u ovakvim drzavama, poput BiH (ako postoje slicne :D ) to je apsolutno kontraproduktivno.

Valjda nisam otisao out of topic. :D
Canton

#267 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Canton »

etovidis wrote:To je lijepo, medjutim cini mi se da je cinjenica da se sada ogromna vecina jednoga, makar i najmanjeg, konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini osjeca politicki diskriminiranim i ponizenim. Kako to moze biti dobro za bilo koga kome je stalo do BiH?
Cinjenica je i da se ogrmina vecina drugih naroda odnosno ogromna vecina svih nas u Bosni i Hercegovini osjeca politicki pa i na svaki drugi nacin diskriminiran i ponizen.
Malo je ljudi koji nisu diskriminirani. To su uglavnom oni, koji tvom i mom narodu govore da samo ugrozeni jedni od drugih. Mi smo ugrozeni od nacionalistickih politika koji se zavadanjem mene i tebe odrzavaju na vlasti.
RED SKY

#268 Re: Hrvatsko pitanje

Post by RED SKY »

Ovako,prije svega,nemam apsolutno ništa protiv hrvata.Imam mnogo poznanika diljem Hercegovine,Dalmacije,cijele Hrvatske,dosta njih su i moji kućni prijatelji,pa i radne kolege tako da bi bilo dvolično da ovdje pljujem po njima a u stvarnom životu imamo jako dobar odnos.Ono šta se meni ne sviđa je hrvatska politika u BiH,kako danas,tako i za vrijeme rata i to svakom kažem,bilo 'uživo',bilo na internetu.Ne sviđaju mi se niti radikalni sljedbenici te politike kojih nažalost ima dosta,ugravnom ograničeni ljudi koji jednostavno ne prihvataju drugog i drugačijeg,koji misle da je 'biti hrvat' iznad svakoga.
Hrvatsko pitanje?
Nije mi jasno kako to da su hrvati uvijek obespravljeni,na margini,stoljećima nazad?
I u ex Yu su uglavnom bili najnezadovoljniji,i u sadašnjoj BiH su najnezadovljniji.
Razlog?
Jesu li baš,nekada srbi a danas bošnjaci oni koji ugnjetavaju hrvate,koji im ne nude prosperitet ili ravnopravnost ili je problem u hrvatskoj politici?Da li se previše slijepo vjeruje tim istim predstavnicima naroda?
I još nešto,vrlo dobro poznajem hrvate iz rubnih područja,onih blizu Hrvatskoj,iz Ljubuškog,Širokog,Gruda,Posušja...neka se nitko ne trudi da ospori njihovo hrvatstvo tipa 'šta će te ovdje,idite u Hrvatsku'.Poznajem ih vrlo dobro,još i od prije rata i mogu samo reći,tu je hrvatstvo dosta izraženo,jednostavno to je tako,bilo stoljećima i biće i dalje.Tu se djete čim progovori pita Hajduk ili Dinamo,tu su ljudi dosta povezani sa obližnjom Hrvatskom,dosta njih i rodbinski i Hrvatska je na prvom mjestu,u srcu.To im nitko ne može osporiti niti nametnuti drugo mišljenje.Poštujem njihova načela i sve mi je ok,sve dok se ne mrzi BiH.Sve smatram normalnim,sve dok se BiH ne mrzi više od onoga koliko se Hrvatska voli.Imao sam prilku gledati BiH-Portugal u Ljubuškom,i ostao sam ugodno iznenađen koliko su ljudi navijali za nas.
Ima tu svega,i drugačijih primjera i ponavljam,sve dok se patološki ne mrzi BiH,ima šanse za napredak.
sinuhe

#269 Re: Hrvatsko pitanje

Post by sinuhe »

Kakav je to rjecnik -hrvatsko pitanje?

Polako ljudi.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#270 Re: Hrvatsko pitanje

Post by emillio estevez »

Vitezanin wrote:Dakako da to nije dobro.

Ja osobno mislim da i jednima i drugima (i trecima :D ) nedostaje objektivnosti. Treba uci u srz i traziti razloge zasto se jedni ili drugi osjecaju ovako ili onako. Plivati po povrsini u moru demagogije ce nas u najboljem slucaju drzati na statusu quo.

Dok god postoji princip apsolutne dominacije etnickog naustrb drzavnog, gradjanskog, uvijek ce manjina biti donja, a manjina su u ovom slucaju Hrvati. Isti princip mozemo vidjeti i u Mostaru npr sad kad se raspravlja o Statutu. Bosnjacki politicari igraju na isti nacin kako igraju hrvatski na drzavnoj ili federalnoj razini. :lol: Kakvo licemjerje sa svih strana. I svi se pozivaju u svom palamudanju o ugrozenosti na rat i njegove posljedice, spominju povijesno zagarantirana prava ovom ili onom narodu na ovaj ili onaj prostor-bla bla. Samo malim svrljanjem po povijesti moze se vidjeti da ta prava imaju svi podjednako. Naravno, postoji ugrozenost, ali ne u onoj gigantskoj mjeri kako nam se redovito servira.

Onog trenutka kada i najbrojniji pocnu daleko vise potencirati etnicku kategoriju, najmalobrojniji ce postati samo vise radikalniji (teska rijec).

Mi smo drustvo stroge podjele na vecinu i manjinu. A u ovakvim drzavama, poput BiH (ako postoje slicne :D ) to je apsolutno kontraproduktivno.

Valjda nisam otisao out of topic. :D

slazem se i to je ionako politick pitanje , koje koristi svim politicarima
da zadobiju bodove za sebe , a ne za narod koji kao predstavljaju

tako ce i biti do daljnjeg dok je god Daytona
Dozer

#271 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Dozer »

Sve je to super, ali ja bih zaista bar jednom ovdje volio vidjeti nekoga ko ce zaista definisati u cemu se to ogleda ta ugrozenost Hrvata u BiH. Ali, molim vas, ako vec to pokusate objasniti, onda to uradite na zaista realnim osnovama, a ne na bazi onoga sto vec godinama supljiraju Covic i HDZ i sl.

Dakle - u cemu su to Hrvati vise ugrozeni u odnosu na bilo koga drugog?
Da odmah i "osakatim" neke od mogucih teza.
- Jezik - po ovome nisu ugrozeni jer se cisti hrvatski uredno koristi u svim dijelovima BiH gdje su Hrvati vecina, pa cak i u medijima na entitetskom i drzavnom nivou (FTV, BHT)
- Skolstvo - ni ovdje nisu ugrozeni jer se na istim podrucjima koristi HR skolski program (jos uvijek imamo i famozne "dvije skole pod jednim Krovom")
- Zaposlenje - vec je dosta receno o ovome, ali kada se sve sumira garantujem da ce se doci do rezultata da su ovdje Hrvati neuporedivo manje ugrozni od ostalih. Da, tacno je da je to dijelom radi toga sto ih je najmanje, ali ako se uzme upravo taj faktor, onda se definitivno dolazi do toga da je odnos zaposlenih Hrvata u odnosu na njihov ukupni broj poprilicno veci nego kod drugih.
- Politicka ugrozenost - U cemu se ovo ogleda, konkretno? Nepostojanju BH HTV-a? Dajte... budimo ozbiljni. Majorizaciji u glasanju za clana predsjednistva? Pada u ovdu radi Ustava. Negiranju "legitimiteta" HDZ-a? Smijesno, a vec sam u ranijem postu rekao i zasto.

Dakle, sta je to konkretno sto predstavlja konstrukcija "Hrvatsko pitanje u BiH"...?
RED SKY

#272 Re: Hrvatsko pitanje

Post by RED SKY »

Hrvati imaju pogrešnu politiku!
Jednostavno,ne možeš konstantno raditi na rušenju države,osporavati njen integritet i očekivati da se nešto uradi po hrvatskom pitanju.U zadnje vrijeme,kako Ćović pajdaši sa Miloradom,još je radikalnije.Ne poštuju se državni praznici,ne poštuje se ništa vezano za BiH.
E sad,zamislimo sličnu situaciju u Hrvatskoj,da se vrate srbi na kninsko područje(sumnjam)i da traže svoja prava,program na srpskom jeziku,da Knin bude srpski stolni grad,da ne poštuju Hrvatsku niti njene zakone i praznike.
Kako bi prošli?
Nitko od bh hrvata ne traži da voli BiH,to se nikome ne može nametnuti ali se mora konačno shvatiti da se moraju drugačije postaviti prema toj istoj državi koju smatraju maćehom.
zavrzlama

#273 Re: Hrvatsko pitanje

Post by zavrzlama »

Dozer wrote:Sve je to super, ali ja bih zaista bar jednom ovdje volio vidjeti nekoga ko ce zaista definisati u cemu se to ogleda ta ugrozenost Hrvata u BiH. Ali, molim vas, ako vec to pokusate objasniti, onda to uradite na zaista realnim osnovama, a ne na bazi onoga sto vec godinama supljiraju Covic i HDZ i sl.

Dakle - u cemu su to Hrvati vise ugrozeni u odnosu na bilo koga drugog?
Da odmah i "osakatim" neke od mogucih teza.
- Jezik - po ovome nisu ugrozeni jer se cisti hrvatski uredno koristi u svim dijelovima BiH gdje su Hrvati vecina, pa cak i u medijima na entitetskom i drzavnom nivou (FTV, BHT)
- Skolstvo - ni ovdje nisu ugrozeni jer se na istim podrucjima koristi HR skolski program (jos uvijek imamo i famozne "dvije skole pod jednim Krovom")
- Zaposlenje - vec je dosta receno o ovome, ali kada se sve sumira garantujem da ce se doci do rezultata da su ovdje Hrvati neuporedivo manje ugrozni od ostalih. Da, tacno je da je to dijelom radi toga sto ih je najmanje, ali ako se uzme upravo taj faktor, onda se definitivno dolazi do toga da je odnos zaposlenih Hrvata u odnosu na njihov ukupni broj poprilicno veci nego kod drugih.
- Politicka ugrozenost - U cemu se ovo ogleda, konkretno? Nepostojanju BH HTV-a? Dajte... budimo ozbiljni. Majorizaciji u glasanju za clana predsjednistva? Pada u ovdu radi Ustava. Negiranju "legitimiteta" HDZ-a? Smijesno, a vec sam u ranijem postu rekao i zasto.

Dakle, sta je to konkretno sto predstavlja konstrukcija "Hrvatsko pitanje u BiH"...?
ugrozeni su svojom brojnoscu....ispod su 500 000 s trendom daljnjeg opadanja,i znaju da sa tom brojkom ne predstavljaju jak ulog u nekim buducim geo-strateskim podjelama BIH...jednostavno zbog malobrojnosti,vece ljubavi za Hrvatskom nego BIH,osjecaju se nemocni da izadju iz BIH sa nekom teritorijom,a malobrojni su da ostankom u BIH igraju jacu ekonomsku ili politicku ulogu...kompleks jer je Hrvatska velika drzava ,a oni kao isti taj hrvatski narod u BIH mali i nevazni...ista stvar sa srbima,samo sa razlikom jer im kompleks izlijecila MZ nepravednim teritorijalnim dobitkom u Dejtonu....kraj svih prica ....
Skijaš

#274 Re: Hrvatsko pitanje

Post by Skijaš »

Dozer wrote:Dakle, sta je to konkretno sto predstavlja konstrukcija "Hrvatsko pitanje u BiH"...?
Počni od početka teme.

-izbor članova predsjedništva (Sarajevo pokazuje kooperativnost pristankom na indirektan izbor)
-preglasavanje u Vladi FBiH (SDP to pitanje evo rješava)
-moguće zloupotrebe izbora delegata u Dom naroda (pitanje koje se može lako riješiti povećanjem broja delegata)

Hrvati nisu ugroženi zbog nepostojanja javnog TV kanala isključivo na hrvatskom jeziku jer to "pravo" niti jedan narod nema. Hrvati nisu ugroženi zbog nepostojanja Trećeg entiteta, pošto svaki prijedlog formiranja te administrativne jedinice vodi nepravdi nad Bošnjacima. Itd itd

Dakle postoje tri konkretna problema i sva tri je moguće riješiti za pola sata. Tako da kako god griješe oni koji kažu da Hrvati nisu ugroženi, griješe i oni koji rješenje traže u daljim etničkim podjelama.
webby-x

#275 Re: Hrvatsko pitanje

Post by webby-x »

RED SKY wrote:Hrvati imaju pogrešnu politiku!
Kao i Srbi.
Zar nije čudno da u BiH samo Bošnjaci imaju dobru politiku?

:-D
Post Reply