''hrvatsko pitanje''???

Locked
halo_ba

Post by halo_ba »

osa wrote:
halo_ba wrote:
osa wrote: Pa za dinamo.
Ma hajde. Da je 'ajduk pa da i povjerujem...ali ovi sto mijenjaju ime kluba kako koja partija dodje na vlast....
Nikad se u hercegovini nije nešto puno navijalo za hajduk, dinamo je oduvijek bio personofikacija domovine i hrvatstva.
Znam, 'ajduk ima previse karaktera da bi hercegovci navijali za njega. A dinamo je personifikacija partijskog kluba i ulizice.
_BosanaC

Post by _BosanaC »

11.9.2007. 10:48

Treći entitet izazvao raskol između američke i britanske diplomacije

Američki i britanski veleposlanici u BiH Douglas McElhaney i Matthew Rycroft iznijeli su u samo dva dana oprečna stajališta o uspostavi trećeg entiteta u sklopu reforme ustava BiH.

MOSTAR - Američki i britanski veleposlanici u BiH Douglas McElhaney i Matthew Rycroft iznijeli su u samo dva dana oprečna stajališta o uspostavi trećeg entiteta u sklopu reforme ustava BiH.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft nije isključio mogućnost stvaranja većinski hrvatskog entiteta u BiH.

U intervjuu mostarskom Dnevnom listu objavljenom jučer Rycroft je rekao da je "moguće stvaranje trećeg entiteta u BiH, ali je za to potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Parlamentu".

Ovo je prvi put da neki od zapadnih veleposlanika u BiH ne odbacuje mogućnost stvaranja trećeg entiteta.

Podsjetimo nedavno su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Bozo Ljubić u odvojenim istupima rekli da je u BiH moguće forimirat i tri entiteta. Većinski hrvatski entitet bi, kako su kazali uključivao i, prije rata većinska hrvatska područja u Posavini, koja su sada u sastavu RS-a. Podršku trećem entitetu, ali ne na račun teritorija RS dao je i premijer tog "Srpske" Milorad Dodik. Stvaranju treće federalne jedinice i federalictičkom konceptu BiH oštro se protive bošnjačke stranke SDA i Silajdžićeva Stranka za BiH, ističući kako bi "to značilo podjelu zemlje."

Suprotno Rycroftu uspostavi trećeg entitet, ponovo se oštro usprotivio američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.

- Rekao sam već nekoliko puta ranije a to ponavljam i sada - neće biti trećeg entiteta. Naprosto zato jer on znači podjelu zemlje! A mi nećemo dopustiti raspad zemlje, izjavio je McElhaney za današnji sarajevski Dnevni avaz. Mcelhaney, inače, ovih dana napušta dužnost veleposlanika SAD u BiH.

Govoreći o tome kako bi BiH trebala biti uređena McElhaney je kazao kao koherentna država, odbivši uporabiti riječ (unitary) jer se to ovdje prevodi kao unitarna država, što kkako je rekao ima sasvim druge konotacije u odnosu na englesko značenje te riječi.

- Kada mi govorimo o federalizaciji - i to je još jedno pitanje gdje različito tumačimo termine. Federalizam svuda znači jasnu podjelu odgovornosti, samo ovdje toga nema!

U svakom dogovoru o političkom sistemu mislim da jedna klauzula mora postojati u Ustavu BiH - ona koja govori o supremaciji državnih zakona nad lokalnim!, kazao je McElhaney.

11.9.2007.
Pincom.info
Sestoaprilskim amandmanima na sadasnje kino od ustava ovo boldirano bilo bi neizvodivo... A sada se zapitam, sta ce se desiti ako Srbi i Hrvati donesu konsenzus po ovom pitanju? Neko ce se pozvati na vitalni nacionalni interes, ali ce onda neko pitati da li je on vitalniji od necijeg drugog nacionalnog interesa?

I eto nam mata.
privat

Post by privat »

jugoistocnjak wrote:
Fratris wrote:
Prozor wrote:
Eh vidis ja nemam rezervne domovine i meni je reprezantacija BiH ispred svake druge. Tako treba biti i tebi ako hoces da te ova drzava prihvati u potpunosti.
Jesil ti normalan? Mislim, majke mi, jel ti imas neki poremecaj o kojem bi mi trebali znati ili si stvarno napisao da je navijanje za jednu sportsku ekipu preduslov da ti nekog prihvatis kao sugradjana i susjeda?

Stvarno, kad vidim da je nekim ljudima jebena igra u kojoj 22 frajera sutaju loptu vaznija od sveg ostalog, drago mi je sto ne zivim u istoj drzavi s tim ljudima.
De ne pravi se lud(a), majke ti!
Nema to veze sa cinjenicom koliko igraca nesto ganja. Inace i ne tice se to samo fudbala. Radi se o cinjenici da se ova zemlja ponizava na svakom koraku. Sta je sa hrvatskim zastavama po Hercegovini? Sta je sa negiranjem i neobiljezavanjem drzavnih praznika ove zemlje? Zbog cega su svi raniji clanovi Predsjednistva BiH iz reda hrvatskog naroda (izuzev Zeljka Komsica) u medjusobnim pregovorima sa Hrvatskom drzali stranu Hrvatske i vise vodili racuna o interesima Hrvatske nego BiH? Umjesto da se stite ekonomski interesi BiH, zastupaju se uvozni lobiji iz Hrvatske. Treba li Stipe Mesic da uci hrvatske politicare iz BiH koja zemlja je njihova domovina?
Jeli ti to mislis da ce hrvatski narod listom zavoljeti BiH kao svoju domovinu ako dobiju treci entitet?
Znas care ,Hrvatske zastave je uvijek bilo na ovim prostorima i mnogo prije no si se ti rodio.Hrvati u Hrvatskoj imaju svoju zastavu a osim toga imaju i zastavu bez one krune gore na vrhu ,e to je zajednicka zastava svih Hrvata ma gdje oni zivjeli.To je ujedno i zastava Bosanskih Hrvata i nemoj biti ljubomoran pa imate i vi svoje ljiljane.Sto se tice svih onih drzavnih praznika, himne i sta ti ja vec znam ,jedno pitanje ako moze?Mislis li da su se Hrvati nekad pitali o takvim stvarima,da ih je neko pito ,jeste li za ovaj praznik ili niste ,jel vam se svidja himna ili nest slicno?Jos jednom ponavljam da sve sto je nametnuto ili se namece Hrvatima vodi jos gorem stanju u BiH,racunaj tako i sa tim vasim Komsicem.A Mesic voli bosanske Hrvate koliko i oni njega.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

_BosanaC wrote:
11.9.2007. 10:48

Treći entitet izazvao raskol između američke i britanske diplomacije

Američki i britanski veleposlanici u BiH Douglas McElhaney i Matthew Rycroft iznijeli su u samo dva dana oprečna stajališta o uspostavi trećeg entiteta u sklopu reforme ustava BiH.

MOSTAR - Američki i britanski veleposlanici u BiH Douglas McElhaney i Matthew Rycroft iznijeli su u samo dva dana oprečna stajališta o uspostavi trećeg entiteta u sklopu reforme ustava BiH.

Veleposlanik Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft nije isključio mogućnost stvaranja većinski hrvatskog entiteta u BiH.

U intervjuu mostarskom Dnevnom listu objavljenom jučer Rycroft je rekao da je "moguće stvaranje trećeg entiteta u BiH, ali je za to potrebno osigurati dvotrećinsku većinu u Parlamentu".

Ovo je prvi put da neki od zapadnih veleposlanika u BiH ne odbacuje mogućnost stvaranja trećeg entiteta.

Podsjetimo nedavno su predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990. Bozo Ljubić u odvojenim istupima rekli da je u BiH moguće forimirat i tri entiteta. Većinski hrvatski entitet bi, kako su kazali uključivao i, prije rata većinska hrvatska područja u Posavini, koja su sada u sastavu RS-a. Podršku trećem entitetu, ali ne na račun teritorija RS dao je i premijer tog "Srpske" Milorad Dodik. Stvaranju treće federalne jedinice i federalictičkom konceptu BiH oštro se protive bošnjačke stranke SDA i Silajdžićeva Stranka za BiH, ističući kako bi "to značilo podjelu zemlje."

Suprotno Rycroftu uspostavi trećeg entitet, ponovo se oštro usprotivio američki veleposlanik u BiH Douglas McElhaney.

- Rekao sam već nekoliko puta ranije a to ponavljam i sada - neće biti trećeg entiteta. Naprosto zato jer on znači podjelu zemlje! A mi nećemo dopustiti raspad zemlje, izjavio je McElhaney za današnji sarajevski Dnevni avaz. Mcelhaney, inače, ovih dana napušta dužnost veleposlanika SAD u BiH.

Govoreći o tome kako bi BiH trebala biti uređena McElhaney je kazao kao koherentna država, odbivši uporabiti riječ (unitary) jer se to ovdje prevodi kao unitarna država, što kkako je rekao ima sasvim druge konotacije u odnosu na englesko značenje te riječi.

- Kada mi govorimo o federalizaciji - i to je još jedno pitanje gdje različito tumačimo termine. Federalizam svuda znači jasnu podjelu odgovornosti, samo ovdje toga nema!

U svakom dogovoru o političkom sistemu mislim da jedna klauzula mora postojati u Ustavu BiH - ona koja govori o supremaciji državnih zakona nad lokalnim!, kazao je McElhaney.

11.9.2007.
Pincom.info
Sestoaprilskim amandmanima na sadasnje kino od ustava ovo boldirano bilo bi neizvodivo... A sada se zapitam, sta ce se desiti ako Srbi i Hrvati donesu konsenzus po ovom pitanju? Neko ce se pozvati na vitalni nacionalni interes, ali ce onda neko pitati da li je on vitalniji od necijeg drugog nacionalnog interesa?

I eto nam mata.

Ne pogrsno si sracunao.....bosnjaka je vise od 50% u BIH..da bi nesto proslo trebaju glasovi srba+hvata plus 20% bosnjackih glasova....u situaciji da se srbi i hrvati sloze u necemu..ako se recimo sloze bosnjaci i hrvati..opet je potrebno i 20% srpskih glasova za neku stvar.....sto ce reci velikosrbi i velikohrvati nisu u zadnjem ratu pobili i reselili dovoljan broj bosnjaka da mogu imati tih famoznih 2/3 glasova..kuzis sad..
_BosanaC

Post by _BosanaC »

Kuzim ja to moj @zavrzlama, ali kuzim takodje da je i politika kurva, da trojica ljudi trojako tumace tri Evropska principa za reformu policije, da ni strani diplomati vise ne znaju sta hoce, sta pricaju, a sta u praksi sprovode...
osa

Post by osa »

Izgleda da se hrvatsko pitanje u bih svodi na nogomet, zastavu, thompsona i još par nevažnih sitnica, pa zar je to tako teško riješiti.
Prozor

Post by Prozor »

osa wrote:Izgleda da se hrvatsko pitanje u bih svodi na nogomet, zastavu, thompsona i još par nevažnih sitnica, pa zar je to tako teško riješiti.
Ma ne treci entitet je spas. :roll:
el flaco

Post by el flaco »

Ma na kraju se uvijek vracamo na isto. Ispada da je hrvatsko pitanje kao i bosnjacko rjeseno Vasingtonom, srpsko Dejtonom...jer dogovora i neke dobrovoljne promjene nece nikad biti.

Alternativa je jedino da stranci prisilom donesu neke promjene, po modusima vec postojecim u Evropi, po zakonu ovom ili onom...ne znam vise ni sam.

Znam samo jedno da se promijene nece nikad desiti bude li zavisilo od naroda koji zive u BiH. To otprilike izgleda kao da tjeras slijepca i gluhonijemog da se odluce izmedju tona i slike....sto znaci, bude li zavisilo od domacih ostaje stanje kako jeste, Vasington, Dejton....ostaje jedna drzavica kao ostrvo izvan EU. Sukobi sirih razmjera su najvjerovatnije iskljuceni jer ce EU gledati da se komsije nadju unutar njenih granica prije nego sto napuste BiH i ostave nas da se glodjemo do sudnjeg dana.
zavrzlama

Post by zavrzlama »

Prozor wrote:
zavrzlama wrote:
Prozor wrote:Neka mi svi zagovarace treceg entiteta, federalne jedinice ili sta li je vec sada kratko i jasno kazu njegove/njene granice?
Da pokusam.... :D

Zapadna Hercegocina hrvatska federalna jedinica I......Orasje i dio posavine(koji ne presijeca koridor zivota) federalna jedinica II.. Gdje god ima i jedan hrvat u srednjoj bosni osnovati mjesovite i multietnicke kantone..jer bosnjacima i ne treba federalna jedinnica oni se bore za suzivot i jedinstvenu BIH.. :D ..a rs-a ce ostati ista sa dobitkom Glamoca,Drvara i Grahova..a dat ce par sela oko Orasja kao eto i oni pristali na kompromis i dali nesto od svete srpske zemlje...to bi bilo to.. :D

Znaci Hevratske dvije federalne jedinice...jedna srpska....mjesoviti kantoni koji nisu niciji(koje ce srbi i hrvati dijeliti ravnomjerno sa bosnjacima) a Sarajevo,Tuzlu i Zenicu pretvoriti u distrikte i cekati da ovi drugi dodju tobe i samoukinu svoje federalne jedinice i oni budu ko i bosnjaci multi -kulti... :D
Prozor wrote:Neka mi svi zagovaraci...
Otkrio si se :D salim se... ali sam htio njihovo misljenje o toj ideji :)
jesi naivan :D ..evo recept:

ako hoces da znas sta trazi i zeli jedan velikosrbin ili velikohrvtai ili velikobalija..ondas se jednostavno stavis u njihov polozaj i razmisljas njihovim mozgom..i samo ti se kaze na koji nacin i kakvim marifetlucima se oni sluze kojim bi se i ti sluzio da postignes ono sto oni zele... :D
mema mo

Post by mema mo »

vi bogami pricate kao da se u hercegovini pitaju samo "hrvati"...
zavrzlama

Post by zavrzlama »

mema mo wrote:vi bogami pricate kao da se u hercegovini pitaju samo "hrvati"...
nista se neboj..velikohrvati samo traze ono gdje su sad...ne i ono gdje su hrvati prije bili i gdje su u manjini danas.... :D ......

A prestat ce traziti bilo sta kad zatraze ono sto je njihovo a Laktaski serif ih lupi po glavusi....mirno spavaj treceg entiteta nema.. :D
mema mo

Post by mema mo »

zavrzlama wrote:
mema mo wrote:vi bogami pricate kao da se u hercegovini pitaju samo "hrvati"...
nista se neboj..velikohrvati samo traze ono gdje su sad...ne i ono gdje su hrvati prije bili i gdje su u manjini danas.... :D ......

A prestat ce traziti bilo sta kad zatraze ono sto je njihovo a Laktaski serif ih lupi po glavusi....mirno spavaj treceg entiteta nema.. :D
haj dobro, valjda je tako..
Prozor

Post by Prozor »

zavrzlama wrote:
Prozor wrote:
zavrzlama wrote: Da pokusam.... :D

Zapadna Hercegocina hrvatska federalna jedinica I......Orasje i dio posavine(koji ne presijeca koridor zivota) federalna jedinica II.. Gdje god ima i jedan hrvat u srednjoj bosni osnovati mjesovite i multietnicke kantone..jer bosnjacima i ne treba federalna jedinnica oni se bore za suzivot i jedinstvenu BIH.. :D ..a rs-a ce ostati ista sa dobitkom Glamoca,Drvara i Grahova..a dat ce par sela oko Orasja kao eto i oni pristali na kompromis i dali nesto od svete srpske zemlje...to bi bilo to.. :D

Znaci Hevratske dvije federalne jedinice...jedna srpska....mjesoviti kantoni koji nisu niciji(koje ce srbi i hrvati dijeliti ravnomjerno sa bosnjacima) a Sarajevo,Tuzlu i Zenicu pretvoriti u distrikte i cekati da ovi drugi dodju tobe i samoukinu svoje federalne jedinice i oni budu ko i bosnjaci multi -kulti... :D
Prozor wrote:Neka mi svi zagovaraci...
Otkrio si se :D salim se... ali sam htio njihovo misljenje o toj ideji :)
jesi naivan :D ..evo recept:

ako hoces da znas sta trazi i zeli jedan velikosrbin ili velikohrvtai ili velikobalija..ondas se jednostavno stavis u njihov polozaj i razmisljas njihovim mozgom..i samo ti se kaze na koji nacin i kakvim marifetlucima se oni sluze kojim bi se i ti sluzio da postignes ono sto oni zele... :D
Ma uvazavam ja tvoj odgovor, samo bih htio da mi neko od njih ovdje kaze kako je to zamisljeno. Onako argumentovano... :D
kicky

Post by kicky »

osa wrote:Izgleda da se hrvatsko pitanje u bih svodi na nogomet, zastavu, thompsona i još par nevažnih sitnica, pa zar je to tako teško riješiti.
Možda ovo jest ironičan komentar, ali prilično istinit, mada ti to nije bila namjera. Prebacit ću malo loptu na RS da iz tog primjera sagledamo sadašnju površnost i banalnost entiteta. Oni se tamo u Banja Luci satraše oko tih novih simbola, gledam jučer te grbove i smijem se. Na primjeru te komisije i u FBIH i u RS potvrđuje se ona stara kruha i igara, samo što kod nas kruha nema, ali bogami igara ima. Balkanski narodi (bez izuzetaka) su narodi od derneka, pa i u politici. Kad bi se nas pitalo važno je da se ima nečim mahat, da se ima šta pjevat i da se ima nečim busat u prsa, a ostalo ko jebe...
Vidite meni RS nikad ne bi smetala, makar mi ime te tvorevine para uši. Ne zato što ja imam nešto protiv Srba, ne daj bože, nego što ruši neke moje političke zamisli i toteme, a među njima je MULTI(etničnost, konfesijalnost, političnost...) vrlo važna. Što pokušavam reći! Ja bih se stavio prvi u obranu RS (pa makar se zvala tako) da u njoj vlada prosperitet i tolerancija. Da u njoj jedan narod nije dominantan. Da u njoj prisutnost u političkoj vlasti ostala 2 naroda nije puka kamuflaža i zadovoljavanje Ustava. Da se u njoj ne otima nesrpskim babama (nenama) zemlja. Da se u njoj ne čuju svakodnevne nacionalističke poruke od premijera iste. I konačno: Da se njezini političari poklone žrtavma i prihvate odgovornost, povijesnu odgovornost i ulogu koju su predstavnici tog naroda i te, tada paradržave imali u zločinima koje su počinili. Ne nisam promašio temu kad sam elaborirao sve ovako fino o šumskoj (kako je neki nekad nazivaše, iako vjerojatnije je da i oni možda žive u nekom ''busu''). Ovo je bio moj odgovor na sve teme koje dovode u pitanje federalizaciju, pa makar ona bila i po etničkom ključu. Ako će zadovoljit ovakve kriterije mirna vam Bosna, a i Hercegovina...ali naravno da neće. Znate zašto neće! Neće zbog glupog, ali ne samo balkanskog, ponosa (nacionalnog ili kakav već bio), neće zbog svoje političke budućnosti koja bi bila dobrano pljuljana, pa makar im takav potez osigurao ulazak i ostanak u povijesti!!!
Sad se lijepo onda vratimo u realnost i u toj realnosti postavljam pitanje političkim stratezima i analitičarima (poželjni su odgovori ose, privatea i lonarda): Šta sa Gradom Mostarom u 3. enitetu? Šta sa ''enklavama'' Kiseljak, Novi Travnik, Jajce... Šta sa binacionalnim gradovima? Šta sa dičnom nam Posavinom koje se sjetimo jednom u godini i koja nam je svedena na Orašje, Odžak i tri selendre?
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

privat wrote:
jugoistocnjak wrote:
Fratris wrote: Jesil ti normalan? Mislim, majke mi, jel ti imas neki poremecaj o kojem bi mi trebali znati ili si stvarno napisao da je navijanje za jednu sportsku ekipu preduslov da ti nekog prihvatis kao sugradjana i susjeda?

Stvarno, kad vidim da je nekim ljudima jebena igra u kojoj 22 frajera sutaju loptu vaznija od sveg ostalog, drago mi je sto ne zivim u istoj drzavi s tim ljudima.
De ne pravi se lud(a), majke ti!
Nema to veze sa cinjenicom koliko igraca nesto ganja. Inace i ne tice se to samo fudbala. Radi se o cinjenici da se ova zemlja ponizava na svakom koraku. Sta je sa hrvatskim zastavama po Hercegovini? Sta je sa negiranjem i neobiljezavanjem drzavnih praznika ove zemlje? Zbog cega su svi raniji clanovi Predsjednistva BiH iz reda hrvatskog naroda (izuzev Zeljka Komsica) u medjusobnim pregovorima sa Hrvatskom drzali stranu Hrvatske i vise vodili racuna o interesima Hrvatske nego BiH? Umjesto da se stite ekonomski interesi BiH, zastupaju se uvozni lobiji iz Hrvatske. Treba li Stipe Mesic da uci hrvatske politicare iz BiH koja zemlja je njihova domovina?
Jeli ti to mislis da ce hrvatski narod listom zavoljeti BiH kao svoju domovinu ako dobiju treci entitet?
Znas care ,Hrvatske zastave je uvijek bilo na ovim prostorima i mnogo prije no si se ti rodio.Hrvati u Hrvatskoj imaju svoju zastavu a osim toga imaju i zastavu bez one krune gore na vrhu ,e to je zajednicka zastava svih Hrvata ma gdje oni zivjeli.To je ujedno i zastava Bosanskih Hrvata i nemoj biti ljubomoran pa imate i vi svoje ljiljane.Sto se tice svih onih drzavnih praznika, himne i sta ti ja vec znam ,jedno pitanje ako moze?Mislis li da su se Hrvati nekad pitali o takvim stvarima,da ih je neko pito ,jeste li za ovaj praznik ili niste ,jel vam se svidja himna ili nest slicno?Jos jednom ponavljam da sve sto je nametnuto ili se namece Hrvatima vodi jos gorem stanju u BiH,racunaj tako i sa tim vasim Komsicem.A Mesic voli bosanske Hrvate koliko i oni njega.
Zastava sa ljiljanima se ne postavlja tokom drzavnih praznika, vec nova zastava. Za njen izgled se bosanski Hrvati nisu nista manje pitali od Bosnjaka. Samo da te podsjetim da se recimo Dan nezavisnosti slavi na dan na koji je 1992 i najveci dio bosanskih Hrvata izasao i glasao za BiH kao nezavisnu drzavu. Zbog cega se sada taj dan negira? Za himnu se bosanski Hrvati nisu nista manje pitali od ostala dva naroda, ali eto opet to ne valja. Svaka normalna zemlja u svijetu ima svoja drzavna obiljezja, a samo u Bosni se to smatra nametanjem. Nece se ova zemlja dalje dijeliti, ali je problem sto cemo se jos svi dugo valjati po govnima. Stvari ce krenuti nabolje kad sva tri naroda Bosnu prihvate kao svoju domovinu i kad se takve poruke budu slale od strane vodecih politicara sva tri naroda. Mesica navodim kao primjer, jer je, koliko ja znam, uvijek imao posten odnos prema Bosni. Nisam govorio da li on voli ili ne voli bosanske Hrvate i ne znam zbog cega govoris o tome.
Šapat

Post by Šapat »

:-D

Fino, ima svega za dva dana kako me nema. Ali, dvije se stvari ne mijenjaju nikako:
1. Leonard i Privat ne odgovorise na direkta pitanja (a znamo i da nece jer nemaju sta reci) i,
2. Doticna dvojica i dalje (izvinite na izrazu, ali je jedini odgovarajuci) neumoljivo baljezgaju i lupetaju, i naravno, po ustaljenom obicaju - bez ikakvih cinjenica ili obrazlaganja toga sto izvale. Ali nema veze jer ionako znamo da ne mogu nista obrazloziti jer nemaju cime to i potkrijepiti.

Heh...cuj za provjeru Hrvatsva Zeljka Komsica da se obratimo u MVP HR! :lol: :lol: :lol: :lol:

QQ majkooooo!!!

Hocemo se obratiti istoj instituciji i za vas dvojicu? :)
Po vasoj prici, rodjeni ste u sred Hrvatske i trenutno ste u politickom azilu u BiH, te se stoga o vama moramo informisati u MVP HR? :)
C,c,c. Ako vam se ne svidja tu gdje ste, a vi fino po koferce i noga.

@Prozor
Svaka cast majstore. Ali, kao sto vidis, ne moze se to reci tako jer se odmah sve okrece na drugi mlin i istovremeno karikira. Naravno, bez imalo kontanja o cemu se u stvari prica.

@Dena00
Ni ti ne odgovori sto se vrati iz Zagreba. Tacnije - jesi, ali cisto sumnjam da je t oardi ljubavi prema Mostaru i krsu. Prije ce biti da ti ni tamo nisu cvjetale ruze i da si skontala da te rodjeni Hrvati ipak ne gledaju kao ravnopravnu, nego kao Hercegovku.

Stvarno se pojedini ovdje zestoko zavaravaju misleci da ih "matice" ocekuju rasirenih ruku. Nista oni vas drugacije ne gledaju nego sto se ovdje u BiH gledaju sandzaklije. Beograd, a i ostatak Srbije, na one iz RS gleda kao na uljeze koji se busaju u ovo i ono, dok je istina da svi ti iz RS koji imaju neke veze sa Srbijom (a nema ih vise od 20%)i smatraju je rezervnom drzavom u stvari samo gledaju a iskoriste trenutno stanje i stvore sebi neki rezervni polozaj.

Ista je stvar i sa BiH Hrvatima u Hrvatskoj. Ne mogu oni vas ocima vidjet ljudi moji. Nije mi samo jasno sto se zavaravate... Rodjeni Hrvati ce sve Bosanske Hrvate uvijek gledati s visoka, nazivat Hercegovcima i/ili Bosancima (sto dovoljno govori samo za sebe) i stalno jedva cekati da se maknete od njih. U ovim odnosima profitiraju samo oni koji imaju sta ponuditi u materijalnom smislu, ostali - sikter.

E, kad to shvatite, kad skontate da ste rodjeni tu gdje jeste i da je to BiH (vec stotinama godina), a ne Hrvatska ili Srbija i da jedino tu i pripadate, onda cemo mozda moci krenuti u stvaranje prave drzave i pravih medjuljudskih odnosa.

Do tada - dajem rijec Leonardu i Privatu :D
Šapat

Post by Šapat »

---
Last edited by Šapat on 12/09/2007 16:00, edited 1 time in total.
liberal

Post by liberal »

jugoistocnjak wrote:
privat wrote:
jugoistocnjak wrote: De ne pravi se lud(a), majke ti!
Zastava sa ljiljanima se ne postavlja tokom drzavnih praznika, vec nova zastava. Za njen izgled se bosanski Hrvati nisu nista manje pitali od Bosnjaka. Samo da te podsjetim da se recimo Dan nezavisnosti slavi na dan na koji je 1992 i najveci dio bosanskih Hrvata izasao i glasao za BiH kao nezavisnu drzavu. Zbog cega se sada taj dan negira? Za himnu se bosanski Hrvati nisu nista manje pitali od ostala dva naroda, ali eto opet to ne valja. Svaka normalna zemlja u svijetu ima svoja drzavna obiljezja, a samo u Bosni se to smatra nametanjem. Nece se ova zemlja dalje dijeliti, ali je problem sto cemo se jos svi dugo valjati po govnima. Stvari ce krenuti nabolje kad sva tri naroda Bosnu prihvate kao svoju domovinu i kad se takve poruke budu slale od strane vodecih politicara sva tri naroda. Mesica navodim kao primjer, jer je, koliko ja znam, uvijek imao posten odnos prema Bosni. Nisam govorio da li on voli ili ne voli bosanske Hrvate i ne znam zbog cega govoris o tome.

Zato sto i kad su glasali za nezavisnost to nisu cinili zbog ljubavi bosni nego zato sto su provodili hrvatsku politiku....ali to dan danas mnogi u sarajevu nece da priznaju jer bi se onda promjenile pozicije za sto mnogi nisu spremni.
U svakom slucaju nisam za 3 entitet nego za jaku federaciju koja bi onda bila u stanu da "parira" rs i koja bi mogla da bude pokretac ujedinjenja.
Sadasnje stanje u federaciji ( ni ekonomsko ni politicko ) nema ama bas nikakvog poticaja za nekog politickog lidera ili stranku iz rs da kaze "ako oni mogu da funkcionisu i grade drzavu zajedno zasto to i mi nebi mogli sa njima ?"
Nazalost stanje je daleko od toga
Šapat

Post by Šapat »

Jednu stvar ovdje svi treba da shvate - ni jednoj nacionalno orijentisanoj politickoj opciji u ovoj zemlji nije stalo da se bilo sta rijesi na globalnom, drzavnom planu.
Zagovaranjem podjela sa svih strana, a vrlo se dobro zna da od toga nikad nece biti nista, se u stvari namjerno odrzava stanje kakvo jeste. Ovo sam rekao vec par puta, ali da pokusam formulisati drugacije, pa mozda bude i jasnije.

3 entiteta vec postoje, s tim da do zvanicne verifikacije Hrvatskog entiteta nece nikad doci. Ali, de facto je sve vec podijeljeno i nacionalne stranke sada samo trebaju raditi upravo ovo sto rade. Podijelili su se na dobre i lose i samo s vremena na vrijeme mijenjaju uloge kako bi narod stekao sliku o tome kako svi rade nesto "dobro" za svoj narod. I ovo ne vide samo oni koji su zasljepljeni nacionalizmom i/ili nemaju dovoljno razvijene mozdane vijuge, tako da nisu u stanju i shvatiti.

A ono sto se treba shvatiti je da mi ovako mozemo narednih 50 godina, sve dok je na vlasti i jedan politicar koji je to isto bio i prije '90. Dakle, samo kompletna promjena politickog establismenta, sto naravno ukljucuje skidanje s vlasti svih koji su u njoj bili u ovom zadnjem periodu od 16-17 godina, moze znaciti stvarnu promjenu na bolje.

Dok god su na vlasti ovi koji jesu i njima slicni, mi cemo imati sto imamo, odnosno nista.
Treba, takodjer, shvatiti i da njima nisu promjene u cilju iz prostog razloga sto se bilo kakvim progresom moze doci do ukidanja njihovih zona "odgovornosti", sto ce reci - vlasti. Samim tim nestaju i sve povlastice, nema vise budzetskih kradja, gradnji vila, kupovina jahti i stanova, vozanja sluzbenim A6 ili A8, itd. itd.

Dakle, bez ikakve uvrede bilo kome i cisto radi personifikacije problema, sve dok su na vlasti ovi i ovakvi koji jesu i dok su podrzani ljudima poput Privata i Leonarda koji ne razumiju srz problema, stanje ce biti ovakvo kakvo jeste.
Last edited by Šapat on 12/09/2007 16:27, edited 1 time in total.
kicky

Post by kicky »

Šapat wrote:
Ono šta plasiraju dotični čista je demagogija, a tu istu demagogiju ja mogu svaki dan čuti samo se moram obratiti ''političarima'' iz dva HDZ-a, tako da mi ono što plasiraju dotični forumaši nije nešto novo, nego nešto viđeno milijun puta. Private je posumnajo u moje hrvatstvo, ja sumnjam u njegov razum!
Šapat

Post by Šapat »

Zaboravio sam dodati da ovi sto vladaju vrlo dobro znaju sta, kako i zasto rade, a doticna dvojica su samo zivi dokaz toga.
privat

Post by privat »

kicky wrote:
Šapat wrote:
Ono šta plasiraju dotični čista je demagogija, a tu istu demagogiju ja mogu svaki dan čuti samo se moram obratiti ''političarima'' iz dva HDZ-a, tako da mi ono što plasiraju dotični forumaši nije nešto novo, nego nešto viđeno milijun puta. Private je posumnajo u moje hrvatstvo, ja sumnjam u njegov razum!
Evo slusamo vas dvojicu vec cijeli tjedan(kicky-sapat)kako vrijedjate sve ljude po forumu,sve one koji misle drugacije i koji se ne slazu sa vasim baljezganjem .Jedan je izgubljeni croat a onaj drugi vjeruje da je popio svu pamet svijeta.Vas dvojica upravo odslikavate stanje u BiH.Niko od vas dvojice ne trazi da se slozite s mojim ili necijim drugim komentarima i uvijek mozete reci da ste za ili protiv onoga sto se ovdje kaze ali govoriti ljudima razno razne uvrede ,upravo pokazuje stepen vase kulture i ne samo vase ,nego i vaseg okruzenja u kojem se nalazite.Jeli se vi i vama slicni nazivate demokratima koji zagovaraju BiH na nacin ,ako niste sa mnom onda ste protiv mene i drzave i sistema,jer meni je neko dao pravo da odredjujem ,da svrstavam i na kraju ,nedaj ti Boze takvima vlasti ,bilo bi opet Golih Otoka!
laso77

Post by laso77 »

mozda da nema tenova i haubica ukopanih po brdima ali vijeruj nije ih tesko ni iskopati.samo da oni mogu da dobiju zeleno svijetlo od rusa engleza ili nedaj boze rusa ukopat ce ih sad pa sad.zato se moramo boriti svim mogucim sliama da opstanemo kao narod bosnjacki u svojoj zemlji i da negledamo ako nepuca dobro je ? nego da se borimo na pravnom putu da dobijemo ono sto je nase i zadrzimo nasu drzavu bosni i hercegovinu
laso77

Post by laso77 »

liberal wrote:
jugoistocnjak wrote:
privat wrote: Znas care ,Hrvatske zastave je uvijek bilo na ovim prostorima i mnogo prije no si se ti rodio.Hrvati u Hrvatskoj imaju svoju zastavu a osim toga imaju i zastavu bez one krune gore na vrhu ,e to je zajednicka zastava svih Hrvata ma gdje oni zivjeli.To je ujedno i zastava Bosanskih Hrvata i nemoj biti ljubomoran pa imate i vi svoje ljiljane.Sto se tice svih onih drzavnih praznika, himne i sta ti ja vec znam ,jedno pitanje ako moze?Mislis li da su se Hrvati nekad pitali o takvim stvarima,da ih je neko pito ,jeste li za ovaj praznik ili niste ,jel vam se svidja himna ili nest slicno?Jos jednom ponavljam da sve sto je nametnuto ili se namece Hrvatima vodi jos gorem stanju u BiH,racunaj tako i sa tim vasim Komsicem.A Mesic voli bosanske Hrvate koliko i oni njega.

Zato sto i kad su glasali za nezavisnost to nisu cinili zbog ljubavi bosni nego zato sto su provodili hrvatsku politiku....ali to dan danas mnogi u sarajevu nece da priznaju jer bi se onda promjenile pozicije za sto mnogi nisu spremni.
U svakom slucaju nisam za 3 entitet nego za jaku federaciju koja bi onda bila u stanu da "parira" rs i koja bi mogla da bude pokretac ujedinjenja.
Sadasnje stanje u federaciji ( ni ekonomsko ni politicko ) nema ama bas nikakvog poticaja za nekog politickog lidera ili stranku iz rs da kaze "ako oni mogu da funkcionisu i grade drzavu zajedno zasto to i mi nebi mogli sa njima ?"
Nazalost stanje je daleko od toga
sto se tice reprezentacije naravno da navijam za bosansku.zalosno je gledati te kako ih je medija u ratu pocela da zove pa ostase bosanske srbe i bosanske hrvate kako navijaju za neku drugu reprezentaciju a u svojoj domovini gdje zive ne mara ni jedan posto. Bosna je douvijek bola drzava 3 i vise naroda i uvijek je u njoj bilo mijesta za ljude dobre volje .Ali doklen vise ce se usporavati proces i negirati svi pokusaji zazivljnja bosnaske drzave .Ne samo bosnjaka musliman nego i sotalih naroda katolika i pravoslavaca (bos hrvata bos srba ) kad prestanemo koristiti taj izraz (bosanski hrvati i srbi ja mislim tek tad mozemo da krenemo nekim putem ka ostvarenju nam zajednicke drzave .Sve dok to ne zazivi u narodu nema pomaka nigdje i ovi ostali ce se da bore na putu iscjepljenja nase domovine
liberal

Post by liberal »

sto se tice reprezentacije naravno da navijam za bosansku.zalosno je gledati te kako ih je medija u ratu pocela da zove pa ostase bosanske srbe i bosanske hrvate kako navijaju za neku drugu reprezentaciju a u svojoj domovini gdje zive ne mara ni jedan posto. Bosna je douvijek bola drzava 3 i vise naroda i uvijek je u njoj bilo mijesta za ljude dobre volje .Ali doklen vise ce se usporavati proces i negirati svi pokusaji zazivljnja bosnaske drzave .Ne samo bosnjaka musliman nego i sotalih naroda katolika i pravoslavaca (bos hrvata bos srba ) kad prestanemo koristiti taj izraz (bosanski hrvati i srbi ja mislim tek tad mozemo da krenemo nekim putem ka ostvarenju nam zajednicke drzave .Sve dok to ne zazivi u narodu nema pomaka nigdje i ovi ostali ce se da bore na putu iscjepljenja nase domovine

da nebi citirao cijele ponjave
de pojasni malo ovo sto sam podebljao
sta si htjeo da kazes
Locked