''hrvatsko pitanje''???

Locked
Šapat

Post by Šapat »

U zivotu nikad nisam bio radikalista ni u cemu i ni za sta, ali ovdje, u ovoj danasnjoj i ovakvoj BiH, gledajuci na svu ovu nasu djecu na sve tri strane koja zive po nekakvim etnickim, a u principu razdvojenim pravilima i busaju se necim o cemu apsolutno nemaju nikakvog pojma, zaista ne mogu da nadjem suvislo i normalno rjesenje. Nenormalno imam, ali bi mi bilo drago da do konacnog rjesenja ne dodjemo na nacin koji vidim kao jedini moguc.

Kazete - podjele nema. Kako to kad smo mi vec odavno podijeljeni... Ako se mislilo na to da nema podjele BiH na tri zasebne drzave, pa ni tu vise ne znam sta da se misli. Koliko ja vidim, ovdje sve i ide upravo u tom pravcu. Polako, na momente nametljivo, a onda opet lagano i tiho. Temelji za ovo su napravljeni '95, to bar svi znamo. Evo par cinjenica:
- RS, iako je vec nebrojeno puta nazvana genocidnom tvorevinom i genocid je dokazan, i dalje postoji i to se jos uvazava po svim aspektima. A po medjunarodnom pravu i zakonu se vrlo dobro zna sta sljeduje ovakvim tvorevinama.
- Herceg-Bosna. Iako je jos prije nekih 5 ili 6 godina zabranjen ovaj naziv, on se i dalje uredno koristi. I to zvanicno. I dalje postoje zvanicni pecati sa ovim nazivom, na tablama ispred raznoraznih kancelarija i dalje stoje natpisi tipa "Udruzenje ovoga ili onoga - Herceg Bosna", itd.

Dakle, o cemu mi pricamo? Ljudi moji, budimo svjesni da ce ovakvo stanje trajati i narednu deceniju jer nikome nije u interesu da se ovdje bilo sta mijenja prema pozitivnom. Ni MZ, ni nasima. Svi drze svoje etnicke torove, a MZ je tu coban koji stoku drzi na okupu i na jednom mjestu. I s tim torovima radi sta hoce i kako hoce.

A mozemo i ovako - Hrvati bi rado da budu poput RS, odnosno da imaju isti status u okviru BiH, ali cisto sumnjam da bi oni sad poletili i da se otcijepe jer, kao sto svi znamo, od zapadnog Mostara pa prema brdu, prema Sirokom (ili Listici), Grudama, Ljubuskom i sl. su smjesteni ekonomski giganti preko kojih prolazi oko 50% kompletne BiH trgovine. Svi glavni distributeri su smjesteni tamo. Jel' neko misli da bi oni sad presli u Hrvatsku i ostavili svoje bazno trziste? Tesko... Ako bi otisli automatski bi trebali biti spremni na uvodjenje carina, na vece poreze jer su u HR upravo takvi, ali i na to da nisu vise glavni jer u HR vec postoje veci od njih, a rade istu stvar.

Ili - RS. Da se i oni otcijepe sutra, od cega ce zivjeti? Koju to oni ekonomiju imaju? Ovu Dodikovu o kojoj toliko prica? Ne budimo djeca. Sve sto je do sad uradio i pretstavio kao uspjeh, u pozadini ima i drugu pricu koju narod ne vidi i ne konta, a ta je da su sve te transakcije u principu vec unaprijed bile u minusu. Prodao je rafinerije, i sta? Cenicka ga provalila da su dugovi veci od te prodajne cifre i da ce se jos morati i doplatiti. Naravno, odmah je smijenjena, sto samo po sebi dovoljno govori o tome ko je tu govorio istinu. Sta to oni u RS proizvode? Ili koliko to oni privrednih subjekata imaju? Dovoljno je pogledati samo stanje berze RS i berze FBiH i sve je jasno. Mislim da ni od ove bajke nema nista i da su sve to u stvari samo fame radi odrzavanja statusa quo, drzanja prethodno spomenutih etnickih torova u njihovim okvirima i cekanja sljedecih izbora kako bi se opet ostalo na istim pozicijama. I onda sve iz pocetka.

A rjesenje svega, ono nenormalno i nezeljeno, ali jedino moguce i koje spomenuh na pocetku je - novi rat. Kratak, krvav i na kraju jasan - BiH u svojim medjunarodno priznatim granicama, multietnicka kakva i jeste, bez entiteta, sa gradjanskim uredjenjem. Ko je protiv nje ovakve, bez obzira s koje strane da dolazi - ide 2 metra nize. Ko ne zeli da zivi u njoj takvoj - kofere pa ako zeli i u Sibir. I gotova stvar.
Druga varijanta, a po meni nemoguca, je da se sve ovo ostvari bez rata...
Alfaromeo

Post by Alfaromeo »

Fin post slazem se sa dosta stvari...
Samo kraj je malo ...
Ko ti kaze da mi smo ti koji na kraju rata -novog mislim- izlazimo kao pobjednici...
Vojska je izmjesana totalno..
Nema isti interes ili mislis da ce komanda rs ili h-b mislim srbe i Hrvate da se bore za multi..
Kako ti uzimas kao vojnik Zapadnu Hercegovinu ako je ona prirodno vezana za Hrvatsku i moze im pomoci u roku od 24 sata u slucaju frke..
Ne nemamo mi Ar BiH kao 93..ona je raspustena buraz..
Rat kao rjesenje nije moguce u najgorem slucaju i da dodje mi ga gubimo 100%..
Ipak je njih malo vise..
I u najgorem slucaju ako dodje do koalicije Hrvatskih i Srpskih ciljeva nama se gadno pise moze pricati ko sta hoce...ovde se radi tad o velikoj vecini naspram drugoj..
Ovo je sad strasno opasna igra za nas..
a evropa ce uvijek uzeti kao rjesenje liniju manjeg otpora..
osa

Post by osa »

većina bošnjaka iskazuje određeni strah od getoizacije ako bi bih bila sastavljena od tri entiteta, ne bi li onda i hrvati i srbi bili getoizirani u svoje federalne jedinice, kod njih ne vidim takav strah.
luciferino

Post by luciferino »

Građanska opcija je davno izgubila. Svako će dobiti svoj tor, a manjine u torovima su nahebale, kao i uvijek.
osa

Post by osa »

Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Hrvati mozda na prvi pogled djeluju nezainteresovano, odbaceno i drugom planu, ali to je samo varka. Hrvati su vrlo mudar narod, i odlicno znaju kad se treba povuci a kad udariti.
Bas onako kao sto su nama 1993 godine zabili noz u ledja...
Možda vam ne bi zabili nož u leđa 93 da vi niste njima 92, kad je vaše vodstvo ostavilo hrvatska mjesta na milost i nemilost srbima i kad su izjavljivali da to nije njihov rat. šta su trebali čekati da ih alija organizira pa da svi završe u hrvatskoj i trećim zemljama.
kicky

Post by kicky »

jugoistocnjak wrote:
Fratris wrote:Hrvati slusaju svoje vodstvo, kakvo god ono bilo, jer bar na neki nacin pokazuje da o njima brine. Isto tako sa Dodikovim izjavama u zadnje vrijeme. Da netko od Bosnjackih politicara pokazuje iskreno zanimanje za probleme Hrvata, mozda bi slusali i njega.

Elem, takvog politicara niti ima danas niti ga je bilo u zadnjih 15 godina. Stranka ZagraBiH i SDP tvrde da im je stalo do unitarne drzave i da zele predstavljati sva tri naroda. A htio bih da mi netko kaze koliko je SBiH potrosila na zadnjim izborima na kampanju u zapadno-hercegovackom kantonu? Jel i jedan fening? Pa i SDP? Kad je ijedan od lidera ovih stranaka otisao u Grude, recimo? Fino, direkt u Grude, usprkos mogucim prijetnjama i odrzao govor i pitao ljude koji tamo zive sto to oni zele? Kakvi su njihovi problemi i gdje vide buducnost. Na bilo kakav nacin im dao do znanja da im je ova drzava mater a ne maceha?

Ma kakvi. Guzonje sjede u Sarajevu, kao i mnogi na ovom forumu i ocekuju da se sutradan probude Hrvati i odjednom svi poderu svoje putovnice i vole Bosnu. I ibrete se kad ovi popizde jer im se ne da televizija. Jebala ih sve televizija, koja je ispada gora prijetnja teritorijalnosti ove drzave nego svi nacionalisti zajedno.
Jeli to izmedju ostalog pokusavas reci da Dodik zeli dobro bosanskim Hrvatima na taj nacin sto im nudi da ne budu ravnopravni u Posavini, a i ostatku RS-a? Druga je stvar sto se i ta opcija svidja sljamu kao sto je D. Covic. Treba pitati Dervencane sta misle o tome.
Nije problem odsustvo hrvatskog jezika na BH TV kanalima. Problem je sto dio BH hrvatskih politicara zeli TV kanal na kome ce saopstavati "svoju istinu", TV kanal na kome sovinisticka divljanja navijaca po Grudama nece biti nista lose. Ili recimo dekor na Tompsonovom koncertu u Zagrebu biti obicni izgredi pojedinaca. Treba TV kanal na kome ce se promovisati navijanje za reprezentaciju druge drzave, a ne BiH. Covicu i kompaniji treba TV kanal na kome on nece biti oznacen kao osoba sa povecim krim dosijeom, vec kao neko ko se nesebicno bori za ravnopravnost BH Hrvata.
naravno, to je bit svega. Ne volim ponavljati onu raškovićevu da je narod mahnit, ali što drugo reći
kicky

Post by kicky »

osa wrote:
Pustinjski pjesnik i mrav wrote:Hrvati mozda na prvi pogled djeluju nezainteresovano, odbaceno i drugom planu, ali to je samo varka. Hrvati su vrlo mudar narod, i odlicno znaju kad se treba povuci a kad udariti.
Možda vam ne bi zabili nož u leđa 93 da vi niste njima 92, kad je vaše vodstvo ostavilo hrvatska mjesta na milost i nemilost srbima i kad su izjavljivali da to nije njihov rat. šta su trebali čekati da ih alija organizira pa da svi završe u hrvatskoj i trećim zemljama.
nema ništa od tobože traženja krivca u nekakvoj genezi sukoba, tako možeš doći i do kulina bana. Svim ljudima koji razmišljaju svojom glavom jasno je ko je inicirao sukob Bošnjaka i Hrvata i kojoj je to perverznoj političkoj ideji bio cilj. Treba li ti odgovor. Evo dat ću ti ga da ne pričaš gluposti: Tuđman. Hrvatsko vodstvo na čelu sa trgovačkim putnikom je sklapalo sporazume sa Karadžićem i ekipom, a pokušaj traženja nekih drugih razloga je besmimslen i bježanje od istine, a mi Hrvati stalno bježimo od istine i ne pokušavamo se pomiriti i prihvatiti neke činjenice, pa i odgovornost za ono što se dešavalo za vrijeme rata
blah blah

Post by blah blah »

osa wrote:
oso, ne kaki. koliko god mi se gadila ona aljina izjava nakon ravnog "ovo nije nas rat", nemojmo se praviti naivni. procitaj sta ivo komsic prica o susretima sa bobanom prije rata, procitaj sta se desavalo u karadjordjevu, pa onda procitaj i o bobanovim susretima sa vucurevicem i karadzicem.
Area_51

Post by Area_51 »

Ima ovdje dobrih analiticara, pa im zelim dati malo dodatne inspiracije.

Stvar je jako jednostavna, jer Dodik po svojim predispozicijama »igra« seljacki jednostavno, postavljajuci stvar tako da ona zvizdi od jednostavnosti u svome korijenu. Pazite ovako, razlog zasto Dodik prica o trecem entitetu ima dva osnovna pointa:

1. Malo sa strane zakuhava odnos medjunacionalni u Federaciji Bosne i Hercegovine, nastojeci konstantno oslabiti, prvenstveno ekonomski ovaj entitet, vracajuci pricu na nacionalno pitanje, kako bi na kraju price ispalo da se oni ne zele udruzivati sa slabijim od sebe. Culi smo svi jos jedan u nizu bisera, kako je njima Fedracija Bosne i Hercegovine teret, te kako dugorocno Bosna i Hercegovina, njene institucije, koce razvoj Republike Srpske. :shock:

2. Slabljenje onog drugog, Dodik vidi kao cvrscu poziciju za entitet PC, gdje je federalizacija onda jedino rjesenje, kao prvi korak ka odlucivanju o otcjepljenju. Dok god ima entiteta, onda nema osnova za referendume i slicne manifestacije. Gleda on svaki dan i Kosovo, jer vidite tamo se koplja lome oko ustavno pravnog pitanja, da li jedna autonomna pokrajina, koja nije federalna jedinica ima pravo na samoodredjenje i proglasenje nezavisnosti. Isti fol zeli primjenit Dodik, samo sa akcentom na federalne jedinice koje ce steci pravo na referendumsko samoopredjeljenje.

Zbog toga, odogovor svi nas koji zelimo Bosnu i Hercegovinu treba biti sadrzan u jacanju institucija drzave, gdje je god to moguce. Skretati price, kao sto je ova o kvazi ugrozenosti bilo koga, na ekonomiju, bizinis, razvoj, kako bi entitet gdje zivimo bio prosperitetniji. Sjecate se kako smo govorili da su oni tamo u entitetu bijeda, a mi kao razvijeniji. Zato prica o tome ko je ugrozen pada u vodu pred potrebom da budemo i ostanemo ekonoski razvijenija regija Bosne i Hercegovine. Okupljanje i getoizacija, kao onaj dernek u Laktasima, koji je prouzrokovao okupljanje bosnjaka u Radon Plazi, nije dobro, smijem reci nikakvo rjesenje. Moramo pokazati svima, posebno medjunarodnoj zajednici, da je ovo zemlja svih njenih gradjana, bez getoa i ugrozenosti bilo koga.
basta sljezove boje

Post by basta sljezove boje »

proslo je vrijeme "braka nasilu". Mi nismo zeljeli biti sa Srbijom u Jugoslaviji, a oni su zeljeli sa nama, pa smo se odvojili. Sada Srbi odnosno RS vise nece sa nama i mi tu ne mozemo nista na silu. Na politicarima je da pronadju konsensuz, a ne da prijete onima koji nece sa nama
Šapat

Post by Šapat »

@Area_51

Jeste to donekle tako, ali si samo malkice fulio - ja nigdje ne spomenuh ikoga kao pobjednika :). Ali svejedno, moram se malo nadovezati na konstataciju pomoci sa juga i istoka. U tu pomoc cisto sumnjam da bi postojala, odnosno i ako bi onda bi to bilo neuporedivo slabije i manje nego u periodu '92-'95.

Razlozi su i tu jasni. Hrvatska je pred vratima EU i ona sebi ni u kom slucaju ne bi dozvolila lapsus kao sto je ucesce u novom ratu u BiH, pogotovo sto im i od ranije nad glavom vise neke optuzbe za ucesce u prethodnom. Takodjer, poznati su Mesicevi stavovi po pitanju hrvata u BiH.

Srbija opet, koliko god tvrda i zatucana bila, ipak se pokusava dodvoriti EZ jer i oni su svjesni da im je to jedini izlaz prema kakvom takvom prosperitetu. Ovo sto im je sada izadjeno u susret po pitanju presude MCJ bi tada automatski palo u vodu i nova tuzba bi ih pokopala.

Dakle, mislim da bismo bili prepusteni sami sebi, svojim snagama, sposobnostima i mogucnostima. A iste smo, kada se dobilo oruzje, vidjeli '95...
Last edited by Šapat on 05/09/2007 14:06, edited 1 time in total.
blah blah

Post by blah blah »

basta sljezove boje wrote:proslo je vrijeme "braka nasilu". Mi nismo zeljeli biti sa Srbijom u Jugoslaviji, a oni su zeljeli sa nama, pa smo se odvojili. Sada Srbi odnosno RS vise nece sa nama i mi tu ne mozemo nista na silu. Na politicarima je da pronadju konsensuz, a ne da prijete onima koji nece sa nama
po tebi ocito treba nagraditi genocid i ratne zlocine, valjda bi tako i hb dobila bar malo na kredibilitetu?

stvar je u tome da time vise dobija ona "kome se ne ostaje, volan traktora u sake ili u red za vizu, i rjeseno".
basta sljezove boje

blah blah wrote:
basta sljezove boje wrote:proslo je vrijeme "braka nasilu". Mi nismo zeljeli biti sa Srbijom u Jugoslaviji, a oni su zeljeli sa nama, pa smo se odvojili. Sada Srbi odnosno RS vise nece sa nama i mi tu ne mozemo nista na silu. Na politicarima je da pronadju konsensuz, a ne da prijete onima koji nece sa nama
po tebi ocito treba nagraditi genocid i ratne zlocine, valjda bi tako i hb dobila bar malo na kredibilitetu?

stvar je u tome da time vise dobija ona "kome se ne ostaje, volan traktora u sake ili u red za vizu, i rjeseno".
Banja Luka me uopce ne tangira i ne vidim razloga zasto bi neko iz Sarajeva trebao za nju prolijevat krv
Šapat

Post by Šapat »

blah blah wrote:

Otcjepljenje BiH od Juge se ama bas ni po cemu ne moze porediti sa otcjepljenjem RS od BiH. A evo i zasto:
- BiH je bila federalna jedinica u Jugi, sa svojim multietnickim sastavom stanovnistva, RS to nije u BiH sada.
- BiH u bivsoj Jugi nije bila tvorevina nastala ratom i genocidom, RS u BiH to jeste.
- BiH je vecinski izglasala otcjepljenje od Juge na referendumu '91. To sto vecina bosanskih srba tada nije izasla na referendum je cinjenica za koju su sami krivi, ali i da su izasli tesko da bi se ista promijenilo.
- Stanovnici danasnje RS su takodjer domicilni Bosanci i Hercegovci (koliko god ih to bolilo kada im se kaze) koji su to bili i u momentu otcjepljenja od Juge.

Ukratko, BiH je imala svako legalno i legitimno pravo na otcjepljenje od Juge, RS to nema u odnosu na BiH.

A mozemo i malo dalje:
- JNA je u ratu u BiH na pocetku ucestvovala pod parolom odbrane Juge. Pri tome su zaboravili da je u tom momentu BiH bila medjunarodno priznata drzava, a Juga vise nije postojala. Samim tim je JNA bila agresorska vojska pod komnadom krnje Juge, odnosno Srbije.
- Danasnja BiH vojska jeste etnicki izmiksana i kao takva bi trebala da stiti medjunarodno priznate granice BiH i bori se protiv svakoga ko ih pokusa rasturiti ili ugroziti, kao sto je "cinila" i JNA.

Eto, malo paralele, a zakljucak izvucite sami...
blah blah

Post by blah blah »

basto, tangira li te posavina, podrinje i sl.? ni dodik ne prolijeva krv, tako da pises nebuloze.
Šapat

Post by Šapat »

...
Last edited by Šapat on 05/09/2007 14:26, edited 1 time in total.
Liska

Post by Liska »

Najbolje bi bilo da Hrvata nikako nema i sve bi se poslozilo u ovoj zemlji. Cistom sumnjam, sto vi mislite? :? Pricamo o necemu o cemu jos dovoljno ne znamo. Jos nisam ni vidio prijedlog hrvatskih stranaka a ne da bi ga komentirao. Nisam za treci entitet ali nisam ni za ova dva. Nisam ni za regije kako ih vidi Silajdzic. Sva diskusija pokazuje kako nemamo minimum povjerenja jedni u druge, ni kao pojedince ni kao narode. Sve dok toga nema, necemo nista izgraditi ni napraviti. Opet mi nije jasno zasto bi treci entitet bio toliki problem ako vec imaju dva. Da li je dovoljno napisati u ustavu da nijedna regija, federalna jedinica ili entitet nema pravo na otcjepljenje iz BiH, ni u kojem slucaju? Ako nije, sto je onda dovoljno? Cinjenica je da se Bosnjaci boje federalizacije ali i Srbi i Hrvati regionalizacije. Je li to realni strah veliko je pitanje jer je vecina strahova koje ljudi imaju iracionalna.
blah blah

Post by blah blah »

liska, za sta si ti? koliko vidim, svako malo hrvati po tebi ispadaju ugrozeni, nisi ni za jedan prijedlog, ali nikako da kazes sta je alternativa.
Area_51

Post by Area_51 »

Šapat wrote:@Area_51

Jeste to donekle tako, ali si samo malkice fulio - ja nigdje ne spomenuh ikoga kao pobjednika :). Ali svejedno, moram se malo nadovezati na konstataciju pomoci sa juga i istoka. U tu pomoc cisto sumnjam da bi postojala, odnosno i ako bi onda bi to bilo neuporedivo slabije i manje nego u periodu '92-'95.
.
Ovo sto sam pobrisao stoji. Ovo sto sam citirao, ogleda se u tome da u tekstu mome nije teza na pobjednicima i porazenima, nego na povremenom dilentantizmu politicara koji se nastoje progurati kao prvi u bosnjaka. Dodik im baca trikove, kao sto je bio nekad fol o referendumu, iskazan maja 2006. poslije referenduma u Crnoj Gori. Svi oni koji su nasjeli na takav stos, po meni bolje da se bave golubovima, nego politikom. Referndum ovdje nije moguc. Trebali su hladno ga izignorisat, jer ga je svakako medjunarodna zajednica tada jako pritisla.

Druga stvar, vidi se u tome sto on baca novi trik, da je kao fol jacanje institucija drzave Bosne i Hercegovine, kao fol kocnica razoviju Republike Srpske, gdje on jos kad god moze ubaci termin treci entintet za hrvate. Zna on dobro da od treceg entiteta nema nista, ali isto tako dobro zna da ce se pojedini glodati oko te teme, dok ovdje poskupljuje hljeb, brasno, meso, jaja, firme se prodaju za marku, pa prepredaju za milione. Tu je caka, slomiti nas ekonomski, da bi potvrdio svoju tezu, pa kao krajnji udarac zapoceo kuknjavu prvo Rusima, a onda drugim iz medjunarodne zajednice, da nema smisla biti udruzen iliti zajedno sa ekonomski neodrzivim regionom zemlje.

Poenta je vidljiva. Covjek vidno zakuhava ovdje, ali izokola i iz daljine, gdje niposto odgovor ne smije biti getoizacija, vec naprotiv, zajednistvo svih nas koji volimo Bosnu i Hercegovinu. Moramo ekonomski jacat, svaki dan, poslovanje dovodit na sto veci nivo, pa njemu reci, gdje si papak, gdje ti je ta rafinerija, industrija, dodji malo ovamo da ti ciko pokaze.
basta sljezove boje

Šapat wrote:
blah blah wrote:

Otcjepljenje BiH od Juge se ama bas ni po cemu ne moze porediti sa otcjepljenjem RS od BiH. A evo i zasto:
- BiH je bila federalna jedinica u Jugi, sa svojim multietnickim sastavom stanovnistva, RS to nije u BiH sada.
- BiH u bivsoj Jugi nije bila tvorevina nastala ratom i genocidom, RS u BiH to jeste.
- BiH je vecinski izglasala otcjepljenje od Juge na referendumu '91. To sto vecina bosanskih srba tada nije izasla na referendum je cinjenica za koju su sami krivi, ali i da su izasli tesko da bi se ista promijenilo.
- Stanovnici danasnje RS su takodjer domicilni Bosanci i Hercegovci (koliko god ih to bolilo kada im se kaze) koji su to bili i u momentu otcjepljenja od Juge.

Ukratko, BiH je imala svako legalno i legitimno pravo na otcjepljenje od Juge, RS to nema u odnosu na BiH.

A mozemo i malo dalje:
- JNA je u ratu u BiH na pocetku ucestvovala pod parolom odbrane Juge. Pri tome su zaboravili da je u tom momentu BiH bila medjunarodno priznata drzava, a Juga vise nije postojala. Samim tim je JNA bila agresorska vojska pod komnadom krnje Juge, odnosno Srbije.
- Danasnja BiH vojska jeste etnicki izmiksana i kao takva bi trebala da stiti medjunarodno priznate granice BiH i bori se protiv svakoga ko ih pokusa rasturiti ili ugroziti, kao sto je "cinila" i JNA.

stanovnici RS-a su ono sto oni odluce, makar se sutra nazvali Eskimima ili Inuitima i apsolutno niko nema pravo da im namece sta su i sta trebaju da budu. I neka im je sa srecom ako se zele prikljuciti Bahreinu ili Kolumbiji. A casove povijesti drzite sudijama medjunarodnog suda u Hagu i ostalim predstavnicima medjunarodne zajednice koje Srbe, Eskime, Inuite ne smatraju zaostalim da im treba tutor iz Sarajeva koji ce za njih odlucivati. Svaki narod ima danas pravo da odlucuje sam o svojoj sudbini
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Imas poprilicno nedosljednosti u ovoj izjavi, iako je kratka. A sta cemo ako recimo Bosnjaci Visegrada ili Kopaca zele da se pripoje Federaciji? Dokle cemo ici sa cjepkanjem? To sto po tebi Srbi iz RS nece sa "nama" se mene puno ne tice. Ja ih necu nigdje tjerati, ali oni ne mogu niti imaju pravo da odvajaju dio BiH.
blah blah

Post by blah blah »

Šapat wrote:
blah blah wrote:

A mozemo i malo dalje:

:thumbup:

vrijedi ponoviti "dusebriznicima"
Liska

Post by Liska »

blah blah wrote:liska, za sta si ti? koliko vidim, svako malo hrvati po tebi ispadaju ugrozeni, nisi ni za jedan prijedlog, ali nikako da kazes sta je alternativa.
Posteno da ti kazem ja ovdje ne vidim alternative. Novih entiteta nece biti, ukidanja starih isto tako nece biti. Nastavljamo ovako u svijetlu buducnost pod budnim okom Europe. I koliko ja vidim ovdje mnogi misle da ce sve rijesiti samo ako ne bi bilo Hrvata. Ostalo bi isto, mozda cak i gore. Mozda jedina alternativa je bilo kakav dogovor koji ce potpisati predstavnici sva tri naroda. Ako je to sada nemoguce, mozda nece biti nemoguce za deset godina. Do tada cemo se valjati kao i zadnjih deset godina.
jugoistocnjak

Post by jugoistocnjak »

Fratris wrote:
jugoistocnjak wrote: Nije problem odsustvo hrvatskog jezika na BH TV kanalima. Problem je sto dio BH hrvatskih politicara zeli TV kanal na kome ce saopstavati "svoju istinu", TV kanal na kome sovinisticka divljanja navijaca po Grudama nece biti nista lose. Ili recimo dekor na Tompsonovom koncertu u Zagrebu biti obicni izgredi pojedinaca. Treba TV kanal na kome ce se promovisati navijanje za reprezentaciju druge drzave, a ne BiH. Covicu i kompaniji treba TV kanal na kome on nece biti oznacen kao osoba sa povecim krim dosijeom, vec kao neko ko se nesebicno bori za ravnopravnost BH Hrvata.
Hercegovci u najvecoj mjeri vec gledaju TV na Hrvatskom jeziku koji dolazi iz Zagreba. Hercegovci vec navijaju za Hrvatsku i slusaju MP Thompsona. Hercegovci vec misle da je Covic njihov Mandela. Kako ce TV kanal ovo promijeniti?

A price o "istini" su za malu djecu. Kad onakav komunisticki rezim nije mogao nametnuti svoju "istinu" ljudima u Zapadnoj Hercegovini, kako ce nesto tako beznacajno kao FTV ili Hayat? Kao da bi ta regionalna televizija bila neki mocni agent propagande kao u "1984." Sta bi to oni prikazivali ako bi bili financirani od strane poreznih obveznika? Utakmice HR repke? Bi kurac, skupa prava ko civit. Koncert Thompsona? Ista prica. Strani filmovi? Iz 80ih mozda. Sve bi se na kraju svelo na neku regionalnu televiziju koja prikazuje malo narodne nosnje i obicaje iz Livna, malo mise iz Medjugorja, malo politicke emisije u kojim se debili koji kontroliraju ovu drzavu svadjaju oko gluposti, malo derbi Troglav-Brotnjo i to je to. Asli bi se mladez Hercegovina sjatila oko TV aparata da pomno gleda ovaj kanal.

Umjesto da ovaj kanal bude nesto oko cega bi se mogao napraviti neki kompromis sa Hrvatima i pokazati politicka dobra volja, on postaje izvor svih zala u mozgovima turbo-Bosnjaka. A jos nitko da mi objasni kako ce kaznjavanje Hrvata izazvati da oni zavole Bosnu. Valjda onako kako je tretman Babinih izazvao da se oni vrate u stado.
Covic nije nikakav "Mandela" za Hercegovce i znam i na desetine onih koji mu psuju mater na svakom koraku. Da ga vide kao Mandelu, onda bi bolje prosao na izborima, zar ne?
Mislim da zanemarujes ulogu medija. Svjesno ili nesvjesno?
Ne prokomentarisa jeli to i ti vidis Dodikova nastojanja za trecim entitetom ili federalnom jedinicom kao njegovu brigu za bosanskim Hrvatima. Ako je tako zasto im onda ne ponudi nesto slicno i u RS-u?
O kakvom to ti kaznjavanju Hrvata govoris?! To sto se trazi da se postuju drzavna obiljezja zemlje u koj se zivi, a ne susjedne drzave? Ja iskreno zelim da svi Bosanci i Hercegovci vole ovu zemlju, ali ne pada mi na pamet da onima koji ne vole ovu zemlju treba davati ustupke koji bi jos vise ponizili ovu zemlju, a sve kao u cilju da je ti isti zavole.
Nije bitno koliko ce ljudi gledati TV, vec sta taj isti TV prikazuje i kave poruke salje.
Šapat

Post by Šapat »

Ovo sto sam pobrisao stoji. Ovo sto sam citirao, ogleda se u tome da u tekstu mome nije teza na pobjednicima i porazenima, nego na povremenom dilentantizmu politicara koji se nastoje progurati kao prvi u bosnjaka. Dodik im baca trikove, kao sto je bio nekad fol o referendumu, iskazan maja 2006. poslije referenduma u Crnoj Gori. Svi oni koji su nasjeli na takav stos, po meni bolje da se bave golubovima, nego politikom. Referndum ovdje nije moguc. Trebali su hladno ga izignorisat, jer ga je svakako medjunarodna zajednica tada jako pritisla.

Druga stvar, vidi se u tome sto on baca novi trik, da je kao fol jacanje institucija drzave Bosne i Hercegovine, kao fol kocnica razoviju Republike Srpske, gdje on jos kad god moze ubaci termin treci entintet za hrvate. Zna on dobro da od treceg entiteta nema nista, ali isto tako dobro zna da ce se pojedini glodati oko te teme, dok ovdje poskupljuje hljeb, brasno, meso, jaja, firme se prodaju za marku, pa prepredaju za milione. Tu je caka, slomiti nas ekonomski, da bi potvrdio svoju tezu, pa kao krajnji udarac zapoceo kuknjavu prvo Rusima, a onda drugim iz medjunarodne zajednice, da nema smisla biti udruzen iliti zajedno sa ekonomski neodrzivim regionom zemlje.

Poenta je vidljiva. Covjek vidno zakuhava ovdje, ali izokola i iz daljine, gdje niposto odgovor ne smije biti getoizacija, vec naprotiv, zajednistvo svih nas koji volimo Bosnu i Hercegovinu. Moramo ekonomski jacat, svaki dan, poslovanje dovodit na sto veci nivo, pa njemu reci, gdje si papak, gdje ti je ta rafinerija, industrija, dodji malo ovamo da ti ciko pokaze.
Area_51...pricamo mi o istom, samo prilazimo sa dvije strane :).
Jeste, Dodik je izgleda zaduzen za zakuhavanje, a ovi drugi za prepucavanje. Ali, ja se u svemu tome jedino ne mogu oteti utisku da svi oni u stvari igraju zajedno i da im ta zakuhavanja i prepucavanja sluze samo kako bi prikrili pozadinske mahinacije. U ovom konkretnom slucaju se to sve desava u momentu kada se udara po dzepu svih nas u BiH.

Nedavno bi slucaj sa satorima i Srebrenicanima, a u pozadini nam uvalise notare. Itd. itd...
I problem je sto sve ovo vidi svega 10-20% ljudi u BiH. Ostali to jednostavno ne kontaju i nasjedaju na suplje price o referendumima, otcjepljenjima, ukidanjima RS i sl. Klasicna prica - baci psima jednu kost i oni ce se s njom zabaviti neko vrijeme, a kad je konacno sazvacu - baci im drugu. A ti iza drveta jedi meso s te kosti.
Locked