Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Fact

#101 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Fact »

ne laži
dalmatinka

#102 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by dalmatinka »

Fact wrote:ne laži
Ne pretjeruj! Rođen je u HR od oba roditelja hrvatskih državljana, automatski je upisan u knjigu državljana. Ako su nama smrtnicima dostupni dokumenti preko interneta putem e-matičnih knjiga da ne moramo lutati po uredima, dostupni su i veleposlanstvima. Pet minuta je realno vrijeme. :-)
Fact

#103 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Fact »

dalmatinka wrote:
Ne pretjeruj! Rođen je u HR od oba roditelja hrvatskih državljana, automatski je upisan u knjigu državljana. Ako su nama smrtnicima dostupni dokumenti preko interneta putem e-matičnih knjiga da ne moramo lutati po uredima, dostupni su i veleposlanstvima. Pet minuta je realno vrijeme. :-)
Pa onda ju nije dobio,nego ju je oduvijek i imao,samo su mu je sada izdali u papirnatoj formi.

ali da dobiješ domovnicu,odnosno državljanstvo(a koje do tada nisi imao,dakle prvi put) je nemoguće na način koji je on pomenuo

a ovo je tema kako dobiti domovnicu,a ne nepotrebni upisi onih koji je već imaju
dalmatinka

#104 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by dalmatinka »

Fact wrote:
dalmatinka wrote:
Pa onda ju nije dobio,nego ju je oduvijek i imao,samo su mu je sada izdali u papirnatoj formi.

ali da dobiješ domovnicu,odnosno državljanstvo(a koje do tada nisi imao,dakle prvi put) je nemoguće na način koji je on pomenuo

a ovo je tema kako dobiti domovnicu,a ne nepotrebni upisi onih koji je već imaju
Da, u pravu si.
mac_iver

#105 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by mac_iver »

Naravno da sam se na dokumentima do sad izjasnjavao ko Hrvat, al prvi put vadim domovnicu. :zzzz:
DarkSoul

#106 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

Nisam rodjena u Hrvatskoj, nisam nikada tamo boravila, roditelji isto tako, imam domovnicu i putovnicu od 1995.god. tada je bilo potrebno da jedan roditelj (koji je morao dokazati da se neko od njegovih roditelja u Jugoslaviji izjasnio kao Hrvat/ica) ima vec Hrvatske papire i Krsni list je igrao tada ulogu veliku (danas nikakvu vise).
Majka mi nikad nije dobila Hrvatske papire jer je pravoslavka pa cak ni preko tate koji ima sve Hrvatske papire jer nisu krvno vezani sto je i logicno (spominjem ovo jer procitah u predhodnim postovima kako neko kaze da zena preko muza trazi hrvatske papire, pisi propalo nema sanse)

Danas, ako jedan od roditelja ne posjeduje papire R.H. dijete nemoze dobiti drzavljanstvo RH, osim ako ide u RH, prijavi se tamo, zivi 5god, radi, bude strpljiv i onda dobije sve, inace nema nista.

To sto se neko rodio u "prolazu" u Hrvatskoj ne znaci da je odma i drzavljanin te drzave... Bilo bi previse smijesno da bi bilo istinito :thumbup:
muha_sa

#107 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by muha_sa »

DarkSoul wrote:Nisam rodjena u Hrvatskoj, nisam nikada tamo boravila, roditelji isto tako, imam domovnicu i putovnicu od 1995.god. tada je bilo potrebno da jedan roditelj (koji je morao dokazati da se neko od njegovih roditelja u Jugoslaviji izjasnio kao Hrvat/ica) ima vec Hrvatske papire i Krsni list je igrao tada ulogu veliku (danas nikakvu vise).
Majka mi nikad nije dobila Hrvatske papire jer je pravoslavka pa cak ni preko tate koji ima sve Hrvatske papire jer nisu krvno vezani sto je i logicno (spominjem ovo jer procitah u predhodnim postovima kako neko kaze da zena preko muza trazi hrvatske papire, pisi propalo nema sanse)

Danas, ako jedan od roditelja ne posjeduje papire R.H. dijete nemoze dobiti drzavljanstvo RH, osim ako ide u RH, prijavi se tamo, zivi 5god, radi, bude strpljiv i onda dobije sve, inace nema nista.

To sto se neko rodio u "prolazu" u Hrvatskoj ne znaci da je odma i drzavljanin te drzave... Bilo bi previse smijesno da bi bilo istinito :thumbup:
:shock:

znam ih mnogo koji su preko bracnog druga dobili domovnicu pa i putovnicu.

zive u Sarajevu.
DarkSoul

#108 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

Mi smo tada pokusali i nikad nije uspjelo, nije imala dokaz da je neko od njenih roditelja se izjasnjavao kao Hrvat/ica za vrijeme Jugoslavije i sa tim je tema bila zavrsena. Ilegalnim putem nismo pokusavali jer i to nebi bilo dovijeka zar ne?
Ti sto su u Sarajevu dobili neznam ni kako ni zasto, a i ne zanima me mnogo bas, 100% je samo sigurno da osim ako ne ode se u RH tamo zivjeti minimum 5 god nema nista od RH papirologije (to se odnosi na ljude koji nemaju u familiji nikog sa RH papirima, ili koji su samo slucajno rodjeni u RH a roditelji nisu Hrvati) ;-)

:thumbup:
dudlov

#109 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by dudlov »

Ko je jamio,jamio je za vakat. Sad je to puno teže.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#110 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by _BataZiv_0809 »

Umalo popisivac wrote:
ZAKON
o hrvatskom državljanstvu

I. OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Ovim zakonom uređuje se hrvatsko državljanstvo, pretpostavke za njegovo stjecanje i prestanak.

Članak 2.

Državljanin Republike Hrvatske koji ima i strano državljanstvo, smatra se pred tijelima državne vlasti Republike Hrvatske isključivo hrvatskim državljaninom.

II. STJECANJE DRŽAVLJANSTVA

Članak 3.

Hrvatsko državljanstvo stječe se:

1. podrijetlom;

2. rođenjem na teritoriju Republike Hrvatske;

3. prirođenjem;

4. po međunarodnim ugovorima.

Članak 4.

Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete:,

1. čija su oba roditelja u trenutku njegova rođenja hrvatski državljani;

2. čiji je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, a dijete je rođeno u Republici Hrvatskoj ;

3. čiji je jedan od rodltelja u trenutku rođenja djeteta hrvatski državljanin, drugi bez državljanstva, ili nepoznatog državljanstva a dijete je rođeno u inozemstvu.
http://www.mup.hr/96.aspx
Boldirao si pogresnu odredbu.

Ona ga ne stjece porijeklom, sto je tacka 1, nego rodjenjem na teritoriju RH, sto je tacka 2.

Clan 4 kojeg si ti c/p se odnosi na tacku 1 :wink:
DarkSoul

#111 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

Ali u vrijeme rodjenja u RH da je jedan roditelj vec sa RH drzavljanstvom... Znaci kao sto sam i rekla, ne samo u "prolazu" da je neko rodjen u RH ima i pravo odma na RH drzavljanstvo... :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#112 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by _BataZiv_0809 »

Evo malo preletih letimicno zakon i mogu zakljuciti da ,ukoliko ti roditelji nisu hrvatski drzavljani, sama cinjenica rodjenja u Metkovicu ti ne znaci puno. Potrebno je 5 godina neprekidnog boravka u RH.
DarkSoul

#113 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

_BataZiv_0809 wrote:Evo malo preletih letimicno zakon i mogu zakljuciti da ,ukoliko ti roditelji nisu hrvatski drzavljani, sama cinjenica rodjenja u Metkovicu ti ne znaci puno. Potrebno je 5 godina neprekidnog boravka u RH.
upravo tako :)
Astrix

#114 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Astrix »

A kakve su sanse da se dobije drzavljanstvo ako bi recimo ozenio tamo neku koja ima drzavljanstvo, da li imam i ja pravo onda na drzavljanstvo? Otac mi je prije rata radio u RH, sad ima njihov pasos, ne znam kad ga je dobio. Niko od nase familije nije rodjen tamo...
DarkSoul

#115 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by DarkSoul »

Ozenis se ili ne, zivis 5 godina tamo i onda ces nakon takozvanog "zelenog kartona" dobiti drzavljanstvo, naravno ako si redovno tamo :-)
soul_assassin

#116 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by soul_assassin »

Imam ja jedan slučaj specifičan pa ako mi neko može reći kakve su mi šanse?

Dedo, otac i ja svi rođeni u Doboju, ali nikada dedo niti otac nisu ganjali hrvatske papire niti domovnicu. Sad sam došao ja, (26 godina) koji želim da izvadim hrvatske papire. Srećom, otac kao i dedo imaju dokaz o pripadnosti tj. važeće dokumente gdje su se izjasnili kao Hrvati, oba dokumenta su prije rata nastala. Ali niko nema domovnicu.

Sad, kakve su moje šanse, budući da čujem podijeljene priče o tome. Neki kažu da mogu, drugi pak da ne mogu. Kad sam slao mailova ambasadi, samo su me upućivali na mvp.hr, koja mi ipak ne pomaže mnogo.

Hvala :D
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#117 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

soul_assassin wrote:Imam ja jedan slučaj specifičan pa ako mi neko može reći kakve su mi šanse?

Dedo, otac i ja svi rođeni u Doboju, ali nikada dedo niti otac nisu ganjali hrvatske papire niti domovnicu. Sad sam došao ja, (26 godina) koji želim da izvadim hrvatske papire. Srećom, otac kao i dedo imaju dokaz o pripadnosti tj. važeće dokumente gdje su se izjasnili kao Hrvati, oba dokumenta su prije rata nastala. Ali niko nema domovnicu.

Sad, kakve su moje šanse, budući da čujem podijeljene priče o tome. Neki kažu da mogu, drugi pak da ne mogu. Kad sam slao mailova ambasadi, samo su me upućivali na mvp.hr, koja mi ipak ne pomaže mnogo.

napisao sam ti na pm kako to hoda , prvo dedo pa otac pa ti. drugacije nema sanse da dobijes jer to ide kod njih kao sa koljena na koljeno. imate sanse da dobijete jer su se dedo i otac izjasnjavali kao hrvati u titin vakat.informacije ti nisu rekla kazala nego sam ih i ja prikupio u hr konzulatu u mostaru.
Dzole_SSS

#118 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

crysis wrote:
soul_assassin wrote:Imam ja jedan slučaj specifičan pa ako mi neko može reći kakve su mi šanse?

napisao sam ti na pm kako to hoda , prvo dedo pa otac pa ti. drugacije nema sanse da dobijes jer to ide kod njih kao sa koljena na koljeno. imate sanse da dobijete jer su se dedo i otac izjasnjavali kao hrvati u titin vakat.informacije ti nisu rekla kazala nego sam ih i ja prikupio u hr konzulatu u mostaru.
Ajde nadajmo se da je to tako, ja ih imam cetvreno u blizoj porodici koji su se u ex yu izjasnjavali kao hrvati i sada najblizi rod sa hr putovnicom je moj brat, pa opet glavom od zid udaram.
Ne sumljam ja u tvoj info uopste, to bi bilo super, ali meni je receno da bez prijave boravka u HR ne mogu nista.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#119 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

Dzole_SSS wrote:
crysis wrote:

Ajde nadajmo se da je to tako, ja ih imam cetvreno u blizoj porodici koji su se u ex yu izjasnjavali kao hrvati i sada najblizi rod sa hr putovnicom je moj brat, pa opet glavom od zid udaram.
Ne sumljam ja u tvoj info uopste, to bi bilo super, ali meni je receno da bez prijave boravka u HR ne mogu nista.
to ko ti je rekao slagao ti je, moja majka i otac nikad ama bas nikad nisu bili prijavljeni u hrvatskoj pa su izvadili.
crysis

#120 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

i jos ako hoces da ti neko potvrdi moj info onda kontaktiraj hafisa na pm on ti je inace certificirani hrvat sa zapadne obale neretve, ja sam sa istocne i nemogu dobiti taj certifikat. :mrgreen: :mrgreen:
Dzole_SSS

#121 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

crysis wrote:i jos ako hoces da ti neko potvrdi moj info onda kontaktiraj hafisa na pm on ti je inace certificirani hrvat sa zapadne obale neretve, ja sam sa istocne i nemogu dobiti taj certifikat. :mrgreen: :mrgreen:
Stani, kad su tvoji to izvadili? Prije pet godina ili sada, tj nedavno?
crysis

#122 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

Dzole_SSS wrote:
crysis wrote:i jos ako hoces da ti neko potvrdi moj info onda kontaktiraj hafisa na pm on ti je inace certificirani hrvat sa zapadne obale neretve, ja sam sa istocne i nemogu dobiti taj certifikat. :mrgreen: :mrgreen:
vidi ovako . moja baba sa oceve strane i djed sa majcine strane su rodjeni u hrvatskoj a zivili u bosni i hercegovini, otac se izjasnjavao kao hrvat jos 50-tih godina u tadasnjoj jna, a majka u srednjoj skoli i kasnije, poslije rata aplicirali za domovnicu i dobili samo rijesenja da mogu dobiti a nisu je vadili , u medjuvremenu otac je umro ,nije stigao izganjati, jbg visa sila, a majka je izvadila prije nekih tri mjeseca.
a majke ti da ja tebe nesto pitam sada , sta mislis kako je masa hrvata iz hercegovine dobila domovnice a nemaju nikog da je rodjen u hrvatskoj , dobili su ih zato sto su predocili dokument na kojem pise da su se nekada za one juge izjasnjavali kao hrvati.
Dzole_SSS

#123 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Dzole_SSS »

crysis wrote:
Dzole_SSS wrote:
vidi ovako . moja baba sa oceve strane i djed sa majcine strane su rodjeni u hrvatskoj a zivili u bosni i hercegovini, otac se izjasnjavao kao hrvat jos 50-tih godina u tadasnjoj jna, a majka u srednjoj skoli i kasnije, poslije rata aplicirali za domovnicu i dobili samo rijesenja da mogu dobiti a nisu je vadili , u medjuvremenu otac je umro ,nije stigao izganjati, jbg visa sila, a majka je izvadila prije nekih tri mjeseca.
a majke ti da ja tebe nesto pitam sada , sta mislis kako je masa hrvata iz hercegovine dobila domovnice a nemaju nikog da je rodjen u hrvatskoj , dobili su ih zato sto su predocili dokument na kojem pise da su se nekada za one juge izjasnjavali kao hrvati.
Pa to je upravo ono sto meni i treba.
Meni je receno da ne mogu da izvadim.

Kod mene je slucaj da trenutno najblizi rod koji to posjeduje je moj brat (koji je to izvadio prije deset godina), a on je to dobio preko naseg oca koji se izjasnjavao kao hrvat u Yugi.
E sada, mom malom radi odredenog posla vani je ta HR putovnica potrebna vise nego ista.
Raspitivali smo, i trazili na sve nacine i receno nam je da bez boravisne prijave u HR ne mozemo nista uraditi.
crysis

#124 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by crysis »

neznam ko ti je to rekao al nije istina , ako posjeduje domovnicu tvoj otac i brat moras je i ti dobiti da bi je dobio i tvoj sin , na preskok nemoze ni pod razno. ni moja kcerka nemoze dobit sve dok je je neizvadim. nevidim razlog zasto je ti nemozes dobiti ako je dobio tvoj brat, isti vam je otac.kako sam te ja razumio domovnice imaju tvoj otac i brat a ti nemas. a inace putovnicu nemozes dobit sve dok neiganjas domovnicu ili drzavljanstvo kako se rekne u nas.
Sijalica koja gori

#125 Re: Hrvatsko drzavljanstvo i putovnica

Post by Sijalica koja gori »

Pozdrav.
Pitam u mamino ime. Njezin otac je rođen u mjesto Polje kod Stijene u Cazinu. Tada je to mjesto bilo u sastavu NDH, pri rođenju je odmah dobio domovnicu. Da li sad ona ima pravo na hrvatsko državljanstvo i putovnicu iako se nikad nije prije izjasnila kao Hrvatica, nikad nije živjela u istoj, iako sad ima 41 godinu? Bila bih jako zahvalna na odgovorima. :-D
Post Reply