Don Igy wrote:Smail Aga wrote:Don Igy wrote:Pozorno sam pročitao sve zapisano na ove teme i u nekoliko riječi bih rekao svoje mišljenje o svemu:
Prije svega želim reći da sam iz Hrvatske,porijeklom iz Bosne i mučna mi je pomisao na taj besmisleni rat Bošnjaka i Hrvata jer kako god rat završio tu nije moglo nikako biti pobjednika.Naprosto ja neznam da li ste Vi u Bosni svjesni percepcije..Hrvatski narod sa simpatijama gleda na Bošnjake i Bosnu govorim o najvećem dijelu(ekstrema je bilo i bit će uvijek na svim stranama nažalost),pogledajte samo koliko estradnih umjetnika,glumaca sportaša dolazi u Hrvatsku i nadam se da vidite i osjetite to koliko ste dobrodošli kao što i mene taj osjećaj prati kada dođem u Bosnu.Ja imam snage priznati da je politika prema Bosni sa Hrvatske strane bila pogrešna te totalno promašena i do toga sukoba nije smijelo doći ni pod koju cijenu.Politikom tadašnjeg vodstva žrtvovani su Bosanski Hrvati a također znam i puno Hercegovaca koji nisu bili skloni ovome ratu.Toliko smo upućeni jedni na druge i povijesno i teritorijalno a u mnogim slučajevima i genetski htjeli mi ti priznati ili ne ali je tako. Do ove nesretne 93 nikada ne da nije bilo sukoba nego gotovo nije bilo niti najmanje količine mržnje što je logično i normalno .Uvjeren sam da nije došlo do ovoga rata i da je Hrvatsko-Bošnjački savez funkcionirao cijelo vrijeme došlo bi do pravednijeg mira u Bosni ali vrlo vjerojatno ne bi bilo ništa od svima nama Republike Mrske.Jedino što me je smetalo sa Bošnjačke strane je sudjelovanje muđahedina no isto tako poznat mi je negativan stav podosta Bošnjaka koji se nisu nikada poistovjetili sa takvima.Bosnu volim oduvijek i rado joj dođem, nemojmo podgrijavati neprijateljstvo nego smognimo skupiti snage i vjere da se vratimo svemu onome što nas je činilo prijateljima i saveznicima.Volio bih čuti mišljenje ljudi koji imaju iskustvo,saznanja o zajedničkom životu dva naroda kroz povijest koja su imale i zajedničke pogrome recimo Blajburg ali i još puno lokacija kroz povijest gdje je na desetine tisuća ljudi Hrvatske i Bošnjačke nacije završilo na stratištu i gdje zajedno stoje hrvatski grb i polumjesec.Progovorimo pozitivno i afirmativno jer smo pod istim nebom i zvijezdama u mnogočemu osjećamo isto.Nemojmo negirati i diskreditirati jedni druge jer mišljenja sam da toliko toga pozitivnog imamo zajedničkog kroz prošlost i sadašnjost da to treba biti jedna odskočna daska i za budućnost.Neprijatelji osim nesretne 93 nismo nikada bili te ne dozvolimo nikada ali nikada više da se to ponovi..
Ispocetka mi se svidio tvoj post,jer sam generalno za povezivanje nasih naroda,za stvaranje bratstva i jedinstva na racionalnim ,modernim osnovama. Na samoj ideji da dijelimo zajednicko tlo,porijeklo i krv i da nikad jedni od drugih necemo moci pobjeci. No,u drugome dijelu posta sam se zgrozio pominjanjem Bleiburga,kao stratista i ostale extremno desnicarske retorike. Za jedinstvo Bosnjaka i Hrvata je recimo bolji primjer kada su 1 Dalmatinska u sadejstvu sa BiH jedinicama oslobodile Listicu.
Vidim i slabo poznavanje historije ,Bosnjaci i Hrvati su ratovali u srednjem vijeku,pa kroz jedan period Turske imperije ,onda sve do Austrijsko-Turskoga rata 1737-1739,koji je bio i zadnji rat izmedzu Bosnjaka i Hrvata.
Apsolutno sam svjestan pozitivnoga odnosa Hrvata iz Hrvatske prema BiH i Bosnjacima/Bosancima,jer imam tamo puno rodbine i puno dobrih prijatelja.No dijametralno je suprotan odnos Bosanskih Hrvata prema BiH i Bosnjacima,oni su glavni kamen smutnje izmedzu odnosa dvije drzave i dva naroda. Realno,da nema takvoga odnosa Bosanskih Hrvata prema BiH ,Bosnjaci/Bosanci bi Hrvatsku smatrali potpuno bratskom zemljom. No,tu opet dolazimo do politike RH ,koja je prema BiH uvijek i sada kolonijalisticka i agresivna,bez obzira ko bio u RH na vlasti.
Dok RH ne bude tretirala BiH ,kao ravnopravnu drzavu nema od saradnje i poboljsanja odnosa nista. Jos jedna stvar,koliko god bili dobri odnosi ( jednoga dana ) izmedzu Hrvata i Bosnjaka,stabilne i napredne BiH nema bez srpskoga naroda.
Bleiburg sam spomenuo samo kao stratište gdje je pobijeno na stotine tisuća hrvata i muslimana..naravno da ima pozitivnih primjera i u antifašističkoj borbi i da se razumijemo nisam ekstremni desničar niti blizu tome.Domoljub sam volim svoju domovinu Hrvatsku ali stvarno volim i Bosnu i kod mene jedno ne isključuje drugo.Naravno da ne mogu u nekoliko rečenica sročiti cijelu povijest ali ratovi u kojime si naveo nisu bili izbor ni jednih ni drugih.Ne isključujem ni srpski narod nema govora o tome samo smatram da je došlo do nepravednog mira..da je 70 % dobilo pola i 30 % prijeratnog stanovništva dobilo pola Bosne.Mislim da aktualna politika Hrvatske prema Bosni nije kolonijalistička i agresivna e sad problem su ove prilike u Bosni i ovaj pakt Čović-Dodik koji svakom normalnom Hrvatu izaziva nelagodu.Zar ti misliš da je nama simpatična ta politika..Vjeruj niti najmanje..
Nije pobijeno stotine tisuca Hrvata i Bosnjaka u Bleiburgu. To sto pises se zove stvaranje nacionalistickoga mita a takvi mitovi ne vode povjerenju i ljubavi. Ukupan broj kvislinga koji su Britanci predali NOV-u u Bleiburgu se procjenjuje na 30-ak hiljada a to je bila sarena druzba propaliteta,ne samo Hrvati i Bosnjaci ( odnosno ustashe ) nego i chetnici,kozaci,madzarski,rumunski fasisti,folksdojceri,slovenski kvislinzi i jos kojekakvi. Osim toga nisu svi pobijeni. Moram posteno dodati da su slovenski partizani presijecali kolonu kvislinga u povlacenju i prije prelaska u Austriju i sa zarobljenima se obracunavali po kratkom postupku. No,skupa sa tim zrtvama,ne mozemo govoriti o stotinama tisuca zrtava,nego puno ,puno manje. Osim toga u duhu antifasisticke Evrope je da se ne place puno za fasistima,nevazno koje su nacije.
Da,ratovi izmedzu Hrvata i Bosnjaka su se odigravali davno u proslosti ,to je razlog da nije bilo velike netrpeljivosti do zadnjih sukoba 90-ih i da je kod Bosnjaka,bilo izrazeno prohrvatsko raspolozenje,puno vise u odnosu na prosrpsko.
Od 90-e politika RH je itekako agresivna,da bi kulminirala oruzanim napadom 92-e godine. Poslije rata se uvijek islo na podrsku separatistickim teznjama Bosanskih Hrvata. RH danas krije Antu Jelavica,isplacuje i finansira ratne zlocince ( osudzene ) koji su cinili ratne zlocine nad Bosnjacima. Iza Covica i njegovih lizanja sa Dodikom stoji RH u potpunosti.
Hrvatska ako hoce poboljsanje odnosa i prijateljstvo,mora prihvatiti BiH kao ravnopravnu drzavu i partnera a kao prvi signal takvoga ponasanja je pucanje dobrih zausnica podivljalim Bosanskim Hrvatima.
Ja,licno,moj uza i sira porodica,kao i vecina prijatelja volimo i postujemo Hrvatsku ali kada vidimo divljanje Bosanskih Hrvata,njihov extremni nacionalizam,klerofasizam,jednostavno proradi inat i od prijateljstva ne ostaje nista. I to je slucaj sa 90 % Bosnjaka/Bosanaca. Licno mislim da to nije problem koji ce skoro biti prevazidzen.