Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

TheUshtipack

#1 Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by TheUshtipack »

Kako doći do Hrvatskg pasoša? Pošto se ja stvarno slabo razumijem oko tih papira, bio bi zahvalan kad bi mi neko objasnio ukratko sta mi ustvari treba i dal imam praavo na to.

Ukratko:
Otac mi je polu Hrvat, odnosno mati mu je Hrvatica (rodjena u hrvatskoj, a umrla je u Bosni), a djed moj tj. njegov otac je Bosanac. Ostala familija je sva iz Bosne.
Dal bi ja imao pravo na Hrvatsko državljanstvo, ako bi otac dobio?
Dal otac moj ima uopste pravo? Sta mi treba sve i kako doci do tog?

Zahvalan sam na svaki odgovor... pozz
osa

#2 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by osa »

ima li otac ikakav dokument da se prije izjašnjavao kao hrvat.
TheUshtipack

#3 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by TheUshtipack »

osa wrote:ima li otac ikakav dokument da se prije izjašnjavao kao hrvat.
Nema
osa

#4 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by osa »

onda, ako nisi oženjen, traži neku s hrvatskom putovnicom, ili 5 godina prijavljeno prebivalište u hrvatskoj, ili ako imaš puno novca još uvijek postoji stjecanje državljanstva po posebnim osnovama, kao sportaš, lovator, kriminalac i sl.
TheUshtipack

#5 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by TheUshtipack »

osa wrote:onda, ako nisi oženjen, traži neku s hrvatskom putovnicom, ili 5 godina prijavljeno prebivalište u hrvatskoj, ili ako imaš puno novca još uvijek postoji stjecanje državljanstva po posebnim osnovama, kao sportaš, lovator, kriminalac i sl.
Pa dobro... da imam mnogo novca, nebi trazio nacin da bjezim odavde :run: :D
...al hvala opet!
osa

#6 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by osa »

načini stjecanja hrvatskog državljanstva:

1.podrijetlom
2.rođenjem na teritoriju rh
3.prirođenjem( naturalizacijom)
4.prema međunarodnim ugovorima
dariomiamigo

#7 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by dariomiamigo »

TheUshtipack wrote:
osa wrote:onda, ako nisi oženjen, traži neku s hrvatskom putovnicom, ili 5 godina prijavljeno prebivalište u hrvatskoj, ili ako imaš puno novca još uvijek postoji stjecanje državljanstva po posebnim osnovama, kao sportaš, lovator, kriminalac i sl.
...al hvala opet!
E i da si imao uslove čekao bi najmanje 5 godina. Sačekaš jednu (2010)i viznu liberalizaciju i onda odeš gore radiš 3 mjeseca vratiš kući 2 dana izljubiš familiju i opet gore 3 mjeseca ko gastarbeiter. Ha ja
opet ja

#8 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by opet ja »

tesko al' pokusaj...najlaksi bi ti bilo da se prijavis negdje u hr
Troll_Happens

#9 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by Troll_Happens »

TheUshtipack wrote:Kako doći do Hrvatskg pasoša? Pošto se ja stvarno slabo razumijem oko tih papira, bio bi zahvalan kad bi mi neko objasnio ukratko sta mi ustvari treba i dal imam praavo na to.

Ukratko:
Otac mi je polu Hrvat, odnosno mati mu je Hrvatica (rodjena u hrvatskoj, a umrla je u Bosni), a djed moj tj. njegov otac je Bosanac. Ostala familija je sva iz Bosne.

I da ti otac dobije drzavljanstvo i putovnicu ti nemas pravo na nju ukoliko nisi prije upisan u knjigu drzavljana hrvatske. Jedino postoji mogucnost ako si maloljetan. Za prvu varijantu je moguce ako si se prije 91 izjasnjavao kao hrvat i to moras predociti gdje kad i dokumenat prilozit. Bez toga nemas nikakvih sansi....Jedino brak i to nakon 5 god mozes dobiti drzavljanstvo.
Pozzzz
macan prvi

#10 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by macan prvi »

Ako ti je neko u porodicnoj liniji (djed, baka, majka) rodjen ili dugo vremena (prije rata) zivio u Hrvatskoj pa se preselio u BiH, ti moras kao potomak iseljenika imati pravo na hrvatsko drzavljanstvo, ali tvoj otac mora prvo traziti drzavljanstvo (ili ih barem mozete tuziti ako vas odbiju :D ).
Troll_Happens

#11 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by Troll_Happens »

macan prvi wrote:Ako ti je neko u porodicnoj liniji (djed, baka, majka) rodjen ili dugo vremena (prije rata) zivio u Hrvatskoj pa se preselio u BiH, ti moras kao potomak iseljenika imati pravo na hrvatsko drzavljanstvo, ali tvoj otac mora prvo traziti drzavljanstvo (ili ih barem mozete tuziti ako vas odbiju :D ).
zaboravi to je moglo mozda do 97 poslije su skontali da raja uzima drzavljanstvo samo zbog pasosa i putovanja.. pa su ogranicili i maximalno zatvorili sad mozes dobiti samo ako imas debelu vezu ili ako si kriminalac
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#12 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by ladyblue18 »

TheUshtipack wrote: Pa dobro... da imam mnogo novca, nebi trazio nacin da bjezim odavde :run: :D
...al hvala opet!
Ne zelim biti bezobazna ali bas si nasao gdje ces bjezati. :mrgreen: Stanje malo bolje nego kod nas, ali sve je to u 5 deka vamo tamo.
macan prvi

#13 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by macan prvi »

Jedan001 wrote:
macan prvi wrote:Ako ti je neko u porodicnoj liniji (djed, baka, majka) rodjen ili dugo vremena (prije rata) zivio u Hrvatskoj pa se preselio u BiH, ti moras kao potomak iseljenika imati pravo na hrvatsko drzavljanstvo, ali tvoj otac mora prvo traziti drzavljanstvo (ili ih barem mozete tuziti ako vas odbiju :D ).
zaboravi to je moglo mozda do 97 poslije su skontali da raja uzima drzavljanstvo samo zbog pasosa i putovanja.. pa su ogranicili i maximalno zatvorili sad mozes dobiti samo ako imas debelu vezu ili ako si kriminalac
Samo citiram ono sto pise u vazecem hrvatskom Zakonu o drzavljanstvu:

"Članak 11.

Iseljenik kao i njegovi potomci mogu prirođenjem steći hrvatsko državljanstvo iako ne udovoljavaju pretpostavkama iz članka 8. stavka 1. točaka 1-4. ovoga zakona.
(...)

U smislu stavka 1. ovoga članka, iseljenik je osoba koja se iselila iz Hrvatske u namjeri da u inozemstvu stalno živi."

I Hrvatska ce se kao pravna drzava koja se sve vise priblizava pravnim tekovinama Evropske unije :D onda drzati onoga sto pise u jednom vazecem zakonu. Bar bi trebala. :D Treba samo znati na sta se covjek poziva pri postavljanju zahtjeva za drzavljanstvo.
The idijot

#14 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by The idijot »

TheUshtipack wrote:
...al hvala opet!
ma djes ba odavLe :D , pogotovo sada kada nama ukinu ove vize :lol: :D ima da letimo :run: Evropom ...ha ya

p.s. tesko ces do HR pasosa , sada je to kod njih bas poostreno ;-)
amrica

#15 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by amrica »

Znam covjeka koji je prije godinu-dvije dobio putovnicu na osnovu starog. Ako ti stari, na osnovu svoje majke, dobije drzavljanstvo, nema razloga da ni ti ne dobijes.
Uostalom, nadjes broj konzulata RH u Sarajevu i dobijes sve info, ljudi su bas nagodni.
I sto se tice toga, da li ti se stari ikad izjasnjavao kao Hrvat, zar nema bas niti jedan dokument od prije 1971. (ili koje vec godine) ?
dalmatinka

#16 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by dalmatinka »

TheUshtipack wrote:Kako doći do Hrvatskg pasoša? Pošto se ja stvarno slabo razumijem oko tih papira, bio bi zahvalan kad bi mi neko objasnio ukratko sta mi ustvari treba i dal imam praavo na to.

Ukratko:

Možda je vrijeme da potražiš savjet od Lijanovića. Čovjek definitivno zna kako sjediti na dvije stolice.
delfin_

#17 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by delfin_ »

ladyblue18 wrote:
TheUshtipack wrote: Pa dobro... da imam mnogo novca, nebi trazio nacin da bjezim odavde :run: :D
...al hvala opet!
Ne zelim biti bezobazna ali bas si nasao gdje ces bjezati. :mrgreen: Stanje malo bolje nego kod nas, ali sve je to u 5 deka vamo tamo.
nebi se slozio sa tobom, rodzeni sam srajlija i zivim u hr, bolje mi je ne samo 5-dekao sto ti kazes nego jedno 10 puta.. Da ne nabrajam, znaju pametni ljudi sta govorim.. ali recu jedno A1 jedan od najsavremenijih autoputeva u evropi :D ... A sto se tice putovnice danas je vrlo tesko to dobiti,i kada si prijavljen provjeraaju tesko je.. Sto kazete kriminalci.. ma sada ni kriminalci ne mogu dobiti kao nekada znam ja provjjereno.. jer su oni postali drzava tesko je.. Nema vise dr.. Franje Tudzmana pa da je lahko dobiti kao nekada ta vremena su prosla.. misim na rat i malo poslje njega.. Jedino ko zeli moze doboti radnu dozvolu bez problema, kosta 140 km na godinu dana, e to moze bez problema ko god hoce, ali trebas imati papire da si dobio posao u HR i sa tim papirom i potvrdom sa naseg biroa iz bih, ode se do veleposlanstva koji se nalazi na skenderiji, preda se zahtjev i vrlo se brzo dobije bez problema za koji dan.. :mrgreen: detaljni savjeta budeli trebalo raja pitaj te slobodno.. nasi smo :sax:
Topla voda

#18 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by Topla voda »

ma ruze cvjetaju po hrvatskoj...jedino za sta valja taj pasos je da odes negdje dalje.
cuj imaju put...imamo i mi voz,pa sta :D
dalmatinka

#19 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by dalmatinka »

Topla voda wrote:ma ruze cvjetaju po hrvatskoj...jedino za sta valja taj pasos je da odes negdje dalje.
cuj imaju put...imamo i mi voz,pa sta :D
Sa bilo kojim pasošem možeš ići dalje. Za jedne treba viza za druge ne, to ne znači da je nećeš dobiti. Evo kako je to opisao jedan novopečeni vlasnik hrvatske putovnice na jednom forumu:

Danas sam podigao moj hrvatski pasoš iz konzulata. Tačnije, putovnicu, da se pravilno izrazim.
Prokurvao sam dedu i oca da bih dokazao da sam Hrvat (iako ne može biti većeg mrzitelja Hrvatstva na svijetu od mene) i sada mogu da odem u pičku lijepe matere a da mi za to ne treba viza.
Možda vam se čini "čudnim" što sam alergična na takve tražioce hrvatske putovnice, ali ne mogu si pomoći. :x
Topla voda

#20 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by Topla voda »

pa da dalmatinko..s bilo kojim pasosem mozes otici bilo gdje,ako znas gdje ides.

a ako ne znas gdje ides onda ti treba hrvatski pasos da dodjes tu negdje,ne znas gdje
Fair Life

#21 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by Fair Life »

Valjda izmedju zelje za posjedovanjem hrvatskog pasosa i posjedovanja istog treba boriti za...

Image
Skyfox

#22 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by Skyfox »

TheUshtipack wrote:Kako doći do Hrvatskg pasoša?
http://ba.mvp.hr/?mh=136&mv=766&dmid=62

mozda nades vise informacija.

Sretno
slavkoimamodilera

#23 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by slavkoimamodilera »

Fair Life wrote:Valjda izmedju zelje za posjedovanjem hrvatskog pasosa i posjedovanja istog treba boriti za...

Image
Ma jok ba to, sta ce mu to, njemu pasos treba ba... a coeka... ccccc
samo malo

#24 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by samo malo »

Ako ti je baka iz Hrvatske (ako sam te dobro razumio) mislim da imas pravo po toj osnovi.

Bar sam tako cuo, a vidim i zakon je citiran gore, baka ti je prakticno iseljenik iz Hrvatske. Pokusaj na tu kartu igrati.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#25 Re: Hrvatski pasoš.. sta i kako?

Post by Truba »

ja imam putovnicu

i kakve mi fajde kad nemam para da putujem

a i kad imam... godišnji isparčan

živimo u modernom ropstvu

naizgled slobodni... al u stavri...kmetovi
Locked