Imam pitanje u vezi hrvatskog pasosa, naime moj kolega zeli da ode do Minhena na kratko, pa ce odmah kuci u BiH, ali mora ponovo u Minhen za dvije sedmice. Pitam se da li je to moguce. Jer je cuo da tek po povratku u BiH nakon tri mjeseca smije opet u zemlje EU bez vize, odnosno samo sa HR pasosem. Jel to tacno.
Hvala
Hrvatski pasos pitanje
- Socijalista
- amrica
#2 Re: Hrvatski pasos pitanje
Mislim da nije, to vazi samo ako je 3 mjeseca bio u EU, pa mora napraviti pauzu. Ako je bio kratko - nema veze 
- Socijalista
#3 Re: Hrvatski pasos pitanje
Tako i ja mislim, ali bolje bi bilo da mi neko potvrdi da ne bi covjek isao do Slovenske granice dzabeamrica wrote:Mislim da nije, to vazi samo ako je 3 mjeseca bio u EU, pa mora napraviti pauzu. Ako je bio kratko - nema veze
Zna li neko sigurno?
- metar_drva
#4 Re: Hrvatski pasos pitanje
koji pasos taj tvoj kolega uopste ima?
- amrica
#5 Re: Hrvatski pasos pitanje
Socijalista wrote:Tako i ja mislim, ali bolje bi bilo da mi neko potvrdi da ne bi covjek isao do Slovenske granice dzabeamrica wrote:Mislim da nije, to vazi samo ako je 3 mjeseca bio u EU, pa mora napraviti pauzu. Ako je bio kratko - nema veze![]()
Zna li neko sigurno?
Ja stalno putujem gore-dole, niko me ne zeza, ali uglavnom letim.
Prvi put sam cula za to prije par dana, pricao jedan prijatelj, upravo na slovenscini, da su ga zaustavili, prebrojali krvna zrnca u putovnici i zakljucili da je bio vise od 3 mjeseca u zemljama Sengena, a samo 15 dana u Kroaciji, htjeli ga vratiti, a jos dvojica bili s njim, sa ok papirima, malo povuci-potegni, pustili ih....
-
Bobi
- Forum administrator
- Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
- Vozim: TDI sve crveno
#6 Re: Hrvatski pasos pitanje
Kako uopste mogu potvrditi da je bio 15 dana u Hr ako u istu mozes otici s licnom kartom
?
- muha_sa
#7 Re: Hrvatski pasos pitanje
valjda je fasovo muhur(u putovnicu) kad je izlazio iz šengena--pa za 15.dana kreno nazad u šengenBobi wrote:Kako uopste mogu potvrditi da je bio 15 dana u Hr ako u istu mozes otici s licnom kartom?
more bit bidne da sam u pravu a more bit bidne i da nisam
- vox-populi
#8 Re: Hrvatski pasos pitanje
Sa hrvatskim pasosem se moze boraviti do tri mjeseca u zemljama Sengena u toku jedne kalendarske godine. S tim da se to vrlo rijetko provjerava. Dakle ti teoretski mozes svakih par dana ici do Minhena i nazad sve dok ukupan broj dana provedenih u Sengenu nije preko 30. I jos ako ti ne udare muhur na granici, super, ko da nisi bio nigdje. Malo je belaj kad ti udare muhur kad ulazis a ne udare kad izlazis jer onda nemas dokaz koliko si vremena proveo u Sengenu. Zato, ako ti udare muhur na ulasku, trazi muhur na izlasku a ako te ne opecataju na ulasku, trudi se da te ne opecataju na izlasku.