hrvatski mediji i poticanje mrznje
-
bedrudin
#1 hrvatski mediji i poticanje mrznje
Povremeno pratim internet portale i stampane medije iz Hrvatske i zaprepasten sam s kakvom mrznjom pisu o drugima. Omiljeni su im muslimani, a bomba-turban i bradati Arapin sa isukanom sabljom koji samo zeli da kolje izgledaju sasvim bezazleno u odnosu na to kako oni predstavljaju. Sve daju od sebe da aktuelnu medjunarodnu politiku prikazu kao sukob krscanstva i islama, a islam kao mracnu silu koja zeli da pokori cijeli svijet, s tim da je Hrvatska i ovaj put "na braniku katolicanstva". Kakve to posljedice moze imati ne treba ni spominjati. Ni u odnosu prema BiH se nista nije promijenilo. Na sceni je najgora tudjmanovstina iz `93 godine. Uz rijetke izuzetke, po "ucenju" vecine hrvatskih medija svi koji sirom svijeta ubijaju muslimane su dobri, a da to nije pucanje u prazno pokazuju komentari citalaca Vecrnjeg, Jutarnjeg, Nacionala i dr. kao i brojnih internet portala u sto se i sami mozete uvjeriti. Kao ilustraciju navodim "razmisljanja" citalaca Jutarnjeg lista, a da su na formiranje ovih stavova uz porodicu i obrazovne ustanove uticali vjerovatno najvise mediji, nema sumlje, ali ima da li ce ikada iko iz medija odgovarati za govor mrznje, huskanje i ono sto obicno dolazi nakon toga. Lako ih je sad povesti da kolju kada su prije toga dobro obradjeni. Ne znam je li ijedan novinar odgovarao za zlocine u proteklim ratovima. Uglavnom su svu krivicu ponijeli sitni egzekutori i poneki vojni i politicki zvanicnici, niko od onih koji su utabali put za zlocine. Jutarnji je vazio za umjereniji list u Hrvatskoj, ali se u to najbolje sam uvjeriti. Naprimjer, prije nekoliko dana u clanku o ostavci "ustase i kockara" Sliskovica BiH je opet glatko postala sa tri entiteta. Slijede komentari, a kompletna stranica sa koje ih prenosim je na http://www.jutarnji.hr/svijet/clanak/ar ... e,41706.jl
vn37
"Poanta ove priče je da sam Hrvat, ateist i da ne dozvoljavam da mi netko nameće svoja mišljenja. Gledam i vidim da se sprema veliko zlo. Zlo će sijati muslimanski fanatici, ali ne toliko ekipa na Bliskom istoku, koliko njihov okot u Europi. Imat ćemo gadnih problema, pogledajte samo Makedoniju i Kosovo. Srbi mi nisu dragi, ali Šiptari nisu normalni. Kako raspoznati fanatike od "dobrih" muslimana? To je nemoguće. 99% njih misli isto, samo se još nisu svi odlučili na djelovanje. To je pitanje vremena. Kako riješiti problem? Ružno zvuči, ali jedini način je počistiti njih prije nego oni počiste nas. To je okrutna istina."
Matitjahu
Fašisti su proganjali Židove, a vn37 Židove brani od progona - i ja mu se na tom plemenitom angažmanu, kao skromna jedinka koja osjeća konstantan pritisak židomrziteljstva od tebe i tebi sličnih, zahvaljujem. U druge stavove koje iznosi ne ulazim, ali za ono što čini kako bi se afirmirala istina o pravednoj borbi za opstanak židovskog naroda u njegovoj nacionalnoj državi ja mu čestitam. Ta vi ste tvrdokorni i nikoga ne želite slušati. Inoslav Bešker napiše vam članak "Izrael treba braniti", a vi popljujete i članak i člankopisca - što je posve sramotno. Ne želite slušati, teški problem. Tomislav Šola također u Glasu Slavonije napiše sličan, ali opširniji članak - bez ikakvog odjeka za tvrde uši naših nazovihumanista, a zapravo licemjera bez pokrića. Oliver Stone - koji se proslavio antiratnim filmovima - upozori na opasnost koja prijeti od terorizma povodom svojeg najnovijeg filma. Bez ikakvog odjeka. Pa dobro koga biste vi htjeli slušati? Osamu bin Ladena? Nitko vas ne priječi da pređete u redove njegove terorističke kvazireligiozne falange. Tražite vezu i uvrstite se u redove terora. Jedini je problem što biste za to morali mijenjati vjeru, ali to je na Balkanu ionako stvar dnevne politike, a ne duhovne potrebe. Sada je knjiga spala na dva slova. Ja generalno branim Židove od ogavnih antisemitskih napada, a vn37 brani Izrael od podjednako odvratnih antiizraelskih napada - u suštini, opet antisemitskog prosedea. Uskoro ćete vjerojatno na svoju veliku radost govoriti sami sebi i onima koji žele čitati vaša sitna mrziteljska slova i biti ispunjeni u svom tupom autizmu. Mislim da si prevršio svaku mjeru. Ne možeš kolege s foruma nazivati fašistima. Ja ti odričem to pravo, ako ti nitko drugi ne može zabraniti takvo bestidno ponašanje.
vn37
Jic, glede mog prijedloga; tu se primjenjuje princip Occamove britve koji kaže da je najjednostavniji odgovor onaj pravi. Dakle, s Arapima se pregovaralo, dogovaralo, pomagalo im se novcem i hranom. Kako su oni to vratili? Bombama diljem svijeta, figom u džepu. Arapi su izigrali svaki dogovor koji su napravili pa čak i međusobne dogovore. Treba se zapitati može li im se vjerovati. Ako ne, kako osigurati da ne obrišu zapadnjake sa lica Zemlje? Shvaćam koliko okrutno moj prijedlog zvuči, ali ja sam sebi puno draži od nekog tamo Arapa i ako se mora birati između mene i njega, sorry stari.
Deicide_supreme
... sto se tice tvog fasizma ti si ustvari antifasist jer ne podnosis islamofasiste i to je to.
56
ja sam musliman, pa te pitam da li ces i mene ocistiti zajedno sa mojom trogodisnjom kcerkom? mislis li da bi to bilo dobro? ako ces nas cistiti i ako to zelis reci nam zasto, kakvo smo ti zlo ucinili, sta ti je uradila moja kcerka, zar i mi nemamo pravo na zivot? krivi smo ti samo sto smo muslimani, je li?
vn37
Ti i tvoja kćerka ste vjerojatno zakonski državljani RH, ali duboko u sebi ili se divite "hrabrim borcima za slobodu" ili šutite. Ona još vjerojatno ništa ne razumije, ali kad krene u školu pa na faks krstarit će internetom gdje će vidjeti tipa koji ju poziva da za svoju vjeru napravi neku glupost. Iznijet će joj brdo dokaza kako ju zapad izrabljuje te kako je u biti zapad kriv za sve loše što joj se dogodilo, od vodenih kozica do pada na ispitu. Ona će morati donijeti odluku hoće li tome vjerovati ili to odbaciti. Ja ne mogu garantirati da će to odbaciti jer, iz primjera širom Europe, jasno je vidljivo da klinci nasjedaju na tu propagandu, od Engleske do BiH. Tada ću ja strepiti za svoje dijete. Puno muslimana je za vrijeme rata pobjeglo u Hrvatsku iz BiH, a nakon toga su dobili državljanstvo i dokumente. Koliko se njih vratilo nazad? U promilima. Dok 50% Izraelaca i, koliko vidim, 90% Hrvata otvoreno govori i prosvjeduje protiv napada na Hezbolah, Hamas i Fatah, koliko muslimana prosvjeduje protiv raketiranja Haife i drugih gradova? Koliko ih je osudilo pokušaje otmice aviona? Koliko eksplozije bombaša samoubojica? Niti jedan. Štoviše, otvoreno se slavi svaki mrtav neistomišljenik.
Deicide_supreme
nitko pametan ne prosvjeduje protiv napada na hesbollah (ja barem ne prosvjedujem, dapace i podrzavam izrael u tome), ali nit ne placem nad hudom sudbom izraela jer su i oni krivi uvelike za svoju situaciju, osim toga velika sotona stoji iza njih pa se ne bojim pretjerano za sudbinu izraela. u svakom slucaju, ovo je sukob izmedju dva zla, posteni sviet je uviek na dobitku.
nisam za izrael u ovom sukobu a i inace. iako je hvale vriedna njihova uloga u ubijanju potencijalnih islamofasista (doduse oni su uz sad i generator islamofasizma). rekoh, dokle god je ovaj sukob lokalnog karaktera ne biram stranu, nek se kokaju kad su idioti.
vn37
Sto se tiče muslimanstva preko cijele planete, kak da ne! Muslimani nisu ništa bolji od nacista. Tužno je da glupi crnci ne pamte tko ih je porobljavao i prodavao u Ameriku i Europu. Sreća za muslimane da su ovi nepismeni jer bi inače zapisali što im se dešavalo. Ovako prelaze na islam ko debili. Najbolja mi je fora kad višestruki ubojice, silovatelji i što sve ne (mahom crnci) prelaze na islam, odjednom spoznavši Alaha i promijenivši se preko noći.
vn37
"Poanta ove priče je da sam Hrvat, ateist i da ne dozvoljavam da mi netko nameće svoja mišljenja. Gledam i vidim da se sprema veliko zlo. Zlo će sijati muslimanski fanatici, ali ne toliko ekipa na Bliskom istoku, koliko njihov okot u Europi. Imat ćemo gadnih problema, pogledajte samo Makedoniju i Kosovo. Srbi mi nisu dragi, ali Šiptari nisu normalni. Kako raspoznati fanatike od "dobrih" muslimana? To je nemoguće. 99% njih misli isto, samo se još nisu svi odlučili na djelovanje. To je pitanje vremena. Kako riješiti problem? Ružno zvuči, ali jedini način je počistiti njih prije nego oni počiste nas. To je okrutna istina."
Matitjahu
Fašisti su proganjali Židove, a vn37 Židove brani od progona - i ja mu se na tom plemenitom angažmanu, kao skromna jedinka koja osjeća konstantan pritisak židomrziteljstva od tebe i tebi sličnih, zahvaljujem. U druge stavove koje iznosi ne ulazim, ali za ono što čini kako bi se afirmirala istina o pravednoj borbi za opstanak židovskog naroda u njegovoj nacionalnoj državi ja mu čestitam. Ta vi ste tvrdokorni i nikoga ne želite slušati. Inoslav Bešker napiše vam članak "Izrael treba braniti", a vi popljujete i članak i člankopisca - što je posve sramotno. Ne želite slušati, teški problem. Tomislav Šola također u Glasu Slavonije napiše sličan, ali opširniji članak - bez ikakvog odjeka za tvrde uši naših nazovihumanista, a zapravo licemjera bez pokrića. Oliver Stone - koji se proslavio antiratnim filmovima - upozori na opasnost koja prijeti od terorizma povodom svojeg najnovijeg filma. Bez ikakvog odjeka. Pa dobro koga biste vi htjeli slušati? Osamu bin Ladena? Nitko vas ne priječi da pređete u redove njegove terorističke kvazireligiozne falange. Tražite vezu i uvrstite se u redove terora. Jedini je problem što biste za to morali mijenjati vjeru, ali to je na Balkanu ionako stvar dnevne politike, a ne duhovne potrebe. Sada je knjiga spala na dva slova. Ja generalno branim Židove od ogavnih antisemitskih napada, a vn37 brani Izrael od podjednako odvratnih antiizraelskih napada - u suštini, opet antisemitskog prosedea. Uskoro ćete vjerojatno na svoju veliku radost govoriti sami sebi i onima koji žele čitati vaša sitna mrziteljska slova i biti ispunjeni u svom tupom autizmu. Mislim da si prevršio svaku mjeru. Ne možeš kolege s foruma nazivati fašistima. Ja ti odričem to pravo, ako ti nitko drugi ne može zabraniti takvo bestidno ponašanje.
vn37
Jic, glede mog prijedloga; tu se primjenjuje princip Occamove britve koji kaže da je najjednostavniji odgovor onaj pravi. Dakle, s Arapima se pregovaralo, dogovaralo, pomagalo im se novcem i hranom. Kako su oni to vratili? Bombama diljem svijeta, figom u džepu. Arapi su izigrali svaki dogovor koji su napravili pa čak i međusobne dogovore. Treba se zapitati može li im se vjerovati. Ako ne, kako osigurati da ne obrišu zapadnjake sa lica Zemlje? Shvaćam koliko okrutno moj prijedlog zvuči, ali ja sam sebi puno draži od nekog tamo Arapa i ako se mora birati između mene i njega, sorry stari.
Deicide_supreme
... sto se tice tvog fasizma ti si ustvari antifasist jer ne podnosis islamofasiste i to je to.
56
ja sam musliman, pa te pitam da li ces i mene ocistiti zajedno sa mojom trogodisnjom kcerkom? mislis li da bi to bilo dobro? ako ces nas cistiti i ako to zelis reci nam zasto, kakvo smo ti zlo ucinili, sta ti je uradila moja kcerka, zar i mi nemamo pravo na zivot? krivi smo ti samo sto smo muslimani, je li?
vn37
Ti i tvoja kćerka ste vjerojatno zakonski državljani RH, ali duboko u sebi ili se divite "hrabrim borcima za slobodu" ili šutite. Ona još vjerojatno ništa ne razumije, ali kad krene u školu pa na faks krstarit će internetom gdje će vidjeti tipa koji ju poziva da za svoju vjeru napravi neku glupost. Iznijet će joj brdo dokaza kako ju zapad izrabljuje te kako je u biti zapad kriv za sve loše što joj se dogodilo, od vodenih kozica do pada na ispitu. Ona će morati donijeti odluku hoće li tome vjerovati ili to odbaciti. Ja ne mogu garantirati da će to odbaciti jer, iz primjera širom Europe, jasno je vidljivo da klinci nasjedaju na tu propagandu, od Engleske do BiH. Tada ću ja strepiti za svoje dijete. Puno muslimana je za vrijeme rata pobjeglo u Hrvatsku iz BiH, a nakon toga su dobili državljanstvo i dokumente. Koliko se njih vratilo nazad? U promilima. Dok 50% Izraelaca i, koliko vidim, 90% Hrvata otvoreno govori i prosvjeduje protiv napada na Hezbolah, Hamas i Fatah, koliko muslimana prosvjeduje protiv raketiranja Haife i drugih gradova? Koliko ih je osudilo pokušaje otmice aviona? Koliko eksplozije bombaša samoubojica? Niti jedan. Štoviše, otvoreno se slavi svaki mrtav neistomišljenik.
Deicide_supreme
nitko pametan ne prosvjeduje protiv napada na hesbollah (ja barem ne prosvjedujem, dapace i podrzavam izrael u tome), ali nit ne placem nad hudom sudbom izraela jer su i oni krivi uvelike za svoju situaciju, osim toga velika sotona stoji iza njih pa se ne bojim pretjerano za sudbinu izraela. u svakom slucaju, ovo je sukob izmedju dva zla, posteni sviet je uviek na dobitku.
nisam za izrael u ovom sukobu a i inace. iako je hvale vriedna njihova uloga u ubijanju potencijalnih islamofasista (doduse oni su uz sad i generator islamofasizma). rekoh, dokle god je ovaj sukob lokalnog karaktera ne biram stranu, nek se kokaju kad su idioti.
vn37
Sto se tiče muslimanstva preko cijele planete, kak da ne! Muslimani nisu ništa bolji od nacista. Tužno je da glupi crnci ne pamte tko ih je porobljavao i prodavao u Ameriku i Europu. Sreća za muslimane da su ovi nepismeni jer bi inače zapisali što im se dešavalo. Ovako prelaze na islam ko debili. Najbolja mi je fora kad višestruki ubojice, silovatelji i što sve ne (mahom crnci) prelaze na islam, odjednom spoznavši Alaha i promijenivši se preko noći.
-
Mrmak
Izgleda da je sva stvar u tome sto bas upravo povremeno pratis internet portale i stampane medije.Povremeno pratim internet portale i stampane medije iz Hrvatske...
Budalastine svakodnevno mozes procitati na bilo kojem portalu (ne samo na hrvatskim) iz jednostavnog razloga sto oni koji upravljaju tim portalima jednostavno nemaju dovoljno vremena da bi svakog idiota zbog njegovih bisera udarali po usima. Ne mo's tome stati u kraj a ti ako ne vjerujes probaj i sam. Diskutovati o sadrzajima foruma nema smisla posto je prakticno nemoguce uvesti reda, pogotovo na onim vecim i posjecenijim. Sizifov posao.
Procitaj koji Feral Tribune za promjenu i ono sto oni pisu pa ce se rejting hrvatskog novinarstva garantovano popraviti u tvojim ocima.
-
bedrudin
Daj molim te, naravno da ima izuzetaka kao sto je Feral, ali nazalost Feral je samo eksces. Preporuci mi jos nesto posto ih ti pratis redovno, recimo neki dnevni list pa da promijenim misljenje o hrvatskom novinarstvu. O onome do sada vidjenom bi se moglo napraviti malo istrazivanje o sirenju mrznje i predrasuda putem medija. Ti komentari nisu toliko ni bitni, jer kao sto kazes, svako moze da pise po forumima razne bedastoce, ali takvi komentari dominiraju. Da se neko pojavi sa ovakvim stavovima na ovom forumu, vjerovatno bi se proveo kako i zasluzuje, dok recimo to nije slucaj na nekim drugim forumima, vec u pravilu bivaju popljuvani oni koji se usude osuditi. I to moze nesto da kaze. Ovi i slicni komentari na stranicama Jutarnjeg lista stoje danima i prica o tome kako ih oni koji ih odrzavaju ne stizu maknuti u ovom slucaju ne stoji, kao ni u slucaju nekih domacih kao sto su bljesak.info, pincom.info i jos neki. Bojim se da su takvi komentari samo posljedica poruka koje salju ti mediji vec petnaestak godina.
Last edited by bedrudin on 09/09/2006 14:55, edited 1 time in total.
-
DONY
begrudin(citat):
Daj molim te, naravno da ima izuzetaka kao sto je Feral, ali nazalost Feral je samo eksces. Preporuci mi jos nesto posto ih ti pratis redovno, recimo neki dnevni list pa da promijenim misljenje o hrvatskom novinarstvu. O onome do sada vidjenom bi se moglo napraviti malo istrazivanje o sirenju mrznje i predrasuda putem medija. Ti komentari nisu toliko ni bitni, jer kao sto kazes, svako moze da pise po forumima razne bedastoce, ali takvi komentari dominiraju. Da se neko pojavi sa ovakvim stavovima na ovom forumu, vjerovatno bi se proveo kako i zasluzuje, dok recimo to nije slucaj na nekim drugim forumima, vec u pravilu bivaju popljuvani oni koji se usude osuditi. I to moze nesto da kaze. Ovi i slicni komentari na stranicama Jutarnjeg lista stoje danima i prica o tome kako ih oni koji ih odrzavaju ne stizu maknuti u ovom slucaju ne stoji, kao ni u slucaju nekih domacih kao sto su bljesak.info, pincom.info i jos neki. Bojim se da su takvi komentari samo posljedica poruka koje salju ti mediji vec petnaestak godina.
Nista dodati,osim manje godisnjih odmora na Jadranu,a vise bilo gdje drugo.....
-
Šandor
Nisi u pravu. Postoji mnogo web stranica čiji je smisao širenje mržnje. Već odavno ih ne posjećujem. Al sjećam se da je forumaš pod nickom mostarac vrištao zbog onoga što se dešava na bljesku, pincomu, stranici ultrasa....Mrmak wrote:Budalastine svakodnevno mozes procitati na bilo kojem portalu (ne samo na hrvatskim) iz jednostavnog razloga sto oni koji upravljaju tim portalima jednostavno nemaju dovoljno vremena da bi svakog idiota zbog njegovih bisera udarali po usima. Ne mo's tome stati u kraj a ti ako ne vjerujes probaj i sam. Diskutovati o sadrzajima foruma nema smisla posto je prakticno nemoguce uvesti reda, pogotovo na onim vecim i posjecenijim. Sizifov posao.
A najjača web stranica tog tipa u Evropi je Serbian Cafe.
-
deset_u_pola
Ljudi dođite pameti već jedom!! Provjerite malo islamsku literaturu, ponajprije Ku'ran a.š. i vidjet ćete da tamo leži odgovor. Mrze nas samo zato što smo Muslimani!!! A mrzit će nas dok ne prestanemo biti Muslimani. Pitajete bilo kojeg imalo učenog i prakticirajućeg muslimana o tim hadisima i ajetima koji jasno o tome govore.
-
forUMASH
....jel' s lukom ili bez luka....deset_u_pola wrote:Ljudi dođite pameti već jedom!! Provjerite malo islamsku literaturu, ponajprije Ku'ran a.š. i vidjet ćete da tamo leži odgovor. Mrze nas samo zato što smo Muslimani!!! A mrzit će nas dok ne prestanemo biti Muslimani. Pitajete bilo kojeg imalo učenog i prakticirajućeg muslimana o tim hadisima i ajetima koji jasno o tome govore.
-
SeadBiH
Covjek se zaprepasti kad ode na T-Portal ili Vecernji List, koje prilicno redovno posjecujem. Slika muslimana je da su potencijalna opasnost, cak i umjereni musliman moze postat ubica ukoliko mu se da prilika. Inace nasi susjedu pisu o BiH kao da je to Iran ili Saudija bez obzira da vecina muslimana i ne praktikuje vjeru a kamoli da je ekstremna. Onaj mali broj koji praktikuje je osudjen u ocima nasih susjeda. Price o al-Kaidi na Balkanu su svakodnevno prisutne u srpsko-hrvatskim medijima a u BiH uopste nisu poznate. Covjek bi pomislio da oni bolje poznaju sta se desava kod nas nego mi sami... Podsjeca me na knjigu Edwarda Saida "Orientalizam". Oduzmu ti pravo glasa i onda pricaju u tvoje ime ko si i sta si..
-
Goran_35
Joj stvarno grozno ...
Nisam pratio ni hrvatske ni srbijanske medije...A komentari su samo takvi,da se najezis i pomislis sta te sve moze snaci u buducnosti...
Muslimani u Europi izgleda sve vise preuzimaju ulogu Jevreja.Mislim na mrznju,slicnu kakva je postojala prije prema Jevrejima?
Nisam pratio ni hrvatske ni srbijanske medije...A komentari su samo takvi,da se najezis i pomislis sta te sve moze snaci u buducnosti...
Muslimani u Europi izgleda sve vise preuzimaju ulogu Jevreja.Mislim na mrznju,slicnu kakva je postojala prije prema Jevrejima?
- dalmatinka
Ovako, ako nešto tražiš, to ćeš i naći. Ako tražiš negativnosti - naći ćeš ih - u Večernjem listu pogotovo ( zaista je gadljiv ). Ima jedna dobra stvar koju nećeš sigurno pročitati u večernjaku a ta je da obični ljudi u velikoj večini ne misle tako, vjerovao ili ne. Sada ću ti staviti jedan članak iz večernjaka, meni tragikomičan, večernjak je to napuhao, naravno, ali dobra stvar nakon toga je da nije bilo napada na tursko veleposlanstvo, nisu gorjele ničije zastave, nisu održani nikakvi prosvjedi i nije bilo mrtvih zbog povrede vjerskih osjećaja. Nije mi cilj nikoga uvrijediti, ali htjela, ne htjela nameću mi se neke paralele.SeadBiH wrote:Covjek se zaprepasti kad ode na T-Portal ili Vecernji List, koje prilicno redovno posjecujem. Slika muslimana je da su potencijalna opasnost, cak i umjereni musliman moze postat ubica ukoliko mu se da prilika. Inace nasi susjedu pisu o BiH kao da je to Iran ili Saudija bez obzira da vecina muslimana i ne praktikuje vjeru a kamoli da je ekstremna. Onaj mali broj koji praktikuje je osudjen u ocima nasih susjeda. Price o al-Kaidi na Balkanu su svakodnevno prisutne u srpsko-hrvatskim medijima a u BiH uopste nisu poznate. Covjek bi pomislio da oni bolje poznaju sta se desava kod nas nego mi sami... Podsjeca me na knjigu Edwarda Saida "Orientalizam". Oduzmu ti pravo glasa i onda pricaju u tvoje ime ko si i sta si..
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 1/index.do
-
SherlockHolmes
Samo sto je to u RH vrlo lako za naci.dalmatinka wrote: Ovako, ako nešto tražiš, to ćeš i naći. Ako tražiš negativnosti - naći ćeš ih - u Večernjem listu pogotovo ( zaista je gadljiv ). Ima jedna dobra stvar koju nećeš sigurno pročitati u večernjaku a ta je da obični ljudi u velikoj večini ne misle tako, vjerovao ili ne. Sada ću ti staviti jedan članak iz večernjaka, meni tragikomičan, večernjak je to napuhao, naravno, ali dobra stvar nakon toga je da nije bilo napada na tursko veleposlanstvo, nisu gorjele ničije zastave, nisu održani nikakvi prosvjedi i nije bilo mrtvih zbog povrede vjerskih osjećaja. Nije mi cilj nikoga uvrijediti, ali htjela, ne htjela nameću mi se neke paralele.
http://www.vecernji-list.hr/newsroom/ne ... 1/index.do
Btw, ocito si i sama, htjela to ili ne, podlozna toj propagandi, cim ti se "namecu neke paralele". Istovremeno bi ti bilo cudno (ako ne i huskacki) i vjerovatno ne bi bilo pravo da neko povuce paralele izmedju nama ipak puno blizih tema od bliskoistocnih demonstracija, kao sto je npr. mracna strana uloge RH u proslom ratu, sistematsko unistavanje bogomolja, logori i slicno. I da, tu je ipak bilo mrtvih.
-
SeadBiH
Ovaj slucaj sa turcinom u katedrali je najbolji svjedok o huskanju protiv muslimana. Ocito je da se radi o nesporazumu i koliko sam mogao cuti na Centralnom Dnevniku cak je svecenik rekao da se radilo o nesporazumu a ne o namjernoj uvredi na crkvu. Ali se to napuhalo i od turskog radoznalog turista su mediji napravili islamskog teroristu!
- dalmatinka
Dugo me nije bilo na forumu ( iz tehničkih razloga ), ali što se tiče te mračne strane RH u prošlom ratu bila sam više nego jasne i to ne samo jedanput. Večernji inače redovno čitam na internetu ali ne "padam" na njihove članke, ja sam samo htjela reći da je iz vaše perspektive VL fašistički ( i iz moje ), ali što misliš kako na ovaj forum gleda netko sa strane tko nije iz BiH? Ovdje bi se našlo puno sličnosti s Večernjim listom.Samo sto je to u RH vrlo lako za naci.
Btw, ocito si i sama, htjela to ili ne, podlozna toj propagandi, cim ti se "namecu neke paralele". Istovremeno bi ti bilo cudno (ako ne i huskacki) i vjerovatno ne bi bilo pravo da neko povuce paralele izmedju nama ipak puno blizih tema od bliskoistocnih demonstracija, kao sto je npr. mracna strana uloge RH u proslom ratu, sistematsko unistavanje bogomolja, logori i slicno. I da, tu je ipak bilo mrtvih
- dalmatinka
[
Ma naravno ds je nesporazum, to je svima jasno osim glupim policajcima. Ali pitam ja tebe kako bi ja mogla znati da je proroka zabranjeno prikazivati u bilo kojem obliku ako sam navikla na slike i kipove u crkvama? Zašto je nekome dozvoljen nesporazum a nekome nije?
[/quote]quote="SeadBiH"]Ovaj slucaj sa turcinom u katedrali je najbolji svjedok o huskanju protiv muslimana. Ocito je da se radi o nesporazumu i koliko sam mogao cuti na Centralnom Dnevniku cak je svecenik rekao da se radilo o nesporazumu a ne o namjernoj uvredi na crkvu. Ali se to napuhalo i od turskog radoznalog turista su mediji napravili islamskog teroristu!
Ma naravno ds je nesporazum, to je svima jasno osim glupim policajcima. Ali pitam ja tebe kako bi ja mogla znati da je proroka zabranjeno prikazivati u bilo kojem obliku ako sam navikla na slike i kipove u crkvama? Zašto je nekome dozvoljen nesporazum a nekome nije?
-
SherlockHolmes
Moguce je da su neke teme/komentari i ovdje u osnovi fasisticki, ali posjetilac bi vidio da takvi ne prolaze i da je puno vise onih koji misle drugacije.dalmatinka wrote:Dugo me nije bilo na forumu ( iz tehničkih razloga ), ali što se tiče te mračne strane RH u prošlom ratu bila sam više nego jasne i to ne samo jedanput. Večernji inače redovno čitam na internetu ali ne "padam" na njihove članke, ja sam samo htjela reći da je iz vaše perspektive VL fašistički ( i iz moje ), ali što misliš kako na ovaj forum gleda netko sa strane tko nije iz BiH? Ovdje bi se našlo puno sličnosti s Večernjim listom.
Sada pogledaj link u originalnom postu, pa pogledaj koliko se citalaca pobunilo zbog eksplicitnog poziva na "ciscenje" muslimana. Tako nesto se ovdje sigurno ne bi moglo desiti.
Uostalom, ti zivis u tom okruzenju i vjerovatno sebe smatras ultra-liberalnom jer osudjujes nesto sto osudjuje svako normalan. Medjutim, da kroz to prolazis kao neko sa strane, drugacije bi mislila i o sebi i o opcem "javnom mijenju" u Hrvatskoj. Vecernjak je samo odraz stanja i razmisljanja u Hrvatskoj.
Evo ti banalnog primjera koji to dobro ilistrira -- u Hrvatsku iz licnih razloga idem cesto koliko i u Sarajevo, recimo tri put godisnje. Kad god sletim u Cilipe (bas bez izuzetka) moj (zapadni) pasos provjeravaju bar minutu, dok ostalim turistima samo mahnu. I tako vec godinama. Da se zovem Ivo, zasigurno ne bi.
- dalmatinka
S tvog stajališta, u pravu si potpuno. Ima jedna radio emisija na lokalnom radiju mog grada koja ide svako jutro i zove Pregledavanje dnevnog tiska. Čitaju se "najzanimljiviji " članci i jedina reakcija koju čujem iz dana u dan u svojoj kancelariji je "ovi novinari su stvarno gamad". Večernjak NIJE odraz razmišljanja većine, postoji i jedna druga Hrvatska ( sva sreća). Ima nade i za nas.SherlockHolmes
.
Uostalom, ti zivis u tom okruzenju i vjerovatno sebe smatras ultra-liberalnom jer osudjujes nesto sto osudjuje svako normalan. Medjutim, da kroz to prolazis kao neko sa strane, drugacije bi mislila i o sebi i o opcem "javnom mijenju" u Hrvatskoj. Vecernjak je samo odraz stanja i razmisljanja u Hrvatskoj.
-
SherlockHolmes
Pa dobro, zasto im onda kupuju te novine?
Stvar je u tome da Vecernjak nije a priori desnicarski, vec populisticki list. Da dobra dio naroda vjeruje u Staljinovo skoro uskrsnuce, objavljivali bi ultra-ljevicarske clanke.
Naravno da za Hrvatsku ima nade, ali i vi ste ikekako daleko od nekakve evropske sredine, a stvari dolaze na svoje veeeeooomaaa polako i brzo se znaju vratiti unazad. U Hrvatskoj se ovakve stvari lakse i vide, jer malo ko i razmislja o multieticnosti, itd. U BiH nacionalisti i fasisti ipak znaju da to nije, ako nista, "politicki korektno".
Stvar je u tome da Vecernjak nije a priori desnicarski, vec populisticki list. Da dobra dio naroda vjeruje u Staljinovo skoro uskrsnuce, objavljivali bi ultra-ljevicarske clanke.
Naravno da za Hrvatsku ima nade, ali i vi ste ikekako daleko od nekakve evropske sredine, a stvari dolaze na svoje veeeeooomaaa polako i brzo se znaju vratiti unazad. U Hrvatskoj se ovakve stvari lakse i vide, jer malo ko i razmislja o multieticnosti, itd. U BiH nacionalisti i fasisti ipak znaju da to nije, ako nista, "politicki korektno".
-
bedrudin
[/b]Zašto je nekome dozvoljen nesporazum a nekome nije?[/quote]
tebi je objavljivanje karikatura bio nesporazum? toboze danska ekstremna desnica (malo prije toga ih je danska kraljica pozvala na obracunavanje sa islamom kao najvecom prijetnjom za evropu, poznato zar ne) nije znala za tabue kod muslimana, a da je znala ne bi, bas kao sto ni provokatori recimo iz nacionala nisu znali, a da su znali ne bi... ili su ipak znali? tebi je turban u obliku bombe na glavi muhameda nesporazum, a ne predstavljanje islama kao teroristicke religije, a muslimana kao terorista i legitimne mete za napade?
tebi je objavljivanje karikatura bio nesporazum? toboze danska ekstremna desnica (malo prije toga ih je danska kraljica pozvala na obracunavanje sa islamom kao najvecom prijetnjom za evropu, poznato zar ne) nije znala za tabue kod muslimana, a da je znala ne bi, bas kao sto ni provokatori recimo iz nacionala nisu znali, a da su znali ne bi... ili su ipak znali? tebi je turban u obliku bombe na glavi muhameda nesporazum, a ne predstavljanje islama kao teroristicke religije, a muslimana kao terorista i legitimne mete za napade?
-
Teufik iz Los Angelesa
sherlock, moram ti reci da nisi u pravu
ja u zg idem svakih mjesec dva, po par dana budem, i mogu ti reci da nikad nisam osjetio ni najmanju nelagodnost. u pocetku mi je to bilo neobicno jer sam, priznajem, ocekivao nesto slicno. ali kad sam prvi put autom dosao, eto, svi su vidjeli tablice...niko nije trubio sto sam stajao duze na svakom semaforu, svi koje sam pitao za smjer su po naglasku mogli zakljucit da nisam njihov hercegovac, a bili su izuzetno ljubazni...vrhunac je bio kad se covjek ponudio da vozim za njim do hotela, iako mu nije bilo usput
ne znam, ja samo mogu zamislit kod nas nekog njihovog takog...sto bi mu se najebali familije bosnje u saobracaju...a tek sto bi neko vozio ispred njega? how yes no...
doduse, mozda je to ZG, urbana sredina, pa se razlikuje od ostatka drzave, ne znam...
ja u zg idem svakih mjesec dva, po par dana budem, i mogu ti reci da nikad nisam osjetio ni najmanju nelagodnost. u pocetku mi je to bilo neobicno jer sam, priznajem, ocekivao nesto slicno. ali kad sam prvi put autom dosao, eto, svi su vidjeli tablice...niko nije trubio sto sam stajao duze na svakom semaforu, svi koje sam pitao za smjer su po naglasku mogli zakljucit da nisam njihov hercegovac, a bili su izuzetno ljubazni...vrhunac je bio kad se covjek ponudio da vozim za njim do hotela, iako mu nije bilo usput
ne znam, ja samo mogu zamislit kod nas nekog njihovog takog...sto bi mu se najebali familije bosnje u saobracaju...a tek sto bi neko vozio ispred njega? how yes no...
doduse, mozda je to ZG, urbana sredina, pa se razlikuje od ostatka drzave, ne znam...
-
SherlockHolmes
Teufice, ako ti o takvim stvarima donosis zakljucke na osnovu trubi li ti neko na semaforu u Zagrebu ili ne, ne moramo dalje.
-
Teufik iz Los Angelesa
govorim ti o obicnim ljudima a ne o medijima...a ti ako nisi spreman prihvatit kontraargument, nije ti mjesto ovdje...
-
everybody hurts
Slazem se za hrvatske medije, nisu nimalo prijateljski nastrojeni prema bih,to se moze vidjeti i na forumima tamosnjim, ali eto, ne mozemo nista mi promijeiti, ali ima i puno izuzetaka, kao sto teufik kaze...