Hrvatska tuži Republiku Srpsku

ubojica77

#76 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by ubojica77 »

It_is_a_Leclerc wrote:
ubojica77 wrote: Ako je ovdje netko naporan to si ti,ajde shvati da je tužba protiv RS,a ne protiv BiH,zar se tebi mora nešto 100 puta ponavljati. Ljudima lagano ubijaš živce kolko si tvrdoglav i nedokazan.Ajd odustani RH tuži RS i točka.
Izvinite gospodine, molim vas... Ipak sam zaboravio da vi, osim sa gramatikom, baratate i neoborivim dokazima koji potkrepljuju vašu infantilnu argumentaciju, a koja se sastoji iz "ja čit'o u novinama" i "svi su mediji objavili". A u suštini ništa ne znaš, pričaš o stvarima u koje se razumiješ k'o mali Ivica u glomerularnu filtraciju.
Sve što ja radim je moja lična stvar, i na to imam pravo. Ako ti se ne sviđa ili smatraš da kršim neko od pravila, uvijek to možeš prijaviti administraciji da provjeri :)
To što ja neznam su objavili svi,a to to što ti znaš nitko.

http://www.vecernji.hr/hrvatska/hrvatsk ... ida-900810

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/hrvatsk ... skom-brodu

Sad ti budi faca i stavi linkove gdi piše da nemogu tužit,a ne da mlatiš praznu slamu.
miki.ba

#77 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by miki.ba »

@It_is_a_Leclerc je sve u pravu.
Paranoid

#78 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Paranoid »

Imam osjećaj da se kroz postove pojedinih forumaša na ovoj temi želi po svaku cijenu RS predstaviti kao "pravni subjekt" i time malo napakostiti Bošnjacima...makar malo :-D
Dakle...malo ko zna (bar ovde) da se iza tužbe o zagadjenju zraka krije mnogo veći problem, koji je prouzrokovan Dodikovom prodajom "ratnog plijena" čime je oštećena i Hrvatska. Naftni sektor u šumskoj je dijelom u vlasništvu Hrvatske a tiče se spora izmedju INE i Energopetrola, kao i luke Ploče itd..itd..
Naravno, rusi u ovom slučaju će svakako izaći kao pobjednici jer u ugovoru koji je potpisao Dodik, stoji: “Prodavac će nadoknaditi Kupcu gubitke nastale kao posljedica zbog neusaglašenosti datog ugovora sa važećim zakonodavstvom“.
To znači da će Rusi (Njeftegazinkor) unovčiti daleko više nego što su uložili i zaradili.

Proces kao takav i dalje nema nikakve veze sa BiH nego sa Rafinerijom Bosanski Brod i entitetskim vodjom koji je na ovaj način unovčio ugovor sa nezakonitim aktima, nezaokonitog pravnog subjekta koji se naziva RS.

Ovo me podsjetilo kada je sarajevski šaner pordao nekom levatu Vijećnicu... :izet:

Komisiji u Briselu će ovu tužbu biti teško da kao prvo "odgonetne", a onda kada shvate šta su pročitali, vjerovatno će plakati od smijeha...
It_is_a_Leclerc

#79 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by It_is_a_Leclerc »

Evo, ako nije problem da mi se kaže, ko je pravni zastupnik RS-a za međunarodne pravne sporove ?

Hvala.

:D
Aspekt

#80 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Aspekt »

Franjo tudjman :D
Aspekt

#81 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Aspekt »

It_is_a_Leclerc wrote:Evo, ako nije problem da mi se kaže, ko je pravni zastupnik RS-a za međunarodne pravne sporove ?

Hvala.

:D
Shabab :D
Aspekt

#82 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Aspekt »

Moze li se tuziti Dalmacija , slavonija , Hercegovina , Sumadija . Ne moze to je regija . Moze li se tuziti rs ? Ne moze to je entitet . sta je entitet ? Ja nisam nikad prije Daytona ni cuo za tu rijec . Ja znam , da kada gledam strane tv programe od politickih emisija do dokumentarnih pa sve do vremenske prognoze da nema nikakve oznake za taj entitet dok recio za Autonomnu pokrajinu vojvodinu posotje isprekidane crtice kao neka granica . RS entitet se u granicama pokazuje jedino na TV Srbije . Ako to znam ja to znaju i u Republici Hrvtskoj . A zasto oni preskacu BiH a tuze RS i tako joj daju kredibilitet drzave to treba pitati one tamo u R Hrvatskoj .
Darko12

#83 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Darko12 »

Rs nije subjekt medjunarodnog prava i ne moze biti tuzena. Moze biti tuzena samo BIH, kao drzava jer ona ima medjunarodnopravni subjektivitet.
It_is_a_Leclerc

#84 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Aspekt wrote:Moze li se tuziti Dalmacija , slavonija , Hercegovina , Sumadija . Ne moze to je regija . Moze li se tuziti rs ? Ne moze to je entitet . sta je entitet ? Ja nisam nikad prije Daytona ni cuo za tu rijec . Ja znam , da kada gledam strane tv programe od politickih emisija do dokumentarnih pa sve do vremenske prognoze da nema nikakve oznake za taj entitet dok recio za Autonomnu pokrajinu vojvodinu posotje isprekidane crtice kao neka granica . RS entitet se u granicama pokazuje jedino na TV Srbije . Ako to znam ja to znaju i u Republici Hrvtskoj . A zasto oni preskacu BiH a tuze RS i tako joj daju kredibilitet drzave to treba pitati one tamo u R Hrvatskoj .
Ma džaba objašnjavati... RS nema svog međunarodnog pravobranioca koji je zastupa na međunarodnom sudu, već ga ima samo BiH, što jasno govori neke stvari. Ali, hajd ti to objasni ljudima kojima su Avaz i Večernji neupitni izvori informacija.
Aspekt

#85 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Aspekt »

Darko12 wrote:Rs nije subjekt medjunarodnog prava i ne moze biti tuzena. Moze biti tuzena samo BIH, kao drzava jer ona ima medjunarodnopravni subjektivitet.
sad si nadrljo kada dodje Shahbab . On ima kandziju , papa mu dao :D
Aspekt

#86 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Aspekt »

It_is_a_Leclerc wrote:
Aspekt wrote:Moze li se tuziti Dalmacija , slavonija , Hercegovina , Sumadija . Ne moze to je regija . Moze li se tuziti rs ? Ne moze to je entitet . sta je entitet ? Ja nisam nikad prije Daytona ni cuo za tu rijec . Ja znam , da kada gledam strane tv programe od politickih emisija do dokumentarnih pa sve do vremenske prognoze da nema nikakve oznake za taj entitet dok recio za Autonomnu pokrajinu vojvodinu posotje isprekidane crtice kao neka granica . RS entitet se u granicama pokazuje jedino na TV Srbije . Ako to znam ja to znaju i u Republici Hrvtskoj . A zasto oni preskacu BiH a tuze RS i tako joj daju kredibilitet drzave to treba pitati one tamo u R Hrvatskoj .
Ma džaba objašnjavati... RS nema svog međunarodnog pravobranioca koji je zastupa na međunarodnom sudu, već ga ima samo BiH, što jasno govori neke stvari. Ali, hajd ti to objasni ljudima kojima su Avaz i Večernji neupitni izvori informacija.
Zaboravio si Glas Koncila , katolicki tjednik i hrvatsko slovo kao temljni cimbenik iz kojeg nas Shahabab crpi info i mudrost . :-D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#87 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Chmoljo »

Isključen/a korisnik/ca iz razloga “kršenje pravila foruma”
» Shahab

mjesec

odmori se, i mi ćemo...
Keiko

#88 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Keiko »

Jeli vam i u jednom momentu palo na pamet da recimo RH koristi termin tuzbe protiv RS da bi se obicnom puku stavilo na znanje da tuzba nije direktno upucena Bosnjacima koji se izgleda jedini identifikuju sa BiH. Reci Dodiku da tuzis BiH zbog njegovog smrada, on ce se jos i obradovat'.

Pricajte sta hocete ali ovaj iskljuceni je u nekim stvarima u pravu. Hrvatska i Hrvati su Bosni i Bosnjacima nanijeli daleko manje zla od onih drugih iako pojedinci na ovom forumu pisu o Hrvatskoj kao da je nacisticka Njemacka (posebno Leclerc). Vojno i politicki, dobar susjed je onaj koji teoretski ima ravnopravan glas unutar drzave a ne zauzima 49% teritorije. Dalje, BiH Hrvati skoro svi imaju RH/EU putovnice tako da ih mimo licne imovine, BiH terotorijalno ne zanima (pustite se sake loosera u Sirokom) jer za razliku od 90-tih, Hrvatska zbog svog EU i NATO clanstva ne moze i ne smije imati teritorijalne pretenzije prema drugoj drzavi, cak i da hoce. To sve sa Srbijom nije slucaj i posebno je zastrasujuce jacanje veza sa Rusijom od strane Srbije i RS.

Jedini nacin da se ukine RS je potpuni politicki, ekonomski i moralni poraz kad vec nije bilo vojnickog (u teritorijalnom smislu). RS ce biti politicki i moralno porazena i srusena u Haagu a za ekonomski ce se pobrinuti strani investitori bez investicija i dobri susjedi koji se eto slucajno granice s' njom i koji ce u slijedecem ratu vrlo brzo reagovat' jer ce cuvat' svoje a i EU granice. U ovom konkretnom slucaju, BiH bi vise odgovaralo da je RS pravni subjekt.

Jos da dodam, RS je legalizovana Ustavom koji se mijenja iskljucivo referendumom. Da bi ideja jedinstvene BiH zazivjela, Hrvatski glas je itekako bitan te su dobrosusjedski odnosi sa BiH Hrvatima u i van BiH po meni od strateske vaznosti.
It_is_a_Leclerc

#89 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Keiko wrote:Jeli vam i u jednom momentu palo na pamet da recimo RH koristi termin tuzbe protiv RS da bi se obicnom puku stavilo na znanje da tuzba nije direktno upucena Bosnjacima koji se izgleda jedini identifikuju sa BiH. Reci Dodiku da tuzis BiH zbog njegovog smrada, on ce se jos i obradovat'.

Pricajte sta hocete ali ovaj iskljuceni je u nekim stvarima u pravu. Hrvatska i Hrvati su Bosni i Bosnjacima nanijeli daleko manje zla od onih drugih iako pojedinci na ovom forumu pisu o Hrvatskoj kao da je nacisticka Njemacka (posebno Leclerc). Vojno i politicki, dobar susjed je onaj koji teoretski ima ravnopravan glas unutar drzave a ne zauzima 49% teritorije. Dalje, BiH Hrvati skoro svi imaju RH/EU putovnice tako da ih mimo licne imovine, BiH terotorijalno ne zanima (pustite se sake loosera u Sirokom) jer za razliku od 90-tih, Hrvatska zbog svog EU i NATO clanstva ne moze i ne smije imati teritorijalne pretenzije prema drugoj drzavi, cak i da hoce. To sve sa Srbijom nije slucaj i posebno je zastrasujuce jacanje veza sa Rusijom od strane Srbije i RS.

Jedini nacin da se ukine RS je potpuni politicki, ekonomski i moralni poraz kad vec nije bilo vojnickog (u teritorijalnom smislu). RS ce biti politicki i moralno porazena i srusena u Haagu a za ekonomski ce se pobrinuti strani investitori bez investicija i dobri susjedi koji se eto slucajno granice s' njom i koji ce u slijedecem ratu vrlo brzo reagovat' jer ce cuvat' svoje a i EU granice. U ovom konkretnom slucaju, BiH bi vise odgovaralo da je RS pravni subjekt.

Jos da dodam, RS je legalizovana Ustavom koji se mijenja iskljucivo referendumom. Da bi ideja jedinstvene BiH zazivjela, Hrvatski glas je itekako bitan te su dobrosusjedski odnosi sa BiH Hrvatima u i van BiH po meni od strateske vaznosti.
Gle. Meni Hrvatska nije dobar komšija. Dapače, apsolutno je grozan. Njihov vrhunski nacionalni interes je podrivanje svakog napretka u BiH, prvenstveno u ekonomskoj sferi. Uništavaju našu domaću proizvodnju svojim neoporezovanim smećem koje "proizvode" po kamenu Hercegovine u fiktivnim firmama. Aktivno se miješaju u unutrašnja pitanja BiH što pokazuje i nastup onog luckastog Tonina Picule u Evropskom parlamentu gdje je, bez mogućnosti da Bošnjaci iznesu vlastiti stav, višeminuta, nekažnjeno, širio notorne neistine o zlim Bošnjacima u BIH koji kao majoriziraju Hrvate.

Dakle, Hrvatska neće pomoći BiH da postane normalna država. Jer, hajdučkim poduzetnicima iz HR savršeno odgovara bezvlašće da nas nastave pljačkati preko svojih "poduzeća".

Što se ljudi iz Hrvatske tiče, dovoljno je posjetiti bilo koji njihov portal i u komentarima na bilo koju vijest, pa makar to bila i vremenska prognoza, u kojoj se piše o BIH, pa ćete vidjeti koliko mržnje buja. Čast izuzecima, kojih ima, u hrvatskom narodu nešto malo više u odnosu na srpski.

Jedan od najtužnijih dana po BIH je onaj kad se zvaničnici Srbije i Hrvatske slože oko bilo čega. Jer, kako je naš narod znao reći - "Složili se Srbi i Hrvati, teško Muji i njegovoj Fati".
zavrzlama

#90 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by zavrzlama »

Keiko wrote:
Jeli vam i u jednom momentu palo na pamet da recimo RH koristi termin tuzbe protiv RS da bi se obicnom puku stavilo na znanje da tuzba nije direktno upucena Bosnjacima koji se izgleda jedini identifikuju sa BiH. Reci Dodiku da tuzis BiH zbog njegovog smrada, on ce se jos i obradovat'.

Ne...vise izgleda da se obicnom puku daje do znanja da je rs=srbi,i salje se poruka da bosnjaci i hrvati nemaju nista sa rs-om,a u istoj rafiniriji prije agresije na BIH vecina radnika bila nesrpske nacionalnosti,a dodik i srbija danas upravljaju i koriste se istom..
ubojica77

#91 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by ubojica77 »

Može se tužit Dalmatinska županija za stvari koje su pod njenom nadležnosti,isto tako se može tužit RS za nešto pod njenom nadležnosti.Može se tužit sve što ima status pravnog subjekta,a RS to ima i nadležna je za inspekcijski nadzor nad rafinerijom.Otkud vam ideja da se RS nemože tužiti,RS tuže stalno,evo primjera.

http://www.pressrs.ba/sr/vesti/vesti_da ... y/19375/tu

Tužbe protiv RS rešavaju se ekspresno
Pravobranilaštvo RS je upozorilo Visoki sudski i tužilački savet BiH da je Opštinski sud u Sarajevu ekspresno i preko reda uzeo u rad više od 1.300 tužbi za ratnu štetu protiv Srpske, iako nijedna od njih ne ispunjava zakonske uslove da bi mogla da bude proglašena „hitnom“ i odmah predata na rešavanje.

Republika Srpska je pravni subjekt i može ga tužit tko hoče.

http://sr.wikipedia.org/wiki/Pravno_lice

Da nije tako vec bi bilo demanta od strane visokih dužnosnika RS ili od pravne struke.
ubojica77

#92 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by ubojica77 »

Darko12 wrote:Rs nije subjekt medjunarodnog prava i ne moze biti tuzena. Moze biti tuzena samo BIH, kao drzava jer ona ima medjunarodnopravni subjektivitet.
Otkud ti ta ideja?

http://www.hdmagazine.com/bosnia/legal/tuzba-b.html

Dne 14. decembra (prosinca) 1995. godine sklopljen je u
Parizu Opci okvirni sporazum za mir u BiH, poznat pod imenom
Daytonski sporazum. Tim sporazumom BiH je podijeljena na
dva tzv. entiteta: Federaciju BiH i Republiku Srpsku / Anex
2./. Ti entiteti mogu izravno stupati u medjunarodno pravne
odnose sa drugim drzavama

Mislim da te Daytonski sporazum demantira.
Keiko

#93 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Keiko »

@Leclerc Pa eto ti onda Srbije i RS, ako su ti oni bolje komsije :-) jer bas 20 i kusur godina guraju BiH u napredak al' et' sacica Hrvata koji koriste BiH bezvlasce koje je rezultat BiH vlasti su najveci problem. Ne znam kakve forume ti posjecujes i sta trazis ali na terenu vecina stanovnika u HR apsolutno ne razmisljaju o Bosnjacima i BiH niti ih pretjerano zanimaju. Naravno, sad ces ti odgovorit' da bi BiH bez Hrvata bila ekonomski El Dorado i 'model child' u vladavini zakona.

Uvijek je najlakse kudit' i krivit' drugog ali kao i u bilo kojoj sferi zivota, covjek treba traziti odgovore i rjesenja u sebi i svojim postupcima. Vlasti u FBiH kao i drzavi BiH su lijene, nekompetentne i neinteresovane za bilo kakav boljitak jer to steti licnim interesima pojedinaca, sve pod krinkom nacionalnih interesa. Sve dok svaki glasac pojedinacno ne pocne brinut' o ekonomiji, vladavini zakona, ljudskim pravima, zdravstvu, obrazovanju, itd kao jedinim i temeljnim nacionalnim interesima, nisu krive komsije vec oni koji biraju mafiju da im upravljaju zivotima. E kad bi se to desilo, onda bi Bosnjaci, Hrvati, Srbi, Federacija, RS,... Bili najmanji problem.

Ja jos uvijek tvrdim da je tuzba koja je predmet rasprave pozitivna stvar jer lijepo je nadat' se da se Srbima doc' iz gujice u glavu da im nacionalisticko liderstvo donosi nista osim dugova, propalih investicija, nezaposlenosti i katastrofalnog imagea van njihove kvazi wannabe drzavice.
It_is_a_Leclerc

#94 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Keiko wrote:@Leclerc Pa eto ti onda Srbije i RS, ako su ti oni bolje komsije :-) jer bas 20 i kusur godina guraju BiH u napredak al' et' sacica Hrvata koji koriste BiH bezvlasce koje je rezultat BiH vlasti su najveci problem. Ne znam kakve forume ti posjecujes i sta trazis ali na terenu vecina stanovnika u HR apsolutno ne razmisljaju o Bosnjacima i BiH niti ih pretjerano zanimaju. Naravno, sad ces ti odgovorit' da bi BiH bez Hrvata bila ekonomski El Dorado i 'model child' u vladavini zakona.

Uvijek je najlakse kudit' i krivit' drugog ali kao i u bilo kojoj sferi zivota, covjek treba traziti odgovore i rjesenja u sebi i svojim postupcima. Vlasti u FBiH kao i drzavi BiH su lijene, nekompetentne i neinteresovane za bilo kakav boljitak jer to steti licnim interesima pojedinaca, sve pod krinkom nacionalnih interesa. Sve dok svaki glasac pojedinacno ne pocne brinut' o ekonomiji, vladavini zakona, ljudskim pravima, zdravstvu, obrazovanju, itd kao jedinim i temeljnim nacionalnim interesima, nisu krive komsije vec oni koji biraju mafiju da im upravljaju zivotima. E kad bi se to desilo, onda bi Bosnjaci, Hrvati, Srbi, Federacija, RS,... Bili najmanji problem.

Ja jos uvijek tvrdim da je tuzba koja je predmet rasprave pozitivna stvar jer lijepo je nadat' se da se Srbima doc' iz gujice u glavu da im nacionalisticko liderstvo donosi nista osim dugova, propalih investicija, nezaposlenosti i katastrofalnog imagea van njihove kvazi wannabe drzavice.
Sve je to ok, ali ne mijenja činjenicu da je uništenje Bošnjaka i BiH, u svakom smislu, pa i u ekonomskog, jedan od nacionalnih interesa Hrvatske od Tuđmana do danas. Pa pogledajte samo Ivu Josipovića. Taj žbrgljavi profesor koji se naivnim Bošnjacima prodaje kao neki mirotvorac i miroljubivi gospodin, dok prebaci preko Dunava, laje o tome kako je "previše muslimana na granicama Hrvatske". O ostalima koji se čak ni ne nastoje sakriti je iluzorno i govoriti.

Motiv je jasan ! Na ruševinama BiH vaspostaviti neku hrvatsku paradržavu. Dotad parazitirati na ogoljenom tkivu bosanskih građana prodajući im smeće tipa Dukat, Jana, Agrokor. O njihovim dobrim namjerama dovoljno govori i činjenica da institucije hrvatske države odbijaju godinama da podnesu izvještaj parlamentarnoj komisiji u BiH, gdje je bosanska imovina na hrvatskoj obali koju su rasparčali i raspordavali 1997., apolgete HDZ-a, po Pločama, Dubrovniku, Makarskoj i Zadru.

To je kontinuitet neprijateljske politike kojeg Hrvatska ne može iskoristiti u punom kapacitetu jer je, zahvaljujući Armiji R BIH, uništena HR HB kao dodatna omča oko vrata BIH. Da i danas postoji, Hrvatska bi se, bez ikakve dileme, ponašala isto kao što se ponaša i Srbija.

Jedina razlika između Srbije i Hrvatske je, što Hrvatska svoje neprijateljstvo krije i prikriva iz objektivnog razloga jer nemaju aparat da to čine intenzivno. Kod Srbije je makar ono otvoreno i nikad se nije maskiralo.
zg2

#95 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by zg2 »

It_is_a_Leclerc wrote: Gle. Meni Hrvatska nije dobar komšija. Dapače, apsolutno je grozan.
:thumbup:
cijenim i poštujem tvoje mišljenje
I to ti niko, apsolutno niko ne može osporiti i promijeniti !
... ali, onda (barem sebi) prizunaj da nisi realan u mnogim stvarima
i NE ljuti se ak ti spomenem da ti je logika često u q...
Aspekt

#96 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Aspekt »

zg2 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote: Gle. Meni Hrvatska nije dobar komšija. Dapače, apsolutno je grozan.
Ne moze on sebi priznati da je realan. A znas zasto ? Zato sto to nije logicno ! :-D
ps Njabolji su mi ovi sto u nicku imaju zagreb da se vidi odakle su , a glavni su im argumenti za diskusiju ,, IQ ti nije veci od broja cipela ,, :lol: :lol: Ocito ne shvataju poentu vica o Muji i Sulji :) Zato sto im je IQ manji od broja cipela :D
pps Decko reci brate sta nije realno pusti logiku , rezone i fazone .Ovdje se govori jezikom argumenata , cinjenica . Da li je istina ovo sto Lecrelc govori ili nije . Tu nema mjesta za logiku .
ubojica77

#97 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by ubojica77 »

Aspekt wrote:
zg2 wrote:
Ne moze on sebi priznati da je realan. A znas zasto ? Zato sto to nije logicno ! :-D
ps Njabolji su mi ovi sto u nicku imaju zagreb da se vidi odakle su , a glavni su im argumenti za diskusiju ,, IQ ti nije veci od broja cipela ,, :lol: :lol: Ocito ne shvataju poentu vica o Muji i Sulji :) Zato sto im je IQ manji od broja cipela :D
pps Decko reci brate sta nije realno pusti logiku , rezone i fazone .Ovdje se govori jezikom argumenata , cinjenica . Da li je istina ovo sto Lecrelc govori ili nije . Tu nema mjesta za logiku .
Vidljivo je da se leclerc nije ni potrudio potražit dal je moguće tužit RS,al cijelo vrijeme glumi stručnjaka. Sad kad sam stavio anex Daytonskog sporazuma gdi stoji da se može vadi neke teorije zavjere.

1.-Hrvatska će tužiti R Srpsku.
2.-Motiv je možda sporan,ali ostaje da zagađenje postoji i da su institucije RS dugo žmirile na ovaj problem.
3.-Leclerc nemože shvatiti,da Hrvatska možda ovdje pogoduje nekom,al sigurno ne pogoduje BiH Hrvatima ,nit ne ruši RS.
4.-RS je bahato okretala glavu na sva mjerenja i upozorenja iz Hrvatske i sad se moralo pokazat zube.
5.-Hrvati u BiH će možda izborit bolji položaj,al budimo realni nekakvu državu unutar BiH?!Mislim da će se RS lakše odvojit od BiH,a opet mislim da se ni to neće dogodit.
Aspekt

#98 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Aspekt »

ubojica77
5.-Hrvati u BiH će možda izborit bolji položaj,al budimo realni nekakvu državu unutar BiH?!Mislim da će se RS lakše odvojit od BiH,a opet mislim da se ni to neće dogodit.
:shock: :? O cemu ti :o
Keiko

#99 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

Post by Keiko »

Aspekt wrote:ubojica77
:shock: :? O cemu ti :o
O cemu ti??? Ja uvijek sticem dojam da nekolicina postera na ovom forumu gledaju na BH Hrvate kao na vece separatiste od Srba iako kao sto rekoh takve pretenzije ako i postoje RH ne moze i ne smije podrzati. Velika vecina prijeratnih Hrvata u Bosni je vec odavno otisla bez namjere da se ikad vrate tako da je ostala 'saka' Hercegovaca koji ce prvi pobjec' kad ponovo pukne jer njih zanima sverc, trgovina, malverzacije i tu su jos uvijek samo zato sto je BiH pogodno tlo za to.
It_is_a_Leclerc

#100 Re: Hrvatska tuži Republiku Srpsku

ubojica77 wrote:
Otkud ti ta ideja?

http://www.hdmagazine.com/bosnia/legal/tuzba-b.html

Dne 14. decembra (prosinca) 1995. godine sklopljen je u
Parizu Opci okvirni sporazum za mir u BiH, poznat pod imenom
Daytonski sporazum. Tim sporazumom BiH je podijeljena na
dva tzv. entiteta: Federaciju BiH i Republiku Srpsku / Anex
2./. Ti entiteti mogu izravno stupati u medjunarodno pravne
odnose sa drugim drzavama

Mislim da te Daytonski sporazum demantira.
Oko moje simpatično, ovo nije aneks dejtonskog sporazuma nego apelacija grupe građana predvođenih Muhamedom Borgovcem prema Ustavnom suda za određivanje ustavnosti Dejtonskog sporazuma, u kojoj oni pišu ono šta oni MISLE da piše u Dejtonskom sporazumu. Kako možeš vidjeti, na samom kraju ovog teksta, nigdje ne piše da je bilo šta citiat ustava, već slobodna interpretacija istog.

Šta hoću da kažem, i dalje niko ne zna ime zastupnika RS-a na međunarodnom sudu (dakle, ne pravobranilac, već zastupnik). :D
Post Reply