Hrvatska se zaljubila u Hamdiju ... A mi?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Prenj

#1 Hrvatska se zaljubila u Hamdiju ... A mi?

Post by Prenj »

U Hrvatskoj je ovih dana Rom pobijedio u Big Brotheru.
U BiH je nedavno i zadnji Rom koji je radio u drzavnoj administraciji ostao bez posla :(
INDEX.HR wrote: http://www.index.hr/clanak.aspx?id=301906

Image
NA INTERNET stranicama BBC-a objavljen je dvominutni prilog o pobjedniku hrvatskog Big Brother showa Hamdiji Seferoviću. "Popularnost Big Brothera proširila se po cijelom svijetu, a niti Hrvatska nije izuzetak. No, svi su su izenadili što je pobjednik u Hrvatskoj bio Rom." - stoji u najavi priloga.

"Život je težak u predgrađu hrvatskog glavnog grada Zagreba, pogotovo ako je temperatura 5 stupnjeva ispod nule. " - početak je priloga iz zagrebačke Dubrave tijekom kojega se prikazuju snimke siromašnog romskog naselja.

"Ova djeca su siromašna i neobrazovana, naučena na prezir od svojih sugrađana." - navodi se na početku priloga.

Autor priloga Matt Prodger navodi kako je tijekom Drugog svjetskog rata mnogo Roma završilo u konc-logorima diljem Hrvatske i stradalo, te kako i danas žive na samom rubu.

"Zbog toga je neobično da su hrvatski građani glasali baš za Roma, koji je na kraju i odnio vrijednu nagradu." - navodi Prodger.

"Njegovo ime je Hamdija, a tijekom njegovog tromjesečnog boravka u Big Brother kući Hrvatska se zaljubila u njega" - rekao je reporter BBC-a dodajući kako je pobjeda Roma Hamdije pokazala napredak u ovom dijelu Balkana.

Prodger je posjetio i RTL Televiziju, gdje je Maša Miščević, zamjenica glasnogovornika RTL-a Kristijana Gržetića, rekla kako su se ljudi u Hrvatskoj promijenili. "Od velike je važnosti što su ljudi izabrali Hamdiju za pobjednika." - rekla je Miščević.

Hamdija je kazao BBC-u kako je u kuću ušao s predrasudama, no shvatio je da su te predrasude samo u njegovoj glavi, jer su ga ljudi prihvatili i cijenili zbog toga tko je, a nisu razmišljali što je on.

"Hamdijina pobjeda nije promijenila život ljudi u malom romskom naselju i trebat će dugo da ostali Romi budu prihvaćeni u pravom svijetu, no danas bar imaju nešto što ih može tješiti", zaključio je BBC-ev reporter uz kadrove romske djece koja izvikuju Hamdijino ime.

Prilog BBC-a mozete pogledati ovdje:
http://news.bbc.co.uk/nolavconsole/ifs_ ... id=4626748
manijak1

Post by manijak1 »

Dakle poenta je ....... :? :?...... da Romi nemaju vlastitu državu ? :D
edu

Post by edu »

niti sam gledao show..niti sam procitao clanak..pun mi je kurac licemjerja..svi su glasali za njega..ali ruku dajem da bi ti isti supci sutra..ti isti ljudi koji su glasali za hamdiju belaj napravili kad bi im kcerka rekla da se udaje za roma..slucaj dok sam studirao..nekad je neki debil u tuzli zabranio romima da se kupaju na njegovom bazenu..i sad se na predavanju diskutuje o tome..manje-vise su razmisljanja normalna..sve dok se nije javila studentica sa prosjekom 9.8 i rekla: "ja se nikad ne bih okupala tamo gdje se kupaju cigani"!..e takvih nam je drzava puna..sve sama intelektualna elita..jasta..karine!
Fair Life

Post by Fair Life »

edu wrote:... i sad se na predavanju diskutuje o tome..manje-vise su razmisljanja normalna..sve dok se nije javila studentica sa prosjekom 9.8 i rekla: "ja se nikad ne bih okupala tamo gdje se kupaju cigani"!..e takvih nam je drzava puna..sve sama intelektualna elita..jasta..karine!
Preseravanje kao intelektualna praksa...
manijak1

Post by manijak1 »

Dvoličnost kao sastavni dio karaktera ? :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

a ja ne znam plivat
pa se ne bih nigdje kupao ni sa romima ni sa tom koja ima prosjek 9.8

:D:D:D
Nesferatu

Post by Nesferatu »

Samo se vi igrajte s Romima.

Dok majcica Indija vojno ne intervenise na Balkanu.
dinash

Post by dinash »

edu wrote:niti sam gledao show..niti sam procitao clanak..pun mi je kurac licemjerja..svi su glasali za njega..ali ruku dajem da bi ti isti supci sutra..ti isti ljudi koji su glasali za hamdiju belaj napravili kad bi im kcerka rekla da se udaje za roma..slucaj dok sam studirao..nekad je neki debil u tuzli zabranio romima da se kupaju na njegovom bazenu..i sad se na predavanju diskutuje o tome..manje-vise su razmisljanja normalna..sve dok se nije javila studentica sa prosjekom 9.8 i rekla: "ja se nikad ne bih okupala tamo gdje se kupaju cigani"!..e takvih nam je drzava puna..sve sama intelektualna elita..jasta..karine!

to sto neko ima prosjek 9.8 znaci samo da je ta osoba streber, nista vise. eventualno dupelizac, ali to nije bitno.
moras imati vise od prosjeka 9.8 u indexu da bi bio smatran intelektualcem.
manijak1

Post by manijak1 »

Jebi ga Slovenac :D :D brojke su tu :D :D a ulicu je zapostavila :D ko veli to je nebitna karika :D :D u lancu od skupljanja znanja do efekta diplome :D .........tako nekako :D ja bih je .........ubacio među .......afro kupače :D :D
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

Nesferatu wrote:Samo se vi igrajte s Romima.

Dok majcica Indija vojno ne intervenise na Balkanu.
e samo nas jos indija nije gazila....

bio je prilog na HRTu...kao Rom, zavrsio tri razreda osnovne skole, a ipak bio najelokventniji od ucesnika...

pokusajem pohvale njemu (valjda zbog problema koje imaju u jednom prigradskom naselju gdje je Rom za volanom povaljao 6 djece na cesti, od toga troje teze zlijedjeno pa su svi na noz) sami sebi rekose da im je sistem , pardon sustav obrazovanja kriza....
Dokaz za to:
Vesna Pisarevic, diplomirala hrvatski jezik, ganja magistarski navodno, kaze DRAGO MI JE STO CU NOVU GODINU PROVESTI SA MOSTARĆANIMA...
:D

go Hamdija GO :D
Last edited by papak_eliminator on 20/01/2006 10:58, edited 1 time in total.
dinash

Post by dinash »

manijak1 wrote:Jebi ga Slovenac :D :D brojke su tu :D :D a ulicu je zapostavila :D ko veli to je nebitna karika :D :D u lancu od skupljanja znanja do efekta diplome :D .........tako nekako :D ja bih je .........ubacio među .......afro kupače :D :D
neka. pusti. bice njoj ona stara narodna "teta, kolko je pasteta" ... :D
manijak1

Post by manijak1 »

Helem mene zanima ..........kako se upalimo :D :D na sporedne stvari a zapostavljamo suštinske .......zašto Oružane snage BiH nemaju zrakoplovnu avijaciju ? :D :D :D :D
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

manijak1 wrote:Helem mene zanima ..........kako se upalimo :D :D na sporedne stvari a zapostavljamo suštinske .......zašto Oružane snage BiH nemaju zrakoplovnu avijaciju ? :D :D :D :D
pa imaju zrakomlat u sred Sarajeva....

:roll:

Mislim da narod ne zeli da razmislja o ozbiljnim i bitnim stvarima jer im je za zeludac lakse mahalati i viriti u tudju serpu...
toliko od mene :D

bye
manijak1

Post by manijak1 »

:D Oks ..........ima li u toj šerpi ...... :D :D nečistih masnoća ? :D :D
Stidimo se našeg srama a veličamo tuđi ? :D :D
gavrilo

Post by gavrilo »

edu wrote:niti sam gledao show..niti sam procitao clanak..pun mi je kurac licemjerja..svi su glasali za njega..ali ruku dajem da bi ti isti supci sutra..ti isti ljudi koji su glasali za hamdiju belaj napravili kad bi im kcerka rekla da se udaje za roma..slucaj dok sam studirao..nekad je neki debil u tuzli zabranio romima da se kupaju na njegovom bazenu..i sad se na predavanju diskutuje o tome..manje-vise su razmisljanja normalna..sve dok se nije javila studentica sa prosjekom 9.8 i rekla: "ja se nikad ne bih okupala tamo gdje se kupaju cigani"!..e takvih nam je drzava puna..sve sama intelektualna elita..jasta..karine!

upravo tako
manijak1

Post by manijak1 »

To kažeš samo zato što si pitar kao i taj :D :D .......dvolični plehaš :D :D
edu

Post by edu »

gavrilo wrote:

upravo tako
to kaze samo zato sto je dvolican plehas.. :D :D ..k'o i ja.. :D ..nick mu gavrilo..a u dusi ramiz.. :D :D :D
gavrilo

Post by gavrilo »

manijak1 wrote:To kažeš samo zato što si pitar kao i taj :D :D .......dvolični plehaš :D :D

8-) necemo sada o tome ... provokacije su nepotrebne

:D
debela

Post by debela »

prosjacenje je vec zakonom zabranjeno.
zzzzz

#20 Re: Hrvatska se zaljubila u Hamdiju ... A mi?

Post by zzzzz »

Prenj wrote:U Hrvatskoj je ovih dana Rom pobijedio u Big Brotheru.
U BiH je nedavno i zadnji Rom koji je radio u drzavnoj administraciji ostao bez posla :(
Sto se tice odnosa prema Romima, Bosna i Hercegovina bi mogla biti primjer drugim zemljama Istocne Evrope.
edu

Post by edu »

Jordan26 wrote:iskreno ni sama se ne bih kupala sa Ciganima na jezeru ....
dok sam se vozikao tramvajem..cesto je isti bio pun smrada..neokupani..ali "uredno" namirisani.. :D ..i tako..ulazio sam k'o svaki kulturni pitar.. :D ..na prva vrata..i nakon sto sam osjetio taj smrad..namah sam poceo traziti te "cigane"..jer se podrazumEva da oni smrde..zasto se podrazumEva?..pa zato sto nisu k'o mi..i tako trazim ja..trazim..kad sam stigao do zgloba.. :-) ..rekao sam sebi..uvijek "cigani" bjeze na kraj..i bacim se na trazenje u drugi dio vozila..trazio sam od jedne tete da otvori ceker..kontam mozda se tu sakrio..nista..i napokon dodjem do kraja..i skontam..da to smrde ovi "necigani"..ovi sto su po defaultu cisti..uredni..ma sjaje se..ali u kurcu..iako..ostaje sumnja..mozda su smrdila ona dva mala roma sto su bila zakacena za tramvaj......kokosko!
vesela

Post by vesela »

Od kako znam za sebe znam za Misu-cistaca cipela.

Sjedio na svom radnom mjestu, pored tranvajske na Marin Dvoru i neumorano zvao:"Cistim cipele! 'ajmo narode, jeftino! Dodji 'vamo da ti cigo-Miso ocisti cipele, kako te nije stid hodat' takvih cipela!?"

I znam da se za njega uvijek pricalo kako obavezno nosi sako i bijelu kosulju, kako posteno zaradjuje svoj hljeb, da nije dao da ga zovu rom nego cigan i da je uvijek, ali uvijek bio nasmijan.

Mislim da je on jedan od simbola Marin Dvora.
winetou

#23 Re: Hrvatska se zaljubila u Hamdiju ... A mi?

Post by winetou »

zzzzz wrote:
Prenj wrote:U Hrvatskoj je ovih dana Rom pobijedio u Big Brotheru.
Sto se tice odnosa prema Romima, Bosna i Hercegovina bi mogla biti primjer drugim zemljama Istocne Evrope.
Da stvarno. Još nisam čuo za neke napade na Rome zato što su Romi.
A možda eto u bosanskom Big Brotheru nije učestvovao Rom pa se eto poteglo pitanje o poziciji Roma u BiH :-) :roll:
Post Reply