Da. Stvarno misterija. Mislim, ne ono gdje se frajer skriva, to je problem koji muci nekog drugog, ali mene muci owo, pa ako neko zna odgovor ili misli da mu je na tragu, nek kaze.
Dakle(m), pazi ovamo:
Vele da je A.G. bio do rata pripadnik legije stranaca. Ne znam sta je radio prije toga, ali nesto dvojim da je imao neko veliko obrazovanje. E sad, pukne ovdje na Balkanu, A.G. pritrci, i ubaci se borbu. Kad je dosao u Cro - ne znam. Jel´ to bila ´90. ili ´91, ili ´92. ali nek´ je ´90. Prije ' Oluje ' frajer je vec general, dakle nakon 4 ili najvise 5 godina. Za to vrijeme, bio je na frontu, ili u stabu ovom ili onom i sta je vec radijo. I sad planira se ' Oluja ', a on na mjestu sefa. Sad nastaje misterija:
Ot kud da covjek krajnje oskudnog vojnog obrazovanja ( sta je bio u ' Legiji Stranaca ' - kaplar ili tako nesta ) planira i vodi ' Oluju ' ? Radi se o operaciji velikih razmjera sa ucescem 20 - 30 000 vojnika, gdje sve treba planirati, koordinirati, voditi, usmjeravati. Dakle, od kud Anti G. ti kapaciteti kad nema ni elementarnih pretpostavki za tako nesto ? Ako nema, ot kud da mu neko povjeri zivote hiljada i hiljada ljudi ( materijalne vrijednosti ne spominjem ) ? Za operaciju tih razmjera mora se imati i formalno ( Vojna akademija ) i specijalisticko obrazovanje. A A.G. nema ni jedno ni drugo. Ispada prakticno da se general moze postati s malo kursa i dobre volje i motiva, a da su dugogodisnje skolovanje, vjezbanje, usavrsavanje - cisti gubitak vremena. Owo me navodi na logicku pretpostavku da je neko drugi sve to isplanirao ( a to je veeeeeliki posao sa desetinama oficira ), a A.G. samo ispotpisivao. Zasto ? Pa nece valjda da ispadne da su ' Oluju ' isplanirali i vodili oficiri bivse ' jugosrbokomunistickobalkanskozlocinackofasisticke JNA '. O vrhovnom komandantu te iste ' ' jugosrbokomunistickobalkanskozlocinackofasisticke JNA', Antin sef nikad nije izgovorio ni jednu ruznu rijec.
Ovo bi bilo dosta jasno, ali sad slijedi drugo pitanje: ako je sve sto sam naveo jasno, a zvuci mi posve logicno, zasto se Ante G. sam ne prijavi, ode i kaze kako je bilo, i ko je vukao konce. Ko je vukao konce skrivajuci se iza njegoog potpisa ? Da li je moguci razlog da bi vojna slava Ante G. u tom slucaju izblijedila ? Ima li ko neko uvjerljivo objasnjenje ? Pucajte !