Hrvatska među tri najzaduženije zemlje Europe

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sebilj

#1 Hrvatska među tri najzaduženije zemlje Europe

Post by sebilj »

Hrvatska spada u 3 najzaduženije zemlje Europe i pod hitno treba promijeniti ekonomsku strategiju kako bi smanjila vanjski dug, upozoravaju iz Međunarodnog monetarnog fonda. Vanjski dug je dosegao 82 posto bruto domaćeg proizvoda.

Hrvatska je ekonomska politika proteklih godina ostvarila napredak, ali proces gospodarskih reformi mora se dodatno ubrzati, istakao je u Zagrebu jedan od autora najnovijeg MMF-ovog izvješća o gospodarskim tendencijama u Hrvatskoj, Athanasios Vamvakidis, donedavni stalni predstavnik MMF-a u Republici Hrvatskoj:

"Očito, da je vanjski dug Hrvatske ekstremno visok. Iako ga je Hrvatska u posljednje vrijeme smanjila, Hrvatska je još uvijek veliki potrošač i na tom je području nužan veći napredak," upozorio je predstavnik MMF-a , napominjući da hrvatska Vlada troši 10 posto više od ostalih tranzicijskih zemalja.

"Konsolidacija fiskalne politike i smanjenje potrošnje itekako bi pomogli ukupnom hrvatskom gospodarstvu koje se zasad dosta dobro nosi s financijskom krizom na svjetskom tržištu," istakao je MMF-ov predstavnik u Zagrebu.

MMF-ove preporuke treba uvažiti, ali Hrvatska to čini već 15 godina i još uvijek ima golemu nezaposlenost i sve veći vanjski dug. Gdje je problem, pitamo savjetnicu guvernera Hrvatske narodne banke, Đurdjica Haramija:

"MMF-ova ukupna ocjena nije baš sjajna, ali ako brzo promijenimo strategiju možemo poboljšati ekonomsku situaciju. Međutim, preporuke koje daju smjernice za budućnost, mi smo već i dosada slijedili, pa otuda jednim dijelom i pitanje da li te preporuke dobro izvršavamo ili ih ne mozemo izvršiti ili ih ne znamo izvršiti. Možda to nisu dobre preporuke, koje ne bi trebali tako slijediti, nego bi trebali kreirati neku vlastitu ekonomsku politiku."

I ovaj je put, kaže Haramija, Hrvatskoj sugerirano otvoreno financijsko tržište, smanjenje kamatnih stopa, unos inozemnog kapitala, sve što odgovara međunarodnim financisjkim krugovima i institucijama, a se nigdje ne spominje domaća proizvodnja, zapošljavanje:

"MMF se nikad nije obraćao na čovjeka, na otvaranje radnih mjesta, na zaposlenost... Da se u 17 godina ne može zaposliti 300-400 tisuća ljudi - to je sramotan podatak! Zašto nema industrijskog razvoja, zašto nema poljoprivrednog razvoja, što ima u zapadnoeuropskim zemljama, naročito Francuskoj, Njemačkoj gdje je industrija i poljoprivreda favorizirana od države."

Zdravko Marić iz Ministarstva financija misli da Hrvatska ne mora biti zabrinuta najnovijim MMF-ovim izvješćem:

"Ni iz najnovije prezentacije, kao i inače iz službenog stava MMF-a, ne iščitava se i ne govori se ništa o nekakavim velikim prijetnjama. Naravno da oni upozoravaju, ali vidjeli smo i po pitanju najvruće teme, vanjskih neravnoteža, da Hrvatska ne stoji tako loše, da je napravila i određeni progres. S druge strane, poruke koje smo čuli od gospodina Vamvakidisa, to je nešto s čim smo već upoznati i na čemu radimo, a to su prije svega strukturne reforme i nastavak fiskalne konsolidacije."
KENJAC

Post by KENJAC »

To je normalno! Socijalni mir se morao nekako kupit. Poslije svega sto e prosla Hrvatska, trebalo je izaci pred narod i reci da se ne jede hljeba od Hrvatstva nego od brasna. I onda sta ti ostaje nego dizi kredite. Iskreno se nadam da su krediti utroseni za proizvodne programe koji ce se sami odplacivat. Nadam se ali nije bas tako. Dosta se Audija i Mercedesa i tamo kupovalo ali su se i fabrike gradile. Kralo se i tamo ali su i narodu mrvice ostajale. Nekom mrvice nekom Boga mi i citava panja. Ali, ellem neise, nisu oni nama toliko bitni koliko mi sami sebi. Pitanje se namece; mi, gdje mi potrosismo strane kredite i donacije??? Period 92-96 je bio poprilicno bericetan za Saju, Harisa i Shacirbeya (ili kako se vec taj zove)! Nazalost tu ne mozemo upetljati njiha (Cetnikose) jer bar sa ovim tipom kradje nemaju nista. Ili im je mozda kralj Fahd poslao i njima dolara i nafte. Napravismo dzamija i dzamija , da se raja prosvijetli, a auto-put stoji gdje stoji. Ne znam na kom principu funkcionisu vjerski objekti ali ne vjerujem da su ekonomski opravdani tj da mogu da vrate pare u njih ulozene. Molim vas samo me nemojte bombardovat supljom pricom kako su sami donatori trazili da se njihove pare na to utrose, jer to nije istina ( 100% siguran barem kad se radi o donaciji S. Arabije) a da ne govorim o donacijama i (sto je jos gore) kreditima Evropske Unije.
RIZVA

Post by RIZVA »

E moj druze dobro zboris, ja sam cuo od jednog naseg covjeka koji je bio za vrijeme rata u Saudiji valjda u izbjeglistvu, da su saudijci poslije dzume kad bude organizovana sergija tj. pomoc za Bosnu, ljudi nesebicno davali ogromne svote novaca, nakite cak i kadilake i rosl rojsove da se unovce za pomoc narodu, a sad ko je od toga hajra vidio to samo dragi bog zna
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

RIZVA wrote:E moj druze dobro zboris, ja sam cuo od jednog naseg covjeka koji je bio za vrijeme rata u Saudiji valjda u izbjeglistvu, da su saudijci poslije dzume kad bude organizovana sergija tj. pomoc za Bosnu, ljudi nesebicno davali ogromne svote novaca, nakite cak i kadilake i rosl rojsove da se unovce za pomoc narodu, a sad ko je od toga hajra vidio to samo dragi bog zna
Ma znamo mi tačno ko ,samo se pravimo budale... dobra većina nas...

Fol se ne zna, pa odakle ove vikendice, auta skupa... i šta sve ne....
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

Post by Truba »

da li bi saudijci davali love za školovanje Ganići trebe :D
visby

Post by visby »

Ja bas i ne vjerujem u neku veliku pomoc S.Arabije.
Vodenjak

Post by Vodenjak »

visby wrote:Ja bas i ne vjerujem u neku veliku pomoc S.Arabije.
Ma u pravu si vala...
I ove silne dzamije sto su ih posadili po Bosni em ruzne em ni na sta ne lice.... :oops:
krkan

Post by krkan »

ma lako ce se hrvatska izvuci ...neka tusnu par otocica i opet im osta tisuca :D ...a sta ce mo mi jadna ti njemacka :(
visby

Post by visby »

krkan wrote:ma lako ce se hrvatska izvuci ...neka tusnu par otocica i opet im osta tisuca :D ...a sta ce mo mi jadna ti njemacka :(
BiH ima ogromne prirodne resurse koji samo cekaju investitore. Cesto se istice cista voda i zdrava hrana. Nezavisno od stranackog opredijeljenja prica je ista. :D

Primjer nam bi mogao biti Nauru koji je jedno vrijeme bio medju najbogatijim zemljama svijeta :-)
Post Reply