Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Taman kad pomislim da me ova zemlja ne može više razočarati, a ona prevaziđe sva moja očekivanja. Najnovija glupost dolazi iz Federacije BiH i zove se HRVATSKA MATEMATIKA.
Dakle, Federacija organizuje takmičenje iz matematike na nivou Federacije, ali samo za učenike škola koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku, dakle srednjih škola iz kantona sa hrvatskom većinom, kao i katoličkih srednjih škola iz ostalih kantona.
Kao matematičar i bivši takmičar, ustao sam zgrožen i zapanjen!!
Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?
Da možda na bosanskom 2+2 nije jednako 4?!?
Evo i izvora:
"Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je u Srednjoj školi u Čapljini otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu."
DrugaGimnazija wrote:Taman kad pomislim da me ova zemlja ne može više razočarati, a ona prevaziđe sva moja očekivanja. Najnovija glupost dolazi iz Federacije BiH i zove se HRVATSKA MATEMATIKA.
Dakle, Federacija organizuje takmičenje iz matematike na nivou Federacije, ali samo za učenike škola koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku, dakle srednjih škola iz kantona sa hrvatskom većinom, kao i katoličkih srednjih škola iz ostalih kantona.
Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?
Evo i izvora:
"Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je u Srednjoj školi u Čapljini otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu."
ja mislim da bosanskohercegovački bošnjaci i bosanci i hercegovci pogrešno tumače
pridjev HRVATSKI kao nešto iz hrvatske recimo npr...
ja sam išao u KŠC i smorili su me narodnim ustancima u srbiji i istočnoj bosni o makedoniji o krajini i tako to... a učio sam povijest po hrvatskom planu i programu i bili smo sjebani jer su obično knjige bile deblje od bosanskog plana i programa.... a i kvalitetnije ( mislim na raspadanje slike u boji mape i dodatna objašnjenja)
hrvatska matematika... ima smisla... ali nemam volje vam sada objašnjavati
dakle hrvatski... nije prepreka bosni i hercegovini niti ruši bosnu
samo je može jačati u svim njenim različitostima...
DrugaGimnazija wrote:
Jesu li Bosnjaci spremni svoju djecu slati na nastavu koja se odrzava na hrvatskom jeziku? nisu.
Zasto onda ocekujes da Hrvati svoju djecu salju u skole koje rade na bosanskom jeziku.
Ravnopravnost jezika je ustavno zagarantirana.
Sto se tice matematike, ja nigdje ne vidim da se spominje nekakva hrvatska matematika, procitaj opet tekst koji te naveo da otvoris temu.
ovo je debilizam ravno tome da neko organizuje "Musko takmicenje iz fizike"...
Kristo je totalno udarena u glavu, a i mi svi jer je i dalje pustamo da bude gdje jeste.
in33sa, cemu poziv samo skolama koje rade po cro NPPu?
Alicka mislim da nema nikakvih ingerencija, jer je obrazovanje pod kantonalnom jurisdikcijom, ali to ne znaci da ne treba reci da je protiv necega takvog.
Ali....pouceni Semihom, cisto sumnjam da cemo dobiti bilo kakav komentar od strane Melihe Alic. Jer to ipak nije njena nadleznost.
mIRCerka wrote:Alicka mislim da nema nikakvih ingerencija, jer je obrazovanje pod kantonalnom jurisdikcijom, ali to ne znaci da ne treba reci da je protiv necega takvog.
Ali....pouceni Semihom, cisto sumnjam da cemo dobiti bilo kakav komentar od strane Melihe Alic. Jer to ipak nije njena nadleznost.
OK, onda neka ode i pita Sretka Zmukica koji se ionako jako voli slikati po novinama...
mIRCerka wrote:Alicka mislim da nema nikakvih ingerencija, jer je obrazovanje pod kantonalnom jurisdikcijom, ali to ne znaci da ne treba reci da je protiv necega takvog.
OK, onda neka ode i pita Sretka Zmukica koji se ionako jako voli slikati po novinama...
Mah, to sto nije njena nadleznost ne znaci da ne treba reci NE.
Za ovakve stvari se koliko znam trebaju dobiti odobrenja od Ministarstva, u nasem slucaju Ministarstava.
Osim dva kantona sa CRO vecinom, koje jos skole sem KSC idu po tom planu?
DrugaGimnazija wrote:
Jesu li Bosnjaci spremni svoju djecu slati na nastavu koja se odrzava na hrvatskom jeziku? nisu.
Zasto onda ocekujes da Hrvati svoju djecu salju u skole koje rade na bosanskom jeziku.
Ravnopravnost jezika je ustavno zagarantirana.
Sto se tice matematike, ja nigdje ne vidim da se spominje nekakva hrvatska matematika, procitaj opet tekst koji te naveo da otvoris temu.
Prvo da kažem nek uči ko šta želi apsulutno nemam ništa protiv...
A sada bih te nešto konkretno pitao, i nadam se konkretnom odgovoru bez filozofiranja:
Ja sam musliman smatram se Bosancem, a učio sam srpsko-hrvatski jezik. Jesam li ja bio ugrožen?
DrugaGimnazija wrote:
Čudi me da si kao matematičar i bivši takmičar to tek sad otkrio. Pa pobogu, svake godine N. Sušac dovodi one svoje pulene na državno da se brukaju (bez uvrede takmičarima/natjecateljima iz pobrojanih dijelova Nepoderive, ali prosto ne mogu parirati B i S komponenti). Računica je nažalost prosta: hem na taj način Udruga matematičara Ruđer Bošković ili kako se već zove cijepa ržavu, hem čuvaju svoje učenike od debakla na eventualnom zajedničkom takmičenju.
Dok sam radio u vojsci, jezickih i slicnih nebuloza je bilo mali milion. Evo jedan primjer cestitke povodomu dana jednog od rodova vojske:
"Štovani/poštovani/cijenjeni vojnici/bojovnici, podoficiri/docasnici i oficiri/casnici,
povodom/glede proslave/obiljezavanja 4. godisnjice/obljetnice ratnog vazduhoplovstva/ratnog zrakoplovstva/zracnih snaga BiH, zelio bih vam u svoje licno/osobno ime......."
hamza_sa wrote:"Štovani/poštovani/cijenjeni vojnici/bojovnici, podoficiri/docasnici i oficiri/casnici,
povodom/glede proslave/obiljezavanja 4. godisnjice/obljetnice ratnog vazduhoplovstva/ratnog zrakoplovstva/zracnih snaga BiH, zelio bih vam u svoje licno/osobno ime......."
sinus wrote:
Prvo da kažem nek uči ko šta želi apsulutno nemam ništa protiv...
A sada bih te nešto konkretno pitao, i nadam se konkretnom odgovoru bez filozofiranja:
Ja sam musliman smatram se Bosancem, a učio sam srpsko-hrvatski jezik. Jesam li ja bio ugrožen?