Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
DrugaGimnazija

#1 Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by DrugaGimnazija »

Taman kad pomislim da me ova zemlja ne može više razočarati, a ona prevaziđe sva moja očekivanja. Najnovija glupost dolazi iz Federacije BiH i zove se HRVATSKA MATEMATIKA.
Dakle, Federacija organizuje takmičenje iz matematike na nivou Federacije, ali samo za učenike škola koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku, dakle srednjih škola iz kantona sa hrvatskom većinom, kao i katoličkih srednjih škola iz ostalih kantona.

Kao matematičar i bivši takmičar, ustao sam zgrožen i zapanjen!!

Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?
Da možda na bosanskom 2+2 nije jednako 4?!?

Evo i izvora:
"Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je u Srednjoj školi u Čapljini otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu."
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090328070
slavkoimamodilera

#2 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by slavkoimamodilera »

DrugaGimnazija wrote:Taman kad pomislim da me ova zemlja ne može više razočarati, a ona prevaziđe sva moja očekivanja. Najnovija glupost dolazi iz Federacije BiH i zove se HRVATSKA MATEMATIKA.
Dakle, Federacija organizuje takmičenje iz matematike na nivou Federacije, ali samo za učenike škola koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku, dakle srednjih škola iz kantona sa hrvatskom većinom, kao i katoličkih srednjih škola iz ostalih kantona.

Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?

Evo i izvora:
"Predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto u subotu je u Srednjoj školi u Čapljini otvorila 16. federalno takmičenje iz matematike učenika srednjih škola koji nastavu izvode na hrvatskom jeziku i po hrvatskom nastavnom planu i programu."
http://www.sarajevo-x.com/clanak/090328070
Kad si vec tako prigodnog nicka, digni slusalicu i pitaj Melihu Alic...
atko

#3 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by atko »

999+1= tisucu :D
999+1=hiljadu :D

Cisti matematicki dokaz :D :D :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#4 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by Truba »

:roll: ja mislim da bosanskohercegovački bošnjaci i bosanci i hercegovci pogrešno tumače
pridjev HRVATSKI kao nešto iz hrvatske recimo npr...

ja sam išao u KŠC i smorili su me narodnim ustancima u srbiji i istočnoj bosni o makedoniji o krajini i tako to... a učio sam povijest po hrvatskom planu i programu :roll: :roll: :roll: :roll: i bili smo sjebani jer su obično knjige bile deblje od bosanskog plana i programa.... a i kvalitetnije ( mislim na raspadanje slike u boji mape i dodatna objašnjenja)

hrvatska matematika... ima smisla... ali nemam volje vam sada objašnjavati :mrgreen:

dakle hrvatski... nije prepreka bosni i hercegovini niti ruši bosnu
samo je može jačati u svim njenim različitostima...
hepek071

#5 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by hepek071 »

atko wrote:999+1= tisucu :D

:thumbup:

a može i 1000 pa čitaj kako ti volja. :D
zgembo_sa

#6 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by zgembo_sa »

Kakav idiotizam! Ko ovo podrzava nije normalan!
atko

#7 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by atko »

hepek071 wrote:

aee to sa 1000 izlazi iz opsega hrvatske ili bosnjecke matemetike i zalazi vec u matematicku matematiku :D

dje mi zivimo jebo te :?
in33sa

#8 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by in33sa »

DrugaGimnazija wrote: Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?
Jesu li Bosnjaci spremni svoju djecu slati na nastavu koja se odrzava na hrvatskom jeziku? nisu.

Zasto onda ocekujes da Hrvati svoju djecu salju u skole koje rade na bosanskom jeziku.

Ravnopravnost jezika je ustavno zagarantirana.

Sto se tice matematike, ja nigdje ne vidim da se spominje nekakva hrvatska matematika, procitaj opet tekst koji te naveo da otvoris temu.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#9 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by mIRCerka »

ovo je debilizam ravno tome da neko organizuje "Musko takmicenje iz fizike"...
Kristo je totalno udarena u glavu, a i mi svi jer je i dalje pustamo da bude gdje jeste.
in33sa, cemu poziv samo skolama koje rade po cro NPPu?

Alicka mislim da nema nikakvih ingerencija, jer je obrazovanje pod kantonalnom jurisdikcijom, ali to ne znaci da ne treba reci da je protiv necega takvog.
Ali....pouceni Semihom, cisto sumnjam da cemo dobiti bilo kakav komentar od strane Melihe Alic. Jer to ipak nije njena nadleznost.
in33sa

#10 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by in33sa »

mIRCerka wrote: in33sa, cemu poziv samo skolama koje rade po cro NPPu?
.
Ne znam, jednako kako ne znam ni zasto se u Gradaccu otvaraju skole samo za begovsku djecu.

Ja sam se osvrnuo na njegovo pitanje oko jezika.
mIRCerka

#11 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by mIRCerka »

in33sa wrote:
mIRCerka wrote: in33sa, cemu poziv samo skolama koje rade po cro NPPu?
.
Ne znam, jednako kako ne znam ni zasto se u Gradaccu otvaraju skole samo za begovsku djecu.

Ja sam se osvrnuo na njegovo pitanje oko jezika.
I to osudismo na forumu.
Ja pitah nesto drugo. Kako mozemo mirno sjediti dok nam se sprema Matematicka Srbijada, Bosnjakijada iz fizike?
slavkoimamodilera

#12 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by slavkoimamodilera »

mIRCerka wrote:Alicka mislim da nema nikakvih ingerencija, jer je obrazovanje pod kantonalnom jurisdikcijom, ali to ne znaci da ne treba reci da je protiv necega takvog.
Ali....pouceni Semihom, cisto sumnjam da cemo dobiti bilo kakav komentar od strane Melihe Alic. Jer to ipak nije njena nadleznost.
OK, onda neka ode i pita Sretka Zmukica koji se ionako jako voli slikati po novinama...
mIRCerka

#13 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by mIRCerka »

slavkoimamodilera wrote:
mIRCerka wrote:Alicka mislim da nema nikakvih ingerencija, jer je obrazovanje pod kantonalnom jurisdikcijom, ali to ne znaci da ne treba reci da je protiv necega takvog.
OK, onda neka ode i pita Sretka Zmukica koji se ionako jako voli slikati po novinama...
Mah, to sto nije njena nadleznost ne znaci da ne treba reci NE.
Za ovakve stvari se koliko znam trebaju dobiti odobrenja od Ministarstva, u nasem slucaju Ministarstava.
Osim dva kantona sa CRO vecinom, koje jos skole sem KSC idu po tom planu?
hepek071

#14 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by hepek071 »

atko wrote:
hepek071 wrote:

aee to sa 1000 izlazi iz opsega hrvatske ili bosnjecke matemetike i zalazi vec u matematicku matematiku :D

dje mi zivimo jebo te :?
U cistoj SF prici jarane, ovako placemo i od tuge i od smjeha.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#15 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by ladyblue18 »

Mene apsolutno vise nista ne moze iznenaditi :thumbup: :mrgreen:
izmo guglić

#16 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by izmo guglić »

Nekontate vi tu multiciplinarnu etnićku geometriju: nije isto izraćunat sinus od 90 stupnjeva kuta koštoje izraćunat sinus od 90 stepeni ugla. :lol:
sinus

#17 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by sinus »

in33sa wrote:
DrugaGimnazija wrote: Ono što ja ne razumijem je zašto FBiH dijeli učenike na one koji uče hrvatski i one koji uče bosanski, te kakve veze ima taj jezik sa matematikom?
Jesu li Bosnjaci spremni svoju djecu slati na nastavu koja se odrzava na hrvatskom jeziku? nisu.

Zasto onda ocekujes da Hrvati svoju djecu salju u skole koje rade na bosanskom jeziku.

Ravnopravnost jezika je ustavno zagarantirana.

Sto se tice matematike, ja nigdje ne vidim da se spominje nekakva hrvatska matematika, procitaj opet tekst koji te naveo da otvoris temu.
Prvo da kažem nek uči ko šta želi apsulutno nemam ništa protiv...

A sada bih te nešto konkretno pitao, i nadam se konkretnom odgovoru bez filozofiranja:
Ja sam musliman smatram se Bosancem, a učio sam srpsko-hrvatski jezik. Jesam li ja bio ugrožen?
zgembo_sa

#18 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by zgembo_sa »

sinus wrote:Ja sam musliman smatram se Bosancem, a učio sam srpsko-hrvatski jezik. Jesam li ja bio ugrožen?
Nisi. Ne moze musliman bit ugrozen. Isto kao sto ne mozes bit terorista ako nisi musliman :)
nellington

#19 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by nellington »

DrugaGimnazija wrote:
Čudi me da si kao matematičar i bivši takmičar to tek sad otkrio. Pa pobogu, svake godine N. Sušac dovodi one svoje pulene na državno da se brukaju (bez uvrede takmičarima/natjecateljima iz pobrojanih dijelova Nepoderive, ali prosto ne mogu parirati B i S komponenti). Računica je nažalost prosta: hem na taj način Udruga matematičara Ruđer Bošković ili kako se već zove cijepa ržavu, hem čuvaju svoje učenike od debakla na eventualnom zajedničkom takmičenju.
A-ZO

#20 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by A-ZO »

sve ce ovo jednog dana biti samo ruzna uspomena, kao sto je i rusenje starog mosta
shuriken

#21 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by shuriken »

nisam znao za tu praksu
mislio sam da je dovoljno grozno sto je skolstvo odvojeno
znaci i po drugim disciplinama su onda takmicenja odvojena?

kaze neko da je vrlo tesko vecinski hrvatskim kantonima i opcinama da se pretvaraju da Herceg Bosna ne postoji
vjecno zive Susak i Boban, ocito

ima jedan stari fol na tu temu
koji je postanski broj Sarajeva?
sedamdeset hiljada i jedna tisuca
hamza_sa

#22 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by hamza_sa »

Dok sam radio u vojsci, jezickih i slicnih nebuloza je bilo mali milion. Evo jedan primjer cestitke povodomu dana jednog od rodova vojske:

"Štovani/poštovani/cijenjeni vojnici/bojovnici, podoficiri/docasnici i oficiri/casnici,

povodom/glede proslave/obiljezavanja 4. godisnjice/obljetnice ratnog vazduhoplovstva/ratnog zrakoplovstva/zracnih snaga BiH, zelio bih vam u svoje licno/osobno ime.......
"

I ovo je Bosna i Hercegovina - Enjoy life!!!
A-ZO

#23 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by A-ZO »

hamza_sa wrote:"Štovani/poštovani/cijenjeni vojnici/bojovnici, podoficiri/docasnici i oficiri/casnici,
povodom/glede proslave/obiljezavanja 4. godisnjice/obljetnice ratnog vazduhoplovstva/ratnog zrakoplovstva/zracnih snaga BiH, zelio bih vam u svoje licno/osobno ime.......
"
pravi dokaz/pokazatelj da BiH treba dovesti u red :roll:
bach

#24 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by bach »

Sa sestrom rješavam zadatke iz matematike te googlam ne bih li se sjetio nečega pametnog:
Ako je stranica uspravnog stošca jednaka promjeru osnovke, tada je omjer površina plašta i osnovke jednak:
Šta je ono obujam??????????? :?: :?: :?:

Šta je oplošje štošca? :?: :?: :?: :?:

Ne kontam, stvarno.

CRO matematika na djelu.
in33sa

#25 Re: Hrvatska matematika - zar i ovo postoji?!

Post by in33sa »

sinus wrote:
Prvo da kažem nek uči ko šta želi apsulutno nemam ništa protiv...

A sada bih te nešto konkretno pitao, i nadam se konkretnom odgovoru bez filozofiranja:
Ja sam musliman smatram se Bosancem, a učio sam srpsko-hrvatski jezik. Jesam li ja bio ugrožen?
Valjda ti znas jesi li bio ugrozen ili nisi.
Post Reply