HRVATSKA I POSLOVNI SVIJET

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderator: O'zone

Post Reply
DONY
Posts: 1257
Joined: 20/07/2006 18:23

HRVATSKA I POSLOVNI SVIJET

Post by DONY » 06/09/2006 19:03

SLOBODNA DALMACIJA,06 Septembar 2006

PUTOKAZ SVJETSKE BANKE O UVJETIMA POSLOVANJA U 175 ZEMALJA ZA 2007.

HRVATSKA NA REPU POSLOVNOG SVIJETA

POBJEGOŠE SUSJEDI Hrvatska je plasirana na slabom 124. mjestu, a ispred nje se nalaze sve zemlje bivše Jugoslavije - Slovenija (61.), Srbija (68.), Crna Gora (70.), Makedonija (92.), a BiH (95.). Najgori rezultat Hrvatska je postigla po kriteriju izdavanja dozvola - katastrofalno 170. mjesto

Komentari...


User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

Post by daduli_sa » 06/09/2006 19:10

"... Joj sranja u Ruandi..." :shock: :-D

sarlo
Posts: 1164
Joined: 31/07/2006 21:57

Post by sarlo » 06/09/2006 19:54

Nepratim globalna kretanja u ekonomiji cak i ona u okruzenju. Ali mislim da Bosanci ne mogu pravilno akceptirati ovu informaciju. Hrvatska je jednostavno ekonomski zaokruzena cjelina za razliku od Bosne i Hercegovine. Ima relativno visok stepen ekonomske suverenosti (sama odlucuje o bitnim ekonomski pitanjima). To je postigla zahvaljujuci i raznim diskriminatorskom mjerama prema ulasku stranog kapitala.
Za razliku od vecine drugih zemalja u tranziciji koje su "siroko otvorile vrata" stranom kapitalu, u Hrvatskoj sve velike investicije su izvrsile domace kompanije(autoceste, dio hotelskih kompleksa, velike korporacije u prehrambenoj industriji, do skora i dosta manjih banaka, cak je i u INA veliki dio kapitala u rukama drzave i investicionih fondova ciji su vlanici ratni veterani). Velike kompanije su se prodavale pazljivo putem tendera gdje je dio kapitaila ostajao drzavi a dijelom su dijeljene dionice ratnim veteranima. Prvobitni cilj je vjerovatno bio da se HDZ-ova oligarhija obogati. Medjutim preduzetni su opstali, a nesposobni su pohapseni. Drzava je sanirala gubitase sa velikom brojem radnika. I inace Hrvatska je socijalna drzava, sa velikom stopom poreza. Jedina stopa PDV-a na pocetku je bio 22%. Stanovi su se otkupljivali za novac. To je dovelo do teskog stanja zaposlenih ali nezaposleni su mogli da normalno zive, i sto je najvaznije drzava je imala dovoljno kapitala da finansira i stimulise velike investicione projekte. Zahvaljujuci tome ima sigurno jako veliku stopu rasta GDP i to realnog (fizickog obima) na ne samo mjereno finansijskim pokazateljima koji zbog nerealnih kurseva nacionalnih valuta daju pogresnu sliku o privrednom rastu i razvoju opcenito. Zbog toga je Hrvatsaka nepovoljna za poslovanje stranih investitora, ali je prosla proces tranzicije sa velikom stopom privrednog razvoja. Sad se mora dramaticno liberlizovati za strane investicije i smanjiti porezne stope. Zbog priblizavanja EU i zbog privredne stagnacije koju ce sugurno osjetiti u narednom periodu. Cim prodaje PLIVU svoju najjacu kompaniju znaci da je drzava toga svjesna, a prodali su cini mi se i ZG privrednu banku Intesi . Ja ipak mislim da je prekasno i da ce u iducoj godini, dvije doci do stagnacije i recesije u Hrvatskoj. Svako se na globalnom trzistu snalazi kako zna i umije i nema univerzalnog recepta. Zakonitosti primjene ekonomskih politika vaze samo za razvijene privrede ostali su donji. U bosanskoj privredi se ne moze provoditi ekonomska politika. Neki instrumenti ekonomske politike su u rukama entiteta, nesto malo na nivou drzave, a i tu se odluke donose konsensusom (sto je u ekonomiji apsurdno). Iako je uvodjenje PDV-a uradjen ogroman korak naprijed, siva privreda moze biti svedena na trpeljivu marginu. takodje i DGS je uspio da koliko-toliko obezbjedi granice. Sreca da se u susjednim drzavama sve vise postuju zakoni, pa to smanjuju mogucnost sverca i sive ekonomnije.
Iako svi pljuju po Terzicu, on je prvi uspio da napravi neku ekonomsku politiku BiH. Prije toga je to pokusala Azra Hadziahemetovic ali nije imala nikakvih ingerencija, nikakvih instrumenata ekonomske politike..
Last edited by sarlo on 06/09/2006 20:44, edited 2 times in total.

User avatar
daduli_sa
Posts: 2043
Joined: 02/04/2005 23:16
Location: Sarajevo

Post by daduli_sa » 06/09/2006 19:57

sarlo wrote:Iako svi pljuju po Terzicu, on je prvi uspio da vodi napravi neku ekonomskiu politiku BiH. Prije toga je to pokusala Azra Hadziahemetovic ali nije imala nikakvih instrumenta ekon. pol...


... i osta ti ziv...

lampard
Posts: 477
Joined: 13/04/2006 22:20

Post by lampard » 06/09/2006 20:24

hrvatska tanka mi dobro tanji

Post Reply