1l žestokog po osobi, ili 2l stonog vina.Lady Saray wrote:a ima li ko kakvu info za alkohol? cula sam da je ok 1L po osobi ali i da je samo 1L po autu dozvoljen i sad ne znam koja je verzija tacna
Hrvatska granica-hrana
- red387
#26 Re: Hrvatska granica-hrana
- arman1
- Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
- Vozim: šta klepim
- Horoskop: BOG
#27 Re: Hrvatska granica-hrana
Biser mi otvorio frižider i u njemu nije skontao faširano meso, a zajebavao me za čipsove i sokove. 
- vozač
#28 Re: Hrvatska granica-hrana
ako ćemo pravo, možeš prenijeti vola, a da te ne pogledaju, neko posebno iskustvo nemamGOLFER wrote:Napuni do vrha pa sta budemalo to prikri peskirima
nas su jednom prerovili do gole koze na granici, ali nis nam za hranu nista prigovorili a imali smo tonu od cevapa pa do salame... mada 100% je sigurno da ako im se cefne da te zezaju onda to i mogu, al u vecini slucajeva tolerisu i ne gledaju...
Nego PICI gdje ce se to okretat, da bar malo namirisem, dosadan vala onaj miris ribe i konoba dole na jadranu...
zadnji put su me na gabeli skrenuli, sve u autu spakovano, malo sakriveno iza stvari, frižider u autu širom otvoren sa sokovima, sendvičima, čak su i konzerve bile tu, pogledao carinik gepek, a mi taman kupili neku tjesteninu, par kesa, on je gleda, pita ima li šta od hrane, reko ima par supa i nešto tjestenine, sad uzeli u konzumu... ima li mesa, nema, ko što i jest, hvala, doviđenja, mogao me vjerovatno handrit, al ništa
praktično uvijek je tako, ponesemo konzervi, mazalica, supa, maltene sve što ponesemo može stati u prostor veličine kutije od cipela, možeš to staviti i ispod sjedišta, ne znam šta to raja toliko nose da carinici pozivaju specijalce da intervenišu
osim toga, zaista još nikad nisam imao problema na granici, mislim da ipak treba malo povesti i računa kako se dolazi, ima raje koja natrpaju auto hranom ko da su u ekspediciju krenuli, pa onda priča "eto mene našli zajebavati", pa normalno da te zajebava ako se ne potrudiš da barem malo skloniš tu silnu hranu koju nosiš, carinik otvori gepek, a on po interexa natrpao u auto i još u većini slučajeva raja to nešto pretjerano ni ne kriju
ja na granicu uvijek dolazim spreman, puštam lokalnu radio stanicu, fino nastupiš, prozor spustiš do kraja, auto se ugasi, jedno fino i glasno "dobar dan", ruka i bez upita pružena kroz prozor, svi papiri se odmah vade, pasoši, zeleni karton, saobraćajna, auto karta "lijepe naše" ispred volana, uredno složena, svi u autu vezani, kad kreneš dalje lagano priđeš onom zaduženom za horvanje, opet jedno fino dobar dan, trebamo li kod vas nešto, oni ako ih je više obično nemaju namjeru da prekidaju priču i samo mahnu i tako svaki put, mislim da i kad pokažeš cariniku da si ipak normalan građanin, drugačije te gleda, sve u svemu, oni vrlo dobro znaju šta se radi i mislim da ako hoće mogu svakome ko prelazi granicu napraviti šou program,
inače, sve što se prenese isplati se jer je hrana užasno skupa, al ipak mislim da ne treba pretjerivati, postoje neke granice normalnog ponašanja, nismo česi
- Alfons Kauders
#29 Re: Hrvatska granica-hrana
nikad necu skontat bosansku naviku nosenja tone hrane na more...
prvo... mnoge osnovne namirnice u hrvatskoj zapravo kostaju manje nego kod nas... ostale kostaju isto ili su jako blizu, tako da se na par kesa hrane ustedi 10-20km, sto je svakom s pola mozga premalo za zajebanciju i rizik...
ja jedino nosim steku cigara i bocu viskija... doduse, ponekad uzmem kesu zajebancija za dorucak, ako kasno stizem... peciva i slicne gluposti za jedno jutro... nikad me nisu prerovili, nikad mi nisu naplatili nikakvu kaznu...
meni je puno veci problem sto je u mnogim malim mjestima u hrvatskoj nemoguce kupiti odredjene vrste mesa ili alkohola.... ali sta se moze - dok god su njihovi trgovci neposlovni i ne nabavljaju dobru teletinu ili suhovinu, bosanci ce je svercati umjesto da je kupuju dole...
prvo... mnoge osnovne namirnice u hrvatskoj zapravo kostaju manje nego kod nas... ostale kostaju isto ili su jako blizu, tako da se na par kesa hrane ustedi 10-20km, sto je svakom s pola mozga premalo za zajebanciju i rizik...
ja jedino nosim steku cigara i bocu viskija... doduse, ponekad uzmem kesu zajebancija za dorucak, ako kasno stizem... peciva i slicne gluposti za jedno jutro... nikad me nisu prerovili, nikad mi nisu naplatili nikakvu kaznu...
meni je puno veci problem sto je u mnogim malim mjestima u hrvatskoj nemoguce kupiti odredjene vrste mesa ili alkohola.... ali sta se moze - dok god su njihovi trgovci neposlovni i ne nabavljaju dobru teletinu ili suhovinu, bosanci ce je svercati umjesto da je kupuju dole...
-
Fozgen
#30 Re: Hrvatska granica-hrana
Neki dan prelazio, imali smo svasta nest u autu, karton PAN-a
, nekih sudzukica, supa, tjestenine, konzervi, vocne jogurte samo nije bilo mesa ( snicla, fasirano itd. ). Nije nas niko pregledao, malo su nas sa strane, uzeli licne isprovjeravali i to je to, zadrzavanje od nekih 3-4 min.
Cijene i nisu bas iste. Uzeo Dorinu 13 KN, pivo je isto tu negdje sa Dorinom 12-14 KN, hljeb je 6,5 KN ( to nije strasno ), mlijeko je ok, ulje je ok i te osnovne potrepstine, ali samo ako maknes za nekom zeljom gotov si
. Jesmo doduse uzeli 1 kg sladoleda ( Twice ) za 9 KN ( u pitanju je market Studenac ). Uglavnom cijene variraju od artikla do artikla.
Cijene i nisu bas iste. Uzeo Dorinu 13 KN, pivo je isto tu negdje sa Dorinom 12-14 KN, hljeb je 6,5 KN ( to nije strasno ), mlijeko je ok, ulje je ok i te osnovne potrepstine, ali samo ako maknes za nekom zeljom gotov si
- shibonja
#31 Re: Hrvatska granica-hrana
Kao i svaki Bosanceros volim ponijeti hranu na more i kao sto neko vec rece ides li u manje mjesto sanjaj da ces naci mesnicu sa dobro teletinom i slicno ,ali posto je more more ja dole gledam da njupam te neke ribe i morske plodove ,pa mi teletina i nije toliko bitna ,u glavnom nikada me nisu pitali na granici nosim li hranu i slicno,u pitanju su Doljani naravno ,,elem za one koji putuju na Makarsku rivijeru predlazem da posjete Konzum u Makarskoj iznad magistrale odmah na desnu strnau na ulazu u grad ,nemozes profulat nikako i cijene nisu nista vece nego kod nas ,takoodjer sam se iznenadio sa cijenama voca i povrca jer su bile cak i povoljnije nego kod nas ,cigare nosim sa sobom a od pica samo neke zestine litar i to je to ,a akoBogda tako cu za 11 dana opet 
- Sunrise00
#32 Re: Hrvatska granica-hrana
Mi smo tako prije nekoliko godina dosli na granicu, mama, tata i ja
i bio frizider ispred zadnjeg sjedista, onaj plasticni
helem, mi ono stavili neke stvari na to, kofol sakrili
i kako smo otvorili vrata, kaze on kao, mogu li pogledati taj frizider, i on otvori ono, tamo veliki komad suhog mesa men' se cini
kaze ima li jos mesa, mi ono nema, kaze "pa sta ima"
"pa ima salame i tako toga.." 
- red387
#33 Re: Hrvatska granica-hrana
Upravo tako, a zbog tih koji vole od svega praviti šou i jeste na nama bosancima pik da smo glupi, nekulturni i slično... Iskreno, ja ne volim ni one granične policajce/carinike koji te počnu peglati "gotov odmor aaa" ili tipa "gdje je to komšija bio".vozač wrote:ja na granicu uvijek dolazim spreman, puštam lokalnu radio stanicu, fino nastupiš, prozor spustiš do kraja, auto se ugasi, jedno fino i glasno "dobar dan", ruka i bez upita pružena kroz prozor, svi papiri se odmah vade, pasoši, zeleni karton, saobraćajna, auto karta "lijepe naše" ispred volana, uredno složena, svi u autu vezani, kad kreneš dalje lagano priđeš onom zaduženom za horvanje, opet jedno fino dobar dan, trebamo li kod vas nešto, oni ako ih je više obično nemaju namjeru da prekidaju priču i samo mahnu i tako svaki put, mislim da i kad pokažeš cariniku da si ipak normalan građanin, drugačije te gleda, sve u svemu, oni vrlo dobro znaju šta se radi i mislim da ako hoće mogu svakome ko prelazi granicu napraviti šou program
- Alfons Kauders
#34 Re: Hrvatska granica-hrana
slazem se donekle... ali nije pik na "nama bosancima"...red387 wrote:Upravo tako, a zbog tih koji vole od svega praviti šou i jeste na nama bosancima pik da smo glupi, nekulturni i slično... Iskreno, ja ne volim ni one granične policajce/carinike koji te počnu peglati "gotov odmor aaa" ili tipa "gdje je to komšija bio".vozač wrote:ja na granicu uvijek dolazim spreman, puštam lokalnu radio stanicu, fino nastupiš, prozor spustiš do kraja, auto se ugasi, jedno fino i glasno "dobar dan", ruka i bez upita pružena kroz prozor, svi papiri se odmah vade, pasoši, zeleni karton, saobraćajna, auto karta "lijepe naše" ispred volana, uredno složena, svi u autu vezani, kad kreneš dalje lagano priđeš onom zaduženom za horvanje, opet jedno fino dobar dan, trebamo li kod vas nešto, oni ako ih je više obično nemaju namjeru da prekidaju priču i samo mahnu i tako svaki put, mislim da i kad pokažeš cariniku da si ipak normalan građanin, drugačije te gleda, sve u svemu, oni vrlo dobro znaju šta se radi i mislim da ako hoće mogu svakome ko prelazi granicu napraviti šou program
mene nikad nisu rovili... ni sa 18 ni sa 30 godina...
ja postujem zakone drzave u koju putujem,
-
djana h
#35 Re: Hrvatska granica-hrana
Neki dan smo prelazili granicu na Doljanima.Ja lijepo kuci sve pripremila,hranu,pice,zaovama cigare,zetovima jedan litar rakije
,kad mi dragi veli kako cemo preko granice sa sniclama i rakijom u gepeku
,ja nakon prvog osvjestenja velim:"Ako mi dirne meso sve cu ga onom sniclom telecom po glavi.Ne dam nista."Do tada nisam ni razmisljala sta smijem ponijeti,a sta ne.Srecom,prosli smo glatko,samo cim smo prosli granicu zaustavi nas patrola policije,pregledase dokumente,sta vozite pozadi,rekosmo nista,uobicajeno,slaufe,duseke
"Otvorite,da pogledamo."Pomislih,granicari nas ne provjeravase,sad ce nam ovi izbaciti meso i rakiju.Kad srecom nije puno rovila,vratise dokumente,sretan put.Dobro smo prosli.
Sve zavisi od slucaja i trenutnog raspolozenja granicara i policije.
"Otvorite,da pogledamo."Pomislih,granicari nas ne provjeravase,sad ce nam ovi izbaciti meso i rakiju.Kad srecom nije puno rovila,vratise dokumente,sretan put.Dobro smo prosli.
Sve zavisi od slucaja i trenutnog raspolozenja granicara i policije.
- Josip
#36 Re: Hrvatska granica-hrana
U biti niti jedna država ne daje prenositi hranu, sjemenje i sl. preko svoje granice. I za veće količine cigara je isto. To je Hrvatska dozvoljavala ljeti zbog turista. Ali kako sam čuo sada su to i ljeti postrožili.
-
djana h
#37 Re: Hrvatska granica-hrana
Mislim da je to uredu,ali ipak je logicno da puste da preneses barem po steku cigara,litar pica,kilo mesa i sl.Mislim,onako male kolicine,to bi bilo normalno za moj pojam.Josip wrote:U biti niti jedna država ne daje prenositi hranu, sjemenje i sl. preko svoje granice. I za veće količine cigara je isto. To je Hrvatska dozvoljavala ljeti zbog turista. Ali kako sam čuo sada su to i ljeti postrožili.
-
ja2
#38 Re: Hrvatska granica-hrana
evo ja se vartih sa odmora. Nismo imali nikakvih problema na granici, nisu nas ni rovili, jedva nam dokumente provjerili.
Ni druge automobile nisu zaustavljali,a i bila je prilicina guzva.
Mi za svaki slucaj nismo nosili mnogo hrane, tek jednu kesicu iz intereksa, ali komso u apartmanu do nas je ponjio pakete kisele i sokova, i sto neko kaze pun gepek kesurina, mi toliko ne kupimo ni za mjesecnu fasungu.
A sto se tice cijene, nije bas da je razlika 10-20KM. U prosjeku mozete racunati da vam je 5 kuna isto sto i jedna marka i pored toga je skuplje za jedno 30%.
Frapiralo me je kada sam kupila u pekari 10 kifli i naplatili su mi 30 kuna. Duracel bateriji alkalne za aparat u sarajevo oko 4,20KM, tamo 30 i nesto kuna, cigare 14 kuna ako kome zafali.
Kazu da je onaj merkator ili sta vec u metkovicima mnogo povoljniji, a i za makarski konzum sam isto cula da je super.
Studenac je pre skup.
Ni druge automobile nisu zaustavljali,a i bila je prilicina guzva.
Mi za svaki slucaj nismo nosili mnogo hrane, tek jednu kesicu iz intereksa, ali komso u apartmanu do nas je ponjio pakete kisele i sokova, i sto neko kaze pun gepek kesurina, mi toliko ne kupimo ni za mjesecnu fasungu.
A sto se tice cijene, nije bas da je razlika 10-20KM. U prosjeku mozete racunati da vam je 5 kuna isto sto i jedna marka i pored toga je skuplje za jedno 30%.
Frapiralo me je kada sam kupila u pekari 10 kifli i naplatili su mi 30 kuna. Duracel bateriji alkalne za aparat u sarajevo oko 4,20KM, tamo 30 i nesto kuna, cigare 14 kuna ako kome zafali.
Kazu da je onaj merkator ili sta vec u metkovicima mnogo povoljniji, a i za makarski konzum sam isto cula da je super.
Studenac je pre skup.
- Ivo Lola
#39 Re: Hrvatska granica-hrana
i ja se prekuce vrati sa mora
na ulazu u HR me stavi sa strane, a u gepeku mi hladnjak do pola napunjen mesom
normalno odma je trazio da bas njega otvorim i nadje mi sve to, bilo je cirka 2 kg piletine, kobasica... sve upakovano meso
i pita me sta je ovo, ja krenem pricu da nisam znao da se zabrana odnosi i na to pakovano i preradjeno meso i on mi je izgleda povjerovao jer mi je poceo objasnjavati da ne smiju ni jaja, mlijeko...
posto nije bilo puno toga pustio me je uz napomenu da mi je mogao naplatiti kaznu od 500 kuna
na ulazu u HR me stavi sa strane, a u gepeku mi hladnjak do pola napunjen mesom
normalno odma je trazio da bas njega otvorim i nadje mi sve to, bilo je cirka 2 kg piletine, kobasica... sve upakovano meso
i pita me sta je ovo, ja krenem pricu da nisam znao da se zabrana odnosi i na to pakovano i preradjeno meso i on mi je izgleda povjerovao jer mi je poceo objasnjavati da ne smiju ni jaja, mlijeko...
posto nije bilo puno toga pustio me je uz napomenu da mi je mogao naplatiti kaznu od 500 kuna
- munevera44
#40 Re: Hrvatska granica-hrana
Hrvati na granici su male mace kakvi su Slovenci.
Nikada nisam imala problema kod prelaska granice.
Evo ovako sve to što bih kupila u BiH od hrane, pa pakovanje, pa frižider pa hoće li pronaći ili neće. Taman posla kad i ako krenem na godišnji odmor, ponesem šteku cigara za sebe, nekoliko sendvića i par komada voća sok i to je to.
Pa kad me i na granici pita imam li šta za carinu naravno kažem da nemam a ako hoće neka kopa koliko hoće.
Kad sve saberem i oduzmem nemogu puno uštediti na par kila mesa i suhovine 20 tak KM maksimalno. E nebi da mi 20 KM pokvari godišnji odmor.

Nikada nisam imala problema kod prelaska granice.
Evo ovako sve to što bih kupila u BiH od hrane, pa pakovanje, pa frižider pa hoće li pronaći ili neće. Taman posla kad i ako krenem na godišnji odmor, ponesem šteku cigara za sebe, nekoliko sendvića i par komada voća sok i to je to.
Pa kad me i na granici pita imam li šta za carinu naravno kažem da nemam a ako hoće neka kopa koliko hoće.
Kad sve saberem i oduzmem nemogu puno uštediti na par kila mesa i suhovine 20 tak KM maksimalno. E nebi da mi 20 KM pokvari godišnji odmor.
- Neelix
#41 Re: Hrvatska granica-hrana
prije 8 dana predjoh bih/cg, cg/hr, hr/bih, i bih/hr granice u jednom danu, nijednom me nisu rovili...doduse nisam hranu ni nosio 
- Alhemicarkaa
#42 Re: Hrvatska granica-hrana
Mene nikad nijedan carinik nije pretresao. Neki dan sam prešla Slovenačku granicu, samo udario pečat u pasoš, nije nas ni pogledao, da li slika iz pasoša odgovara (BH pasoš, jedan biometrijski, drugi obični, samo je vizu pogledao da li odgovara datum). Mislim da oni prepoznaju kad treba pretresati, jer da su nas tad pretresli od hrane bi našli samo sendvice, vodu i keks koji smo jeli u putu.
Meni inače nije jasno zašto nositi meso na more? Još teletinu, suho meso, wtf
Meni vala nit se to kuha niti jede na onoj vrućini, došla sam na odmor, ne da kuham. Kupim neko miješano zaleđeno povrće (tipa carsko povrće), malo ulja i malo pureće šunke, zalijem vrhnjem, em gotovo za pet minuta, em lagano i ukusno. Da ponesem svježe meso gadilo bi mi se nakon vožnje u autu od 5 sati kako god da je upakovano i skladišteno.
.
Meni inače nije jasno zašto nositi meso na more? Još teletinu, suho meso, wtf
-
LFC4EVER
#43 Re: Hrvatska granica-hrana
Ni meni vala nikada nisu i neće bit jasni ljudi koji idu na ODMOR (ljetovanje, zimovanje, svejedno) i nose pun gepek mesa, voća, povrća, pića itd sa sobom.
Čemu to?!
Čemu to?!
- kurty
#44 Re: Hrvatska granica-hrana
OK...LFC4EVER wrote:Ni meni vala nikada nisu i neće bit jasni ljudi koji idu na ODMOR (ljetovanje, zimovanje, svejedno) i nose pun gepek mesa, voća, povrća, pića itd sa sobom.
Čemu to?!
Pun gepek je previse, jer bi to bilo onda bar 150 kila mesa...
Ali, problem je kad ti uzima kilu cevapa, ili kilu teletine...
A zasto...
Kila teletine u Orebicu u Konzumu je 94 kune...
Kila grozda u Janjini je 20 kuna
o picu necemo ni pricati...
dobro je neko rekao, realno je da uzmes da je 1KM=1Kn... i to je dobar omjer sa cjenama u BiH
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#45 Re: Hrvatska granica-hrana
Da se jede!LFC4EVER wrote:Ni meni vala nikada nisu i neće bit jasni ljudi koji idu na ODMOR (ljetovanje, zimovanje, svejedno) i nose pun gepek mesa, voća, povrća, pića itd sa sobom.
Čemu to?!
Ne može se heftu dan hljeb i pašteta jesti, ja bih ljudima koji ne vole da jedu zabranio da idu na more
- kurty
#46 Re: Hrvatska granica-hrana
p.s. sto bi drug moj rekao.... "Dodjem s mora i stid me kokama pogledati u oci, sta se za vrijeme odmora pojede kokosijih proizvoda"
-
gurabija78
#47 Re: Hrvatska granica-hrana
da se prodje jeftinije valjda, ja to razumijem... isto kao sto razumijem i teznje susjeda da nesto zarade od naseg boravka na obali....LFC4EVER wrote:Ni meni vala nikada nisu i neće bit jasni ljudi koji idu na ODMOR (ljetovanje, zimovanje, svejedno) i nose pun gepek mesa, voća, povrća, pića itd sa sobom.
Čemu to?!
- kurty
#48 Re: Hrvatska granica-hrana
To jeste... Znaci, sve su to turisticka mjesta, i zele na strancima da zarade... Ali vidi sad sljedecu situaciju...gurabija78 wrote:da se prodje jeftinije valjda, ja to razumijem... isto kao sto razumijem i teznje susjeda da nesto zarade od naseg boravka na obali....LFC4EVER wrote:Ni meni vala nikada nisu i neće bit jasni ljudi koji idu na ODMOR (ljetovanje, zimovanje, svejedno) i nose pun gepek mesa, voća, povrća, pića itd sa sobom.
Čemu to?!
U mjestu gdje ljetujem zadnji par godina:
- od 20tog jula do 3 Augusta, samo jednu noc je bilo sladoleda u jednom od dva kafica... To su oni sladoledu na kuglu sto se kupuju... Radnja im radi do 19 i poslije nema sladoleda... A vrh sezone...
- U januaru sam otisao u to mjesto i kupujem bocu plina i cijena je 80 kuna... odem 25 jula, i dajem 80 kuna... Kaze mi onaj sto radi, sad je 100 kuna, dok je sezona...
- pisljiva kesica onih busketi mareti, je kod nas 80pf, kod njih je 7,49 kuna...
Nije niko glup pa da ga lopatom uzimaju...
- Alhemicarkaa
#49 Re: Hrvatska granica-hrana
Hajde mi molim te reci šta praviš od teletine na moru? Kupus, s krompirom u rerni, šta? I da ti se na plus 40 biti uz šporet i rernu dva sata? Ne kontam...kurty wrote:OK...LFC4EVER wrote:Ni meni vala nikada nisu i neće bit jasni ljudi koji idu na ODMOR (ljetovanje, zimovanje, svejedno) i nose pun gepek mesa, voća, povrća, pića itd sa sobom.
Čemu to?!
A zasto...
dobro je neko rekao, realno je da uzmes da je 1KM=1Kn... i to je dobar omjer sa cjenama u BiH
- kurty
#50 Re: Hrvatska granica-hrana
Mozel ovako...Alhemicarkaa wrote:Hajde mi molim te reci šta praviš od teletine na moru? Kupus, s krompirom u rerni, šta? I da ti se na plus 40 biti uz šporet i rernu dva sata? Ne kontam...kurty wrote:OK...LFC4EVER wrote:Ni meni vala nikada nisu i neće bit jasni ljudi koji idu na ODMOR (ljetovanje, zimovanje, svejedno) i nose pun gepek mesa, voća, povrća, pića itd sa sobom.
Čemu to?!
A zasto...
ove godine sam za tri rucka pitu jeo, tako da ako se moze pita na +40 napraviti, onda moze i teletina na bilo koji nacim... Plus, sto je za pita ispecena u bubnjarici na drva