Erased wrote:Cijeli jedan bataljon brigade "Kralj Tvrtko" je bez ikakve najave napustio nekoliko kilometara linije odbrane u Augustu 1994. godine na području Čemerske planine te omogućio četnicima da udju u zaleđinu jedinica 126. brigade I korpusa ARBiH. Ovim potezom direktno je ugrožena odbrana područja koji su Srbi nastojali osvojiti radi razdvajanja slobodne teritorije na dva dijela. Tek sadjejstvom susjednih jednica I korpusa zaustavljena je sveobuhvatana ofanziva u kojoj su ucestvovale jedinice tri korpusa VRS i paravojnih jedninica. Toliko o brigadi "Kralj Tvrtko" jer znam iz ličnog primjera.
Procitah ovo tvoje. Odoh na google da vidim sta ima...citav bataljon brigade nije napustio linije, bio je napadnut, imali su i mrtvih. Znam iz druge ruke, jedan od prijatelja bio gore tada, sjecam se njegove price iz rata, kad se vratio nazad.
Zato odoh na google...potrazih, nadjoh nesto. Tamo je bio samo jedan bataljon HB, vidi slijedece:
138 – Neposredno prije Milošević je zamjenio Galića na mjestu komandanta korpusa. Pojačanja su uključivala krupne elemente 65. zaštitnog puka i taktičku grupu (TG) iz Drinskog i Hercegovačkog Korpusa VRS. Sarajevsko-Romanijski Korpus je na ovaj prostor dodatno doveo i svoje rezerve, kao što je jurišni odred (bataljon) 1. Ilidžanske brigade. VRS je za napad imala najverovatnije oko 3000 vojnika uz još oko 1000 iz Ilijaške brigade koji su pokrivali linije odbrane. Snage ARBiH iz Opeerativne Grupe Vareš su uključivale 126. brdsku brigadu i taktičku grupu (TG) iz Sarajeva a koja se sastojala od 2. i 5. bataljona 101. brdske brigade, plus bataljon 124. lake brigade “Kralj Tvrtko” koja je bila bivša jedinica HVO-a.” izvor:
http://kiraethana.wordpress.com/2012/01 ... soravan-2/
A evo i epiloga svega toga:
Prvog augusta 1994. godine na ovim prostorima OG-3 Vareš ojačana sa jedinicama iz Sarajeva, OG-1 Pazarić i OG-2 Visoko izvela je nova uspješna ofanzivna borbena djelovanja tokom kojih je ovladano objektima: Vojnički grob, Srednja planina, Grad, zatim selima Karići, Kraguljac, Okruglica, Kunosići itd. Neprijateljske snage su 19. augusta prešle u kontranapad da bi povratile
manji dio izgubljenih položaja. Kontranapadi su nastavljeni sve do kraja augusta kombinovanim tenkovsko-pješadijskim i artiljerijskim napadima. Neprijateljske snage su do kraja septembra 1994. godine uspjele potisnuti jedinice 1. korpusa sa Jasena i Meškovca.
Snage OG-3 Vareš 1. korpusa ARBiH, ojačane jedinicama iz Sarajeva, OG-1 Pazarić i OG-2 Visoko u ofanzivi izvedenoj 5. i 6. novembra 1994. godine oslobodile su cijelu Nišićku visoravan i povratile sve objekte koje su neprijateljske snage u dvomjesečnoj kontraofanzivi bile osvojile na padinama Čemerske planine. Oslobođeno je 35 sela i zaselaka, među kojima su bili: Šabovine, Zubeta, Ravne, Šehovići, Toljenak, Hadžići, Korita, Višnjica, Ilići, Nasići i druga manja sela, kao i veliki broj objekata od taktičkoga i operativnog značaja. Tim djelovanjem snage 1. korpusa su bile vatrom presjekle asfaltnu komunikaciju Olovo-Srednje, komunikaciju koja je bila ključna za snabdjevanje snaga neprijatelja sa sjeverne strane grada Sarajeva.” izvor:
http://kiraethana.wordpress.com/2012/01 ... soravan-3/
Sve u svemu vrlo diskutabilan komentar sa tvoje strane...Iz mojih sjecanja znam da mi je tada ispricano da su cetnici napali na sastavu 126 i tog bataljona HB (koji je bio razdvojen 2/3 1/3) kotom Kicelj (tu stijenu niko nije nikad ni drzao, nije se moglo ukopati). Znaci u toj prici napad je na sastavu dvije nase formacije. Pretpostavljam iz ovog procitanog teksta da se radilo o toj njihovoj spec. jedinici. Svrha napada, koliko procitah je njihov odgovor na nasu ofanzivu. Zauzeli su tad vrlo malo, pomakli se brdo naprijed. Nisu ni probali dalje ici, jer nisu bili sposobni, a i bojali su se kao i uvijek zamke. Vjerovatno ih ni logistika nije mogla pratiti, a imali su i ispred prirodnu prepreku (kanjon Misoce) do kojeg cak nisu ni dobacili. Ova 1/3 HB-a nije imala gubitaka, tu mi je bio jaran, cak ih nisu ni napali, oni su bili na nekom starom gradu tu u blizini. Novu liniju nije niko drugi formirao nego isti taj bataljon HB-a i 126. Nikakvih drugih formacija nije bilo tamo do pocetka septembra, osim vojne policije HB-a koja je dosla da sere po svojim ljudima koji su formirali samoinicijativno novu liniju. Znam da mi je jaran rekao da su tada u toku napada trazili artiljerijsku podrsku od recimo 305 brezanske brigade, a ovi ispalili jednu (samo jednu) minobacacku granatu malog kalibra na taj Kicelj, gdje se svakako nije moglo sakriti niti ukopati, sama stijena...Mogli su sa kojom vise masakrirati te cetnike gore, pricamo o kraju ljeta 1994, bilo je granata...
Ako uzmem u obzir pricu prijatelja tada, a on rece da je na starom gradu bio sa koliko mi se cini 30 ljudi, onda razmisljajuci dolazim do zakljucka da je tamo negdje drugo bilo jos njih 60-80...Bas su bili bitni, zar ne...ogromno prostranstvo koje su drzali...

bataljon - da, ratni
E sad, ko je tebi tu drugu pricu ispricao, ne znam. Ne vjerujem da si bio tamo sa njima...De malo potkrijepi to...malo detalja sa tvoje strane za tvoju pricu. Mislim da je cista dezinformacija.
Sjecam se i da mi je jaran ispricao da im je novoformiranu liniju posjetio Fikret Muslimovic i dao im steku cigara za odlican iskopani bunker. I znam da su ih bez uniformi poslali gore. Jaran rece, da im je komandant pred polazak rekao da se cuvaju zmija i otrovnih gljiva...

a komandant je bio iz Armije, novopostavljeni, na pocetku rata bio na Stupu, laticka i lepenicka ulica...ne mogu da se sad sjetim imena...brkovi, onako stariji...
Evo i karta: