Hrvatska 2009. u EU, BiH u EU 2019?

Buducnost BiH u odnosu prema EU

Sengen pocinje na Savi, Doljanima, Kamenskom
5
21%
BiH ulazi u EU nakon SiCG
4
17%
BiH se dijeli i Federacija BiH se pridruzuje Hrvatskoj, RS SiCG
4
17%
neredi u BiH 2010.godine svrgavaju nacionalne stranke i siromasna BiH konacno na pravom putu
5
21%
mladi i dalje u enormnom broju bjezhe iz zemlje
3
13%
Ashdown uhapshen zbog pronevjere EU novca
1
4%
2011. koridor Vc stigao do Lashvanske doline, gradjani Zenice u ishcekivanju da 2013. i njih obasja sunce Autoputa
2
8%

Total votes: 24

The_Fluid

#1 Hrvatska 2009. u EU, BiH u EU 2019?

Post by The_Fluid »

Image

Kako javlja zagrebachki radio101: Pregovori Hrvatske s EU počinju 2006.?

Pregovori Hrvatske s Europskom unijom mogli bi se odgoditi čak za godinu dana, saznaje Vjesnik iz diplomatskih izvora nekoliko najvažnijih članica Unije.

Izvori tvrde da bi bez novih dokaza o suradnji s Haaškim sudom luksemburško predsjedništvo moglo odlučiti da se do kraja lipnja prijedlog o početku pregovora ni ne stavlja na dnevni red, pa bi prevladalo uvjerenje kako Zagrebu treba predah od godinu dana da na miru riješi nedoumice o djelovanju pravne države.

Realizacija takvog scenarija pokopala bi sve nade aktualne vlasti da po ionako zahtjevnom planu Hrvatska završi pregovore 2007., a punopravna članica EU-a postane 2009. godine.
---------

U novom broju magazina Start jedina Bosanka u Evropskom parlamentu, ispred Vlade Shvedske, dodushe, Amna Ibishevitj, fino kazhe da Bosna i Hercegovina ni narednih 5 godina ne mozhe ochekivati neki bitniji pomak da bi uoptje pochela pregovore.

Striktno kazhe da Bosna i Hercegovina ne mozhe ni u kakve asocijacije sa nacionalnim strankama, a kamoli sa dvije vojske, dva entiteta, itd.

----------
Sve se vishe pricha o tzv. Balkanskoj Uniji, koju bi sachinjavale BiH, SiCG, Albanija.
----------
Gdje smo? Shta smo?
Vashe mishljenje o budutjnosti BiH?
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

BiH, SCG, Albanija, Makedonija i Kosovo su u paketu za 2014 godinu. Najbolje bi bilo da se sljedeće godine frankenstein tvorevina SCG raspadne i da ide Srbija ide svojim tokom nezavisno od Crne Gore.
bosniaque

Post by bosniaque »

Nenadv24 wrote:BiH, SCG, Albanija, Makedonija i Kosovo su u paketu za 2014 godinu. Najbolje bi bilo da se sljedeće godine frankenstein tvorevina SCG raspadne i da ide Srbija ide svojim tokom nezavisno od Crne Gore.
pa kako kosovo nije drzava! :roll:
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

hmm...
idemo u krajnost...
vidim: EU odlucila, zbog smanjenja troskova, oformiti koaliciju susjednih drzava, i pravi se fiktivna republika Balkan (Cro, SCiH, BiH, Mkd)....

ne vidim nas nesto veselo, nismo u stanju ni UNESCO test proci, a kamoli EU...
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

bosniaque wrote:
Nenadv24 wrote:BiH, SCG, Albanija, Makedonija i Kosovo su u paketu za 2014 godinu. Najbolje bi bilo da se sljedeće godine frankenstein tvorevina SCG raspadne i da ide Srbija ide svojim tokom nezavisno od Crne Gore.
pa kako kosovo nije drzava! :roll:
Pa Kosovo kao što već i sam znaš funkcioniše nezavisno od SCG.
hary

Post by hary »

papak_eliminator wrote:hmm...
idemo u krajnost...
vidim: EU odlucila, zbog smanjenja troskova, oformiti koaliciju susjednih drzava, i pravi se fiktivna republika Balkan (Cro, SCiH, BiH, Mkd)....

...a i pojedini generali nisu u školi naučili da čitaju, pa miješaju slova i pojmove na čitanju teksta zakletve...
Ma nema nas u Evropi (ekonomski i politički) ni za 20 godina...
papak_eliminator

Post by papak_eliminator »

hary wrote:
papak_eliminator wrote:hmm...
idemo u krajnost...

...a i pojedini generali nisu u školi naučili da čitaju, pa miješaju slova i pojmove na čitanju teksta zakletve...
Ma nema nas u Evropi (ekonomski i politički) ni za 20 godina...
ja mislim da se ta bolest zove disleksija...
pise BiH a citas RS....

tezi oblik...neizljeciv :D:D:D:D:D

mislim da ce 2006., nakon izbora, zavladati jos jaci nacionalizam i da ce evropa dici evropski zid....gdje ce samo hrabri smjeti da se popenju i privre prema nama...

:roll: ja se sve ono "ko fol" salim, al kad skontas, to nam je vrlo moguce...
The_Fluid

Post by The_Fluid »

Jutarnji list, iz Zagreba, u danashnjem broju pishe sljedetje:

"Pregovori vrlo vjerovatno netje pocheti ni u lipnju

Nemojte se ljutiti ako se zapitam je li mogutje obaviti sav taj posao dok god u vashoj sigurnosnoj infrastrukturi radi mnogo ljudi koji su vjerovatno skloni Anti Gotovini

Tri konkretna poteza koja se ochekuju od Vlade RH:
1. Napokon razbiti mrezhu Gotovininih pomagacha tj. osnovati tim ljudi kojima je jedini zadatak da otkrije shto se doista dogadja s Gotovinom.
2. Reagirati prema ljudima za koje se zna ili koji sami za sebe tvrde da su u kontaktu s Gotovinom
3. Kazneno goniti ljude osumnjichene da su skrivali Ivicu Rajitja (jer se sumnja da oni skrivaju i Gotovinu)."
dinash

Post by dinash »

yeah right.

lari fari.
stidljiv

Post by stidljiv »

Sumnjam da smo mi u istom rangu sa Cro i Mkd...prije bih rekao da ce napraviti uniju BiH i Albanija.... :roll:
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

Makedonija jeste nekih 6-7 godina ispred BiH ali i tamo je stanje katastrofalno. Makedonija je sama za sebe crna hronika.
stidljiv

Post by stidljiv »

Nenadv24 wrote:Makedonija jeste nekih 6-7 godina ispred BiH ali i tamo je stanje katastrofalno. Makedonija je sama za sebe crna hronika.
Pricas gluposti...

Navedi razlog zasto je crna hronika??Nidje veze...
morti

Post by morti »

ma maknut se sa ovog statusa kvo možemo samo svrgavanjem Troglave
aždahe...
ok,možda se neke promjene primjete,al pod elektronskim mikroskopom... :(
daklem,potpuno sam za sarajevski 5. oktobar...
j*baćemo im mamu!

:x :x :x

Image

:D :D :D

HUZ VIT MI???

8-)
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

stidljiv wrote:
Nenadv24 wrote:Makedonija jeste nekih 6-7 godina ispred BiH ali i tamo je stanje katastrofalno. Makedonija je sama za sebe crna hronika.
Pricas gluposti...

Navedi razlog zasto je crna hronika??Nidje veze...
Živio sam u Makedoniji a tada je čak bilo bolje. Sve je gore nakon sukoba 2001 godine. Prijatelj mi se vratio iz MKD prije nekih mjesec dana kaže da je stanje katastrofalno posebno u privredi. Makedonija je bukvalno rasprodata. Sve je skuplje nego ranije. I dalje nema posla mada sigurno ne onoliko kao ranije ali je stanje katastrofalno. Dešavaju se upadi ANA-e u pojedina sela iznad Skoplja i zapadne Makedonije. Čak do prije 2-3 godine nisu kontrolisali ni cijelu granicu prema Kosovu i dio prema Albaniji Baš su prije neki dan uhvatili državljane Albanije i mislim dvoje kosovskih Albanaca koji su navodno samo "promatrali" Skopje iznad sela Kondovo.

Evo na site-u jednog od makedonskih dnevnih listova upravo čitam neke nove zahtjeve Albanaca. Sada hoće promjenu grba, zastave i himne Makedonije jer ne odražavaju "multietničnost" zemlje.
fukara_tz

Post by fukara_tz »

Svi ulaze prije nas
Šandor

Post by Šandor »

Flu, zar ti mislis da ce BiH ikada uci u EU? :?

Nema sanse! :)
savjest

Post by savjest »

Pod jedan.
Hrvatska se rijesila glavnog problema a to su Srbi. Hrvatska je ocistila svoj teritorij od Srba i vise nema iste koji bi svako malo dizali bune i blokirali sve moguce i nemoguce zakone. Dakle Hrvatska moze da se posveti konkretnim problemima, to jeste stvarima koji ce doprinijeti napretku drzave. Mada i kod njih ima malverzacija, krada i slicnog ali to postoji svugdje i bojim se da je neizlijecivo.

RBIH se nije rijesila svog glavnog problema(To joj nije dopusteno 1995). Dakle imate jednu paradrzavu koja koci napredak RBIH. Sve i jedan zakon donesen na nivou drzave je nametnut jer je sve i jedan bio blokiran od strane srpskih i u odredenoj mjeri hrvatskih predstavnika. Bili to pasosi,licne,tablice, novac to jeste "najbanalnije stvari" za jednu drzavu do onih namanjih.

Zadnji primjer je sa policijom i vojskom. Inace kako stvoriti funkcionalnu drzavu kada na vise o d pola njenog teritorija svaki drugi stanovnik je ratni zlocinac? Kako napraviti funkcionalnu drzavu kada se na vise od pola teritorije RBIH negira njena drzavnost?

Dakle ova drzava prakticki i nemoze funckionisati sve dok je na terenu imamo rezultat koji je nametnut agresijom.

A u vezi EU. kakve to veze ima hoce li neko uci 2009 ili 2050? EU prima nove clanice samo onda kada su one kako tako ekonomski stabilne to jeste samoodrzive. I zelio bih da mi neko objasni kakav interes uci u EU ako je situacija na svim poljima stabilna? Nikakav. Mi ne trebamo gledati na EU kao nesta sto je od zivotne vaznosti. Mi prvo moramo napraviti drzavu. Konsolidovati njene granice i raditi na njenom razvitku a ostalo , manje vise.

Izmedu ostalog ko kaze da ce EU postojati za 10-15 godina? Nemojte biti smjesni, vecina stanovnika je protiv EU. To se najbolje da primjetiti Francuskoj gdje narod treba da glasa za europsku konstituciju i gdje svi predvidaju pobjedu onoga "NE". U vecini zemalja se stvaraju nove stranke koje traze da njihove drzave izadu iz EU. Savezi se stvaraju i "pucaju", nista nije vjecno.
Last edited by savjest on 19/04/2005 19:57, edited 1 time in total.
Šandor

Post by Šandor »

:D Srbi ne bi mogli sprijeciti nista u parlamentu cak i da su se vratili svi. U Hrvatskoj su u prije rata Hrvati cinili trocetvrtinsku vecinu. Tako da za njih nema zime.
St.Germain

Post by St.Germain »

dok god se mi ne rijesimo fasista sa vlasti, a one po evropskom poimanju stranackog djelovanja i demokratije nisu nacionalisticke, nego bas fasisticke i dokle god drustvo ne ucini pozitivne pomake ka demokratiji lose se BIH pise. Ja sam patriota bez razloga, volim svoju zemlju i promoviram je gdje god stignem i pricam bolje o njoj nego sto joj trenutna reputacija dozvoljava. Ali BIH ovakva kakva je i sa stanjem svijesti kakvo je nije zasluzila da se pridruzi porodici civilizovanih drzava, jer nije civilizovana. prognoziram da ce BIH, sa ovakvim ustrojstvom, ovakvom vlasti i ovakvim gradjanima ostati crna rupa na karti ujedinjene evrope zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom. Mozete me smatrati pesimistom ili zluradim dijasporasem, ali mozete li na pet prstiju izbrojati 5 pozitivnih stvari koje su se desile u zadnjih deset godina u nasoj zemlji? Znam da ne mozete. pa kako ce se uz ovakvo okruzje u narednih 10 ili 20 nesto promijeniti??? To je nazalost cista matematika.
savjest

Post by savjest »

Šandor wrote::D Srbi ne bi mogli sprijeciti nista u parlamentu cak i da su se vratili svi. U Hrvatskoj su u prije rata Hrvati cinili trocetvrtinsku vecinu. Tako da za njih nema zime.
Srbi su drzali 30% RH i samim time su bili suspendovali drzavni legalitet te drzave na tih 30%. Srbi su sve do nezavisnosti RH bili konstitutivni gradani(brojnost je tu bila nebitna).

Sve dok su oni drzali tih 30% RH organi su se morali baviti tim problemom.Mozda bi se mogli donositi i zakoni na nivou drzave(mada bi se i tu stalno potezala zastita srpskog nacionalnog interesa za sve i svasta) ali je pitanje koliko bi se te odluke sprovodile na terenu na tih 30% drzave. Za svaku besmislicu se izgube mjeseci i mjeseci jer je obvima jedini cilj da onemoguce funkcionisane drzave.(vidjeti sta se desav uRBIH).

Helem, da su nam dopustili dase oslobodi kompletna teritorija RBIH 1995 danas bi se druga pjesma pjevala. Kao prvo imao bi sve drzavne oznake i sve sto ide uz to (dokumentacij aitd) vec 1996 i mogao bi se baviti drugim stvarima. A vidi gdje smo danas? 10 godina nakon iznudenog potpisivanja primirja nemamo ni policije . Ne trebam ti napominjati ko blokira funkcionalnost iste?

A ima jos bolji primjer od RH , to je Slovenija. Tamo nije bilo Srba uopste i vidi gdje su oni danas.
Šandor

Post by Šandor »

Uh, 30%? Pretjera ga ti. :roll:
savjest

Post by savjest »

Šandor wrote:Uh, 30%? Pretjera ga ti. :roll:
Toliko su drzali na pocetku 90-ih
Šandor

Post by Šandor »

savjest wrote:
Šandor wrote:Uh, 30%? Pretjera ga ti. :roll:
Toliko su drzali na pocetku 90-ih
Pa toliko su oduzeli pocetkom 90-tih. :roll:

Mislio sam da govorimo o tome koliko su Srbi kontrolisali u demografskom smislu a ne koliko su zaposjeli silom nakon balvan revolucije. :roll:
Nenadv24

Post by Nenadv24 »

savjest wrote:
Šandor wrote::D Srbi ne bi mogli sprijeciti nista u parlamentu cak i da su se vratili svi. U Hrvatskoj su u prije rata Hrvati cinili trocetvrtinsku vecinu. Tako da za njih nema zime.
Srbi su drzali 30% RH i samim time su bili suspendovali drzavni legalitet te drzave na tih 30%. Srbi su sve do nezavisnosti RH bili konstitutivni gradani(brojnost je tu bila nebitna).

Sve dok su oni drzali tih 30% RH organi su se morali baviti tim problemom.Mozda bi se mogli donositi i zakoni na nivou drzave(mada bi se i tu stalno potezala zastita srpskog nacionalnog interesa za sve i svasta) ali je pitanje koliko bi se te odluke sprovodile na terenu na tih 30% drzave. Za svaku besmislicu se izgube mjeseci i mjeseci jer je obvima jedini cilj da onemoguce funkcionisane drzave.(vidjeti sta se desav uRBIH).

Helem, da su nam dopustili dase oslobodi kompletna teritorija RBIH 1995 danas bi se druga pjesma pjevala. Kao prvo imao bi sve drzavne oznake i sve sto ide uz to (dokumentacij aitd) vec 1996 i mogao bi se baviti drugim stvarima. A vidi gdje smo danas? 10 godina nakon iznudenog potpisivanja primirja nemamo ni policije . Ne trebam ti napominjati ko blokira funkcionalnost iste?

A ima jos bolji primjer od RH , to je Slovenija. Tamo nije bilo Srba uopste i vidi gdje su oni danas.
Isto je i u Makedoniji samo tamo su još gori t.j. Albanci. Da ih nema onoliko Makedonija bi već bila pred vratima Evrope.
savjest

Post by savjest »

Isto je i u Makedoniji samo tamo su još gori t.j. Albanci. Da ih nema onoliko Makedonija bi već bila pred vratima Evrope.
I najvecem laiku je jasno da Albancima nije u interesu cjelovita Makedonija. Zato ce raditi sve sto je unjihovoj moci da sprijece njeno normalno funkcionisanje.
Post Reply